Руска атака срещу VPN услугите – засилване на цензурата преди изборите

Крайната цел на Кремъл - абсолютен контрол върху комуникациите?
31 окт 2017 20:15, Елка Василева
57
Руска атака срещу VPN услугите – засилване на цензурата преди изборите
Снимка: архив, Reuters

Русия започва в сряда да прилага закон срещу непроследимите и анонимни връзки в интернет. Професионалисти в бранша и правозащитници заклеймяват закона като засилване на цензурата с наближаване на президентските избори.

Приетият през лятото текст забранява програмите за достъп до интернет анонимно или чрез VPN (от Virtual Private Network, "Виртуална Частна Мрежа"). Този вид частни връзки се използват от компании за повече сигурност, а и от потребители, желаещи да внушат, че влизат в мрежата от друга държава, с цел да заобиколят блокировките на някои сайтове, пише Франс прес.

Законът задължава руската агенция за контрол над телекомуникациите Роскомнадзор да разработи списък с уеб услуги за анонимен достъп и я упълномощава да ги блокира.

Според авторите целта е потребителите да не заобикалят решенията на руското правосъдие, посещавайки сайтове, блокирани като свързани с терористични организации или предполагаемо екстремистки.

Противниците на закона обаче виждат в него ново затягане на гайките в руския интернет след 2012 г., когато Владимир Путин се върна в Кремъл сред бурни демонстрации на опозиционери, масово свързани чрез световната мрежа.

Неправителствената организация "Амнести интернешънъл" разкритикува този "мощен удар по свободата в интернет", а Едуард Сноудън - бивш консултант на американското разузнаване, който избяга в Русия, заяви, че законът прави страната "по-несигурна и по-несвободна".

Законът "ще засегне журналистите и активистите, използващи тези услуги, за да публикуват материали анонимно", предупреждава Ева Галперин, директор по кибернетичната сигурност във фондация "Електроник фронтиър" - неправителствено сдружение в защита на свободите в интернет с централа в САЩ.

По думите й законът ще бъде прилаган избирателно и би трябвало да не обхваща чуждестранните фирми, действащи в Русия, които се страхуват да изгубят VPN като средство за опазване на данните си.

Тези мерки влизат в сила четири месеца преди вота за президент идния март, когато Владимир Путин вероятно ще се бори за четвърти мандат.

Националните медии пренебрегват опозицията и тя следва примера на Алексей Навални, разпращайки посланията си главно чрез интернет и социалните мрежи.

"Абсолютен контрол"

Редица доставчици на VPN услуги като "Ви Пи Ен Зинмейт" и "Прайвит интернет аксес" вече предупредиха, че няма да се подчинят на новия закон.

Този акт "практически изисква VPN услугите да подпомагат Русия в засилването на цензурата", възмути се Харолд Лий, вицепрезидент на групировката "Експрес VPN интернешънъл".

"VPN са необходими, за да останеш частен и анонимен онлайн, както и за свободата на изказа. Следователно тези ограничения представляват атака срещу дигиталните права", заяви той пред АФП.

От 2012 г. Русия засили законодателната уредба, свързана с интернет, на фона на втвърдяване в политиката, но и в контекста на терористична заплаха.

Нов закон задължава технологичните компании и телекомите, включително чуждестранните, да съхраняват от 2018 г. нататък данните на потребителите си в Русия и при поискване да ги съобщават на властите.

В средата на октомври руското правосъдие наложи глоба на месинджъра Телеграм, прочут с гарантираната висока сигурност и понякога критикуван, че го използват терористични групировки - с мотива, че отказал да предаде на руската Федерална служба за сигурност криптографските ключове, с които да се четат посланията на потребителите.

Според Саркис Дарбинян, директор на московския Център за защита на дигиталните права, стратегията, следвана от Русия, се гради върху "концепцията за дигитален суверенитет", сиреч контрол над интернет трафика през руската територия.

"Западните страни не подкрепят тази концепция и това, което виждаме днес, е развитие на интернет в азиатски стил" - по примера на Китай и Иран, смята той.
В Китай, чиито власти отдавна контролират достъпа до мрежата, правителството започна неотдавна да блокира програмите за VPN, каквито лесно се сваляха от интернет досега, преди последния конгрес на Китайската комунистическа партия.

Но според Ева Галперин, дори крайната цел на Кремъл да е "абсолютен контрол върху комуникациите чрез интернет", техническите му възможности остават далеч назад от тези на Пекин с неговата виртуална "Велика китайска стена".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: РусиязаконинтернетVPN
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИфДен пичДо 35Ти сигурно си от тия бедни руски хакарчета или от КГБ, който ги контролира и държи встрах. Иначе откъде ще знаеш всичко това?
45
0
 
1
 
! Отговори
крадат милиарди преди 6 години
Така у нас обезпечават без проблемно ограбване от народа на десетки милиарди живи левове годишно които се насочват към подставeни компаниiki .През парламент а с е прокарват исключително нагли престъпни НЕЗАКОННИ проекти обезпечаващи ликвидация на БЪлгарите ден по ден.Цели региони са обезлюдени .ВКл от Брегово до Варна.
44
0
 
