Twitter дипломацията на Тръмп изнервя азиатските съюзници на САЩ

Световните лидери никога не знаят дали получават морков или тояга
Обновена: 2 ное 2017 19:16 | 2 ное 2017 18:33, Елка Василева
22
Twitter дипломацията на Тръмп изнервя азиатските съюзници на САЩ
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

В началото на септември, когато на Корейския полуостров нарастваше напрежението заради последните ядрени и ракетни тестове на Пхенян, президентът на САЩ Доналд Тръмп използва Тwitter, за да критикува съюзника си Южна Корея заради нейното "помиряване" със севернокорейското правителство. "Южна Корея разбира, както аз им казах, че техните приказки за помиряване със Северна Корея няма да сработят", написа Тръмп. "Те разбират само от едно нещо!", добави Тръмп, като вероятно имаше предвид, че действията на Северна Корея може да бъдат спрени само чрез заплаха с военна сила, пише ДПА.

Публичните укори на президента на САЩ срещу отдавнашния регионален партньор изпратиха противоречиви сигнали на Сеул, където президентът Мун Дже Ин от избирането си през май се стреми да засили натиска върху Северна Корея и да я накара да се върне на масата за преговори. Критиките на Тръмп дойдоха и по време, когато той открито обсъждаше възможността за анулиране на търговското споразумение между САЩ и Южна Корея - политически деликатна тема за двете страни, - срещу което Търговската камара на САЩ се противопостави "по възможно най-категоричен начин".

Седмици след туита за "помиряването" и след като САЩ се съгласиха да продадат още високотехнологично военно оборудване на Южна Корея и Япония, Тръмп премина към ласкателства, казвайки каква "голяма чест" е била за него да се срещне с Мун в Ню Йорк в кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН.

При Тръмп световните лидери никога не знаят дали получават морков или тояга. Един ден това е похвала, а на следващия е присмех, като традиционният дипломатически протокол е изместен от стратегическа непредвидимост - както за съюзници, така и за неприятели.

"Това изнервя съюзниците. Това изпраща смесени сигнали на противниците", каза през август за "Гласът на Америка" Терънс Шуплат, съставител на външнополитическите речи на бившия президент Барак Обама. "Това просто отслабва и обезценява ролята на този президент", добави Шуплат.

Още преди да стане президент, Южна Корея е била повод за оплаквания на Тръмп по въпроси като военната помощ на Вашингтон за Сеул от началото на Корейската война през 1950 г. И неговите критики често бяха доста остри. "Не мога да повярвам, че не искаме нищо от Южна Корея. Те направиха състояние на наш гръб, а ние похарчихме състояние да ги браним - колко глупаво!", написа Тръмп в Тwitter през 2013 г.

Разбира се, Южна Корея не е единствената "боксова круша" на Тръмп в социалните медии. По отношение на Китай той прескача от похвала ("Имам голямо доверие в Китай, че ще действа както трябва спрямо Северна Корея" - 13 април) към презрение ("Много съм разочарован от Китай" - 29 юли). В серия туитове на 29 юли Тръмп написа: "Нашите глупави предишни лидери допуснаха Китай да трупа стотици милиарди долари годишно от търговия досега [. . .] Те не направиха НИЩО за нас със Северна Корея. Само приказки. Ние няма да позволим това да продължава още. Китай може лесно да реши този проблем!".

В началото на януари, малко преди да поеме президентския пост, Тръмп нападна в Тwitter Китай за това, че "взема огромно количество пари и богатство с изцяло едностранна търговия, но не иска да помогне със Северна Корея. Чудесно!". Часове по-късно последва рядко срещан отговор от чуждестранно правителство - официалната китайска агенция Синхуа публикува материал на китайски език, в който се отправяше предупреждение, че "пристрастеността към Тwitter дипломацията е неразумна" и че "дипломацията не е детска игра и не може да бъде водена като бизнес".

Доста любопитен е фактът, че след това смъмряне Тръмп не спомена Китай в своите туитове в продължение на повече от месец.

