Първите обвинения по руското разследване в САЩ: Ще се рови надълбоко

С тях специалният прокурор Мълър демонстрира сила
31 окт 2017 21:28, Елка Василева
65
Първите обвинения по руското разследване в САЩ: Ще се рови надълбоко
Робърт Мълър. Снимка: архив, Reuters

Президентът Доналд Тръмп се опита да омаловажи първите обвинения в разследването на връзките на неговата /предизборна/ кампания с руската намеса в /американските/ избори, но тези обвинения са недвусмислен сигнал към Белия дом и към други хора от лагера на Тръмп: Робърт Мълър се е захванал сериозно с работата си.

Отправяйки към (бившия) мениджър на кампанията на Тръмп и към още един сътрудник обвинения в пране на пари и осигурявайки си признание за виновност от трети съветник на кампанията, специалният прокурор показа, че ще се рови надълбоко в миналото в търсене на криминална дейност и че ще използва агресивно своите широки пълномощия, пише Ройтерс.

Това хвърли в смут някои приближени на Тръмп, разтревожени какво и кой може да се окаже следващата мишена на Мълър, въпреки че Белият дом публично отрече връзка на тези събития с президента и неговата кампания.

"Така те (екипът на Мълър) демонстрират сила пред всеки, когото биха потърсили в хода на това разследване, и му показват, че не се шегуват", каза бившият федерален прокурор Патрик Котър. "Така че ако дойдем при вас, ще трябва да говорите пред нас. Манафорт не направи това и вижте какво му се случи."

Манафорт и Рик Гейтс са обвинени в пране на пари, данъчна измама, заговор за измама срещу САЩ и други нарушения. Вчера те не се признаха за виновни.

Още по темата

Обвиненията, в които вменяваните им престъпления са щателно конкретизирани, изглежда са само първият залп от Мълър.

Той бе назначен от заместник-министъра на правосъдието Род Розенстайн през май, след като Тръмп уволни директора на ФБР Джеймс Коми, който ръководеше разследване дали кампанията на Тръмп е била в сговор с Русия за влияние върху (президентските) избори в САЩ през 2016 г. Мълър получи мандат да разследва потенциално съглашателство и "всеки въпрос, който възниква или може да възникне пряко от разследването".

Тръмп отрича всякакво съглашателство с Русия и наричаше разследването ту "фалшивка", ту "лов на вещици". Русия също отрича да се е намесвала в изборите през 2016 г.

С първите обвинения, предявени в понеделник, Мълър показа, че не се бои да използва пълномощията си, и хората от правителството на Тръмп забелязаха това. "Едно нещо, което ме безпокои в по-широк план, е, че Розенстайн, давайки такъв широк мандат на Мълър, сътвори това чудовище", каза бивш служител от Белия дом, пожелал анонимност.

Бивш съветник на кампанията на Тръмп изрази опасения, че разследването може да засегне и бизнеса на Тръмп.

Червена линия

В интервю за "Ню Йорк таймс" през юли Тръмп посочи, че Мълър би пресякъл "червена линия", ако тръгне да разследва бизнеса на семейство Тръмп. Според юридически експерти Мълър няма да бъде разколебан от представата на Тръмп за правилните рамки на разследването. "Не мисля, че прокурорите се влияят от това за какви червени граници говорят политиците", каза бившият федерален прокурор Робърт Кейпърс.

Професорът по наказателно право Йенс Дейвид Олин от правния факултет на университета "Корнел" каза, че Мълър, отправяйки обвинения за финансови престъпления срещу Манафорт и Гейтс, цели да ги накара да сътрудничат и да разкрият други прегрешения.

Редица адвокати казаха, че признанието за вина на Джордж Пападопулос, обявено от екипа на Мълър в понеделник, може в крайна сметка да насочи към по-тясна връзка с кампанията и да притисне и други хора да пропеят.

Докато обвиненията срещу Манафорт и Гейтс не са свързани с работата им в кампанията, Пападопулос призна, че е излъгал пред ФБР за контактите си с чужди граждани, за които се предполага, че са имали връзка с руското правителство, докато е бил съветник на кампанията.

Прокурорите казаха, че са арестували Пападопулос през юли и той им сътрудничил. "Един Господ знае какво ще говори този човек сега", каза бивш съветник на кампанията на Тръмп. "След като сътрудничи, той може да заложи всякакви лъжесвидетелски капани за останалите."

Според Котър фактът, че Мълър е разкрил признанието за вина на Пападопулос, "е имало за цел да опровергае всякакви твърдения, че делото срещу Манафорт и Гейтс не е свързано с Русия".

Бившият високопоставен агент на ФБР Франк Монтоя смята, че обвинението срещу Манафорт и признанието за вина от Пападопулос показват, че Мълър няма да се огъне пред натиска на Белия дом и ще продължи твърдата линия към разкриване на всякакви прегрешения.

