Афганистан къса с Русия, иска да се отърси от съветското наследство

Модернизацията на армията заличава всеки намек за руско влияние
16 ное 2017 20:45, Елка Василева
80
Афганистан къса с Русия, иска да се отърси от съветското наследство
Снимка: архив, Reuters

Афганистанското ръководство е благодарно на Русия за борбата с тероризма и трансграничната престъпност в региона. Това заяви вицепрезидентът Сарвар Данеш в Ашхабад на конференция за икономическо сътрудничество в Афганистан.

Същинското отношение на Кабул към политиката на Москва обаче няма много общо с публичната риторика. Ярко свидетелство за това е набиращата обороти модернизация на афганистанската армия, която фактически заличава всеки намек за руско влияние в Ислямската република, пише Игор Субботин от "Независимая газета".

Последен тревожен сигнал за руското ръководство станаха редица изявления на афганистанското отбранително ведомство. И. д. министър на отбраната на Ислямската република Тарик Шах Бахрами например анонсира грандиозни планове, включващи отказ от хеликоптерите руско и съветско производство.

"По-рано купувахме хеликоптери от Русия и получавахме оборудване за ремонта им - напомни той. - Сега получаваме хеликоптери, произведени в страни-членки на НАТО. Вече нямаме нужда от руски." Независимо от това категорично изказване шефът на отбранителното ведомство не отрича, че смяната на въздушния парк ще изисква доста време и усилия. "Трябва да си осигурим качествено обслужване на техниката. В момента се налага да включваме някои други страни", обясни той.

Думите на министъра звучаха естествено на фона на новата американска стратегия за Афганистан, но предизвикаха голям отзвук в Русия. Имаше причини за това. Руските и съветските хеликоптери дълго време бяха сигурна опора за силите на официален Кабул. НАТО купуваше техниката от Москва чрез специален тръстов фонд. В Афганистан все още имаше и летателни апарати съветско производство, годни за ремонт според руски анализатори.

По данни на американското експертно издание "Милитъри таймс" в края на септември афганистанската армия е имала на въоръжение 78 броя Ми-17, от които едва 18 са били извън експлоатация. В навечерието на 72-ата сесия на Общото събрание на ООН руски дипломати изразяваха дори готовност да размразят каналите за сътрудничество със САЩ с цел доставка на вертолети в Афганистан, стига Вашингтон да пожелае. Чудото обаче не стана.

Намеренията на Кабул и на международните му съюзници да модернизират войската отиват и по-далеч. Според експерти в афганистанския парламент предстои да бъде внесен проект за пенсионна реформа, който заплашва с оставка офицерите над 55 години. Сайтът Афганистан.ру представи подробно основните точки от документа и уточни, че ако тази законодателна инициатива успее, без работа ще останат над 60 000 военни от Ислямската република. И може да излязат в оставка хора, повечето от които според наблюдатели симпатизират на политиката на Русия и са против влошаването на имиджа й в страната. Защото 55 години и повече имат онези офицери, които са били свързани с Народнодемократичната партия и обучавани сред съветски специалисти. А въз основа на този документ екипът на президента Ашраф Гани би могъл самостоятелно да коригира и етническия състав на армията, чиито офицери днес са предимно таджики.

Нищо чудно, че тази модернизация публично бе подкрепена от Ислямската партия на Гулбудин Хекматиар, бранеща интересите на пущуните. Ако пенсионната реформа влезе в действие, кадровият вакуум във войската изглежда ще бъде запълнен тъкмо с хора от този етнос. На среща със съратници партийният лидер заяви, че е необходимо да се реформират силовите структури. Бивш полеви командир, прочул се през 80-те в сраженията със съветските войски, той съжали, че дори с идването на западната коалиция в Ислямската република органите за сигурност отново бяха оглавени от хората, издигнати по време на съветското присъствие. Според него чуждите държави никога няма да решат афганистанския конфликт, защото нямат интерес от това. Нападките му изглежда бяха адресирани не само към руското, но и към американското ръководство.

"Днешните събития в Афганистан - евентуалната кадрова реформа и реформата във въоръженията, не произтичат само от вътрешноафганистанските реалности. Повлияни са и от глобалните противоречия между Русия и САЩ", заяви пред "Независимая газета" Омар Несар, директор на Центъра за изследване на съвременен Афганистан.

"Допускам, че събитията в Афганистан са били предварително планирани от Съединените щати - каза той. - Не бих се учудил, ако научим после, че са били част от новата стратегия на Тръмп за Афганистан, защото точно след появата й модернизацията се ускори. А има и други интересни моменти. Хеликоптерите, доставяни днес в Афганистан, са от различна класа по боеспособност. Но досега САЩ сякаш не се опитваха да вдигнат техническото ниво на афганистанската армия."
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това за оръжието - ясно, рашките и янките се настъпват по краката.Ама айде някой да обясни: след като в Афганистан са се настанили американците, що има "бежанци" към Европа?
5
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До сигурноТе сеят демокрация в тая територия от 2001ва. От тогава производството на опиумен мак скочи 40 пъти..
4
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Афганистан ще купува скъпи и прескъпи западни трошки, които после ще бъдат нарязани на скрап овен ако не се канят да ги ползват някъде които си е едно също. Руските хеликтоптери са по-евтини и по-качествени щом Афганистан имат пари за ненужни луксове проблема си е техен.
3
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Авганистанците доста ще си патят с американското оръжие. То е по-скъпо, много по-капризно за използване и ремонт, и неподходящо за техния климат. Впрочем Независимая газета е недотам обективен вестнис с ярко изразена антируска позиция. Не се очудвам,че статията е преведена на този сайт.
2
9
 
38
 
! Отговори
сигурно преди 6 години
Сега америнанците ще вкарат демокрацията , и в тази държава ще избухне гражданска война !!
1
12
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че щатите купуваха за Афганистан руски хеликоптери. Защото разбраха че техните Апачи и Чинук не стават за нищо. Освен за цел на талибаните, които натръшкаха над 100 бройки за 17 години.