0
 
! Отговори
има кофти опит преди 6 години
с въведените нагло престъпни тежко терористични лични документи терористи менкащи на власт нарочно създадени доказано престъпни групировки вече нямат проблеми.Всеки се следи автоматично и проблемните не с е допускат до изборните бюра.В бюрата се инсталирват все по жестоко вредни камери които гарантират на терористите на власт следене на всеки вкл платено гласуващ с точност до 3 микрона.
43
0
 
1
 
! Отговори
кофти преди 6 години
Имитацията на демокрация въведена ударно след 1989 година доведе до просешка тояга НАродна република БЪлгария.Милиони бяха тровени с спец нарко добавки чрез които залюбиха нагло престъпни групировки маскирани като партии вкл БСП>ДПС<СДС и ГЕРБ.Показни нагло престъпни акции лишиха милиони БЪлгари от работа.ликвидирани са цели отрасли на индустрията , в селата са ликвидирани стотици хиляди крави,прасета,овце и работни места.
42
0
 
0
 
! Отговори
кофти опит има преди 6 години
През 2012 година киевска русия цъфтеше. терористи готвещи кървави събития увреждаха милиони през телевизии на украински език с насложени подпрограми на машинен иврит.Само минута две при включен украински канал стигаха на терористите да ви увредят трайно вкл телесната защита.Оръжието е старо древно и досега в киев се ползва за тежки увреждания.ПО онова хубаво време тровеха милиони граждани с спец бонбони..
41
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 6 години
Ехх ЕКСПЕРТИИИНИКОЙ няма да забрани КОРПОРАТИВНИТЕ VPN - ЗАЩО?1. VPN криптирането увеличава многократно обема на трансферираната информация2. за да има VPN поддържащ видео конференция в реално време ти трябва ХАРДУЕР за хиляди $ за да организираш връзката3. Обикновено за подобни VPN се ползват наети оптически линии за да се осигури необходимия трафик4. Подобни VPN не могат да са Анонимни по изброените по-горе причиниНО всички софт VPN които се ползват за нещо нелегално или полулегално ...
40
8
 
5
 
! Отговори
уф! преди 6 години
Рашките са жалки.Вместо да си гледат работата, все по българските пишат.
39
10
 
11
 
! Отговори
ИЗВОД преди 6 години
...На крива демокрация - все руски хакери са и виновни!
38
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям страх го гони бащицата. Все по-ниско пада.
37
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До тук не сме анонимниПърво прочети малко, ако можеш разбира се, какво е VPN, как и за какво се използва и тогава се опитай да кажеш нещо защото това което си написал са абсолютни глупости насочени срещу свободата на индивида.
36
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Падението на Русия е тотално. Самоизолират се от света и после другите им били виновни.
35
13
 
8
 
! Отговори
ИфДен пич преди 6 години
Руските хакери са просто умни русначета които тайната полиция на Путин контролира и държи във смъртен страх. Ако се измъкнат на запад, пак ще са прицел на КГБ защото знаят много за кирливите ризи във Руското интернет пространство. Заковани са за цял живот да слугуват на *** в Рашката. Горките момчета..
34
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путлероциди, незнам какво правите още в европейска България, западна Европа и САЩ. Бързо заминавайте в рая наречен россия. Там бащицата даже ще ви казва кой хляб да си купите, защото той по добре знае от вас. Все пак е най големио шахматист в света.
33
5
 
7
 
! Отговори
Партиен секретар преди 6 години
До погнусенКакво означава пропагандиране на хомосексуализма? Това не е комунизъм или фашизъм, а нещо реално и обективно като състояние. Все едно да се пропагандират къдрави коси или размер на краката 45-ти номер.
32
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малкият путич скоро ще го обесят на красноьет плащадет с краката нагоре.
31
11
 
14
 
! Отговори
WTF? преди 6 години
"...Редица доставчици на VPN услуги като "Ви Пи Ен Зинмейт" и "Прайвит интернет аксес" вече предупредиха, че няма да се подчинят на новия закон."Демек, предпочитат да чукат камъчета някъде из Сибир. Няма лошо, това също е работа и трябва някой да я върши.
30
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В желанието си да сътворят някоя нова мръсотия,краварчетата съвсем се опетлявиха!!!Уж бяха на-великите,а руснаците някакви изостанали тенекеджии,дето работят с ръждясала техника,а се оказа,че руските хакери направо им развинтиха държавата и даже им избраха президент!!!То бива малоумие,ама това вече избива на тотален ***!!!Горко и на Земята,дето цялата е залята, с краварските "жизнени" интереси!Май в желанието си да обезмозъчат подопечните им колонии,те ги изпревариха в това!
29
13
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Тоя така се окопава, че направо се закопава...
28
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Умориха се да лъжат ! Страхуват се от истината ! Слаби нерви!
27
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мен дали ще ме засегне отмяната на анонимността? Искам само да поздравя анонимно премиера по случай празника с тиквите. Бащице, благодарение на отпуснатите от теб на свои хора по 420лв. субсидия на декар тикви, сега България е на първо място в Европа по тикво и кратунко производство! Да живее премиерът - тиква, и поданиците му кратунковци. Да съм жив и аз тиквеника, дето още съм тук.