Владимир Путин – "вече цар" на Русия: Царската титла не ми приляга!

Мечтаят ли руснаците за монархия 100 г. след Октомврийската революция?
Обновена: 31 окт 2017 06:44 | 30 окт 2017 19:47, Елка Василева
79
Владимир Путин – "вече цар" на Русия: Царската титла не ми приляга!
Снимка: архив, Reuters

Прадедите на Михаил Устинов са били разстреляни през 1917 г., защото подкрепяли царя. Сто години по-късно техният потомък живее в московско предградие и мечтае за завръщане на монархията.

"Руснаците са монархисти по душа, нищо че Съветите се опитаха да ги отклонят от правия път", уверява Устинов, самопровъзгласил се за говорител на монархистките среди в Москва.

След разпадането на Съветския съюз през 1991 г. 68-годишният мъж облича всеки ден "в чест на царя" униформа, наподобяваща мундирите на Бялата армия, останала вярна на Николай Втори и водела битки с болшевиките от 1917 до 1922 г.

Убит от болшевиките през 1918 г., последният цар бе реабилитиран след рухването на СССР. Останките му бяха погребани през 1998 г. в Санкт Петербург, някога столица на империята, заедно с тези на други членове на неговото семейство. На церемонията присъства президентът Борис Елцин.

През 2000 г. монархът бе канонизиран от Руската православна църква като мъченик не заради ролята му като последен цар, а защото се "примирил със смъртта" през седмиците преди екзекуцията, пише Франс прес.

"Искам да умра с униформата си, провъзгласявайки любовта си към царя, както са сторили дядо ми, прадядо ми и целият ми род", заявява Устинов, изгубил близо двайсет души от семейството си по време на революцията от 1917 г., която нарича държавен преврат.

Двайсет и осем на сто от хората в Русия са "за" или "не са против" връщане на монархията в страната, сочи анкета на института ВЦИОМ от март т. г. Те, разбира се, са малцинство, но се увеличават - през 2006 г. са били 22 процента.

Делът на хората с такава нагласа е по-голям сред младежта: 33 на сто в интервала между 18 и 24 години, 35 на сто от участниците между 25 и 34 години.

"Очевидно е, че "съветските" поколения са далеч по-враждебни към тази идея от младите, които допускат монархията като система за управление", отбелязва социологът Степан Лвов, ръководел допитването: "Съветската ваксина май не действа при тях".

Младите жители на Русия - продължава той, - не свързват вече монархията с липса на свобода и демокрация, "тя дори ги привлича със своята разумност и ефективност".

Путин – "вече цар"

Роден при сгромолясването на СССР, Павел Марков е сред младите руснаци, които виждат в монархията, по думите му, "по-адекватна и уравновесена система" от демокрацията.

"Демокрацията е неподходяща за руснаците, манталитетът ни изисква авторитарна и централизирана власт", уверява младият преподавател по история в Нижни Новгород, на 400 км източно от Москва.

"С конституционна монархия ще може да затвърдим традиционните си ценности, за да вдъхнем нови сили и жизненост в населението", твърди той и добавя, че монархическата нагласа е неделима част от православната вяра, преобладаваща в Русия.

За 22-годишната Елена Мелникова, студентка по специалност реставрация на икони, съмнения няма: Владимир Путин вече е цар, той действа като цар", заявява тя. В евентуалното връщане на монархията тя вижда връщане "към същинските руски ценности".

"Ред и предсказуемост"

Царската титла "не ми приляга", заяви Владимир Путин през 2015 г.

Сближавайки се с православната църква, канонизирала царя, Кремъл обаче се вгражда в приемствеността на монарха. В името на националното единство и гордост властта претендира днес и за царското, и за съветското наследство.

Личността на Николай Втори и евентуалното връщане на монархията не са сред темите, вълнуващи политическите среди в Русия - с едно съществено изключение: прокремълската депутатка Наталия Поклонская, бивш прокурор на Крим, която афишира открито преданост към последния цар.

По думите на Степан Лвов монархията привлича някои, главно защото "хората предпочитат реда и предсказуемостта", а са добили и "романтична" представа за царизма.

"Връщането на монархията остава нежелано от мнозинството и малко вероятно", признава обаче той.

Фигурата на Николай Втори и до днес е предмет на дебати и полемика в Русия. Филмът "Матилда", разказващ за негов роман с балерина, разгневи редица ултраортодоксални групи, подкрепени от Поклонская.

"Този филм оскърбява чувствата на руснаците, за които царят е все едно баща", отсича пред АФП водачът на сдружението "Сорок сороков", представящо се за православно, Андрей Кормухин, от чиято тениска гледа образът на Николай Втори.

В апартамента си Михаил Устинов запява песен в чест на последния руски самодържец. "Чакам връщането на царя, както някои очакват Месията", споделя той.
 

