След поражението над ИД Сирия се изправя срещу кюрдите

САЩ не казват почти нищо за своите планове и цели в Сирия
10 ное 2017 21:23, Елка Василева
50
След поражението над ИД Сирия се изправя срещу кюрдите
Снимка: архив, Reuters

След падането на последната значима крепост на групировката "Ислямска държава" в Сирия подкрепяните от Иран и Русия сирийски войски сега насочват вниманието си към главния си съперник - подкрепяните от САЩ сили, които контролират големи петролни находища и стратегическа територия в северната и източната част на страната, пише Асошиейтед прес.

Ситуацията е сложна. Американските и иранските сили се намират съвсем близо едни до други, разделени само от река Ефрат, сред множество горещи точки, в които може да избухне насилие, особено при липсата на ясна американска политика.

Вече има признаци за това. Миналата седмица Иран заплаши, че сирийските войски ще напреднат към бившата столица на ИД Ракка, която през октомври беше превзета от подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили, и това поражда възможност за сблъсък там. Предвожданите от кюрдите СДС контролират някои от най-големите петролни находища в Сирия в богатата на петрол източна провинция Дейр аз Зур - важен ресурс, който сирийското правителство също казва, че ще си върне.

СДС освен това се сблъскват с напрежение в град с предимно арабско население, освободен от тях миналата година. Това може би показва какво предстои в други области, контролирани от доминираните от кюрдите сили в техния самоуправляващ се район в Северна Сирия, обхващащ около 25 процента от територията на страната.

Сега въпросът е дали САЩ са готови да се изправят срещу войските на сирийския президент Башар Асад и подкрепяните от Иран милиции. Кюрдите искат американците ясно да обещаят, че ще им помогнат да защитят завоеванията си.

Американските служители не казват почти нищо за своите планове и цели в Сирия освен общите изявления, че продължават да полагат усилия да няма безопасни убежища за ИД и че продължават да обучават и екипират съюзниците си.

Асад каза тази седмица на среща с Али Акбар Велаяти, съветника на иранския върховен водач, че води война срещу тероризма и срещу плановете за разделяне на Сирия - пряка отпратка към кюрдските стремежи за призната автономна зона на север. Той повтори, че неговото правителство планира да си възвърне контрола върху цяла Сирия.

Победите на правителството "осуетяват всички планове за разделяне и целите на тероризма и страните, които го спонсорират", каза Асад.

В същото време четирима американски служители казаха вчера, че САЩ и Русия са близо до споразумение как да се реши въпросът с гражданската война в Сирия, когато ИД бъде победена. Те казаха, че ако бъде договорена, сделката може да бъде обявена от президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин след днешната им среща във Виетнам.

САЩ не проявяват желание за официална среща между лидерите, освен ако те нямат да обявят съществено споразумение. Служителите не бяха упълномощени да говорят за обсъжданията и поискаха да останат анонимни.

След поражението в Букамал вчера групировката "Ислямска държава" остава без значима територия в Сирия и Ирак. Смята се, че нейните бойци са се изтеглили в пустинята, на изток и запад от река Ефрат. Групировката има слабо присъствие близо до столицата Дамаск.

Сега Ефрат служи като разделителна линия между сирийските правителствени войски и СДС в голяма част от провинция Дейр аз Зур.

Правителствените сили и техните съюзници, включително иранските войски и бойците от ливанската въоръжена групировка Хизбула, контролират западния бряг. Те държат провинциалната столица и няколко малки петролни находища.

Предвожданите от кюрдите сили заедно със съветващите ги американски войски са на източния бряг. Те държат две от най-големите петролни находища в Сирия, почти 12 по-малки, едно от най-големите газови находища и голяма част от границата с Ирак. Те казват, че са решени да не позволят на правителствените сили да преминат реката.

Иранецът Велаяти каза, че присъствието на САЩ има за цел да раздели Сирия. "Те не успяха и няма да успеят в Ирак, а също така няма да успеят в Сирия", заяви той по време на посещение в Ливан миналия уикенд. "Скоро ще видим сирийските правителствени и народни сили в Сирия на изток от Ефрат и те ще освободят град Ракка."

Коалицията на САЩ отказа да коментира изявлението на Велаяти, като посочи, че "не би било уместно да коментира спекулации или слухове от която и да е трета страна".

Вашингтон е обезпокоен от засилващото се влияние на Иран в района и опитите му да установи сухопътен коридор от Иран през Ирак и Сирия до Ливан. Седмици наред коалицията казваше, че СДС възнамеряват да настъпят към Букамал. Сега не е ясно какво ще направят САЩ.

Предвожданата от САЩ коалиция каза, че поддържа контакти със съюзника на Асад Русия, за да избегне търкания на претъпканото бойно поле.

