Политическата криза в Германия – криза и за реформите в ЕС

Непоклатимият стожер Ангела Меркел е с разклатени позиции
21 ное 2017 17:00,
28
Политическата криза в Германия – криза и за реформите в ЕС
Снимка: БТА

Политическата криза в Германия след провала на преговорите за коалиция оставя Европейския съюз без една от основните му движещи сили и навярно ще удари сериозно очакваните големи реформи - ще се наложи френският президент Еманюел Макрон да реализира своите планове съвсем сам, пише Франс прес, цитирана от БТА.

Още по темата

"Твърде лоша новина за Европа", коментираха в един глас повечето наблюдатели в понеделник. Германската канцлерка Ангела Меркел, нареждана сред непоклатимите стожери на ЕС, днес е с разклатени позиции след земетресението през уикенда и евентуалните нови избори.

"Меркел излиза от тези избори омаломощена и оставя празно мястото на европейски водач точно в момента, когато ЕС бе започнал да си възвръща позитивните перспективи", посочва Олаф Бьонке, анализатор, работещ за "Расмусен глобал".

В Брюксел, няколко часа след новината за провала на коалиционните преговори, който остави Германия без управляващо мнозинство, високопоставен европейски дипломат заяви, че "още не е извънредно разтревожен". "Нека изчакаме", каза той пред АФП.

Но според Доминик Грилмайер, експерт от Френско-германския институт в Лудвигсбург (Германия), "никой не може да компенсира липсата на Меркел".

Това е проблем за френския президент Еманюел Макрон, чийто дневен ред включва дълъг списък с реформи на равнище ЕС.

"Макрон има нужда от Меркел, той не може да заеме мястото на силния човек в Европа вместо канцлерката", смята Грилмайер.

В понеделник сутринта Елисейският дворец изрази пожелание "в името на Германия и на Европа" неговият "основен партньор да е стабилен и силен, за да напредваме с общи усилия".

Същото пожела и Европейската комисия, според която въпреки срещнатите трудности в Берлин ще има "приемственост и сигурност".

"Освен германската криза, Франция среща проблем и с намирането на партньори, готови да действат", отбелязва Себастиен Майяр, директор на Института "Жак Делор".

Забавен старт

В Испания не е приключила каталунската криза, Италия се готви за избори напролет, а източноевропейските партньори са "несигурни", без да споменаваме напускащите британци, изброява анализаторът.

И то в момент, когато ЕС се надяваше хоризонтът да се изчисти след френските избори през пролетта и германските след края на летния сезон - оптимален за работа, преди да стартира кампанията за европейските избори през 2019 г.

"В трите най-значими сфери - отбраната, Икономическия и валутен съюз и миграционната криза, няма как да напреднем, без да имаме действащ френско-германски мотор. Тук обаче има голямо забавяне в запалването, което не предвидихме", подчертава Майяр.

Например бъдещето на еврозоната и на Банковия съюз, днес твърде дискусионно, е немислимо без Германия с неизменната й неохота да споделя банковия риск с държавите от Южна Европа и нестабилните им финансови институции.

"Германия е страна с голямо влияние в ЕС. Щом те нямат правителство и съответно мандат (да преговарят), мъчно ще може да се вземат трудни решения", резюмира в понеделник първият холандски дипломат Халбе Зейлстра, участник в среща на министри в Брюксел.

Според Иън Бонд, външнополитически експерт в аналитичния Център за европейски реформи, липсата на правителство ще бъде "препятствие в редица области от европейската политика, включително в подготовката за търговски дискусии" след развода между Обединеното кралство и ЕС.

"Англичаните ще се помъчат може би да извлекат политически изгоди от тази слабост. Германците обаче са сред най-силно подразнените от идеята за Брекзит, а са и най-решителни", отбелязва Себастиен Майяр. Той уточнява, че темата не е повод за разногласия между евентуалните участници в правителствена коалиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
кубанская столица преди 6 години
Много се радвам на политическита криза в Германия! Меркел се въобрази германската императрица. По-лошо за европейския съюз - по-добре за Россия. Се надявам, че Каталония ще сполучва независимост в Испания. По-много шанси на развал на ЕС!
21
0
 
3
 
! Отговори
ченге от миналото преди 6 години
До Тиневпрез 1978 год. във ФРГ има само 3(три) джамии, а през 1991 год. вече са 1300 (хиляда и триста). Това е официалната статистика. Сега вече не ги зная колко са, но едва ли броят им е намалял
20
0
 