/БТА/
 


79
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
2
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 1 година
не лие обратно руският народ иска да се върне социализма при соца нямаше богати и бедни всички бяха средна класа.всичко беше без пари учебни заведения.медицина болно санатарий.курорти.всеки си го позволяваше.а що се касае за путин самите българи мечтаят за такъв президент защо плювате на най великият президент затова българите ще вие сложен живота защото подкрепяте сатаната сащ
70
0
 
2
 
! Отговори
Симеон Димитров преди 1 година
До Пурку Абе ***, СССР беше около 10 пъти по мощна държава от Руската империя. Държеше около 28% от БВП на планетата, а Руската Империя по малко от 5%. Да не говорим във военно отношение.
69
0
 
3
 
! Отговори
Пурку преди 1 година
Най-мощна в цялата си история Руската държава и била по времето когато е била империя, еврейските фамилии създават СССР с цел да ослабят Руската империя. Да не забравяме, че Ленин е евреин и западен въспитаник.
68
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре би било, поне за пред хората първо да го покръстят!
67
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Путин - цар". Смешни сте!

Щеше да е смешно, ако не беше истина. Всъщност на джуджето неколкократно му е предлагано да стане цар. Самият той има коментари по въпроса. Изобразяват го, като такъв или като светец. Този мачкан народ е съвсем изтрещял, но и при нас е пълно с негови поклонници и лакеи.
66
5
 
12
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 1 година
До чери-Рашаните ли са ни създали като държава????
Че то през 681 год.по днешните руски земи е имало само мечки и първобитни хора...
65
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изключително *** статия. Явно цел е била само заглавието - "Путин - цар". Смешни сте!
64
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Се тая.
Потом увидим что пуста была злотая чаша, что в ней напиток был мечта и что она не наша.
63
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не ни е освобождавала сибирската империя . Просто си откъсна задунайската губерния от турската империя за да я търгува после на пазара с другите велики сили .
А 1944 ми натресоха и комунистическия си терор с калните си ботуши .
нема отървия от алчните навлеци
62
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
къв цар . най малко император за сибирскто лилипутче
61
16
 
12
 
! Отговори
чери преди 1 година
До Анонимен
ОСВЕН ЧЕ НИ ОСВОБОДИХА,СЪЗДАДОХА КАТО ДЪРЖАВА И БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТОВА ТИ СЕ КАЗВАШ ИВАН А НЕ ХАСАН. НО ЗНАМ ЛИ.
60
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко добро се намира далеч от Русия. Тя е Зло.
Нищо добро не е дошло от тази азиатска клоака.
Затова никой не гинхаресва, защото са поробвали и ограбвали всички народи.
59
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
стиснах зъби и прочетох докрай написаното по горе и предложено на нас-читателите, българите.
че прочетох и някои коментарии..
ами...отивам да си направя кафе...
Хора, стига злоба! Всеки ден строят стени между народи, религии,страни?между нас, българите също!!
и вие вярвате на тези глупости?
хайде, хубав ден на всички !
58
19
 
15
 
! Отговори
цар Говньо преди 1 година
Къв цар е та мишка ве? Спукаха го от санкции и се моли като някой пoмияр да му ги отменят
57
8
 
20
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Династията Романови е унищожена от болшевиките,но идеята и заповедта са на Ротшилд!Още на Виенският конгрес след Наполеоновите войни,когато водещите европейски държави определят устройството на Европа,Ротшилд заплашва руския цар с унищожение на цялата династия!Е,100г по-късно изпълняват заканата му!Добре известно е,че болшевиките идват на власт с обилното финансиране на Ротшилд!
56
8
 
13
 
! Отговори
Щерев преди 1 година
Какъв цар? Путин е император. Род руско иго са 140 народа.

Богатата на нефт автономна република Татарстан се обяви против предложената
от руския президент Владимир Путин реформа в избирателната система и я нарече
опит за държавен преврат, предаде АП. Плановете на Кремъл за премахване правото
на провинциите сами да избират своите губернатори срещнаха решителен отпор от
страна на местните депутати. Според тях тази мярка нарушава автономията на
републиката.
55
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен
Че то и нашия Борис Първи е избивал хора и то свои близки,но не само църквата го е канонизирала,а и собствения му народ в България го е считал за светец.
54
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След Октомврийската революция,внесена отвън,Русия загубва самостоятелността си,а ако царистите се завърнат,ще изгуби почти изцяло самостоятелността си.Тяхна си работа.
53
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"...монархът бе канонизиран от Руската православна църква като мъченик не заради ролята му като последен цар, а защото се "примирил със смъртта" през седмиците преди екзекуцията"
Канонизираните от руската църква не са никакви светци. Това е кощунство да канонизираш царе, князе, военни пълководци за светци при положение, че де юре и де факто тези хора са пряко или косвено замесени в убиването на хора. Един от тях е и измисления св. ал Невски, чието име носи едноименната катедрала в София.
52
2
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
za tqx e po dobre Putin otkolkoto nqkoi neuravnovesen 4ovek ,Elcin kvo be6e edin alkoxolik koito vsi4kite go manipuliraxa i Rusiq zatava6e vse pove4e i pove4e 4e za momenta Putin e nai dobroto zlo po dobre otkolkoto nqkoi ruski oligarx -mafiot