Задава ли се нова война в Афганистан – този път религиозна?

Опасенията се пораждат от нападенията срещу шиити
Обновена: 9 ное 2017 21:01 | 9 ное 2017 21:01, Елка Василева
21
Задава ли се нова война в Афганистан – този път религиозна?
Снимка: архив, Reuters

В петък вечерта подредени в две отделни редици мъже и жени в джамията "Имам Заман" чакали моллата да обяви втората поредица молитви. Изведнъж влязъл чужденец, който отишъл най-отпред.

Останалите му казали да отиде най-отзад, тъй като там имало повече място; мъжът не направил това, а седнал до една колона и задействал детонатора на носената от него бомба.

Из двуетажната джамия се разхвърчали човешка плът и кръв на височина от десет метра.

"Погребахме общо 71 души", каза Уакили Гузар, представител на района, в който се намира джамията. Той е част от "Дащ и барчи", най-големия шиитски квартал в Кабул, столицата на раздирания от военен конфликт Афганистан.

Отговорност за атентата пое сунитската терористична групировка "Ислямска държава", която смята шиитите за еретици, пише ДПА.

В този квартал това е втората атака за последните два месеца и петата срещу шиитска джамия в Кабул тази година.

При нападенията срещу джамиите бяха убити или ранени стотици хора. Още много други загинаха при атентати срещу демонстрации и събрали се множества, както и срещу отделни шиити.

От началото на 2016 г. шиитите са били нападани от джихадистите от "Ислямска държава" най-малко 13 пъти, а само дотук през 2017 г. - девет пъти.

При атаките през 2016 г. са били убити общо 127 шиити. През 2017 г. броят на загиналите се е увеличил повече от два пъти, като те са 276.

За разлика от Ирак и Сирия досега Афганистан бе пощаден от кървави сблъсъци между сунити и шиити, но с появата на "Ислямска държава" там през 2015 г. нападенията срещу шиитите се увеличиха осезаемо.

Експанзията на групировката в страната се превърна в убедителна причина за САЩ и още няколко партньори от НАТО след години на изтегляния да увеличат отново броя на военнослужещите си в Афганистан. На среща вчера и днес в Брюксел министрите на отбраната от алианса обсъждат въпроса по-подробно.

Новото жестоко присъствие на "Ислямска държава" в Афганистан поражда опасения от избухване на още една, този път религиозна война в тази страна. Тя би дошла в допълнение към вече бушуващия все по-кървав конфликт с талибаните, които контролират или имат влияние в над 13 процента от територията на Афганистан, както сочи неотдавнашен доклад на надзорната комисия на американския Сенат по въпросите на възстановяването на тази страна.

Гневът, който нападенията пораждат сред шиитската общност, води и до изостряне на междуетническото напрежение в Афганистан, тъй като повечето шиити са част от хазарейското малцинство, което се оплаква от систематична дискриминация от страна на по-големите етнически групи на пущуните и таджиките.

Според публикуван в края на септември доклад на мозъчния тръст "Афганистан аналистс нетуърк" в резултат на атаките "между- и вътрешнообщностното недоверие" между шитите и сунитите се увеличава.

Мохамад Ариф Рахмани, депутат от афганистанския парламент и хазарейски шиит, заяви, че "сред хазарейската младеж се е заговорило тя да започне да се въоръжава", ако властите не гарантират сигурността на шиитите в страната.

Рахмани е начело и на едно ново и все по-влиятелно движение, представляващо интересите на хазарейците в управлението на Афганистан.

Така нареченото "Движение за просвещение" - възникнало първоначално с искания за прокарване на ток в афганистанската провинция с най-многолюдно хазарейско население, Бамиан - иска да се сложи край "на политическата и икономическа дискриминация" срещу хазарейците.

Рахмани каза, че се е заговорило и за връщане от Сирия на т. нар. "Дивизия Фатемиюн", за да се бие с "Ислямска държава" в Афганистан, а не в чужбина.

"Дивизия Фатемиюн" са подкрепящи сирийския президент Башар Асад шиитски милиции, съставени предимно от шиитски бежанци от Афганистан, които живеят в Иран и са обучавани и подпомагани от иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция и пращани в Сирия да воюват.

Афганистанските власти обаче не реагират положително на подобни разговори, които заплашват да открият в разкъсваната от военен конфликт страна нов фронт на въоръжено противопоставяне. Рахмани разказа за среща с шефа на разузнаването, който, както се твърди, му заявил: "Спри това или ще те ликвидираме!"

