Самолети, кораби, оръжия... Китай укрепва военната си мощ!

Трябва ли Азия да трепери от страх?
1 ное 2017 22:11, Елка Василева
104
Самолети, кораби, оръжия... Китай укрепва военната си мощ!
Снимка: архив, Reuters

"Армия от световна класа": това е мечтата, която китайският президент Си Цзинпин иска да бъде изпълнена до 2050 година. Трябва ли да се безпокоим? Макар и Китай да тревожи съседите си в Азия, той не представлява засега непосредствена заплаха, смятат експерти.

Самолети, кораби, оръжия. . . Китайският военен бюджет се увеличава от 30 години за модернизиране на овехтялото оборудване, но продължава да е три пъти по-нисък от този на САЩ. Така че Пекин иска да навакса изоставането си, пише Франс прес.

"Трябва да осъществим модернизирането на националната отбрана и армията през 2035 г., а към средата на века да направим от народната армия армия от световна класа", заяви категорично Си преди дни пред 2300 делегати от Китайската комунистическа партия.

Речта бе насочена към китайските националисти, смята Джеймс Чар, експерт по военно дело от Техническия университет в Нанянг, Сингапур.

"Те бе също така послание към другите страни, че Пекин иска армията му да е силна колкото икономиката", която в момента е втората по сила в света.

Китай губи всички конфликти, в които е участвал от средата на 19 век.

"Затова мечтаем за силна армия повече от всяка друга страна. Не да тормозим други държави, а за да се отбраняваме", заяви Ни Лъсюн, преподавател в Института за изследване на отбранителната стратегия в Шанхай. "Свалянето на режимите в Ирак и Либия послужи като предупреждение за тази необходимост".

Тревожни съседи

Китай не е участвал в нито един конфликт от кратката война срещу Виетнам през 1979 г., но засилва присъствието си на международно равнище.

Тази година откри първата си база в чужбина, в Джибути. Военноморският му флот участва от 2008 г. в операциите срещу пиратите край бреговете на Сомалия и в Аденския залив. Китай е с най-голям принос към операциите за поддържане на мира на ООН измежду постоянните членки на Съвета за сигурност (2500 войници и военни експерти).

Пекин обаче тревожи съседите си.

С Индия има няколко гранични спора, което се видя през лятото, когато въоръжените сили на двете страни се изправиха лице в лице в Хималаите и напрежението продължи два месеца.

Япония се дразни от постоянните китайски военноморски патрули край островите Сенкаку (наричани Дяоюй на мандарин), към които Китай има териториални претенции. За Токио китайското военно укрепване е "тревога за сигурността в региона".

Пекин смята за своя и по-голямата част от Южнокитайско море, към което и останалите страни, имащи излаз - Виетнам, Филипините и Малайзия - имат ответни претенции. От идването си на власт през 2012 г. Си Цзинпин укрепва контролираните от Китай рифове и изгражда различни съоръжения, включително военни (писти за кацане, оръжейни установки).

"Китай няма войнствени намерения. Но безспорно нарастването на военната му мощ предизвиква надпревара във въоръжаването в Азия", смята Жулиет Жьоньоваз, изследователка в Института по стратегически изследвания към Френското военно училище. "Япония говори за превъоръжаване, Южна Корея разполага система за противоракетна отбрана, бюджетите за отбрана на Виетнам и Филипините растат бързо".

Открита война

Китайските военни разходи през 2016 г. са достигнали 215 милиарда долара според Международния институт за изследване на мира в Стокхолм, което поставя Китай на първо място в Азия, далеч преди Индия (56 милиарда), Япония (46 милиарда) и Южна Корея (37 милиарда).

Напрежението през последните месеци с Виетнам и Филипините обаче поспадна. С Индия "със сигурност може да има стълкновения на места, смята Манодж Джоши от базираната в Делхи фондация "Обзървър рисърч", но "няма перспектива за открита война между двете съседни страни, имащи ядрено оръжие".

Си трябваше да покаже мускули начело на армията през първите пет години от мандата си, тъй като не бе консолидирал властта си, смята Джеймс Чар.

Сега обаче силният човек в Пекин затвърди на конгреса на комунистическата партия пълния партиен контрол върху армията, след като отстрани двама от най-висшите военни за корупция.

"Сега, когато укрепи властта си, може да смятаме, че Пекин ще води не толкова агресивна дипломация в краткосрочен и средносрочен план. Китай ще продължи да се развива все по-далеч от бреговете си и вероятно ще открие нови бази в чужбина", смята Джеймс Чар. "Но ще действа предпазливо навън и няма да се ангажира в мисии като световен полицай подобно на САЩ в Ирак или в Афганистан".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
3
 
! Отговори
До Китай преди 6 години
Да бе! Затова Великата Британия предаде на КНР Хонг-Конг, а португалците - Макао. Всички претенденти за о-вите Пенхуледао постепенно си подвиха опашките. Макар, че този израз не е подходящ за Виетнам! Американците се опитаха да плашат със самолетоносач, но после "забравиха", като видяха, че Китай твърдо няма да отстъпи и е готов да се бие за няколко изкуствени острова. Русия стои зад КНР като ядрен щит! "Червените вратове" виждат, че повече няма да могат да си налагат волята навсякъде!
75
0
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 82 преди 6 години
Съжалявам, че си толкова зле с общата култура. Китай е дал на човечеството хартията,барута, ракетите, фойерверките, коприната, порцелана, лака, хвърчилата, ресторантите,компаса, сеизмографа, кун-фу и у-шу, иглотерапията и огромна традиционна медицина, много растения са станали земеделски култури там, научни и военни трактати, архивите, произведения на изкуството, титанични строежи като Великата стена. Цялата източна култура е китайска рожба! Японската култура е провинциална китайска култура!
74
2
 
