Гелзенкирхен: Живеем бедно заради българите, румънците и бежанците

Те сваляли средното равнище на 260-хилядния германски град
Обновена: 8 ное 2017 07:36 | 7 ное 2017 19:58, Елка Василева
143
Гелзенкирхен: Живеем бедно заради българите, румънците и бежанците
Снимка: Дойче веле

Никъде в Германия хората не живеят толкова бедно, колкото в Гелзенкирхен, сочат статистиките. В местната община си имат обяснение за този негативен рекорд: виновни са българите, румънците и бежанците. Те сваляли нивото, пише Дойче веле.

Гелзенкирхен е смятан за най-бедния град в Германия - поне що се отнася до средния доход на глава от населението. Жителите на този 260-хиляден град в Рурската област получават средно 16 274 евро годишно след отчисление на данъци, здравни, пенсионни и социални осигуровки. Средният нетен доход в Германия възлиза на 21 600 евро годишно, съобщи тези дни порталът derwesten.de.

"Бежанци, но и много българи и румънци"

В Гелзенкирхен си имат обяснение за този негативен рекорд. "В случая става дума за средностатистическа стойност, пресмятана въз основа на доходите на всеки един жител на града - като започнем от бебетата и стигнем до старците. Освен това в нашия град живеят около 13 000 души, които поради личната си ситуация нямат никакви доходи - бежанци, но и много българи и румънци", обяснява пред електронното издание Мартин Шулман, говорител на община Гелзенкирхен.

Шулман бърза да добави, че заради свободата на придвижване в рамките на ЕС българите и румънците естествено имат пълното право да се заселят в Гелзенкирхен. Но това сваляло средностатистическия доход в града: "Ако извадим горепосочената група от статистиката, нещата биха изглеждали по съвсем различен начин", посочва Шулман.

От всичко това обаче не следва, че жителите на Гелзенкирхен едва свързват двата края, казва още говорителят и уточнява, че наемите и разходите за живот в града са изгодни. "В нашия град човек може да живее добре с малко пари. Затова и мигрантите идват при нас", казва Шулман и цитира една друга статистика, според която Гелзенкирхен е сред градовете с най-голям брой на младежите, които преждевременно прекъсват училище. "Тук става дума за мигранти, които не говорят немски език. Гелзенкирхен не може да направи нищо", казва Шулман.

По-нататък говорителят обяснява, че и други градове в Рурската област имат подобни проблеми. "В град Есен например ситуацията е сходна. Само че там статистиките са по-добри благодарение на богатите южни квартали, където децата никога не са виждали хора с черна коса", твърди Шулман.

"Бедни, без познания по немски, без професия"

През тази година медии от Рурската област многократно писаха за българите и румънците в Гелзенкирхен. От няколко публикации става ясно, че през пролетта общият им брой е възлизал на около 6 400 души. Според "Вестфелише Нахрихтен" това не е особено много на фона на 260-хилядното население на града. Въпреки това обаче "тази група мигранти изправя общината пред огромни предизвикателства", твърди изданието и обяснява, че повечето български и румънски граждани в Гелзенкирхен са бедни, не говорят немски и нямат професия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
1
 
8
 
! Отговори
бг преди 6 години
16 274 евро годишно....та има хора в България дето бичат 10 години за толкова
111
0
 
25
 
! Отговори
И ние, хер Шулман, преди 6 години
живеем бедно заради българите, ромите и бежанците. И при нас социалната система се източва от хора без образование, неговорещи или говорещи лош български език, неграмотни и пр., които не могат или не искат да работят. Затова пък с ранна и висока раждаемост. А трудоспособните и перспективните или са с ниска раждаемост или отрано ориентират децата си към Терминал 2. Та сме готови да обменим опит с Вас как да се справим с почти еднаквите проблеми. С малката разлика - румънци/роми.
110
0
 
11
 
! Отговори
Ганчовец преди 6 години
Съгласен. Като начало да ни върнат всички българи (ако има), а *** да си ги задържат, ние си имаме и тук достатъчно
109
1
 
28
 
! Отговори
Djak Sparo преди 6 години
Когато пишете такива новини уточняваите и разграничавайте българските *** от БЪЛГАРИТЕ не злепоставят е РОДИНАТА ми заради тези ***
108
1
 
