Другата свърхсила? Китай твори история, докато погледите са към Тръмп

След речта на Си Цзинпин Китай даде знак да стане алтернатива на САЩ
28 окт 2017 22:00,
343
Другата свърхсила? Китай твори история, докато погледите са към Тръмп
Снимка: Архив, Reuters

Докато новинари и коментатори в САЩ остават вторачени в ежедневните обиди и поведенчески особености на президента Тръмп, на другия край на света се случи нещо наистина историческо. Китай даде знак, че сега смята себе си за другата световна свръхсила и се позиционира като алтернатива, ако не и съперник, на САЩ, пише Фарид Закария във в. "Вашингтон пост".

Това мое мнение не се основава на "гадаене по чаените листенца" на китайската политика. Това е ясно формулираният възглед на китайски върховен лидер Си Цзинпин. В речта си от миналата седмица пред 19-ия Конгрес на Китайската комунистическа партия Си заяви, че Китай е достигнал "исторически предел" и навлиза в "нова ера", в която страната ще се превърне в "могъща сила" в света и модел за подражание за политическо и икономическо развитие. Той заяви, че китайската "политическа система е велико творение", което предлага "нов избор на другите страни". И настоя, че страната ревностно ще защитава интересите си, като същевременно ще стане глобален лидер по въпроси като климатичните промени и търговията.

Откакто Китай се отказа от маоистката изолация през 70-те години, водещата му философия бе определена от Дън Сяопин. По онова време Китай имаше нужда да се учи от Запада, особено от САЩ, и да се интегрира в съществуващия международен ред. Според Дън той трябва да е смирен и скромен във външната си политика, да не парадира и "да чака да му дойде времето". Времето сега настъпи, смята Си, и каза, че Средното царство е готово да "заеме централно място в света".

Речта на Си е важна, защото на този партиен конгрес стана ясно, че той не е обикновен лидер. Той достигна втори мандат, без да назовава очевидни приемници от следващото поколение партийни кадри, като по този начин контролът му над властта е далеч по-здрав от този на непосредствените му предшественици. Нещо по-важно, партията вгради политическата му мисъл в своя устав - чест, която допреди това бе получил само Мао Цзедун приживе. (Мислите на Дън също бяха добавени, но посмъртно.) Това значи, че докато е жив, Си и идеите му ще властват в Китайската комунистическа партия.

Както писа неотдавна в "Ню Йорк ривю ъв букс" Андрю Нейтън, политиката на Запада към Пекин като цяло е допускала, че с течение на времето, докато Китай модернизира икономиката си, той ще стане по-плуралистичен и по-отворен към сътрудничество с другите държави. Нейтън обаче добави, че неколцина писатели и журналисти като Джеймс Ман се безпокоят, че Китай вместо това ще остане авторитарен и ще осигури подкрепа на други антидемократични страни.

Действителността не е чак толкова крайна, колкото предричаше Ман. Китай остава твърдо авторитарен, всъщност все повече през последните години. Обаче по въпроси като климатичните промени, търговията и Северна Корея, той всъщност оказва все повече съдействие. Макар да се опитва да създаде няколко свои алтернативни международни институции, Китай същевременно е третият по значимост източник на финансиране на ООН и дава втория по значимост принос към бюджета за мироопазващи операции на световната организация. Китай се стреми към преразглеждане на международната система в услуга на своята засилваща се мощ, а не към революция и цялостна замяна на изградения от Запада международен ред.

Новото отношение на Китай към света и начинът, по който то се възприема, са отчасти резултат от продължаващата мощ на китайската икономика и растящата политическа самоувереност на партията под управлението на Си. Тези промени обаче се случват и на фона на пълния срив на политическия и морален авторитет на САЩ в света. Неотдавнашно допитване на института Пю регистрира спад от 14 процентни пункта на хората с положително отношение към САЩ в изследваните над 30 страни.

