Руските хакери се прицелват: Мишените им са в цял свят

АП: Най-голямата група са били в САЩ, Украйна, Русия, Грузия, Сирия
2 ное 2017 21:35, Елка Василева
115
Руските хакери се прицелват: Мишените им са в цял свят
Снимка: архив, Reuters

Хакери взеха на прицел не само президентската кампания на Хилари Клинтън. Те се опитаха да пробият личната електронна поща на действащия държавен секретар на САЩ, опитаха се да откраднат личната кореспонденция на мениджър, работещ по програмата за стелт изтребители на компанията "Локхийд Мартин", и се опитваха да пробият акаунтите на хиляди други, включително на руската пънк група "Пуси райът" и на руския опозиционен лидер Алексей Навални.

Около 19 000 бази данни, разкрити неотдавна от фирмата за киберсигурност "Секюъруъркс", показват, че хакерската група "Фенси беър", която американските разузнавателни служби обвиняват в деструктивна намеса в миналогодишните президентски избори в САЩ, се е опитала да проникне в над 4700 пощенски кутии в мрежата на Gmail в периода между март 2015 и май 2016 г., пише Асошиейтед прес.

Това си е списък с мишени за атаки, чиито следи според експерти водят към Кремъл.

"Има само една страна, чиито интереси този списък би обслужвал", каза Кеър Джайлс, директор на Центъра за изследвания на конфликти в Кембридж, Англия, и един от петимата експерти, който се запозна с констатациите на Асошиейтед прес. "Въпреки неизбежните опровержения на Москва това е единственото разумно обяснение", добави той.

Руски официални лица наричат твърденията, че те са оркестрирали тази хакерска дейност, "абсурдни" и "граничещи с фантазиране". В сряда руският заместник-външен министър Сергей Рябков каза, че няма "нито едно доказателство" в подкрепа на тези обвинения.

Но мишените на "Фенси беър", идентифицирани от АП, показват друго. Мнозина от над 100-те интервюирани по случая обвиняват Москва за хакерството.

"Ние нямаме съмнения относно това кой стои зад тези атаки, каза Артьом Торчински, помощник на (опозиционера ) Навални, който бил взет на прицел от "Фенси беър" през 2015 г. Аз съм сигурен, че тези хакери са под контрола на руските тайни служби."

Най-голямата група от мишени бяха в САЩ, Украйна, Русия, Грузия и Сирия. Хакерите се опитваха да компрометират служители на големи доставчици за въоръжените сили на САЩ и да похитят имейлите на над 130 демократи и хора от вътрешния кръг на Клинтън, включително шефа на нейната кампания Джон Подеста. Имейли от неговата кореспонденция изтекоха в медиите в заключителните дни на президентската надпревара. Сред другите, взети на прицел, са тогавашният държавен секретар Джон Кери и бившият генерал от американската армия Уесли Кларк.

Те също така опитаха хакерски атаки срещу редица украински политици, включително Серхий Лешченко, с чиято помощ бяха разкрити недекларираните плащания към Пол Манафорт - шефа на кампанията на Доналд Тръмп.

Мишени се оказаха и ислямистки бунтовници, сражаващи се срещу подкрепяното от Русия правителство на сирийския президент Башар Асад, както и Мария Альохина от пънк групата "Пуси райът".

Василий Гатов - базиран в САЩ руски медиен анализатор, който бе сред взетите на мушка от "Фенси беър", каза, че списъкът поставя в глобален контекст хакерството срещу демократите в началото на 2016 г. "Това донарежда пъзела", каза Гатов, който първоначално бе скептично настроен към хипотезата, че руското разузнаване е било пряко насочено към демократите в САЩ. "Сега вече съм убеден, че е било така."

Твърденията, че "Фенси беър" работи за Русия, не са нови. Но да се достигне до конкретни данни по въпроса е трудно. Американските разузнавателни служби са разкрили публично малко доказателствен материал в тази насока. "Ударният списък" достигна до АП, след като "Секюъруъркс" попадна на акаунт в интернет платформата за опростяване на линкове "Битли". Именно този акаунт се използва от "Фенси беър" да създава и разпраща заразени имейли.