3
 
! Отговори
Успех за АFD преди 6 години
Политическата криза в Германия се дължи на новата ТРЕТА политическа сила в Бундестага, а имменно национал-консервативната АЛТЕРНАТИВА ЗА ГЕРМАНИЯ. Тази нова политическа сила обърка игрите и плановете на Меркел за 4-ти мандат. Ако миграционния натиск към Европа и Германия се засили, АFD ще набере още скорост и не е чудно бавните и нерешителни германци да последват примера на Австрия, Чехия, Унгария, където национално-отговорни патриотични сили са на власт.
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хитлер го посрещнага като голяма работа..провали се...поне изчисти германия и до скоро караха по инерция с това което той ги научи.тая дойде като голяма работа..провали всичко на уредена държава и я направи от германия..мюсюлмания
18
0
 
15
 
! Отговори
Анти ислямист преди 6 години
Това бабе май вече разбра, че песента и е изпята. Тя бая се постара немците да я намразят заради малоумното и решение да напълни не само Германия, а и цяла Европа с на никого ненужните мюсюлмани идващи да лежат на социалните системи на държавите.
17
2
 
4
 
! Отговори
анон преди 6 години
германците знаят, какво причиняват на останалия свят. тая игра е за отклоняване на вниманието от тяхното огромно, несъразмерно богатство
16
1
 
6
 
! Отговори
Хамлет преди 6 години
САЩ ли се отказа от Меркел или Германия се откъсна смъртоносната хватка на САЩ?
15
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Политическата си кариера Меркел проигра още през септември 2015 г. с действие противно на европейския цивилизационен модел.Мечтата й да се нареди до Аденауер и Кол рухна.Сега е една смърцана бабичка!
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом Европа е опряла до Шмъркусул ханъм да я спасява, значи по-добре направо да закриваме!
13
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази жена никога не е изглеждала толкова безпомощни(на снимката имам в предвид)Явни започва да осъзнава ситуацията. А междувременно в Германия вече е пълно с мюсюлмани, които благодарение на нея от клети бежанци и гастарбайтери се превърнаха в хора, които изискват да бъдат ценени и привилегировани, на базата на две думи - толерантност и дискриминация! Абсурд
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Меркел:създаде кризата с Гърциясъздаде кризата с УКрайнасъдаде проблема с имигрантитеоказа че е следана от САЩ и не последваха санкции за САЩоказа се че златният резерв на Германия безвъзвратно е заминал в САЩМеркел *** си незабавно - ти само кризи създаваш!
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СБОГОМ МЕРКЕЛ! *** СИ С МИР!
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС ИМА НУЖДА ОТ НОВ ВОДАЧ!!!ТАЗИ МОЖЕ ДА Е ДОБРА ВЪВ ФИНАНСОВО ОТНОШЕНИЕ НО НАВСЯКЪДЕ ДРУГАДЕ Е ЗЛЕ!!!ИСКАМЕ НОВ ЛИДЕР ЗА ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА!
9
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колеги, недейте да ги жалите немците или "европейите"! Или сте забравили, как не ни пускаха? Как за 1 ден закъснение да излезнеш извън държавата им, ни депортираха и глобяваха? А прибират брадите, все едно са им първи братовчеди, без документи, без нищо - само срещу твърдението: "аз бягам от война"! Здраве да им е, да си ги гледат, хранят и интегрират!
8
3
 
33
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
Запада реши, че Русия е най-големия враг. И отвори вратите за исляма.Задавал ли си е въпроса някой: Колко мюсюлмани се внедриха в християнска Европа? Колко джамии си построиха?А АЗ ги питам: И защо пра-пра-пра дедите Ви водиха войни срещу исляма и мряха за християнството. Колко кръстоносни похода се проведоха срещу ислямистите?И сега, какво? Вие превърнахте ХРИСТИЯНСКА Европа в люпилня за мюсюлманските терористи!И това е само началото! От ВАТИКАНА ще се слави аллах.
7
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Война ще има,а вие ЕС ,Гришо и тн!Не знаете какво идва!
6
3
 
12
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 6 години
Циничка са я цензурирали съгласно еврейските схеми и не се вижда в коментиращите . Важното тук е европейците да спрат да си избират евреи за премиери и президенти : справка Германия Хенох Кон и Ангела Кашнер . Франция Саркози , Оланд , Макрон , Холанди и Белгия същото . Русия и Украйна на 100 процента .............
5
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баба Меркелуша, клепна като круша.
4
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма незаменими, бабче! Историята го доказва, а гласът народен наказва! Достатъчно вреда нанесе на Европа!
3
3
 
33
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
няма ли читав прокурор в европа които да я подпука и арестува за погрома надевропа и за избитите европеици