Страни като Австралия, Холандия и Канада сега имат по-положително мнение за Китай, отколкото за САЩ. Много от изследваните страни, включително Германия, Чили и Индонезия, имат по-голямо доверие на лидерските умения на Си, отколкото на тези на Тръмп. Китай настъпателно се стреми да подобри имиджа си пред света, като харчи милиарди за чуждестранна помощ, обещава търговия и инвестиции и отваря институти "Конфуций" за разпространяване на китайската култура.

В същото време, помислете как ли изглеждат САЩ сега в очите на останалия свят. Те са политически парализирани, неспособни да вземат важни решения. Насред все по-раздуващия се дълг инвестициите им в образованието, инфраструктурата и науката и технологиите са крайно недостатъчни. Политиката се е превърнала в жанр от телевизионното риалити, с ежедневни обиди, реплики и цветисти коментари.
Историческата роля на водачеството на Америка в света е заменена от ограничена и застинала идеология. Външната политика се е превърнала в политиканска игра, в която Вашингтон нарушава споразумения, променя курса си и прави обрати в политиката почти единствено, за да бележи политически точки пред своите избиратели.

Промените в престижа, които наблюдаваме по света, се дължат не толкова на възхода на Китай, колкото на упадъка на САЩ.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


343
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
279
0
 
2
 
! Отговори
Атанасов преди 6 години
До ПотребителИзвинявайте, но казате, че "Китай от години краде информация от САЩ".По скоро САЩ доброволно дават всякаква научно-техническа информация на Китай, вкл. и цели индустриални технологични линии.
278
0
 
0
 
! Отговори
Потребител преди 6 години
Допълнение - китайските учени са доста добри но методологията им се различава от западната. Затова понякога изглежда че изостават или правят безсмислени неща. Освен това Китай от години краде информация от САЩ, защото им излиза по-евтино. Безсмислено е ядреното сравнение защото докато САЩ и Русия се надпреварваха за да унищожават то Китай го разви само за защита. Те са не само най-богатите в момента но и методично обвързват икономически всякакви страни за да получат дори минимално предимство.
277
0
 
0
 
! Отговори
Потребител преди 6 години
Китай са суперсила от около 10 години но не парадират с това. За разлика от други държави те "превземат" света бавно но сигурно. Относно колоните които Феликс (294) споменава:3 -Китай може и се сравнява със САЩ. Това че повечето "новини" идват от американски източници не означава че в останалия свят учените ги няма.Просто в САЩ иновациите навлизат по-бързо поради капитализма.4 -Китай са културен хегемон но американското влияние е голямо в "западните" страни и затова изглежда че Китай изостава.
276
1
 
1
 
! Отговори
Феликс преди 6 години
Всяка Империя стои на 4 колони:Икономическа, Военна, Научна и Културна(или псевдо културна, няма значение).1. По Валов продукт според паритет на покупателната способност Китай отдавна задмина Щатите. 2. Във военно отношение ги настигат, но имат още доста дълъг път.3. В научната област Китай не може да се сравнява с американските университети и научни институти, нито ще може в обозримото бъдеще.4. Във (псевдо) Културно отношение - тоест филми, музика, книги и т.н. Китаи за сега е мъниче.
275
2
 
3
 
! Отговори
Даолавета. преди 6 години
Да, още 10 години и Китай ще е водещата икономика в света.
274
1
 
5
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Ха-ха, Китай вече е номер едно за ужад на запада!
273
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Между другото, Китай се отказа от 'Силата на Сибир'. Джуджето ДГД
272
9
 
8
 
! Отговори
ссдд преди 6 години
До 287Да кажеш на Китай бедна държава е повече от русофилска глупост.Китай е втората най-богата държава след САЩ ,с годишен държавен бюджет който е 20 пъти по-голям от този на Русия и с БВП ,11 пъти по-голям от на Русия.Ако Китай са бедна държава ,то Русия трябва да е в каменната ера още.И тази статистика която ти е дал Адам Смит е на база годишна търговия,а не някаква си сделка която бил сключил Путин веднъж за период от 50 години с Китай.
271
22
 