В хода на своето разследване АП откри пряка линия от "Фенси беър" към изтичанията на информация, които предизвикаха сътресения през финалния етап от президентската надпревара. Всички демократи, чиято лична кореспонденция бе публикувана в периода непосредствено преди изборите, по-рано бяха станали обект на атаки от "Фенси беър", пряко насочени срещу професионалните им Gmail адреси, или чрез Националния комитет на Демократическата партия, констатира АП.

Дори само част от 4700-те Gmail адреса, атакувани от "Фенси беър", да са били успешно пробити, източеният от тях обем данни би могъл да се измерва в терабайтове. Така тази операция се нарежда сред най-големите изтичания на информация в историята на журналистиката.

Само идентифицирането и сортирането на обектите от списъка отне на екипа на АП два месеца. "Усилията на екипа на АП дава "известна представа колко много труд е вложен в това" хакерско начинание, каза Томас Рид - професор по стратегически проучвания от Центъра за задълбочени международни изследвания при университета "Джонс Хопкинс".

Той посочи, че това разследване трябва да сложи точка на теории като тази, която Доналд Тръмп още като кандидат-президент лансира - че хакерски атаки могат да бъдат дело на някой 200-килограмов дебелак, който си лежи в леглото".

"Внушението, че става дума само за един самотен хакер някъде си, е напълно абсурдна", изтъкна Рид. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още по темата: мишениРусияхакери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименАз ще ти кажа половината където ги изловиха и обвиниха за хакери и уж затвориха са при тях .. ;)
88
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да размазват запада.да живее русия-надеждата на нормалните хора
87
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откога руските хакери са по-добри от китайските или индийските хакери?Или целенасочено ни се инсталира в мозъците колко са лоши руснаците?
86
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали Русия била най-изостаналата в технологично отношение държава?Откъде идват тогава гениите-руски хакери?
85
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
TO BEZ VRAG USA KE UMRE NE STAVA VRAG TREBE DA IMA KO SCHTE I SIRIUS DA E
84
13
 
3
 
! Отговори
До Аналния пидираст преди 6 години
Плащатат им такива като товарищ путин, които са си приватизирали кранчето на бензиноколонкта, така че като се разплатят с тези които са им нужни, за другите завалии от крепостното население, каквото остане ... !!!
83
3
 
18
 
! Отговори
Анал либераст преди 6 години
абе тая Русия нали беше икон.джудже и никой не се съобразяваше с нея. Уж нямали какво да ядат мужиците и пиели само квас и водка. Кой плаща на тия хакери ? Ако бачкат без пари , значи аналлиберастите са загазили щото хората си обичат страната и ненавиждат двйните стандарти и лицемерието на Запада. Колкото по далече е православието от Запада, толкова по добре. Западните "ценности" ни превърнаха в безмозъчни зомбита и робите от Изтока дето мият чинии на дебелаците охранени. Запада затъва мощно !!!
82
12
 
5
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Замислих се Боби и понеже направи аналогия с Великата китайска страна, веднага се сетих и ра рушката зелязна завеса, както по времето на СОЦА, така и с противоракетните щитове след това, а когато една държава се ограничи по някакъв начин от останалия свят, не и остава нищо друго освен да си направи и Мрежа -2, в която нейните граждани да са надеждно защитени, а също така да се намират и под непрекъснат контрол от страна на отговорните фактори в държавата, в случая Кремъл и КаГеБе .... !!!
81
2
 
6
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Калеко АлекоЗамисли се защо Китай е направил Прословутата си Велика Китайска Стена(Firewall) a?Ако има хакер опитващ се да влезе в сайта на еди коя си организация то него ще го търсят само в Китай. Второ Порно и прочие отвратително съдържание много трудно минава незабелязано и санкционирано.Да ограничават се правата на гражданите, но те така или иначе на всякъде по света по един или друг начин са ограничени - В Китай е направено брутално праволинейно и изключително просто.
80
7
 
