Другата свърхсила? Китай твори история, докато погледите са към Тръмп

След речта на Си Цзинпин Китай даде знак да стане алтернатива на САЩ
28 окт 2017 22:00,
343
Другата свърхсила? Китай твори история, докато погледите са към Тръмп
Снимка: Архив, Reuters

Докато новинари и коментатори в САЩ остават вторачени в ежедневните обиди и поведенчески особености на президента Тръмп, на другия край на света се случи нещо наистина историческо. Китай даде знак, че сега смята себе си за другата световна свръхсила и се позиционира като алтернатива, ако не и съперник, на САЩ, пише Фарид Закария във в. "Вашингтон пост".

Това мое мнение не се основава на "гадаене по чаените листенца" на китайската политика. Това е ясно формулираният възглед на китайски върховен лидер Си Цзинпин. В речта си от миналата седмица пред 19-ия Конгрес на Китайската комунистическа партия Си заяви, че Китай е достигнал "исторически предел" и навлиза в "нова ера", в която страната ще се превърне в "могъща сила" в света и модел за подражание за политическо и икономическо развитие. Той заяви, че китайската "политическа система е велико творение", което предлага "нов избор на другите страни". И настоя, че страната ревностно ще защитава интересите си, като същевременно ще стане глобален лидер по въпроси като климатичните промени и търговията.

Откакто Китай се отказа от маоистката изолация през 70-те години, водещата му философия бе определена от Дън Сяопин. По онова време Китай имаше нужда да се учи от Запада, особено от САЩ, и да се интегрира в съществуващия международен ред. Според Дън той трябва да е смирен и скромен във външната си политика, да не парадира и "да чака да му дойде времето". Времето сега настъпи, смята Си, и каза, че Средното царство е готово да "заеме централно място в света".

Речта на Си е важна, защото на този партиен конгрес стана ясно, че той не е обикновен лидер. Той достигна втори мандат, без да назовава очевидни приемници от следващото поколение партийни кадри, като по този начин контролът му над властта е далеч по-здрав от този на непосредствените му предшественици. Нещо по-важно, партията вгради политическата му мисъл в своя устав - чест, която допреди това бе получил само Мао Цзедун приживе. (Мислите на Дън също бяха добавени, но посмъртно.) Това значи, че докато е жив, Си и идеите му ще властват в Китайската комунистическа партия.

Както писа неотдавна в "Ню Йорк ривю ъв букс" Андрю Нейтън, политиката на Запада към Пекин като цяло е допускала, че с течение на времето, докато Китай модернизира икономиката си, той ще стане по-плуралистичен и по-отворен към сътрудничество с другите държави. Нейтън обаче добави, че неколцина писатели и журналисти като Джеймс Ман се безпокоят, че Китай вместо това ще остане авторитарен и ще осигури подкрепа на други антидемократични страни.

Действителността не е чак толкова крайна, колкото предричаше Ман. Китай остава твърдо авторитарен, всъщност все повече през последните години. Обаче по въпроси като климатичните промени, търговията и Северна Корея, той всъщност оказва все повече съдействие. Макар да се опитва да създаде няколко свои алтернативни международни институции, Китай същевременно е третият по значимост източник на финансиране на ООН и дава втория по значимост принос към бюджета за мироопазващи операции на световната организация. Китай се стреми към преразглеждане на международната система в услуга на своята засилваща се мощ, а не към революция и цялостна замяна на изградения от Запада международен ред.

Новото отношение на Китай към света и начинът, по който то се възприема, са отчасти резултат от продължаващата мощ на китайската икономика и растящата политическа самоувереност на партията под управлението на Си. Тези промени обаче се случват и на фона на пълния срив на политическия и морален авторитет на САЩ в света. Неотдавнашно допитване на института Пю регистрира спад от 14 процентни пункта на хората с положително отношение към САЩ в изследваните над 30 страни.

Страни като Австралия, Холандия и Канада сега имат по-положително мнение за Китай, отколкото за САЩ. Много от изследваните страни, включително Германия, Чили и Индонезия, имат по-голямо доверие на лидерските умения на Си, отколкото на тези на Тръмп. Китай настъпателно се стреми да подобри имиджа си пред света, като харчи милиарди за чуждестранна помощ, обещава търговия и инвестиции и отваря институти "Конфуций" за разпространяване на китайската култура.

