Руска атака срещу VPN услугите – засилване на цензурата преди изборите

Крайната цел на Кремъл - абсолютен контрол върху комуникациите?
31 окт 2017 20:15, Елка Василева
57
Руска атака срещу VPN услугите – засилване на цензурата преди изборите
Снимка: архив, Reuters

Русия започва в сряда да прилага закон срещу непроследимите и анонимни връзки в интернет. Професионалисти в бранша и правозащитници заклеймяват закона като засилване на цензурата с наближаване на президентските избори.

Приетият през лятото текст забранява програмите за достъп до интернет анонимно или чрез VPN (от Virtual Private Network, "Виртуална Частна Мрежа"). Този вид частни връзки се използват от компании за повече сигурност, а и от потребители, желаещи да внушат, че влизат в мрежата от друга държава, с цел да заобиколят блокировките на някои сайтове, пише Франс прес.

Законът задължава руската агенция за контрол над телекомуникациите Роскомнадзор да разработи списък с уеб услуги за анонимен достъп и я упълномощава да ги блокира.

Според авторите целта е потребителите да не заобикалят решенията на руското правосъдие, посещавайки сайтове, блокирани като свързани с терористични организации или предполагаемо екстремистки.

Противниците на закона обаче виждат в него ново затягане на гайките в руския интернет след 2012 г., когато Владимир Путин се върна в Кремъл сред бурни демонстрации на опозиционери, масово свързани чрез световната мрежа.

Неправителствената организация "Амнести интернешънъл" разкритикува този "мощен удар по свободата в интернет", а Едуард Сноудън - бивш консултант на американското разузнаване, който избяга в Русия, заяви, че законът прави страната "по-несигурна и по-несвободна".

Законът "ще засегне журналистите и активистите, използващи тези услуги, за да публикуват материали анонимно", предупреждава Ева Галперин, директор по кибернетичната сигурност във фондация "Електроник фронтиър" - неправителствено сдружение в защита на свободите в интернет с централа в САЩ.

По думите й законът ще бъде прилаган избирателно и би трябвало да не обхваща чуждестранните фирми, действащи в Русия, които се страхуват да изгубят VPN като средство за опазване на данните си.

Тези мерки влизат в сила четири месеца преди вота за президент идния март, когато Владимир Путин вероятно ще се бори за четвърти мандат.

Националните медии пренебрегват опозицията и тя следва примера на Алексей Навални, разпращайки посланията си главно чрез интернет и социалните мрежи.

"Абсолютен контрол"

Редица доставчици на VPN услуги като "Ви Пи Ен Зинмейт" и "Прайвит интернет аксес" вече предупредиха, че няма да се подчинят на новия закон.

Този акт "практически изисква VPN услугите да подпомагат Русия в засилването на цензурата", възмути се Харолд Лий, вицепрезидент на групировката "Експрес VPN интернешънъл".

"VPN са необходими, за да останеш частен и анонимен онлайн, както и за свободата на изказа. Следователно тези ограничения представляват атака срещу дигиталните права", заяви той пред АФП.

От 2012 г. Русия засили законодателната уредба, свързана с интернет, на фона на втвърдяване в политиката, но и в контекста на терористична заплаха.

Нов закон задължава технологичните компании и телекомите, включително чуждестранните, да съхраняват от 2018 г. нататък данните на потребителите си в Русия и при поискване да ги съобщават на властите.

В средата на октомври руското правосъдие наложи глоба на месинджъра Телеграм, прочут с гарантираната висока сигурност и понякога критикуван, че го използват терористични групировки - с мотива, че отказал да предаде на руската Федерална служба за сигурност криптографските ключове, с които да се четат посланията на потребителите.

Според Саркис Дарбинян, директор на московския Център за защита на дигиталните права, стратегията, следвана от Русия, се гради върху "концепцията за дигитален суверенитет", сиреч контрол над интернет трафика през руската територия.

"Западните страни не подкрепят тази концепция и това, което виждаме днес, е развитие на интернет в азиатски стил" - по примера на Китай и Иран, смята той.
В Китай, чиито власти отдавна контролират достъпа до мрежата, правителството започна неотдавна да блокира програмите за VPN, каквито лесно се сваляха от интернет досега, преди последния конгрес на Китайската комунистическа партия.

