"Откараха републиката в Белгия"! Топи се мечтата за Каталуния

Сепаратистите: "Не схващаме какво става, хората са много ядосани"
2 ное 2017 20:09, Елка Василева
58
"Откараха републиката в Белгия"! Топи се мечтата за Каталуния
Снимка: архив, Reuters

Месец след сблъсъците с полицията, в които бранеха референдума за самоопределение на Каталуния, жителите на малкото селце Досриус са обезсърчени - независимата им "република" се изпари за броени дни, пише Франс прес.

"Никакви сили не ми останаха. Положихме много труд, помагахме кой с каквото може, а накрая нещата се влошиха повече отпреди", обобщава Оскар Жансана, 43-годишен фермер, застанал пред къщата си, украсена със сепаратисткото знаме.

Мечтите за независима република бързо отлетяха. Пет часа след провъзгласяването й в петък от каталунския парламент правителството в Мадрид постави под пряко управление този регион от Североизточна Испания. В понеделник администрацията вече бе под контрол.

Отстраненото сепаратистко правителство се раздели между Барселона и Брюксел, където неговият ръководител Карлес Пучдемон уверява, че все още е "легитимният премиер на Каталуния".

"Те откараха републиката в Белгия, а ние останахме тук с вицекралица" - шегува се примирена Сусана Мора, говорейки за испанската вицепремиерка Сорая Саенс де Сантамария, натоварена в момента да управлява Каталуния.

Заедно с десетки свои съседи 43-годишната продавачка беше на 1 октомври част от жив щит пред единствената изборна секция в селото с 5000 жители, сгушено в хълмовете край Средиземно море северно от Барселона.

Още по темата

По обед пристигна Цивилната гвардия и "нахълта безцеремонно, по войнишки", разказва тя. За да изземат изборните материали, полицаите си проправяха път с палки и неколцина, включително кметът, бяха ранени.

"Връщане към реалността"

Също като Сусана Мора хиляди каталунци се вдигнаха на този ден, за да осигурят протичането на вота, забранен от Мадрид - на резултата се позова каталунският парламент, за да провъзгласи отцепването на региона.

Ликуване обхвана в петък мнозина сепаратисти, но то бързо премина в разочарование.
"Истината е, че не схващаме добре какво става. Хората са много ядосани", обяснява продавачката, метейки пода в своето павильонче.

"Поизгубихме вяра", признава и Кристина Карбо, излязла на разходка край готическата църква в селото.

"Борим се отдавна за това: демонстрирахме, протестирахме, гласувахме неведнъж . . . - обяснява тя. - Бяхме си внушили, че стига само да посегнем, но как да надвием държавата, цялата власт е у нея."

От 2010 г. активистите на сепаратисткото движение организираха масови демонстрации в областта и подкрепяха водачите си практически безусловно.

През 2015 г., получили абсолютно мнозинство в каталунския парламент, отцепниците обещаха независимост до година и половина, колкото да подготвят местния апарат за функциите на държавна администрация.

Но вече изминаха две години, а каталунските управници нямат нито собствена хазна, нито социално осигуряване, нито централна банка, а не контролират и територията. Напротив, тя вече се управлява от Мадрид - за пръв път, откакто е приключила диктатурата на генерал Франко.

"Връщаме се към реалността - признава пред АФП лидерът на мощно сепаратистко сдружение. - Републиканското правителство няма как да се наложи. Трябва да си направим самокритика и да кажем на хората, че няма да стане лесно, че всичко ще трае много дълго."

Отцепническите лидери уверяваха години наред, че раздялата с централната власт ще мине без големи щети. Изключваха изобщо бизнесът да напусне региона - а 1800 фирми вече изместиха другаде главните си офиси. Обещаваха, че Каталуния ще остане в ЕС, докато европейските власти предупреждаваха пак и пак, че това не е възможно.

"Измамиха ни съзнателно", заклеймява ги Рабон Санчес, 54-годишен адвокат от Досриус, противник на идеята за независимост.

"Политиците трябва да казват истината, а те не го направиха. Вместо да правят политика, те пратиха хората вместо себе си на предната линия и ни вкараха в тази задънена улица", въздиша той.

Други обаче вярват непоклатимо в сепаратистките водачи от рода на Карлес Пучдемон.

