Американските бизнес интереси в Куба полека увяхват... при Тръмп

САЩ въведе търговски и транспортни ограничения през тази година
13 ное 2017 21:55, Анисия Иванова
27
Американските бизнес интереси в Куба полека увяхват... при Тръмп
Снимка: Reuters, архив

Разведряването при Обама откри възможности за американските компании в Куба. Втвърдяването на политиката на САЩ при Тръмп заплашва да ги провали, пише в свой анализ агенция Ройтерс.

Скупчени в отдалечен ъгъл на павилион, само 13 американски компании участват в големия търговски панаир в Куба тази година - признак за това как интересът на фирмите да правят бизнес на острова е намалял през първата година от президентството на Доналд Тръмп. Миналата година, на фона на ентусиазма след разведряването на двустранните отношения, договорено през 2014 г. от бившия американски президент Барак Обама и кубинския лидер Раул Кастро, 33 американски компании се представиха на изложението - най-важното събитие в бизнес календара на Куба.

Настроението бе доста различно на тазгодишното издание на панаира, който се състоя миналата седмица в Хавана. Докато Китай участва с рекорден брой компании, а над 150 испански компании изпълниха пет павилиона, шепата американски бизнесмени бяха унили. "Никога не съм виждал (американския павилион) безлюден", каза Джей Брикман, вицепрезидент на компанията от Флорида за морски превози Crowley Maritime Corp.

Той посещава панаира от 15 години. "Хората наистина бяха обезсърчени и чувстват, че може би трябва да инвестират времето си на друго място."

Американски компании се втурнаха към Куба след разведряването, борейки се за утвърждаване на един отварящ се пазар с 11 милиона потребители. Благодарение на свързаните с пътуванията изключения от ембаргото американски авиокомпании възстановиха редовните полети до Куба. Starwood Hotels, филиал на Marriott International Inc, пое управлението на кубински хотел, а Carnival Cruise Line от Флорида включи Куба в своите маршрути.

Влошаващите се отношения между САЩ и Куба, наред с все по-ясното осъзнаване на трудностите да се прави бизнес на острова, обаче сложиха спирачка на този процес. През юни Тръмп нареди по-строги търговски и транспортни ограничения, включително забрана на бизнеса с кубинските военни, които контролират големи части от националната икономика. Регулациите бяха представени в сряда.

"Това е огромна крачка назад", коментира бившият американски министър на търговията Карлос Гутиерес, който е роден в Куба, а сега е ръководител на Американско-кубинския бизнес съвет. "А бяхме постигнали толкова голям напредък", не крие разочарованието си той. Продължаващата дипломатическа криза заради твърденията за атаки срещу американски дипломати в Хавана прави настроението още по-мрачно.

Списанието "Куба трейд", излизащо в Маями, стана от месечно двумесечно, аргументирайки се с влошаването на бизнес средата при Тръмп. От юни бяха отменени няколко конференции в Съединените щати за правене на бизнес в Куба, включително селскостопански форум в Чикаго.

След разведряването при Обама американските фермери се надяваха на приемането на закон, който да им позволи достъп до кредитиране с цел да изнасят за Куба. Тръмп обаче даде ясно да се разбере, че няма да смекчи, камо ли да вдигне, ембаргото.

"Необходимо е първо да махнем дипломатическия въпрос от масата", заяви комисарят на щата Луизиана за селското стопанство Майк Стрейн, допълвайки, че американският износ на храни за Куба може да достигне общо 1 милиард долара, ако отношенията се нормализират.

Още преди Тръмп да встъпи в длъжност като президент на САЩ, интересът частично се изпари, тъй като компаниите осъзнаха, че правенето на бизнес в Куба е трудно заради бюрокрацията, недостига на конвертируема валута, лошите телекомуникации и трудовите ограничения.

Компанията за онлайн плащания PayPal Holdings Inc включи своя главен изпълнителен директор в делегацията на Обама при историческото посещение в Куба през март 2016 година. Тя бе заинтересована нейната услуга за трансфер на пари Xoom да стане достъпна в Куба, но каза, че оперативните предизвикателства са прекалено големи.
"Когато бъдем в състояние да осигурим скоростта, удобството и сигурността, които нашите потребители са свикнали да очакват от Xoom, ще започнем (да я предлагаме) в Куба", заяви говорителка на PayPal за Ройтерс.

Някои компании обаче постигнаха напредък. След като получи всички необходими лицензи при Обама, пуерториканският разпространител на американския производител на тежка техника Caterpillar Inc се споразумя миналата седмица да отвори разпределителен център в кубинската специална зона за развитие Mariel.

Бъдещи сделки с Mariel, която се отличава с данъчни и митнически отстъпки, няма да са възможни, тъй като тя е включена в публикувания в сряда списък с общо 180 държавни юридически лица, с които на американците е забранено да правят бизнес. "Ограничаването на Mariel е особено вредно, тъй като това е най-динамичната и вълнуваща възможност в Куба", предупреди Джеймс Уилямс, президент на лобистката група Engage Cuba.

Дипломатическата криза усложни и логистиката на американския бизнес. През септември администрацията на Тръмп изгони 15 кубински дипломати, включително всички онези, които работеха с американски компании. Седмица по-късно председателят на управата на пристанището на Кливланд Даръл Макнеър отишъл в Хавана, за да подпише споразумение с кубинските пристанищни власти. Той каза, че вече разформированият търговски екип на посолството е помогнал за организирането на посещението. "Съкращенията очевидно ще забавят нещата", заяви Макнеър.