В същото време, помислете как ли изглеждат САЩ сега в очите на останалия свят. Те са политически парализирани, неспособни да вземат важни решения. Насред все по-раздуващия се дълг инвестициите им в образованието, инфраструктурата и науката и технологиите са крайно недостатъчни. Политиката се е превърнала в жанр от телевизионното риалити, с ежедневни обиди, реплики и цветисти коментари.
Историческата роля на водачеството на Америка в света е заменена от ограничена и застинала идеология. Външната политика се е превърнала в политиканска игра, в която Вашингтон нарушава споразумения, променя курса си и прави обрати в политиката почти единствено, за да бележи политически точки пред своите избиратели.

Промените в престижа, които наблюдаваме по света, се дължат не толкова на възхода на Китай, колкото на упадъка на САЩ.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


343
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
6
 
3
 
! Отговори
STOP Head ligths преди 6 години
След нападенията над ИСточна Украйна рязко нарастна риска от ядрен военен конфликт.Извънземни наркомани провеждат нагли ПИАР акции вкл в КНДР,САЩ ЕВропейския съюз..МИлиард автомобили увреждат тежко земята с включени скенери и фарове денем и нощем .Извънземни престъпници контролират милиони телевизионни предавания вкл чрез обсебени сателити с нарочно инсталирани техни холограмни оръжия подават наши деца ядосани от негодници управляващи медиите на земята и манипулиращи лидерите
238
2
 
1
 
! Отговори
JJIvanov декодирано преди 6 години
Да напомня живеем НЕЗАКОННО В НАШ РЕЗЕРВАТ строго охраняван .РАзвъждането на двуръки вкл от типа домашни хора е забранено заради тежка ядрена война преди около 105 000 години подават от охраната ни..Засечени са над 200 000 недопустими летящи обекти на височина над 400км.. НАш боен кораб приближил до резервата тн СЛънчева система е пуснал малки кораби с дължина до 12000 метра всеки за проверка на жалби за оглеждани домашни хора на тн'земя' увреждащи тежко огромни региони
237
3
 
25
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Краварите газ пикаят!
236
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 284 изгаряш само тапетите и то след като ги остържеш -ко е виновна стената - някой дето стават дори ги запазваш -- максимум нещо в стил 1923 у нас - другото си е дивашки комунизън в ссср традицийте на 1918- въобще не ми се мисли как бе там сирурно и кратер 10 пъти по голям от къщата ще изровят
235
4
 
1
 
! Отговори
пекин преди 6 години
До шматка от 130 000 отървах 7000 --2000 за фирмата те не о4акваха и 1 евро де ) ония не са балами а корупцията им е наследствено рафинирана над 4000 години от как имат държава не са я измислили 4арвените общо взето простия народа е свестен -макар 4е вонят- ама власт имащите ррррр направо ме накараха да заоби4ам Пеевски )))макар 4е и той вони )))
234
0
 
2
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До пекинИздънил си се.Другия път ще ти дадат по малко безотчетни.Трябвало е да ги изхарчиш:))
233
5
 
2
 
! Отговори
пекин преди 6 години
До шматка 281 парите бяха от -4ерната каса -за поткупи на важни лица - ) Българин ако не запази нещо ) за какво мислиш ме избраха за тази деликатна мисия -- огояване на одговорни комунисти4ески пр.асе.та на власт -та дори и МАЛКА 4аст от тях върнах във фирмата --НЕГО О4АКВАХА
232
4
 
2
 
! Отговори
пекин 6 преди 6 години
бях в музеите им бая неща има стара история 4000 много грънци много железария били са сериозна цивилизация - като цяло ми хареса посетете я има много какво да се види - НО не бих живял в такава държава и се радвам 4е не съм се родил в Китай това са ли4ните ми впе4етления--- А да храната е вкусна но свинска в най добрия и в най лошия смисъл събрано на куп
231
3
 