"Те си знаят работата. Трудно ще ни бъде, но те са предвидили всичко. За 1 октомври ни бяха казали, че гласуване ще има - и гласувахме. Така ще стане и сега", твърди Жозеп Планас, дърводелец, на 48 години.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
17
 
8
 
! Отговори
... преди 6 години
Абе тия каталунци са се объркали! Не може някой да ги е бил особено пък и мадритската полиция! Нема как европата го каза това! Сега същите тия ЛИЦЕМЕРИ от европата ше ми твърдят, че подкрепяли те независимост и самосъзнание и прочие! Ай да им се и не евро пинделите! За едните може *** за другите дето даже ги биха то това не било бой ми било друго! *** ей затва ше се разпадне европата, щото като им опре дебелия до изотзад и почват друго да пеят!
50
2
 
20
 
! Отговори
ъперкът! преди 6 години
Алоу пазарджиклийчито! Мене пък са ме родили в аероплан брях! Южнокорейско производство!!!пп-А иначе има некакви българи само в учебниците по История до пето отделение ба!И запомни-нема по лошо нещо от Обединението ва!Пример: имаше некакви пролетарии дето преди сто годин без четири деня фанаха да се обединяват,та чак и целийо Свет сакаха да обединят бря!!!Ха ха ха!!!Бууууухаха!!!
49
23
 
5
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 6 години
немога да разбера защо ги наричате сепаратиси. хората които са изолирани от властите .нека това да е пример на света за да няма изолирпне на малцинствата от дадени правителство.аз лично съм против да се раздели тази държава.аз съм за едина испания.съдинението прави силата.и нашето правителство да си вземе пример да не делят българи турци и роми.всички сме чеда на българия нали сме родени в българия всички.и всички сме предимно българи а после произхода
48
3
 
20
 
! Отговори
Юрофайтър 17 преди 6 години
А пък ако знаете кво им се случи на кастилците дето дали на два милиарда(???!!!)души писмо да пишели и четмо да четели и на техната НЕПОБЕДИМА АРМАДА бре!Ха ха ха!!!А бре то не е за казване и камо ли за писане бре!И за това ще го премълча бря!А пък после дойде един немного дълъг,но МЕГАсмел мъж-гений политически па на всичкото отгоре и генерал от артилерията още на 21 години бре!Та тоа същио им изтрака мамата на тия същите кастилци ли беха арагонци ли беха-та чак ги попиля бря!Viska Catalunia!!
47
2
 
20
 
! Отговори
Top gunner преди 6 години
До некакъв анонимник,пишман експерт историк дето зяе за некакъв крал кастилски бре!!! Скивай ся експертино недоучен бре!Теа шпаньолци дет били кастилци първо седеха и пърдеха къде 820 години под сарацинско робство бре параисторико бре!Има едно село ли е град от селски тип ли е-Толедо се казва на сарацино-кастилско-арагонски бре!Та оди ги питай за теа 820 години бре!А иначе Каталуния е насила набутана чрез ОДИОЗЕН брак в Арагонското кралство бря!И на 1 октомври таз година фана,че се деинтеграли!!
46
17
 
7
 
! Отговори
12345 преди 6 години
Имам усещането, че май някой не иска разпад на Еврогейския съюз... А разпада на Испания неминуемо ще дведе до това. Сега са активирани всички сили да се потуши този бунт на Каталунци - със всички сили...
45
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Para Dios y para el Rey!За Бог и за краля - така кастилците набутаха в морето арабите, завладяха половината планета, наложиха кръста с огън и меч на диваците и дадоха езика и цивилизацията си на два милиарда души.Каталонското княжество е родено като франкска държава и чрез брачен съюз е включено в Арагонското кралство. Така, че е интегрална част от Кралство Испания.
44
6
 
21
 
! Отговори
обединен патриот!!! преди 6 години
До некакъв дървар дето се опитва да прави некакви дърводелски сравнения и плоски аналогии бре!Скивай ся дървосекачо-мач с мач не си приличат и епизоди от Историята също!Борбата за независима Каталуния се води постоянно или спорадично вече къде 304 години бре!От 1714 година тамън та и до ден днешен бре!И няма и наномикрон прилика с случая на Гошу Тарабата бре!А кремълското пигмейче-масовия убиец *** може да си разклати само ботокса или да изклати исполинското жуже с гръмкото име Медьвед!Ха ха!
43
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 45 Дърводелецът "вТова готово ли ти го пуснаха да публикуваш от "америка за бг"? Мислиш ли , че има бълъци да се връдват на твойте драсканици в България освен някой надрусал се в софия ?
42
27
 