6
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
До Боби .... Разбира се Боби, щом ти го твърдиш, а между другото изчакай докато раССия си направи "Мрежа-2" и се включи там немедлено за да осъществяваш по надеждна връзка с рушките блогъри, от които получаваш достоверната си информация .... Там и без това ще си контактуваш само със себеподобни, а и ще поразтовариш малко Българския форум от присъствието си ... !!!
79
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Калеко Алеко 88Благодарен съм на тези Американски Учени които са малко или много "Откраднали" Интернет от Военните и са го направили общодостъпен. Но пак ти казвам Интернет като идея има прекалено много предимства и няма значение кой го е измислил със сигурност щеше да бъде създаден.ПП Интернет е създаден и върху идеята на АТ енд Т(телефонен гигант в САЩ) за организация на телефонните автоматични централи, Протокола за трансфер на данни идва от ДАРПА(ФТП) и Интернет започна
78
6
 
10
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
До Боби .. Не се и напъвам да разбирам повече от рушки военени специалисти, като теб, които навремето навремето зубреха читанките, спуснати им по линията на българосъвеЦката дружбо, по оста - КПСС-БКП-КаГеБе и ДС..Светът много се промени Боби и дори само заради факта, че стоиш пред персоналния си компютър и имаш възможност да изразязаваш мнение, трябва поне малко да си благодарен на тези които ти дадоха тази възможност, защото от Мадър ти РАША, можеш да ползваш само домашния си Самовар
77
7
 
6
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Калеко АлекоВоенна доктрина САЩ и РФНово Оръжие - Рамка - мин характеристики/ мах ценаСАЩ наблъскват всички нови технологии които имат с цел трудно копиране на продукта - тоест САЩ ще контролира продукта и след продажбата малко или многоРФ ползват се максимално евтини и прости технологии за достигане на характеристиките - съответно имаш надеждност и ниска цена. Всеки може да ги копира. РФ след продажбата не контролира продуктаЗа тоа в Света има 100 000 000 калашника и колко М-4/16
76
7
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Калеко Алеко 86Ехх ако разбираше малко от електроника и от военна електроника ...Интернет щеше във всеки случай да бъде открит независимо от кого прекалено много възможности предоставя - дали щеше да е във вида който е днес това е въпрос на професионален спор Съвременната ПРОФЕСИОНАЛНА електроника ти си я представяш като вариант на твоя персонален компютър... ТЪПООО(инженерна гледна точка) да някои фирми за по-лесно правят точно товаРФ до срива на нефта наистина беше Консуматор сега НЕ
75
6
 
9
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
До Боби .. Мечтите на раССия и Китай са осъществени благодарение, на технологиите заимствани от Щатите и другите по-развити нации и докато в Китай поне се обърнаха към този пазар, закупиха технологии и дадоха възможнаст на американски и западни фирми да развиват бизнеса и у тях, раССията е просто един консуматор на продуктите им с парите, които припечелва от касичката на бензиноколонката си, а електрониката с която обзавежда военния си скрап, е лошо копие на откраднати технологии от преди 20 год
74
8
 
7
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До АнонименЗнаеш ли че това е Мечтата на Китай и РусияСАЩ им спира нета. Точно след седмица в двете страни ЩЕ ИМА МРЕЖАТА 2. Западните НПО няма как да "Облъчват" населението, Нито Западните СМИ. Ако има някой СПАМАДЖИЯ ИЛИ ХАКЕР е ясно къде да се търси.
73
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гошу, ами ти какво си правил на улица Савушкина, да не си ходил за заплата?
72
16
 
11
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Както винаги когато става въпрос за Матушката русь, рушкоговорящите във форума заеха веднага позициите си на амбразурите, а какво по-достоверно доказателство за хибридните войни на РАША, от постоянното рушко присъствие и в нашето интернет пространство, където никове като рушкиня, рушкий оККупянт и Срава раССия, се превърнаха в емблеми и на българските сайтове .... !!!
71
8
 
13
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
До Калеко АлекоПо руски "калека" е инвалид. Та ти си инвалид на цялата си глава. Проблеми от падането от детска количка ли се започнаха или се роди с увреждане?
70
7
 
17
 
! Отговори
ха-ха-хакер преди 6 години
Руските хакери са навсякъде. Наскоро вдигнаха цените на репите на Женския пазар в София. По интернет!