1
 
! Отговори
пекин 5 преди 6 години
две години не бе виждал годеницата си но в квартала на леките жени дойде НО стоя от вън каза 4е е дал дума да я 4ака и ако може да я доведе при себе си в Пекин - каказх му ако е за пари аз 4ерпя и да не се стеснява благодари но каза 4е е дал дума и ще я спази Пияни бяхме като магарета и той също -но някакси ни впе4етли неговата найвна но много достойна позиция Показа снимка -дребна китайка едва ли ще я запомниш- какво друго да бъде де )
230
3
 
2
 
! Отговори
пекин 4 преди 6 години
заплатите не са зле към 850 долара но за 12 -4аса -6 дни -ба4 НЯМАТ по4ти никакви осигуровки а пенсийте са МНОГО АМА МНОГО зле 60-80 долара ако си късметлия Другаря СИ го е виждал 1-2 пъти по парадите според него не бил Лош лидер но един от многото - Сега го хвалят след 10-15 години ще хвалят друг и като нищо ще оплюят този Негови думи
229
2
 
4
 
! Отговори
пекин 3 преди 6 години
станал е- замесник инжинер - при тях има и такова 4удо ? от занаята си разбираше каза 4е искал да се прова и в Европа но задължително би се върнал в китай Ме4татаму бе да се ожени но това не е лесно там а трябват и доста пари към 4000 долара при скромна свадба в гражданското с Жилищата е много тегаво в големите градове малки трудно се намират и много скъпи за 40 квадрата пълна дупка с два джама е нещо от сорта на 50 000 долара задължителен нпоткуп и за гражданство 8-10 000 долара
228
3
 
3
 
! Отговори
пекин 2 преди 6 години
пробвал се е в китаската армия но не са го взели понеже Изискванията били страшни и много гонка взимат 3 от 100 негови думи -НЕ плащат много но не е и зле 250 долара- Работил на линия по 12- 4аса по някога и бонус нощем - проявилсе и се издигнал давал е и поткопи на партийни другари това не му харесва но бе 4естен 4е само така се напредва в Китай въобще корупцията е страшна Биятни много на тази тема имах ли4ен досег покрай соларните панели (
227
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нямам нищо против русия, но да си българин и да си русофил е скандално. Руснаците винаги са си гледали от тяхната камбанария, разбирам ги, не са кой знае каква държава но не се оставят на никой и криво ляво винаги ще ги има на картата. Може да живеят в мизерия но ще ги има, не разбирам някой българи какво толкова им се кефят
226
2
 
0
 
! Отговори
пекин 1 преди 6 години
До Анонимен 270 да разкажа нещо друго освен за рускините в квартала на 4ервените фенери Снас бе и ХО- името е условно щото някоя твар ще земе да му истърси някой донос а той не го заслужава още пове4е 4е е напълно лоялен към китаската си родина и се гордее с нея но вижда и проблемите --Хо е от вътрешен Китай доста беден район дошъл да търси работа по крайбрежието Няма особено добро образование но не е и малко гимназия с машинен техникум 3 години
225
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахахаха току що прочитам че руската свръхдържава започва мощно да засмуква вода в белите дробове. Роснефт обявява че спира търсенето на нефт в черноморския шелф поради недостиг на долари. Газпром страда от същата болест остра доларова недостатъчност поради наложените санкции и до месец 2 ще прекъсне работата по Турския паток.
224
12
 
3
 
! Отговори
Трак преди 6 години
Ей русофили , берзо се учете да целувате жълти бузки , че скоро Путин по този показател ще ви назначава.
223
7
 
2
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Тея китайци са едни пръд.ль.овци.Сила били.Оня ден им се счупи спътника.Като всичко китайско.
222
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как е възможно да се пишат такива глупости? Василия Пейчева, На Вас ви препоръчвам да попрочетете малко Милтън Фрийдман и да се образовате в сферата на икономиката, преди да сътворявате писания, които са на ниво комунистически селски вестник, рубрика 'Пропаганда'от 1962. На 100км от Пекин има хора, които буквално живеят в дупки в земята. Другарят Ши обаче това не го тревожи. Неговата щерка е обучена в Харвард, който май се намира в САЩ, нали?
221
3
 
1
 
! Отговори
Трак до 266 преди 6 години
Те черногорците ви задминаха , но ви се имате за нещо-смях
220
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 266Абе момче, ще ти изгорят плескавиците от плещене на глупости.