"Това много прилича на пътна карта - ще ровим за пране на пари, ще ровим за недеклариране на доходи, ще ровим за по-големи криминални заговори. А що се отнася до "червените линии"на Тръмп - ние ще ги пресечем. И ще ровим за т.нар. съглашателство, или за координирането с руснаците с цел подкопаване на демокрацията", добави Монтоя.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
17
 
! Отговори
В Русия съм преди 6 години
"обвинени в пране на пари, данъчна измама, заговор за измама срещу САЩ и други нарушения."И къде тук намесиха Русия?Тия като нашите мутри, гепят ги за нещо и хоп веднага болни. Тия правили данъчни измами, воала Русия виновна.Ами то и здравният ни министър можеше да се измъкне с Русия, оня зетя като нищо ще се окаже руски агент.
28
1
 
6
 
! Отговори
33, преди 6 години
голям мечтател ми изглеждаш. Или фантазьор.
27
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този път руската *** ще си намери майстора в лицето на великана САЩ. Ядосаха американците и ще си платят подобаващо. Азиатските индианци си мислеха, че могат да се правят на интересни на господарите на света ха ха.
26
3
 
22
 
! Отговори
тъпчо преди 6 години
Тия стават все по-смешни, интересното е, че даже не го осъзнават!Великите мериканци с не знам колко милиард долара бюджет за разните там агенции за сигурност. Които могат да следят всичко и навсякъде, а проспали намеса в изборите им. И то от кого, от феодалната, изостанала и фалирала Русия.И те кат наш Бай ***, все другите им виновни.
25
3
 
9
 
! Отговори
НАЯДЕН преди 6 години
Какво става с България ? Местя го :) Между другото търся камериерки за супер заплата 400-500 лв
24
3
 
15
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Само банановите републики допускат външна намеса в изборите, които да повлияят на изборите!!!САЩ нали не е бананова република!!!???Добър вечер селяни прости!!!Агент Винс Тейлър!ЦРУ!!!
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук има ли кой да съди за руска или американска намеса?
22
0
 
11
 
! Отговори
ХХХ преди 6 години
Клетите бежанци не са искали това ! Те просто искат помощи и секс на екс ! Да обяви ЕС банкови сметки да може всеки зъл, проклет и лош гражданин да помогне на клетите мили обичливи съжаливи бажанци ! Нека който има добро сърце да си даде дъщерята ако е под 12 години на клетите и мили сърцераздератени и изнемощели от войната хора ! Трябва им секс но от 12 нагоре е дръто вече ...от бебе до малко дете бива !
21
4
 
13
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
ФАЩ е империя на злото!
20
4
 
13
 
! Отговори
Глупости преди 6 години
Как точно се е "намесила" Русия в говедарските избори... Като пред всяка урна е бил инсталиран агент на КГБ с Макаров в ръка ли да казва на избирателите как да гласуват?! Що си мислят в Говедария, че хората по света са с АйКютата на 90 процента от говедариите за да се вържат на подобни глупости?
19
3
 
3
 
! Отговори
А бе преди 6 години
До ГюнтерДедо Сорос* може и да е прехвърлил парите си на фондацията(Отворено общество),ама наследниците му май не са фенове на борбата с вятърни мелници и най-вероятно ще намерят начин да си ги приберат!И ще са прави-защо тая сериозна сума да хрантути отк*ачалки по целия свят,като може да си я ползват с кеф!?*Сорос май ще дава фира скоро,щом взе да си оправя сметките.
18
3
 
8
 
! Отговори
кукулог преди 6 години
ЗДРАВО ГИ ТРЕСЕ ПАРАНОЯТА.
17
4
 
12
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Тея твърдения(верни или неверни,няма значение) за руска намеса в американските избори са срам за САЩ!Излиза,че бедна и недоразвита Русия е в състояние да манипулира "великата" Америка!Ами то е все едно здрав и як мъж да признае че са го **али някъде-срам,откъдето и да го погледнеш!Ама нейсе-дотам са го докарали....Едно време това просто нямаше как да стане-имаха си достойнство!А сега-само интриги.
16
0
 
2
 
! Отговори
11 преди 6 години
До cazzo duroКат гледам, отдавна си боядисал кочана в кафяво ...
15
7
 
17
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Аз оръжие към Русия не вдигам ! На брат си никога няма да посегна !
14
2
 
8
 
! Отговори
КИМ ЧЕН УН преди 6 години
Чакам още малко глупости за да се посмея ...после ще светне мирна птриотичн миротворна богоуважаваща всенародна мила благородна Америка !
13
3
 
12
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Шорошките 18милиарда в действие!
12
3
 
20
 
! Отговори
Б преди 6 години
"Манафорт и Рик Гейтс са обвинени в пране на пари, данъчна измама, заговор за измама срещу САЩ и други нарушения"и това какво общо има с така наречената Руска намеса !?
11
16
 
6
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
Селското тарикатче Путин ще опърди кочана.
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още една Нобелова награда на Обамзян ли ще има?