Американският министър на отбраната Джеймс Матис призна тази седмица, че съюзниците настояват за по-ясна политика на САЩ в Сирия. Той каза, че от приоритетно значение е да бъдат възобновени подкрепяните от ООН мирни преговори, но почти не даде подробности.

"Ние се опитваме да вкараме въпроса в дипломатически режим, така че да можем да уредим нещата . . . и да гарантираме, че малцинствата, които и да са те, няма просто да бъдат подложени на същото, което виждаме" при управлението на Асад, каза той, очевидно говорейки за някакъв вид нагаждане към кюрдските амбиции.

Преговорите, насрочени за 28 ноември, вече са оспорвани от Русия, която се стреми към по-голяма роля. Москва призова за междусирийски преговори за подготвяне на политически процес и покани доминиращата кюрдска партия, която формира гръбнака на СДС - първата подобна международна покана. Няма определена дата за предлаганите от Русия преговори.

Старши сътрудникът от Близкоизточния център "Карнеги" в Бейрут Йезид Саиг предсказа, че сирийското правителство ще използва военен натиск, за да постигне договорено решение с кюрдите, след като липсват доказателства, че САЩ по някакъв начин са поели "ангажимент да режисират политическа промяна в Сирия или всъщност въобще имат политика за Сирия". Саиг заяви в статия във вестник "Ал Хаят" миналата седмица, че Русия вероятно ще бъде арбитър между кюрдите и правителството.

Висшият политик от политическото крило на СДС Илхам Ахмед каза, че се водят непреки преговори с правителството, но няма признаци за промяна в тяхната позиция.

"Ясна позиция от коалицията може да предотврати конфронтация", каза тя.

Ахмед отрече съобщенията, че правителството е поискало кюрдите да върнат контролирани от СДС територии с предимно арабско население, сред които е Ракка. Тя призна, че петролните находища могат да бъдат важна разменна монета.

"Петролните находища играят две противоположни роли. Те могат да бъдат ефективен начин за преговори. Но могат да бъдат и причина за нова война, ако отхвърлят решението", каза Ахмед.

Повече от половината от петролното богатство на Сирия се намира в Дейр аз Зур. Сирия има доказани петролни запаси в размер на 2,5 милиарда барела, а отрасълът беше стълб на сирийската икономика преди 2011 г., когато започна конфликтът.

Междувременно предвожданите от кюрдите СДС попадат в сложната ситуация да се опитват да управляват области с предимно арабско население. С подкрепата на САЩ силите се опитаха да успокоят евентуални страхове на арабските жители от кюрдска доминация чрез създаване на общи местни съвети и избиране на арабски и кюрдски служители.

Но тази седмица в контролирания от СДС град Манбидж избухнаха протести на арабски жители срещу наложената от СДС задължителна военна повинност. Стотици хора бяха задържани за кратко, каза Мохамед Халед от управляваната от активисти медийна платформа "Алепо 24".

Ахмед описа протестите като "измислени" от правителството и Турция, която смята стремежите на кюрдите за заплаха.

/БТА/


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
5
 
2
 
! Отговори
ПРИСТО-КАТО БОБ.. преди 1 година
ПУТИН И АСАД , НЯМАТ ИНТЕРЕС ДА СПИРАТ ВОЙНАТА --ЗА РУСИЯ ВОЙНАТА В СИРИЯ Е ПАРИ И ПРЯК ИЗЛАЗ НА СРЕДИЗЕМНО МОРЕ!
ОСНОВЕН РУСКИ СТРЕМЕЖ --ОЩЕ ОТ ВРЕМЕТО НА ЕКАТЕРИНА!!

С БЪЛГАРИЯ--НЕ СЕ ПОЛУЧИ ...СЕГА Е НАРЕД СИРИЯ!!!
СЕГА --РУСНАЦИТЕ ЩЕ "ОСВОБОЖДАВАТ" СИРИЯ---ЗА ДА ОСТАНАТ ТАМ ЗАВИНАГИ!!
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТУРСКИЯ АГРЕСОР И ОКУПАТОР Е ЕДИНСТВЕНАТА ДЪРЖАВА В СВЕТА

КОЯТО В МОМЕНТА С ВОЙСКИ ОКУПИРА ЧАСТИ ОТ 4 ДЪРЖАВИ ЕДНОВРЕМЕННО >

КИПЪР, ИРАК, СИРИЯ. БИРМА
46
11
 
3
 
! Отговори
АНАЛ - ЛИЗАТОР преди 1 година
ДАМАСК И КЮРДИТЕ ИМАТ СТРАШЕН ОБЩ ВРАГ > ТУРЦИЯ