18
 
! Отговори
до 113 преди 6 години
В Германия имат омразна думичка за българите и румъниците, като искат да те обидят като ние казваме *** н га л, те ни казват - буру. Обаче никой не обръща внимание на това, а ако обидиш някой от зе ле ните или ев реи веднага ще наскачат всякакви организации...
107
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те тези и български не говорят, така че имат равен старт както в България така и в Германия :D
106
1
 
27
 
! Отговори
Хайнрих преди 6 години
Без професия, без нито една научена дума на немски и пак си живеят добре в Германия. Все още германската социална система е мощна и поема, поемаааааа.
105
0
 
19
 
! Отговори
я преди 6 години
Като кажат "бедни" и какво ли си представят- повече на расизъм бие това, ама с евфемизма "беден". Има нещо срамно в това поведение на немците- що така не се усещат
104
1
 
34
 
! Отговори
xy преди 6 години
българи и румънци би, айде де.българите и румънците са бели и са си в България и Румъния, а тези са *** и трябва да си сляп, че да не забележиш индийския им произход.
103
2
 
7
 
! Отговори
Istinata преди 6 години
Imalo samo rusi vikash.ne znam kvo de kefim na toi rasizam pri polojenia Che 80% ot vas ne da rusi a 50 da murgavi
102
1
 
11
 
! Отговори
анон преди 6 години
и това им е много. как имат наглост? немците са толкова богати, имат такава щедра социална система, сигурно те всичко това го "заслужават"?! да е циничен може всеки
101
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без професия... Ахаааа, Говорим за етноса. Ами интегрирайте ги. Дайте пример как става това.
100
1
 
39
 
! Отговори
Друг път преди 6 години
Много интересно, че продължава да се мрънка против българи и румънци ама против гостите на Меркел не се смее да се каже и гък... проблемите с тях ще стават те първа още по-големи... Да не говорим, че цялата им система е сбъркана и поощрява социалния мързел вместо работата. По-изгодно е да си майка с няколко деца, да работиш на минимална заплата и да вземаш детски и помощи. За какво им е да работят? Само при нас в момента работят две такива "майки" на тоя принцип. За по четири часа седмично...
99
20
 
14
 
! Отговори
Племе от Азия преди 6 години
Където има българи и румънци там трева не никне!
98
5
 
21
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 6 години
До Анонимен.не са комунисти а са продажни европейски гейчета и хамерикански кукли ***.това са българите българия е винаги страдала от предатели и продажници
97
12
 
32
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 6 години
ами да ги върнат обратно тогава ще видим как българската управа ще отчита че е намаляло безработицата тогава в бг ще е пълен хауст няма да може човек да си купува хляб ще го е страх да не го пребият за един хляб.ех българи плюваме на русия а не виждате каква жалка картина сте нямам думи как да се изразя мога да кажа само едно продажни *** куклички на сащ и ес
96
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Недеите да ги мислите Германците те ще се оправят ако нямат интерес няма да ги държът ние да мо мислим и *** който работят повечето са в чужбина тука остават само най долната *** и марзеливци.С толкова много държавни чиновници и все по малко хора на който им се работи ще се вижда зор,пада им се на тъпите комунистите.
95
4
 
57
 
! Отговори
@ преди 6 години
Да ги интегрират, какво ревът. Нали на нас такъв акъл ни дават.Сега да интегрират и милионите мюслими които любимата им канцлерка любезно покани и приема.Няколко български и румънски цегане им били виновни за бедността!
94
2
 
26
 
! Отговори
Х преди 6 години
И ЗА 13 000 БЕЖАНЦИ,КОИТО БУЛЯ МЕРКЕЛОВИЦА ДОВЛЕЧЕ В ГЕРМАНИЯ.ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ...ТАКА ЧЕ...
93
3
 
30
 
! Отговори
X преди 6 години
АЛО,БЪЛГАРИ, ТУК И В ГЕРМАНИЯ! СТАВА ДУМА ЗА 6 400 ДУШИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ И РУМЪНСКИ ТАКИВА.ЦИФРАТА Е МАЛКА И МРЪНКАНЕТО НА НАШИТЕ ГЕРМАНСКИ БРАТЯ СА ПРЕСИЛЕНИ.ПРОСТО НЕ ИМ ВЯРВАМ!!