7
 
! Отговори
111 преди 6 години
Русия както винаги са на дъното на всяка класация.Водят единствено в класацията за икономическите джуджета.
270
10
 
6
 
! Отговори
287 преди 6 години
Ходи си лягай за това с Русия. Преди 2-3 години Путин сключи газова сделка за 400 млрд. долара с Китай. Както и да е. Не знам тоя с големия нос за какви хегемонии говори обаче Китай е много далеч от световен хегемон.Това е експортно-ориентирана държава която зависи от милоста на САЩ и Запада да купуват *** които произвеждат.Изключително бедна държава с изключително слабо домашно потребление. Си да си нахрани първо народа пък после да става хегемон.
269
11
 
7
 
! Отговори
Адам Смит преди 6 години
Основни търговски партньори на Китай:1. Европейски съюз - 615 млрд долара2. САЩ 555 млрд долара3. АСЕАН - 480 млрд долара4. Хонконг - 376 млрд долара5. Япония - 312 млрд долара....9. Русия - 95 млрд долараКоментарът е излишен. french.peopledaily.cn/Economie/n/2015/0120/c31355-8838422-10.html
268
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КИТАЙ Е КОМУНИСТИЧЕСКИ РЕЖИМ И АКО НЕ СИ СЪС ВЛАСТТА ТИ КОНФИСКУВАТ ИМАНЕТО В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА КАТО В РУСИЯ :DЕДИН КОМУНИСТИЧЕСКИ РЕЖИМ НИКОГА НЯМА ДА Е ВОДЕЩА СИЛА!!! КОЛКОТО РУСИЯ Е ВОДЕЩА СИЛА ТОЛКОВА И КИТАЙ!!--------ВОДЕЩИ СИЛИ СА ЕС И САЩ!
267
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Определено откъм модернизиране на армията Китай са пред Русия и ги превъзхождат във всяко отношение.Единствената причина поради която Русия се смята за "суперсила" е защото имат същия брой ядрени оръжия като на САЩ и остаряла техника в голям брой от СССР ,но това няма никакво значение ,защото руснаците изостават от Китай с 50 години ,а от САЩ с поне 100.
266
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Определно откъм модернизиране на армията Китай са пред Русия и ги превъзхождат във всяко отношение.Единствената причина поради която Русия се смята за "суперсила" е защото имат същия брой ядрени оръжия като на САЩ и остаряла техника в голям брой от СССР ,но това няма никакво значение ,защото руснаците изостават от Китай с 50 години ,а от САЩ с поне 100.
265
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Определно откъм модернизиране на армията Китай са пред Русия и ги превъзхождат във всяко отношение.Единствената причина поради която Русия се смята за "суперсила" е защото имат същия брой ядрени оръжия като на САЩ и остаряла техника в голям брой от СССР ,но това няма никакво значение ,защото руснаците изостават от Китай с 50 години ,а от САЩ с поне 100.
264
0
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
До Факт 273 Каква война те гони пък теб? Нарича се икономическа надпревара , а не война. Аман от военнолюбци.
263
11
 
6
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААА Турция била съюзник на Русия...Може , ама само дебнат да ги еб..т. Ердоган има да им връща.
262
15
 
10
 
! Отговори
Я гледай.... преди 6 години
До Хм 261 Русия пазила Китай? Я пак. Русия пред Китай е като Путин пред Ердоган.Я да сравним китайската икономика с тази на Русия. Света принадлежи на силните икономики и на високите технологии.Къде е Русия?
261
32
 
4
 
! Отговори
Ционист! преди 6 години
Какви са тия Китай, Русия, християни, будисти, хиндуисти. Истината е че САЩ и Ислямска държава ще бъдат вечни!
260
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
защо не направят роботи да произвеждат храна с ниска себестойност за бедните американци, ами всяко пето американско дете живее на купони за храна, а?-------------Точно това правят - раздават излишъците на нуждаещите се.