Хизбула – силният коз на Иран при регионални конфликти

Ситуацията сега е на взаимно възпиране, равновесие на терора
15 ное 2017 19:57, Елка Василева
6
Хизбула – силният коз на Иран при регионални конфликти
Снимка: архив, Reuters

Ливанското шиитско движение Хизбула, което бе разкритикувано от премиера Саад Харири заради ролята му в региона, разшири влиянието си в Близкия изток през последните години, включвайки се в няколко конфликта по искане на Иран. Според експерти Хизбула е най-силният коз на ислямската република, пише Франс прес.

Харири, който обяви изненадващо оставката си на 4 ноември, докато бе в Саудитска Арабия, заклейми язвително намесите в други арабски страни на въоръжената шиитска организация, един от основните играчи в политическия живот на Ливан.

Новата политическа криза, разтърсила тази страна, изглежда пряко свързана с гнева на Рияд към Хизбула, която според експерти е "инструмент" на иранската експанзия в региона, главно в Сирия и Йемен.

Хизбула е "най-силният коз" за Техеран в региона, но "тази оставка е показателна за желанието на саудитците да сложат край на иранското настъпление", каза експертът по международни отношения Карим Битар.

Двете регионални сили от десетилетия водят борба за влияние.

Хизбула, създадена през '80-те години на 20 век, за да се бори срещу израелската намеса и последвалата окупация в Ливан - която продължи до 2000 г. - получава от дълго време финансова и военна помощ от Иран.

Посочена като "терористична организация" от Рияд и Вашингтон, обект на американски икономически санкции, Хизбула днес е незаобиколим фактор в конфликтите, бушуващи в Близкия изток.

Военни умения

"Чрез Хизбула Иран успя да действа на няколко регионални фронта. Групировката бе полезна за разпространяване на иранското влияние", увери Хилал Хашан, преподавател по политология в Американския университет в Бейрут.

Според експерта движението - "най-важният инструмент на Иран в региона" - е сформирало в Ирак влиятелните шиитски милиции Хашд аш Шааби.

Има си "агенти" в Йемен, където шиитските бунтовници хуси са мишена на военна кампания, оглавявана от Рияд.

Но най-вече Хизбула направи сирийския режим боеспособен, смята Хашан.

В Сирия, която от 2011 г. е системно опустошавана от смъртоносен конфликт, Хизбула е неотлъчен съюзник на президента Башар Асад.

"Във военно отношение Хизбула се закали в Сирия. Тя придоби умения за извършване на настъпления, а не само такива на антибунтовническо движение", каза Битар.

Според Джоузеф Бахут, анализатор във фондация "Карнеги", Хизбула е станала вече дори "модел за подражание за всички минисили в региона", като бунтовниците хуси в Йемен.

Въоръженото движение е "перлата в короната, силата", която позволи на Иран да стане през последните трийсет години "най-голямата сила в Леванта", уточни той.

Седмица след оставката си Харири наруши мълчанието си и заклейми в неделя намесите на Хизбула в арабските страни.

"Казах на Хизбула, че е в техен интерес да бъде запазен Ливан, да се откажат от някои театри, в които са се намесили", каза Харири, чиято оставка още не е приета от президента Мишел Аун.

"Имаше ли Саудитска Арабия някаква позиция относно Хизбула, в който и да било момент преди войната в Йемен?", попита Харири, който през последните години е подкрепян от Рияд.

Равновесието на терора

Политическата криза поражда страхове, че в Ливан - страна, в която цари крехко равновесие между отделните общности - може да избухне ново насилие.

В последното си изявление лидерът на Хизбула Хасан Насрала стигна дотам да обвини Рияд, че е поискал от Израел да атакува Ливан.

Трън в очите на Израел, шиитското движение е единствената ливанска фракция, която не се отказа от арсенала си в края на гражданската война (1975-1990 г.)

Еврейската държава и Хизбула влязоха през 2006 г. във война, която отне живота на над 1200 души от ливанска страна, предимно цивилни, и 160 от израелска страна, почти само войници.

Експерти смятат, че ако Саудитска Арабия се опита сега да открие фронт срещу Хизбула, опасността да пламне целият регион е съвсем реална.

"Иран и Хизбула вече показаха, че не водят традиционни войни, това ще е асиметрична война, ще удрят там, където боли", обясни Бахут.

"Емирствата, източната част на Саудитска Арабия. . . (или) може би ще опитат да предизвикат безредици в шиитските региони на кралството", изброява като примери експертът.

Според Битар в момента сме свидетели на "комбинация от твърде обезпокоителни фактори", включително "саудитската импулсивност, подкрепена от американския президент, който също е много импулсивен, и ескалацията на реториката в Израел".

"Но на този етап още сме в ситуация на взаимно възпиране, равновесие на терора", увери Битар. "Те знаят, че евентуална война ще бъде унищожителна и за двете страни". 

/БТА/


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Хизбула и 3 тома да се изпишат, пак ще е малко и не всичко ще бъде разбрано. Представите на запада за тази организация са тотално изкривени. Военното им крило е само малка част от движението. Много силна роля имат в соцциалния и благотворителен живот, а в организацията участват най-различни хора, включително и християни.
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яков Кедми (бивш шеф на една от секретните израелски служби), вчера коментира, че Хизбула не са заплаха за Израел, поради това, че са изцяло зависими от Иран, а вероятността за война между Иран и Израел е нищожна. И дори Иран да създаде ядрено оръжие, тази вероятност пак ще е минимална. Той обаче е притеснен от Султана и от все по-въоражаващата се Саудитска Арабия.
Между редовете, нищо чудно Израел да започне да спонсорира Хизбула.
4
1
 
6
 
! Отговори
до 2 преди 1 година
Тия същите клишета ги слушаме вече 30 г айде измисли нещо друго, зад Хизбула са Иран зад Иран са петрола и парите и Китай , който има пари може да си купи достатъчно оръжия от Китай или Русия.. Нали знаеш, че всяко действие си има равно по сили и противоположно по посока противодействие.
3
1
 
7
 
! Отговори
Друг "наблюдате преди 1 година
Хизбула е "перлата в короната, силата", която позволи на Иран да стане
през последните трийсет години "най-голямата сила в Леванта"

Не е вярно, тези които позволиха на Иран да увеличи влиянието си в региона многократно, са САЩ. Направиха го с тъпата си политика в Сирия и Ирак.
Хизбула в момента не е заплаха за Израел, и дори може да му стане негласен съюзник в скоро време, ако разбърка гибрето в Саудитска арабия.
2
20
 
5
 
! Отговори
AF преди 1 година
Хизбулла са раково образувание и ако засегнатата тъкан днес е само Близкият Исток то след като свърши първичният инкубационен ковер ще започне масово разпространение в Цялото Тяло респ. /Тяло/.
Така че спасението е химиотерапия или най-добре лъчетерапия.
Рак се премахва тотално.
Ако не ще остане в рецидив.
Огнището на рецисивните клетки са Иран.
Трябва ампутация.
ДЕИРАНИЗАЦИЯ
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е, Иран са силни, кой продаде малко уранец и техника на Иран всички се досещаме Hека СА знае какво ги чака и да харчат милиарди за оръжия и отбрана сей страх продавай гаубици. Мотото на краварите