"Откараха републиката в Белгия"! Топи се мечтата за Каталуния

Сепаратистите: "Не схващаме какво става, хората са много ядосани"
2 ное 2017 20:09, Елка Василева
58
"Откараха републиката в Белгия"! Топи се мечтата за Каталуния
Снимка: архив, Reuters

Месец след сблъсъците с полицията, в които бранеха референдума за самоопределение на Каталуния, жителите на малкото селце Досриус са обезсърчени - независимата им "република" се изпари за броени дни, пише Франс прес.

"Никакви сили не ми останаха. Положихме много труд, помагахме кой с каквото може, а накрая нещата се влошиха повече отпреди", обобщава Оскар Жансана, 43-годишен фермер, застанал пред къщата си, украсена със сепаратисткото знаме.

Мечтите за независима република бързо отлетяха. Пет часа след провъзгласяването й в петък от каталунския парламент правителството в Мадрид постави под пряко управление този регион от Североизточна Испания. В понеделник администрацията вече бе под контрол.

Отстраненото сепаратистко правителство се раздели между Барселона и Брюксел, където неговият ръководител Карлес Пучдемон уверява, че все още е "легитимният премиер на Каталуния".

"Те откараха републиката в Белгия, а ние останахме тук с вицекралица" - шегува се примирена Сусана Мора, говорейки за испанската вицепремиерка Сорая Саенс де Сантамария, натоварена в момента да управлява Каталуния.

Заедно с десетки свои съседи 43-годишната продавачка беше на 1 октомври част от жив щит пред единствената изборна секция в селото с 5000 жители, сгушено в хълмовете край Средиземно море северно от Барселона.

Още по темата

По обед пристигна Цивилната гвардия и "нахълта безцеремонно, по войнишки", разказва тя. За да изземат изборните материали, полицаите си проправяха път с палки и неколцина, включително кметът, бяха ранени.

"Връщане към реалността"

Също като Сусана Мора хиляди каталунци се вдигнаха на този ден, за да осигурят протичането на вота, забранен от Мадрид - на резултата се позова каталунският парламент, за да провъзгласи отцепването на региона.

Ликуване обхвана в петък мнозина сепаратисти, но то бързо премина в разочарование.
"Истината е, че не схващаме добре какво става. Хората са много ядосани", обяснява продавачката, метейки пода в своето павильонче.

"Поизгубихме вяра", признава и Кристина Карбо, излязла на разходка край готическата църква в селото.

"Борим се отдавна за това: демонстрирахме, протестирахме, гласувахме неведнъж . . . - обяснява тя. - Бяхме си внушили, че стига само да посегнем, но как да надвием държавата, цялата власт е у нея."

От 2010 г. активистите на сепаратисткото движение организираха масови демонстрации в областта и подкрепяха водачите си практически безусловно.

През 2015 г., получили абсолютно мнозинство в каталунския парламент, отцепниците обещаха независимост до година и половина, колкото да подготвят местния апарат за функциите на държавна администрация.

Но вече изминаха две години, а каталунските управници нямат нито собствена хазна, нито социално осигуряване, нито централна банка, а не контролират и територията. Напротив, тя вече се управлява от Мадрид - за пръв път, откакто е приключила диктатурата на генерал Франко.

"Връщаме се към реалността - признава пред АФП лидерът на мощно сепаратистко сдружение. - Републиканското правителство няма как да се наложи. Трябва да си направим самокритика и да кажем на хората, че няма да стане лесно, че всичко ще трае много дълго."

Отцепническите лидери уверяваха години наред, че раздялата с централната власт ще мине без големи щети. Изключваха изобщо бизнесът да напусне региона - а 1800 фирми вече изместиха другаде главните си офиси. Обещаваха, че Каталуния ще остане в ЕС, докато европейските власти предупреждаваха пак и пак, че това не е възможно.

"Измамиха ни съзнателно", заклеймява ги Рабон Санчес, 54-годишен адвокат от Досриус, противник на идеята за независимост.

"Политиците трябва да казват истината, а те не го направиха. Вместо да правят политика, те пратиха хората вместо себе си на предната линия и ни вкараха в тази задънена улица", въздиша той.

Други обаче вярват непоклатимо в сепаратистките водачи от рода на Карлес Пучдемон.

"Те си знаят работата. Трудно ще ни бъде, но те са предвидили всичко. За 1 октомври ни бяха казали, че гласуване ще има - и гласувахме. Така ще стане и сега", твърди Жозеп Планас, дърводелец, на 48 години.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
7
 
! Отговори
Пучдемон преди 6 години
Лудогорец играе в момента срещу Брага без нито един българин в отбора и само *** кърабинери по трибуните.
10
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Историята с каталуния беше обречена , я си представете , че Шумен, Кържали и Хасково обяват автономия утре където населението от българи е 10%.
9
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз така мисля, то така независимост не се получава. Независимост трябва да се печели с пролята кръв. А тези богати инфантилни сепаратисти се подведоха по акъла на някой на който други му напълниха банковата сметка за целия този цирк! Сега трябва да си платят за глупостта и невежеството и бъдете сигурни, ще си платят! За Покемон, съд и затвор няма да последва, за да не го превърнат в мъченик. Ще бъде беглец, осмян като шут! Ще му останат парите в сметката, ще живее богат, но смачкан!
8
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мухльовци. Могат да бойкотират новите избори и всякакви избори, организирани от Мадрид.
7
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПучДемонът - у панделата!Да живее единна Испания!
6
6
 
14
 
! Отговори
бай х преди 6 години
никой не дава даром независимост ... примери много по света
5
13
 
10
 
! Отговори
до 2 а бе гоше преди 6 години
ами ако не бяха зелените човечета на путин колко ли руснаци щяха да избият урките в крим....що не кажеш нещо за изгорелите хора в одеса?? ти още малко ще кажеш, че понеже по време на рускотурската освободителна война на територията на поробена България е имало руски военни са ни освободили насила?? стига с тоя крим...там са 70% руснаци...ти да не мислиш , че искат да останат при урките ??
4
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ломи им бичите кратуни на тия, бай Рахой!
3
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1 Божее ЕС фашисти,а бе ти с всичкия ли си си. Нали ако бяха фашисти един мигрант нямаше първо да иска после да премине границата камо ли да остане . Така като пишете глупости поне поне проверявате ли какво пишете.
2
7
 
16
 
! Отговори
Гошу преди 6 години
Ами те и баските сепаратисти десетилетия правиха терористични актове и накрая какво? Ами нищо. Каталуния пак си е в Испания. Това все едно Чечня, Украйна, Грузия, Крим (там беше наистина истински референдум под дулата на АК 47) да се отдели с референдум от Вовика, мислите ли, че ще стане, а? Това което не може да се случи в Колхозия, няма как да стане и в ЕС, примирете се другари. Въпросът е приключен :)))
1
29
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяко начало е трудно, особенно в континент с фашистки режим като ЕС.