Задава ли се нова сепаратистка заплаха? Разпада ли се Босна и Херцеговина?

Основните компании и институции отразяват разделението на страната
18 ное 2017 18:00, Миглена Иванова
150
Задава ли се нова сепаратистка заплаха? Разпада ли се Босна и Херцеговина?
Снимка: Reuters

Поредната сепаратистка заплаха в Европа идва от най-нестабилния регион – Балканите, пише в свой анализ Bloomberg.

Босненският сръбски лидер Милорад Додик иска да изтегли фракцията си от Босна и Херцеговина. Така обаче той ще наруши споразумението за тристранно споделяне на властта, което държи страната от мирното споразумение от 1995 г. Тогава беше прекратен най-смъртоносният конфликт в Европа след Втората световна война, припомня информационната агенция.

Още по темата
Позицията на Додик доведе и до икономически санкции от САЩ. Той обаче сега може да разчита на дългогодишен приятел: Русия. Додик и руският президент Владимир Путин са се срещали седем пъти от март 2011 г. насам, а с руският външен министър Сегей Лавров – пет пъти през последното десетилетие.

Русия освен това е вторият най-голям инвеститор на територията на Република Сръбска, след Сърбия.

"Босна се разпада тихо и това е най-доброто", казва Додик в скорошно интервю. Той допълва, че ако види удобен шанс за отделяне, няма да го пропусне. Що се отнася до Русия той казва, че не е имал "нито една неприятна ситуация с руснаците". "С другите от Запада винаги се сблъсквам с ултиматуми", посочва още той.

Управляващите органи на Босна и Херцеговина не са в състояние да се договорят за основните икономически реформи, изисквани от Международния валутен фонд (МВФ). Тригодишната програма на фонда не успя, след като страната не премина първия тримесечен преглед.

БВП е в размер е едва 17 млрд. долара, като достига малко над 15 процента от средното за ЕС на човек от населението. Икономиката се подпомага основно от преводи на емигранти от чужбина, признава управителят на централната банка в Сараево Сенад Софтич.

"Босна преживява най-сериозната криза от края на войната", коментира Тимъти Лъс, директор на консултантската фирма за политически рискове "Нова Европа" в Кеймбридж, Великобритания.  "Не само че общите държавни институции са почти напълно разбити, но и никой не изглежда особено заинтересуван от възстановяването им", казва още той.

Светлана Максич, жител на страната, чийто баща е бил убит във войната, смята, че малко неща са се променили след войната. Тя прекарва детството си, като помага на майка си да възстанови къщата след огромен пожар. Стените са вече цели, а самата Светлана от време на време работи като медицинска сестра в Германия за заплата, невъзможна за постигане за повечето хора в родния й град. Когато не е на работа в Германия, тя продава зеленчуци край пътя при Соколак, град източно от Сараево.

"Не мога да прекарам остатъка от живота си по този начин. Аз съм вече на 31 години и ако не направя някои промени бързо, аз съм обречена. Иска ми се тази агония да спре. Кой може да държи хората заедно, ако не искат да бъдат заедно?", казва тя.

Босненските сърби, хърватите и мюсюлманите в Босна и Херцеговина така и не успяват да се споразумеят и да си сътрудничат. Основните компании и институции - като телекомуникационните оператори и статистическите служби, отразяват разделението.

"Имаме мюсюлманско електропреносно дружество, католическо и православно", коментира Валентин Инцко, австриец, който оглавява кабинета на Върховния представител на ЕС в страната. "Сегашната ситуация всъщност устройва всички политици", казва той.

Босненските мюсюлмани, които представляват половината от 3,7-милионното население на страната, обвиняват Милорад Додик, че ще навреди на бъдещето на страната. Лидери като него "водят разрушителни, сепаратистки и дестабилизиращи политики, които създават проблеми не само за Босна и Херцеговина, но и ще имат последствия за региона и за цяла Европа", коментира в изявление лидерът на босненските мюсюлмани Бакир Изетбегович.

Хърватите от своя страна се противопоставят на разпадането на страната. Ако обаче босненските сърби се оттеглят, те вероятно ще поискат тристранно разделяне и ще се опитат да се присъединят към Хърватия, казва Зарко Пуховски, професор по политически науки в Загребския университет.

"В този случай, което според мен е малко вероятно, ако босненските сърби се отделят, това би означавало катастрофа за останалата част от Босна и Херцеговина", казва той, като добавя, че "този път няма апетит за война".

Русия заявява, че е ангажирана с мирните споразумения от Дейтън през 1995 г., но официални лица казват, че Додик е несправедливо обвиняван за проблемите, които заплашват мирното споразумение.

Милорад Додик, когото тогавашният държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт определи като "свеж въздух за страната", спря да поддържа западните сили от 2006 г. До 2013 г. той вече спря да използва и думата "геноцид" за клането в Сребреница.

През януари финансовото министерство на САЩ му наложи санкции заради възпрепятстване на Дейтънските споразумения. Според Вашингтон той "представлява сериозна заплаха за суверенитета и териториалната цялост на Босна и Херцеговина".

Додик вярва, че времето работи в негова полза и Босна просто ще се разпадне дори без референдум за независимост Република Сръбска.

"Република Сръбска ще бъде отделна държава един ден", коментира той наскоро пред сръбското издание Vecernje Novosti. Независимо дали става дума за пет, 10 или 15 години, няма значение. Гарантирам, че независима република Сръбска ще падне в скута ни като зряла ябълка“, заключава той.

