Първите обвинения по руското разследване в САЩ: Ще се рови надълбоко

С тях специалният прокурор Мълър демонстрира сила
31 окт 2017 21:28, Елка Василева
65
Първите обвинения по руското разследване в САЩ: Ще се рови надълбоко
Робърт Мълър. Снимка: архив, Reuters

Президентът Доналд Тръмп се опита да омаловажи първите обвинения в разследването на връзките на неговата /предизборна/ кампания с руската намеса в /американските/ избори, но тези обвинения са недвусмислен сигнал към Белия дом и към други хора от лагера на Тръмп: Робърт Мълър се е захванал сериозно с работата си.

Отправяйки към (бившия) мениджър на кампанията на Тръмп и към още един сътрудник обвинения в пране на пари и осигурявайки си признание за виновност от трети съветник на кампанията, специалният прокурор показа, че ще се рови надълбоко в миналото в търсене на криминална дейност и че ще използва агресивно своите широки пълномощия, пише Ройтерс.

Това хвърли в смут някои приближени на Тръмп, разтревожени какво и кой може да се окаже следващата мишена на Мълър, въпреки че Белият дом публично отрече връзка на тези събития с президента и неговата кампания.

"Така те (екипът на Мълър) демонстрират сила пред всеки, когото биха потърсили в хода на това разследване, и му показват, че не се шегуват", каза бившият федерален прокурор Патрик Котър. "Така че ако дойдем при вас, ще трябва да говорите пред нас. Манафорт не направи това и вижте какво му се случи."

Манафорт и Рик Гейтс са обвинени в пране на пари, данъчна измама, заговор за измама срещу САЩ и други нарушения. Вчера те не се признаха за виновни.

Още по темата

Обвиненията, в които вменяваните им престъпления са щателно конкретизирани, изглежда са само първият залп от Мълър.

Той бе назначен от заместник-министъра на правосъдието Род Розенстайн през май, след като Тръмп уволни директора на ФБР Джеймс Коми, който ръководеше разследване дали кампанията на Тръмп е била в сговор с Русия за влияние върху (президентските) избори в САЩ през 2016 г. Мълър получи мандат да разследва потенциално съглашателство и "всеки въпрос, който възниква или може да възникне пряко от разследването".

Тръмп отрича всякакво съглашателство с Русия и наричаше разследването ту "фалшивка", ту "лов на вещици". Русия също отрича да се е намесвала в изборите през 2016 г.

С първите обвинения, предявени в понеделник, Мълър показа, че не се бои да използва пълномощията си, и хората от правителството на Тръмп забелязаха това. "Едно нещо, което ме безпокои в по-широк план, е, че Розенстайн, давайки такъв широк мандат на Мълър, сътвори това чудовище", каза бивш служител от Белия дом, пожелал анонимност.

Бивш съветник на кампанията на Тръмп изрази опасения, че разследването може да засегне и бизнеса на Тръмп.

Червена линия

В интервю за "Ню Йорк таймс" през юли Тръмп посочи, че Мълър би пресякъл "червена линия", ако тръгне да разследва бизнеса на семейство Тръмп. Според юридически експерти Мълър няма да бъде разколебан от представата на Тръмп за правилните рамки на разследването. "Не мисля, че прокурорите се влияят от това за какви червени граници говорят политиците", каза бившият федерален прокурор Робърт Кейпърс.

Професорът по наказателно право Йенс Дейвид Олин от правния факултет на университета "Корнел" каза, че Мълър, отправяйки обвинения за финансови престъпления срещу Манафорт и Гейтс, цели да ги накара да сътрудничат и да разкрият други прегрешения.

Редица адвокати казаха, че признанието за вина на Джордж Пападопулос, обявено от екипа на Мълър в понеделник, може в крайна сметка да насочи към по-тясна връзка с кампанията и да притисне и други хора да пропеят.

Докато обвиненията срещу Манафорт и Гейтс не са свързани с работата им в кампанията, Пападопулос призна, че е излъгал пред ФБР за контактите си с чужди граждани, за които се предполага, че са имали връзка с руското правителство, докато е бил съветник на кампанията.

Прокурорите казаха, че са арестували Пападопулос през юли и той им сътрудничил. "Един Господ знае какво ще говори този човек сега", каза бивш съветник на кампанията на Тръмп. "След като сътрудничи, той може да заложи всякакви лъжесвидетелски капани за останалите."

Според Котър фактът, че Мълър е разкрил признанието за вина на Пападопулос, "е имало за цел да опровергае всякакви твърдения, че делото срещу Манафорт и Гейтс не е свързано с Русия".

Бившият високопоставен агент на ФБР Франк Монтоя смята, че обвинението срещу Манафорт и признанието за вина от Пападопулос показват, че Мълър няма да се огъне пред натиска на Белия дом и ще продължи твърдата линия към разкриване на всякакви прегрешения.

"Това много прилича на пътна карта - ще ровим за пране на пари, ще ровим за недеклариране на доходи, ще ровим за по-големи криминални заговори. А що се отнася до "червените линии"на Тръмп - ние ще ги пресечем. И ще ровим за т.нар. съглашателство, или за координирането с руснаците с цел подкопаване на демокрацията", добави Монтоя.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СЛАВА НА САЩ И ТРЪМП! РАЗГОНИ МАЙМУНСКОТО ПЛЕМЕ И ЗАРОВИ ХИТЛЪРИТЕ.
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички американци на високи постове са извършвали пране на пари, корупция, данъчни измами и сговаряне с чужди държави. Това е същността на бизнеса при капитализма. От прокурора зависи как ще бъдат квалифицирани - като лобизъм или като подсъдими деяния. Обикновено никой не обвинява другия защото и той може да бъде обвинен. Ама сега нещо са откачили в Щатите и се хванаха за гушите демократи и републиканци. Политиката в САЩ се украиннизира с бързи темпове.Прочети още на: dnes.bg/redakcia/2017/10/31/pyrvite-obvineniia-po-ruskoto-razsledvane-v-sasht-shte-se-rovi-nadylboko.357861
47
2
 