Донякъде в отговор на исканията на "Движение за просвещение", както и за да удовлетвори хазарейската общност, президентът Ашраф Гани е издал разрешение в джамиите в Кабул да бъдат създадени отряди за самоотбрана.

Сега в 101 шиитски джамии от общо около 400 в Кабул има по пет оръжия във всяка. Съответните общности си избират охранители, които биват обучавани, получават униформи, както и неголямо заплащане.

В "Дащ и барчи" 33 от 211-те шиитски джамии са с по-засилена охрана. Не така стои въпросът с другите джамии в района, заяви местният полицейски началник Мохамад Реза Кохи.

Операциите срещу "Ислямска държава" продължават и на други места като провинция Нангархар, където е единствената база на екстремистката групировка в Афганистан и където през април САЩ пуснаха върху нейни бойци най-голямата неатомна бомба в арсенала си.

Всичко това обаче не е допринесло особено за преодоляване на недоверието към властите и разсейване на безпокойствата в "Дащ и барчи".

Из града са разлепени стотици плакати с лицата на жертвите при последното нападение срещу джамия. Те може да бъдат видени на джамии, улични ъгли и частни домове, като постоянно напомнят за задълбочаващите се вътрешни разделения в страната.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откакто съществува сатанинския ислям в този регион всички войни са религиозни.
16
1
 
2
 
! Отговори
Коце Маца преди 6 години
Още древния пълководец Ал.Македонски в едно свое писмо до майка си пише:"Че най-тежките и кръвопролитни сражения в неговия поход доИндия, той води в "прокълнатата Бактрия" /днешен Афганистан/ и че войската му се е стопила на половина - за тримесечния си престой там."Това ме кара да мисля че единственото решение на въпроса ще бъде, Великите сили да се споразумеят по-между си да изтрият тази държаваот лицето на земята . . .посредством термоядрен взрив !
15
0
 
5
 
! Отговори
ВОСР преди 6 години
Докато беше в орбитата на СССР Афганистан си беше една нормална светска държава и такива дивотии бяха немислими. После САЩ решиха да им дарят малко демокрация и......резултатът е налице.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много веселба има там,та чак са трепят
13
0
 
7
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Както е казал Наполеон: Религиозните войни са войни между хора които спорят кой от тях има по развинтена фантазия и по красив въображаем приятел. Колкото по бързо се забрани религията в целия свят толкова по бързо човечеството ще спре да воюва за простотии и ще вложи силите си в нещо градивно.
12
2
 
18
 
! Отговори
Хо преди 6 години
Религиозна война...чакайте малко... да не би Исляма да е религия?
11
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
''този път религиозна война'' - журналистите на трибуквените, откриха Америка! Там има война между сунити и шиити поне от 1000 години
10
0
 
22
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Ало,въпросната война не е спирала,намалете малко веселите хапчета.
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега проблема на правителството ще бъде ,как да бъде доставяно българско оръжие за ИДИЛ в Афганистан .Че и ГРАДовете свършиха у нас .
8
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
радикалните убиват умерените,в тази религия има толкова агресия,че скоро очаквам радикалните да почнат да избиват други радикални в стремеж да покажат ,че са по-религиозни от тях и накрая последния радикален да си пререже сам гърлото в пристъп на съмнение в своята отдаденост - абе прос тотии от класа
7
4
 
29
 
! Отговори
констататор преди 6 години
ИД най-добре вирее под сянката на американската демонокрация в мюсюлманските държави. Справка Ирак, Афганистан, СА, Катар, Либия, Косово, Пакистан... И в Турция бяха добре, докато Ермангал беше със сащ.
6
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Два трола тук се правят на умни. Ама не са. Техния депутат им каза какви са, от онези 80%.
5
4
 
14
 
! Отговори
муспи преди 6 години
Боко и Ко. спат! Тези и онези ислямски мъченици може да дойдат да си решават проблемите си в Софя. Пособия и оръжие гарантирани. Местното население кротко - българите безхаберни, циг?$?$е заети с бизнес, турците прости като гъ?$ве.
4
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Религията е вредна за човечеството..
3
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хич да не идват насам като си палят държавата(домът) после да си я/го гасят.
2
0
 
23
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Алахогъзници in Between themselves!Радвам се на такива новини
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хубава работа