Но според Ева Галперин, дори крайната цел на Кремъл да е "абсолютен контрол върху комуникациите чрез интернет", техническите му възможности остават далеч назад от тези на Пекин с неговата виртуална "Велика китайска стена".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: РусиязаконинтернетVPN
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 23Ами така се управлява държава вие какво искате анархия? Контрол на всичко и на всички иначе анархията ще е пълна.че що провеждат тогава проформа мерприятието , наречено "избори".да пишат направо 99,99%
25
5
 
13
 
! Отговори
погнусен преди 6 години
От цялата пропагандна статия само в едно изречение е видно защо е този закон - "Според авторите целта е потребителите да не заобикалят решенията на руското правосъдие, посещавайки сайтове, блокирани като свързани с терористични организации или предполагаемо екстремистки."Точно като при закона за хомосексуалистите - пропагандата незабавно пропищя как били забранили хомосексуализма, а не истинското - забрана пропагандирането на хомосексуализъм сред подрастващи!Е, кой е по-големият престъпник?
24
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайната цел на Кремъл - абсолютен контрол върху комуникациите..тоя се е окопава все повече и повече ... ванга ше излезе права: "ке падне!"
23
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами така се управлява държава вие какво искате анархия? Контрол на всичко и на всички иначе анархията ще е пълна. Които искат анархия да одат при баба им Меркел там ще са свободни и демоникратични само да не им го навървят пришълците че ше им изкочат зъркелите!
22
8
 
20
 
! Отговори
тук не сме анонимни преди 6 години
Ееее, трудно се четат такива глупости:) САЩ ореваха света за хакерски атаки, сега Гугъл, Фейсбук и още не знам кои дават обяснения и представят данни за клиентите си на службите. Хакерите бяха обявени за най-страшните престъпници... обаче, щом в Русия се вземат мерки срещу тях, ужас, това е заплаха за свободата:)))Изумително как забраната за анонимно влизане в мрежата щяло да попречи на журналисти и активисти. Анонимна журналистика = дезинформация.Основна характеристика на хакера - анонимност
21
3
 
3
 
! Отговори
Георгиев преди 6 години
Путин: Събират и проучват биологичен материал от руснаците. "Ние сме обект на много голям интерес", заключи руският лидер.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Германия човек беше осъден , че ползва Retrosahre , бил теглил филми , това е p2p мрежа и невъзможно да се установи кой от кой тегли ..
19
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в повечето случаи vpn ползват престъпници педофили и терористи и подобни. какъв е проблема да им резнат клона?
18
2
 
2
 
! Отговори
За 17 преди 6 години
Ама кви хубави санкции дигала Отзаде Тръмпича ;))Като сте *** пак да го изберете;)
17
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите обичат да ги подслушват затова всички които се борят с колониалното робство на САЩ , се борят в платформата на ЦРУ за подслушване - Фейсбук..
16
8
 
5
 
! Отговори
ХАХАХА преди 6 години
Руските хакери назначиха президента на САЩ, сега седнали с ограничаване на VPN-ите да ги плашат!
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Осман Маил.ру работи и пощата на домейна ми е там.. пуснали са услуга подобна на Амазон С3
14
3
 
3
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Руснаците си имат една мрежа казва се Маил РУ: електронна поща, чат.соц.мрежа и видеообмен. Предлагат и облачни услуги. Понеже турските филмови сайтове ползваха видео Маил РУ основно за качване на филми сървърите им не издържаха и миналата година блокираха Маил РУ само за Турция. Не го блокираха турците а самите руснаци спряха достъпа за Турция. Аз имам 100 гб. В облачната услуга на Маил РУ и мога да си свалям файловете само с VPN.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И тукашните модове не се кефят на cpn, по-точно нс ТОР браузър...
12
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ ОЩЕ НЕ Е ЗАБРАНИЛА ИНТЕРНЕТ ЩОТО ИМА ЦЯЛА ВОЙСКА ОТ ПЛАТЕНИ ПУТЛЕРОЦИДИ КОИТО ПИШАТ В ЗАЩИТА НА ОМРАЗНИЯ СИ ВОЖД МАСКОВ УБИЕЦ НА ХРИСТИЯНИ!
11
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо не разбрах .Няма ли да ни плащат вече.Дайте заказ да знам накъде да плюя
10
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"" Руска атака срещу VPN услугите засилване на цензурата преди изборите "".......................цензура ??? Русия е най-демократичната страна на света, а ние от пенсионерски клуб Красна Поляна към БКП искаме НЕЗАБАВНО присъединяване на България към Русия, възстановяване на комунизма като официален строй и другаря Путин пожизнен и наследствен президент !
9
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ау, ,,свободата на изказа'', бил застрашен. Че при нас и без подобен закон, се посяга на българския език.
8
0
 
0
 
! Отговори
Давид преди 6 години
Наблюдавам човешки същества . Русия , Сащ , Европа , Азия , Евразия . Ще се подчините .
7
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия ежедневни долнопробни помии ще направят и най-големия русофоб русофил.