По-неблагоприятната конюнктура при Тръмп ще отдели зърното от плявата, твърдят обаче някои бизнес консултанти.
"Сериозните играчи, които разбират рисковете, остават в надпреварата", каза Педро Фрайър, ръководител на международния отдел на базираната в Маями правна фирма Akerman LLP.

Джеф Нелсън заяви, че неговата компания Strategic Staffing Solutions, която предоставя на клиентите си ИТ и други услуги, е готова да отдели необходимото време, за да положи основите за бизнес с Куба, предвид потенциала на нейната образована и работна сила. "Правенето на бизнес в Куба е много дългосрочен проект", каза Нелсън, който е посетил страната осем пъти за две години.

Някои компании се стремят към сключването на сделки зад закрити врата, за да не загубят позиции пред администрацията на Тръмп, доверяват консултанти. Много изключения от ембаргото от времето на Обама остават в сила. Публикуването на новите регулации поне внесе яснота какво е позволено.

"Компаниите знаят къде се намират и определено все още има възможности", каза Гутиерес. "Всеки изминал ден е просто пропусната възможност, като някой друг утвърждава марка и набира популярност сред кубинците." (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Съжаление преди 6 години
Жал ми е за Сиднито наистина. Не му се ядосвайте, още не е разбрал че щастието не се измерва с предметите които притежаваш, а с хубавите емоции, които си преживял. Нека се радва на индексите, толкова може човекът. Пък ние да се радваме на плажовете, пурите, рома, дискотеките под открито небе, усмивките, енергията , любовта на кубинците и на салсата с която покориха света. Жалко че са толкова далеч!
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подкрепям за колите. Със сигурност им е по-добре без коли, и БГ или индийски селяни, които да щъкат с тях по 8-лентовите пътища.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 24Е как, на Българина му е рожденно право да кара кола. Той да не е кой да е да ползва градски транспорт...
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От една страна като нямат коли, май не е толкова зле. няма трафик. А в София какво стана с тия коли - всеки на кола, и.... мравуняк от возила, задръствания.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как смеете да плюете по рая на земята Куба! Комунизма там е достигнал връхната си точка и всички живеят в благодат!
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На снимката се вижда сериозен трафик от последни модели.
15
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам , ама гледам Сиднито има най-много лайкове. Kомунистическата kочина Куба има късмет, че няма зима - иначе досега щеше до има поне още 5 революсиони.Конвертируема е валутата им колкото парите от Монополи...нещастници
14
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прав е австралиеца Покуателната способност на кубинците се изчерпва с купоните
13
11
 
8
 
! Отговори
от Сидней Аав$тралия преди 6 години
Индекса за човешко развитие го има описан какво включва *** *** кат теб не може да прочете 2 реда на чужд език. А също и BLI (Better Life Index) го има описан какво обхваща, аз като австралийски гражданин съм горд че живея в страна на чело на тези индекси. Няма как да го разбереш по развита култура сме, марш в резервата балкански
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Индексът за човешко развитие на тапира от Сидни е да наллапа вувузелата на некой абориген. Кви кубинки, какъв ром, какви пет песос.
11
9
 
12
 
! Отговори
от Сидней Аав$тралия преди 6 години
*** вие по далеч от селото ви не сте стигали, тая дупка куба ли ви е еталон за цивилизация бе? Имало много ром, е.бливи кубинки и пачанга.... и това ли е за вас индекса за човешко развитие?Поздрави от с.идней А.в$тралия, след като се преместих от западна европа, толкова сте далеч от всичко цивилизовано че трябва да ви оградят в резерват
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-добре за Куба, и много добро включване на Тръмп, добре е се някой да ограничава амбициите на корпорациите. 10/10. Надявам се да спрат да се домогват и до нашите ресурси някой ден, за да вземем да си подредим държавата най-накрая.
9
7
 
20
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Никой не обича американците. Факт !Куба не случайно е наричана "Острова на свободата".Където са стъпили янките с фалшивата им демокрация, свобода няма. Има контролирана свободния целяща разпадане на държавността улесняващо разграбването на природните и човешки ресурси на "демократизираната" държава.Нека Куба си остане такава, каквато е !
8
6
 
19
 
! Отговори
Хм преди 6 години
"Докато Китай участва с рекорден брой компании,а 150 испански компании изпълниха 5 павилиона.."Ето къде е истината-САЩ не са нужни на Куба!Има достатъчно други,с които да се работи.То като се замислиш,САЩ не са жизнено нужни на никой,освен на Израел-като слуга и телохранител....
7
3
 
24
 
! Отговори
Viva Cuba преди 6 години
Такова място като Хавана не съществува на света, всеки човек трябва да го посети през живота си, но..... в състоянието което е в момента. Никакви американски намеси там, защото всичко свършва. Най-яките спомени ще ми останат от този град!
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По публикацията работи: Анисия ИвановаКопиране от БТА работа ли е???
5
2
 
18
 
! Отговори
Кубинець преди 6 години
Бил съм в Хавана и Варадеро, и Кайо Коко...страхотни плажове, кубинки, качествен ром и салса до зори...голям кеф съм преживял там...на всеки пожелавам
4
2
 
23
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Браво, браво. Дай Боже тази мръсотия никога да не застигне Куба.
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Американските бизнес интереси в Куба полека увяхват... при Тръмп"Един *** въпрос: тези "отношения" при кой американски президент последните 50 години са цъфтели и връзвали?
2
8
 
31
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Колкото по-далеч от Куба са американците толкова по-добре за нея. Така кубинците няма да ядат ГМО храни и да заприличат на тюфлеци. Освен това ще си запазят природата и красивите тюркоазени плажове за по.дълго време.