5
 
! Отговори
Дърводелецът "в преди 6 години
на Пучдемон.А той избяга в Белгия.Оттам "ще ръководи"( напомня ми за Г.Димитров преди 1944, избягал в СССР и оттам ръководел атентати, подводничари, проникващи в България- разрушителна дейност!) След като завладя Сирия,Путин иска да РАЗКЛАТИ ЕС в лицето на наивници,които не знаят ЩО е "социализъм"(руски).Скоро ще покани Пучдемон в Москве,за да "обсъдят" положението,да предложи "помощ" както на Венецуела, Сирия,Крим,за да се "ЮРНАТ желаещите" и да захапят въдицата.А на руския народ ще обещае"НОВИ
41
2
 
24
 
! Отговори
Юрофайтър 17 преди 6 години
А бре кво им се случи на пиринейците преди малко повече от 200 години бре???Та тогава един смел мъж-гений военен и политически дойде от един остров средиземноморски и базирайки се в най-красивия град на Земята тръгна от там към тях и им разказа играта бре!!!После остави брат си да ги бие по тиквите и отиде на Изток,та разгони фамилията на армията на Сашо Първи,предвождана от един дърт и едноок некадърник!Та след побоя при некакво село(май с буквата Б започваше!?)едноокия презглава изфиряса бре!!
40
3
 
26
 
! Отговори
Top gunner преди 6 години
Няма и няма как да има по-велико нещо на тази планета от свободата,чиято основна и съставна част е независимостта!Това е най-висшето благо,което хомо сапиенс е успял да постигне за около седем хиляди години развитие!Но всяко правило си има и изключение!Ето например некакви наследници на Тангра и Перун си бяха близо петдесет години под смазващо политико-икономическо съвецко робство и си им беше готино!И се реват циврят и с нокти драпат та белким фане та се върне!Щото са свикнали да са роби!Ха ха!
39
6
 
24
 
! Отговори
обединен патриот!!! преди 6 години
Независимоста на супербогатата държава на каталунците зависи единствено и само от самите тях!И никой не може да им попречи-нито подлите наследници на сефарида каудильо нито евробюрократите а още по-малко от коментиращите в този сайт!Ха ха ха!!!Това,което е писано-точно това и ще стане!А е писано,че НАСИЛА ХУБОСТ НЕ СТАВА!И няма кък тази отдавна независима държава да остане в пределите на обречената територия,дето 800 години беше сарацинска!Ха ха ха!А иначе великия корсиканец им го начука преди!!
38
8
 
24
 
! Отговори
Юрофайтър 17 преди 6 години
Толкова е ясно та чак е прозрачно!Има необратими и неизбежни политико-исторически процеси!Разбира се че Каталуня е независима държава де факто и в обозримо бъдеще-до края на следващата година и де юре!Омразата към одизния Мадрид ще расте лавинообразно!Няма земна сила,която да може да спре порива на цял един народ към СВОБОДА и НЕЗАВИСИМОСТ !!! НЯМА !!!Одиозните шпаньолци тепърва ще има да изпитват народната ярост!Всеки който е поискал рано или по-рано ще бъде НЕЗАВИСИМ!НЕИЗБЕЖНО е!И е факт!!!
37
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мисля че си прав, на луната могат да си създадат тяхна държава без проблем.След това може САЩ или Русия да ги окупира, ама това е друга тема.
36
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега какво стана, Белгия си има монарх и президент в изгнанине, а в Испания се вихрят политически мракобесни процеси
35
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези май не са учили история, тази работа става с оръжие.И не на бързо.Като искаш да вземеш парче земя от някой , трябва да го убедиш да ти я даде.
34
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
понеже явно Българският език не е майчиният ти такъв да те светна , че днес оня дето турците са го шамароласи е бил с български паспорт но не Българин . или е бил турин или швед .....Това неграмотно написаното на майчин език ли го надраска?
33
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Veche sa vav zatvora v Madrid ,vice-to na Demonio i oshte 8 ministri ....a toi "DEMONIO"i oshe 4-ma sa vav Belgia
32
19
 
11
 
! Отговори
Двоен стандарт преди 6 години
До АнонименИли всички или никой да не може да се самоопределя. Кюрдите щели да си правят държава за сметка на три други държави. Македония също я признахме първи за независима в разрез с интересите си за наша , сръбска и гръцка сметка. Следват Косово, Босна, Черна гора и много други.