2
 
! Отговори
Dublin преди 6 години
Колония е България на Русия. След 50 годони е бедна и оръфана.<br>САЩ има съюзници - Германия , Англия, Японски, Корея , СА , Дубай , Канада и т.н.. всичките са богати и уредени....Haiti..., Dominikana...,Honduras...Iamaika......a za gornite suiuznici...poproceti nesto za National Debt per person...:))Явно не знаеш, какво значи "колония" , а говориш за нея....
73
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
81 За ен-ти път питам какво дава на света Китай освен китайските ресторанти
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китай е една просперираща страна с бурно развиваща се икономика. Има развита средна класа, макар че има и изостанали райони, и бедност. Но няма глад, нещо характерно за Поднебесната откакто съществува. Китай осъвременява армията си със страшни темпове. По количество на подводниците почти настигна САЩ, макар че има какво да се желае по показател "шумност". Втората страна в света, която въведе на въоръжение изтребители 5-то поколение - J-20 и работи и по втори. Изведе в Космоса хора - "тайконавти"
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 47Колония беше СССР на България. В течение на десетилетия българите сечеха гора в Коми и половината изпращаха в България. Такава благинка не е получавала никоя държава досега. България изпращаше некачествена продукция в СССР и им я приемаха, качественото се изпращаше на Запад. НРБ получаваше течно гориво по ниски цени, а продаваше част от него на VI-тия американски флот за долари. България получи като подарък огромно количество военна техника - самолети, танкове, оръдия от СССР.
70
3
 
7
 
! Отговори
Чи Чин преди 6 години
Говедарските *** бълват, ли бълват поммия и простотия, сипят ли, сипят злоба и закани и това всичкото от пусти страх. Оправдано е, Китай е силен, проруски ориентиран, а това си е сериозна заплаха за краварския рахатлък. Ужасът е велик, центовете ще секнат. МЪКААААА
69
20
 
8
 
! Отговори
Китай преди 6 години
е една изостанала и бедна държава със слабо домашно потребление. Китайците не разчитат на собствения си гений, а на милостта на САЩ и Запада. Ако спрат да им купуват *** които изкупуват Китай си заминава. Китай зависи много повече от пазарите на САЩ и ЕС от колкото обратното. Само да поискат могат да смачкат китайците икономически. Китай може да е самообявила се сила, но реално не представлява заплаха за никой от великите сили
68
24
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Да му мислят путин и сънародниците му, все пак Китай няма сухоземна граница със Щатите, а с Матушката русь, а и за разлика от нея, зад китайските военни стои реална икономика, една от най-мощните в Света, за разлика от касовия апарат на рушката бинзиноколонка ... !!!
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УжасТ!
66
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
77 Той вече е китайски , превземат го постепенно чрез смяна на етническия състав
65
13
 
19
 
! Отговори
до 72 преди 6 години
Човече, няма страна с името рассия. Време е малкото ти мозъче да осъзнае, че на български се пише Русия, а Сибир не е китайски и никога няма да бъде.
64
19
 
8
 
! Отговори
Сокол 9 преди 6 години
74 Глупости, Америка е по жизнена от всякога и тя задава дневния ред на земята
63
15
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
21ви век принадлежи на Китай. Над половината американци вече са смесени с черни, има и извънредно положение заради дрога. Тавана на дълга отново беше вдигнат тази есен, а китайците им купуват заводите, дженеръл електрик си го купиха. Тъй че ни хао, айм сори
62
6
 
0
 
! Отговори
ПО кротко преди 6 години
целта на мутантите е рязко увреждане на климатичните и други охрани на земята с цел проникване на тяхна тежко терористична военна техника придвижвана бавно от марс към нас.готвят ни второ трето и четвърто пришествие едновременно подават стресирани бъбреци на военни на снимките
61
29
 
9
 
! Отговори
Нормално е преди 6 години
Китай се готви да си върне Сибир, който рассия им открадна пре 18 ти век.
60
5
 
0
 
! Отговори
JJIvanov warning преди 6 години
Както все вижда на снимките нова нагло престъпни античовешко обемно пресканиращо оръжие следи всичко в телата на униформените вкл чипове,бактерии мутанти импланти хапчета хормони,бели и червени кръвни клетки ,семена от плодове и зеленчуци...ползват холограми високо плътни оръжия инсталирани в сателити и камери.техниката е произведена в китай под обемно проникващо обсебващ контрол на духове на избити зверски извънземни мутанти от последната жестока война о преди около 43 000 години/вероятно
59
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
най-много америката да замине ако ракетите на ким литнат, камо ли пък на китай. онези с милионната армия и с лопати могат да претрепят бургерите
58
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Елиминирането на на петро-долара е планирано да стане простепенно. Китай не обичат резките движения. САЩ са в много тежка икономическа ситуация и рязко обезглавяване на долара, нещо което Китай може да реализира буквално за дни, би довело до непредсказуеми реакции от страна на САЩ и дори до трета светвовна война. Доларът ще бъде удушен бавно и постепенно. САЩ вече започват постепенно да свикват с обедняването и пониожаването на стандарта, и така ще продължи.
57
7
 
15
 
! Отговори
до Анонимен преди 6 години
На кой ще му пука за зелената тоалетна хартия след 20г.!?Ресурсите - ето какво ще бъде от значение, а за да си ги осигури Китай ще се нуждае от армия, и за да държи под контрол 1,5 милиардното си население!Светът след 20-25г ще бъде съвсем различен от това което е днес!Като спрат да плащат в долари.Ще съборят цената на борсата и адиус.---Промяната в климата, повишяването на температурата, понижаване на количеството питейна вода, глад, епидемии, милионите бежанци от Африка и Азия и т.н.