АКО ТРЪГНАТ НА ВОЙНА ЕДНИ СРЕЩУ ДРУГИ,
ЦЯЛА СИРИЯ ЩЕ ПАДНЕ КАТО ЗРЯЛА КРУША В ЛАПИТЕ НА ХИЩНИКА ТУРЦИЯ
45
1
 
7
 
! Отговори
ПЕНКО преди 1 година
Я ДА ПРЕБРОИМ ИМПЕРИИТЕ /НЯМА КАК ДА НЕ СА НА ЗЛОТО/ ... ОТ РИМСКАТА НАСАМ...: 1. ИСПАНИЯ 2. АВСТРО-УНГАРИЯ 3. ФРАНЦИЯ 4.РУСИЯ 5. БРИТАНИЯ 6. ЯПОНИЯ 7. ГЕРМАНИЯ 8.- И ИЗРАЕЛ--- СВЕТОВНАТА ФИНАНСОВА ИМПЕРИЯ "ДОЛАРСТЕЙТС "-ШЕКЕЛЪТ Е ЗА ПРИКРИТИЕ !!!
44
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи петрола е един,а играчите да го сбарат седем,поне засега Ефрат го дели на две и затова и играчите за половинките са трима и половина с малко разлика в приблизителноста им понеже половинките на петрола разделен са с приблизителност и не си съвпадат,а този петрол преди беше на един/а Сирия,така че другите шестима що дирят там,имат нямат петрол или пък нещо друго такова им се паднало от съдбата,ако щат и от господа дори,но никой не ги е назначавал господари,мислят да се самоназначат ли вкупом
43
28
 
3
 
! Отговори
x преди 1 година
С помощтта на империята на злото победиха сунитите които са над 50% от населението на Сирия.Сега ще побеждават кюрдите които са около 10%. После ще се захванат, най-вероятно с християните.
И така до пълна победа, камък върху камък няма да остане от Сирия, само кръволоците асад и путин да са доволни.
42
0
 
27
 
! Отговори
Мирната крава преди 1 година
Мда, и Сирия се нарежда сред военните катастрофи на краварите, да не ги изброявам всичките, че нямам време, но кравите са били 90% от времето след провъзгласяване на "независимостта" във състояние на война някъде по света.
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, трябва да има все някой да стряска.
40
0
 
25
 
! Отговори
!!!! преди 1 година
Америка е бита карта !!!
Путин за хиляден път изнася лекции по външна политика на жалкия Вашингтон
39
0
 
26
 
! Отговори
Интересно преди 1 година
След като Асад и руснаците разпарчетосаха ИДИЛ и Ал Нусра се оказа, че "умерените демократи" са всъщност.... кюрдите!? Лъснаха задните части на Говедария и саудитските уахабити кой са подкрепяли в останалата част на Сирия срещу Асад - ИДИЛ и Ал Нусра!
38
1
 
35
 
! Отговори
Долу САЩ преди 1 година
Там където е стъпил гнусния американски крак има само смърт, разруха и хаос. Конфликтът ще приключи за 24 часа ако американските свиине си оберат крушите. Мръсни гадове долни.
37
1
 
23
 
! Отговори
онбашията преди 1 година
300 хиляди жертви заради едната седерастия, добре че българите сме "мишки" както наще умнокрасиви седерaсти с безсилен гняв отбелязват.
36
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво стана накрая? Всички спечелиха с изключение на кюрдите. Кой ги подлъга така жестоко?
35
3
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като Асад освободи държавата си от ИД, сега ще трябва да я освободи и от САЩ.
34
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"поражението над ИД"? Език мой, враг мой.
33
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оригиналните турски гастарбайтери в Германия отдавна не са гастарбайтери. Те си взимат немските пенсии, някои от децата им са депутати, някои преподаватели и т.н. Повечето са си направили собствен бизнес и са си докарали и родата. Масовата паплач са кюрди с турски паспорти представящи се за турци. Сега ще доставят и сирийските кюрди които никак не се обичат с турските. Ще става интересно в Германия...
32
4
 
30
 
! Отговори
Факт! преди 1 година
До Анонимен

А в Германия кюрдските гости на Меркел ще се сбият с турските гастарбайтери с немски паспорти а Ханс ще се моли единствено да си купи къща в Драгалевци и да се махне от някога великата немска държава!Времената се менят а русия си е все там и троши зъбите на всеки дръзнал да помисли да и се противопостави!
31
8
 
29
 
! Отговори
Оня преди 1 година
Кюрдите искат американците ясно да обещаят, че ще им помогнат да защитят завоеванията си.
Моля, какви завоевания....това е сирийска земя...на кой принадлежи тя....ааа на Сириския народ и правителство...ко правят кюрдите там...да ходят да се разправят с Слейман Ердуган, да си им вруща земите ...
30
2
 
12
 
! Отговори
Факт! преди 1 година
До Ислямист

С тумор в главата отива там където му е мястото а именно към гробищата!
29
2
 
34
 
! Отговори
Спете спокойно деца преди 1 година
Ислямска държава и САЩ си отииваааат! :)