Жени на джихадисти: Децата ни ще възродят халифата!

"Половинките" представляват все по-нарастваща заплаха
27 ное 2017 21:35, Елка Василева
36
Жени на джихадисти: Децата ни ще възродят халифата!
Снимка: архив, Reuters

За една нова опасност, възникваща в резултат на очертаващия се разгром на прословутия "Ислямски халифат" в Сирия и Ирак, пише американският всекидневник "Вашингтон пост".

През последните месеци рязко нараства броят на бягащите от халифата жени имигрантки, опитващи се да се завърнат в родните си страни или да намерят убежище в центрове за задържане или в бежански лагери по пътя. Някои са майки с малки деца, които твърдят, че са били принудени да пътуват за Ирак или Сирия, за да бъдат със съпрузите си.

Но обезпокоителен брой от тях са прегърнали джихадистката идеология на "Ислямска държава" и остават предани на нейните цели, което личи от интервюта с бивши жителки на халифата, както и от разговори с хора от спецслужбите и с анализатори, които внимателно следят потока на завръщащите се, отбелязва вестникът.

От Северна Африка до Западна Европа новопристигащите джихадистки "половинки" представляват неочаквано предизвикателство за правоохранителните органи, които очакваха наплив от завръщащи се мъже, но вместо това им се налага да се занимават със съдбите на стотици жени и деца.

Малко от тези жени са участвали в сражения, но въпреки това правителствата започват да ги смятат за потенциални заплахи както в близък времеви план, така и в по-далечно бъдеще.

Предвид очертаващата се неизбежност на разгрома на халифата, лидерите на ИД през последните седмици са издали специални инструкции към завръщащите се техни последователки да се готвят за нови мисии, които включват извършване на самоубийствени атаки и подготовка и обучение на децата им за бъдещи терористи, пише "Вашингтон пост".

"Несъмнено е, че има случаи на жени, които са били насила въвлечени в орбитата на ИД, но има и други, които са се радикализирали, като сред тях има и такива, които са поели важни роли", казва Ан Спекхард, директорка на Международния център са изучаване на насилническия екстремизъм - организация, проучваща на терен дезертьорите и бягащите от ИД.

Статията на вестника започва с разказа на мароканка, представила се само като Зара, завърнала се от халифата. Сега тя живее в дома си в Мароко и е покрита отгоре до долу с ислямското черно облекло. Тя се зарича, че един ден ислямският рай, което според нея е откраднат на семейството й, ще се възроди.

"Ние ще възпитаме смели и силни синове и дъщери и ще им разказваме за живота в халифата. "Макар че не успяхме да го запазим, нашите деца един ден ще го възродят", казва Зара.

Много от жените бежанки се смятат за задължени не само да отглеждат бъдещи терористи. През последните месеци нарастващ брой от тях са били определени да провеждат военни операции както вътре в халифата, така и в родните им страни, посочват анализатори, цитирани от вестника.

При основаването на халифата лидерите на ИД по правило не насърчаваха жените да служат на бойното поле или да стават атентаторки самоубийци. С нарастването на загубите на бойното поле обаче групировката даде на женските си последователи "по-широк мандат да убиват", заключава "Вашингтон пост".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: женихалифатджихадисти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
16
 
! Отговори
Вараджия преди 6 години
Мейк лав нот вар. Тези са за негасената направу..
9
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така приказват щото са на сигурно и закрито и има кой да ги храни.Като почнат да им спира манджата и парите друга песен ще запее.Може да я видим дори на някоя магистрала между другото са ми казвали,че арабките били страшни минетчийки.Не знам дали е вярно.Ако някой има впечления да казва. Модераторе моля не ми трийте мнението не виждам защо след като темата е за бомби и терористи да не споменем и френска любов.
8
0
 
6
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 6 години
...shto sa zaliubili jihadizma...da badat sadeni kato takiva i da si nosiat posledstviata !..kakvo im se tseremonite be liberast ?!?
7
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бяла Европа спи, но тия да ги пази Аллах, ако се събуди!
6
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Концентрационните лагери не изглеждат чак толкова лоша идея в тоя момент по отношение на джихадистите и техните семейства.
5
1
 
22
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 6 години
Я НКВД да ги качва на душегубките, а оттам в Равенсбург, Треблинка или в Коми, Колима и Магадан!
4
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Две оки през амбразура. Пингвин ли е що си показва предния крайник непокрит а?
3
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бялото месо ще го джвакат църните защото белите мъжища са по парадите с развети байряци.
2
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бурките са противопоказни!Мозъкът на жените завира под черната бурка и тя започва да прави безумни умозаключения.Затова трябва да забранят покриването на главата през горещия сезон, а която упорства да се закачулва, да няма право да стъпва на европейския континент. Те искат да се забулват, но ние пък имаме право да се пазим!
1
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЖЕНСКИ В МОХАМЕДАНСКИЯ РАЙ НЕ СЕ ПРИЕМАТ.