3
 
! Отговори
kireza преди 6 години
ЗАПЛАХАТА ОТ РУСИЯ ЗА САТАНИНСКИТЕ АНТИХРИСТКИ ЩАТИ?ООООО ТЯ Е С ВСЕЛЕНСКИ МАЩАБИ....КАКВИ ХАКЕРИ БЕ ДЖАНЪМ,ТУК ЗАПЛАХАТА Е СТРАШНААА....ПОКЕМОНИТЕЕЕЕ.....ПРИЯТЕЛ ОТ ЩАТИТЕ КАЗА,ЧЕ Е ВИДЯЛ ОТ ЗАДНИТЕ ЧАСТИ НА МАКЕЙН,специалният прокурор Мълър И ОТ ПРЕДНИТЕ ЧАСТИ НА ПИРОСТИЯТА ХИЛАРИ ДА СТЪРЧАТ ПОКЕМОНИ.....ЧЕРНИ,РОГАТИ,ОПАШАТИ,С КОПИТА И Т.Н....СТРАШНА ГЛЕДКА Е БИЛА....ПОКЕМОНИТЕ ГИ Е ПРАТИЛ ПУТИН,ТАКА СЕ КЪЛНАТ ВСИЧКИ АРХИТЪПИ АМЕРИКАНЦИ.....КРАЙ НА СВЕТА НАСТЪПВАЛ С ПУТИНСКИТЕ ПОКЕМОНИИИИ....
46
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А у нас никой не иска да рови защото руските агенти са по върховете на държавата.
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименКакви господари на света? Ти болен ли си бе? Нали бяха най-големите демократи и човеколюбци?
44
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДо 44Не беше ли комплексирано и страхливо?
43
2
 
6
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До спонсор на МВР 46Защо да е непрокопсаник - Милър е един от най-доверените хора на фракцията "Ястребите" в САЩ Именно те организираха атентатите на 11.09.01 година
42
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като му гледам изражението на този настръхвам! Изглежда като създателя на ИДИЛ? Тези хора ще минат през всичко и всеки, за да не видят себе си.
41
3
 
10
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 6 години
Бившия шеф на ФБР, Робърт Мълър, е един от най-големите непрокопсаници във ФБР. Същия проспа атентатите на 11.09.01!
40
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
браво, Путин !Голям си !
39
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще рови на дълбоко и още по-дълбоко и надъното ще намери едно малко, хитро и коварно джудже!
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УжасТ!
37
3
 
15
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Робърт Мълър се е захванал сериозно с работата си.---------Демократите бързат!!!!!Догодина са изборите за нов сенат, в който републиканци като троянския кон Маккейн и такива като него не ще влязат в сената!А, това означава, че ако републиканците спечелят мнозинство в сената, Тръмп ще укрепи позициите си и ще разгони фамилията на наследството на Обама и баба Килъри.В противен случай ситуацията в самите Съединени Щати може да ескалира много сериозно.
36
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не само че баба Клинтън е взела много пари от много места, ами по случая с Ураниум-Уан около 40 миллиона в зелено от самия лош Путин ;-))). Човека си плаща за услугите, какво лошо има в това. А как се наричат тия дето хапат ръката дето ги храни ;-)))???
35
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В най-груба форма "Украйна" има едно газово кранче, един Донбас и един "самолетоносач", Крим. Путин взе две от тях. Другото ако не ме лъже паметта изтича 2019 :-). И после какво?
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТракБРИКС(тухлите) никога не е била сериозно нещо, още повече е дело не на лошия Путин :-), а на Голдман-Сакс. Не сте си чели урока, както винаги. Така, че поне в две от държавите, от Г3, са наясно с това. Но ако някой верва, защо да не се възползват. Наивници бол :-).Значи "глупавия" Путин "влезе" в Украйна без изобщо да помисли, че нищо няма да спечели, или се опитаха да го пъхнат в тая кожа :-)? Т.е. минимизираш по минимална загуба ;-).
33
17
 
5
 
! Отговори
Трак преди 6 години
И какво спечели Русия от войната в Украйна-нищо.Просто целия свят видя грозното лице на Путин и вкупом го заплю.Даже и Китай се дистанцира от него-вижте как БРИКС умира и ще разберете.
32
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пол Манафорт е пари , да факт на Украинска партия приближена до руски олигарси до 2014 година от там насетне и да въртят и да су. чат това няма нищо общо с Тръмп.Препиралчужди пари този Пол Манафорт като надписвал счетоводни книги и услуги . А всичко друго празни демократски слухове . Да идат да попитат баба Хилъри как се взима пари от Саудитска Арабия ,Катар ,Обединени арабски емирства ,да я попитат къде са парите събирани във Фондацията Клинтън от различни случай с урагани ...
31
3
 
27
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
Ако щуротиите на краварската пропаганда наистина са верни това означава, че всеки със 100-200 хиляди долара вложени за реклами във фейса може да се габарка със американските избори!Ако е така веднага тегля кредит и избирам слдващия президент на ФАЩ ахахахахаха
30
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смях,смях...великата Америка се държи от Русия....в историята на САЩ не е имало такава излагация.Прави са американците.Русия се намеси в изборите им.Защото са по силни явно.Вече не се учудваме на плача им.Още един щат към Русия.Путин хакер;)И това му стига на Путин да кажем-ами голем си;)Цялата тази история е виц, ама не.Русия назначава президента на САЩ