Сега, когато наближава деветдневна обиколка на Тръмп из Азия (тя започва на 5 ноември и включва посещения в Япония, Южна Корея, Китай, Виетнам и Филипините), той е смекчил подхода си в социалните мрежи и е възприел по-традиционен дипломатически тон. "Говорих с президента Си на Китай да го поздравя за неговото изключително повишение", написа Тръмп на 25 октомври. "Мелания и аз очакваме да бъдем заедно с президента Си и мадам Пън Лиюан в Китай след две седмици в това, надяваме се, историческо пътуване".

Правителството, което не е получавало такива ласкателства от президента на САЩ, е това на Северна Корея, чийто лидер Ким Чен Ун е наричан от Тръмп в Тwitter и в речи "малкия човек ракета", намек за многократните ракетни тестове на Пхенян. В хода на войната на думи между Тръмп и Ким през септември севернокорейският водач отвърна на огъня и окачестви президента на САЩ като "изкуфял старец".
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПС. "некомпетентна аморална амбициозност" - това е което американците мислят за Хилъри и за потдържниците и. Тоест - това, от което можеш да очакваш само най - лошото.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Току що бях в компанията на американци. Имат нова обида: "той е гласувал за Хилъри"... Това е нещо като "тоя е аморален, психопат и мноого мноого глупав". Или един вид некомпетентна амбициозност, прикрита зад скъп костюм и заучени фрази без съдържание.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТРЪМП ПОБЕДИ КРАЛЯ НА МАЙМУНИТЕ И ВСИЧКИТЕ МУ МАЙМУНИ.
10
1
 
5
 
! Отговори
Handel преди 6 години
До Анонимен 1: Не си размахвай неграмотността като байряк, от това тя няма да стане по-малка. Китай не само не увеличава производството си на храни, но и в последните години 300 милиона китайци се преселиха в градовете, а по саксиите доматите трудно виреят. В Китай се сеят почти изключително житни култури, което им позволява вече да няма умиращи от глад; но всичко друго освен житни култури се внася. Консумират почти два пъти по-малко месе от примерно САЩ... но започнаха да задминават Бълггария.
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
13Логиката ти е като на средно умен орангутан.Всъщност ако китаеца спре да изнася, в САЩ, Европа и у нас, ще видим що е то истинска криза. Празните магазини от соца ще ни се сторят като рай на изобилието.Китай работи в насока долара да се срине и юана да го замени като резервна валута. Ако това се случи, пропорцията ще се обърне и китайците ще работят за агне, американците за шепа царевица.В желанието си да не допуснат такова нещо, краварите са готови да пукат навсякъде по света.
8
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китаеца работи на ден за една паница ориз, а американеца за едно агне, ако спре американеца да купува китаеца умира от глад-
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пепо, повечето американци не харесват Тръмп, така е. Обаче дори не особено блестящата с интелект американска "нация", разбра, че Хилъри е много по-страшна от Тръмп.А България е страната произвела най-много тикви в ЕС за 2016г. Символиката хич не е случайна.
6
10
 
7
 
! Отговори
Пепо преди 6 години
Все повече хора разбират каква грешка са направили в своя избор, като поставиха перчема да ги води. Е, сега ще трябва да го търпят,каро залагат на куц кон...28
5
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп тръгва на Азиатско турне, в което реално нито една от страните които ще посети не го считат за приятел. Южна Корея и Япония прикриват това разбира се, но истината е, че те се страхуват от САЩ много повече отколкото от "човека-ракета". Ким няма абсолютно никакво намерение да започва война, още по-малко след като Китай заяви, че ако КНДР започне война, няма да получи защита. Обаче ако КНДР бъде нападната, това означава война срещу Китай, сигурно и срещу Русия. Тръмп иска война, но не и с тях
4
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
4 Ще да му е трудничко на прасчо
3
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя скоро ще изнерви Ким-чо и ще му фръкне рижия скалп от тиквата.
2
3
 
0
 
! Отговори
Trympo преди 6 години
mestq go
1
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За първи път от 100 години в Белият дом влиза случаен човек