Още политически и икономически анализи от Европа и света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименСръбска република/БИХ,е "геноцидна творевина",както я нарече Чедомир Йованович.Касапинът Милошевич не е оправдан,а умря в Хага,отровен от руския си лекар,за да не проговори,както казват.
107
2
 
2
 
! Отговори
ИСТОРИЯ преди 6 години
След ВСВ САЩ се Възмогнаха чрез Икономиката си която Взе много Злато .След 1945 година до днес - Където се намеси САЩ има милиони жертви и Бежанци .Примерите за Войните на САЩ след 1945 година са в Списък който е Дълъг .Добре че Русия е сдържана и е балансьор .
106
2
 
1
 
! Отговори
ИСТОРИЯ преди 6 години
След ВСВ САЩ се Възмогнаха чрез Икономиката си която Взе много Злато .След 1945 година до днес - Където се намеси САЩ има милиони жертви и Бежанци .Примерите за Войните на САЩ след 1945 година са в Списък който е Дълъг .Добре че Русия е сдържана и е балансьор .
105
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мен Босна и Херцеговина ще се разпаднат на Босна и Херцеговина
104
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я стига лъгал там по-долу .В Хага не са оправдавали Милошевич. Той си абсолютен касапин в стил сталинчо , путинчо и тнт и много добре си го знаеш .
103
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"чиято автономия Милошевич отне и заповяда геноцид над косовските албанци"Понеже това, което казваш е "вярно", трибунала в Хага оправда Милошевич по всички обвинения. Посмъртно естествено, по евро-хатлантически. Първо стреляме, после питаме.
102
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Където се е намесила Русия в крайна сметка винаги се е стигало до кръв. Така ще стане и този път. Защо и трябва кръв на Русия? Просто е. Хърватия иска да строи приемащ терминал за втечнен газ на Адриатическо море, който ще е предназначен за Източна Европа, Чехия, Словакия, Полша и Балтийските републики. Руснаците активираха сръбските си маши за да провалят този проект и в скоро време можем да станем свидетели на нови кървави събития в западните Балкани.
101
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен (105)Ама за ентическите прочиствания от босняци и хървати не си чел? Щото там всичките 3 етноса са пример за мирно съвместно съществуване и успех на мултикултурализма..
100
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РККА102 Тези"прекрасни филми",да не би да са руски,или сръбски?Не,мерси,гледкай си ги ти.Аз чета от достоверни източници.Също и от филмираните материали,по процесите за престъпленията ,във запалената от сърбите,Война в бивша Югославия.Филмираните доказателства,за геноцида над несърби и етническото прочистване,на територията на днешна Сръбска република,са стотици километри.
99
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РККА102 Хмм,това си се отнася само за тебеглупако.
98
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименБосна и Херцеговина е била отделна административна единица,която,както войводина,гласува за присъединяването си към Кралството на сърби,словенци и хървати през 1918-----------------Глупости.
97
2
 
2
 
! Отговори
РККА преди 6 години
До Анонимен100 има два прекрасни филма за разпада на бивша Югославия ,може и да ти отворят очите но за да не ти е пак тъмно те съветвам все пак да си извадиш главата от зад..ника а сайтове като този тук само ти я навират все по навътре...
96
2
 
5
 
! Отговори
"-" преди 6 години
На кой му пука!?Освен на босно-херцеговинците!Е, сега да кажат едно голямо "Thank you" за "прекрасната перспектива", която им осигуриха САЩ и Зап. Европа, като в Либия, Сирия, Ирак, Йемен, Афганистан, Украина, а и разбира се и в бивша Югославия!Ами, да им е честито на босно-херцеговинците, мечтата им се сбъдна!!!!
95
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен67 Защото Сръбска република е "геноцидна творевина",както я нарече сръбския политик от Либералната партия-Чедомир Йованович.Сърбите от СР прогониха,избиха и ограбиха несърби,от територията на днешна СР/БИХ,докато Косово е автономна единица от Югославия,чиято автономия Милошевич отне и заповяда геноцид над косовските албанци.Преди това сърбите сами го напуснаха и продадоха имотите си в Косово на косоварите,за да се засилят във вътрешността на страната.
94
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен5 Обама не може да се сравнява с балканските лидери,които козируват послушно на Путин и които той непрекъснато изнудва.С Обама,или който и да е американски президент,не може да прави това.
93
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БългаринаЗа какво "изчистване" от мюсюлмани говориш,масовите прогонвания и убийства свършват в Шевенинген,с ефективни присъди,изолация и бедност.В Сърбия вече го усетиха.
92
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РБК37Не само САЩ няма да разрешат разпада на БИХ,това си е отколе австроунгарска зона,близо е до запада и това я прави сигурна.
91
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЕ,да,докато западът инвестира невъзвръщаемите 43 милиарда в Югославия,всичко беше ОК.На,когато парите свършиха и Сърбия залитна към агресивна Русия,наложи доминация над югорепубликите и стана опасна за мира в света,тогава западът си "взе",вече разпадащата се квазидържава.ърбите,заедно с Русия ,я разбиха.
90
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Cortez76 Не е вярно,Босна и Херцеговина е била отделна административна единица,която,както войводина,гласува за присъединяването си към Кралството на сърби,словенци и хървати през 1918.
89
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен89 Великите сили създадоха Югославия,която сърбите превърнаха във Велика Сърбия.Дадоха им и безвъзвратни 43 милиарда от плана Маршал,но когато сърбите прекалиха с националшовинизма си и станаха слуги на Русия,дойдоха да си вземат всичко обратно,барабар с лихвите.Дотам води васалството,което сърбите практикуват още от Късното Средновековие.