Военната победа на Путин в Сирия не гарантира мира

"Гардиън": Русия ще иска да циментира диктатурата на Асад!
29 ное 2017 10:15,
89
Военната победа на Путин в Сирия не гарантира мира
Снимка: Reuters

Ще има ли мир в Сирия след очерталия се край на интензивните военни действия? Този въпрос си задават два от най-авторитетните британски вестника в навечерието на новия кръг от женевските мирни преговори. И отговорът им е пълен със скептицизъм.

"Гардиън" още в заглавието отбелязва, че в Женева Русия ще иска да циментира военните си успехи в полза на диктатурата на Асад, като ги легитимира чрез ООН, под чиято егида се провеждат преговорите. Според вестника руският президент Владимир Путин поставя Запада на изпитание.

Разбира се, отбелязва "Гардиън" в редакционната си статия, връщането на ООН в търсенето на мира може да бъде приветствано, но изгледите за пробив остават твърде мъгляви.

След претърпените военни загуби сирийските опозиционни групи реорганизираха преговорния си екип, притиснати от факта, че сега са в отслабена позиция. Само оптимизмът на посредника на ООН Стафан де Мистура едва ли ще бъде достатъчен да бъде разплетен възелът на многопластовата война в Сирия, да бъде сложен край на страданията на сирийския народ, да бъде изправена на крака една разпокъсана страна и да започне търсенето на справедливост за милионите жертви, пише "Гардиън".

И си задава въпроса: Какво се е променило? След като години наред Москва или се мъчеше по всякакъв начин да пречи на ролята на ООН в търсенето на мира, сега Путин изглежда търси подкрепата на ООН, за да циментира военните си успехи. Русия има циничен интерес да иска от ООН да легитимира нейните планове.

Продължителната война е изтощила ресурсите й. Възстановяването на Сирия ще изисква значителни финансови ресурси, които Русия не може да осигури. Отношенията между Русия, Турция и Иран не са толкова добре уредени, както лидерите им се опитват да покажат. Кюрдският въпрос си остава все така зареден с конфликтен потенциал.

На този фон западните страни смятат, че все още могат да запазят някои контролни лостове върху изхода. Но това е твърде сложна и трудна задача. Никой не трябва да си прави илюзиите, че обещанията, например за "свободни избори", представени като част от един съставен от Русия план, са нещо повече от външна "опаковка", отбелязва всекидневникът.

Шестгодишната война превърна Сирия в пустош от руини. Затова да се говори за "победа", както твърди Асад, е подигравка с всякакво чувство за почтеност. В тази война не може да има победители. Не и след половин милион убити и милиони други прокудени от домовете им.

Траен мир може да има само когато всички сирийци получат шанса свободно да изберат кой и как ще управлява тяхната страна. Именно това, а не снимки на усмивки от срещи на върха, трябва да бъдат критериите, по които да се измерва успехът на дипломацията, заключава "Гардиън".

Почти същата позиция, още в заглавие, четем и във "Файненшъл таймс".
Путин спечели войната в Сирия, но може ли той да запази мира, пита авторката Рула Халаф. На срещата в Сочи той се опита показно да спусне завесата на сирийската си авантюра. След като донесе победата на Асад, сега той търси един порядъчен изход от ситуацията.

В момента Путин може да твърди, че е постигнал целите си. Той помогна за разгрома на "Ислямска държава", отблъсна напъните на бунтовниците, които заплашваха властта на Асад, и осигури на Русия стабилно военно присъствие в Средиземноморието. Той успя също така да се върне на картата на Близкия изток: влиятелни представители от целия регион казват, че дори местните владетели, които не приемат неговата сирийска политика, сега желаят да го изслушват.

Големият въпрос обаче е дали той може да се измъкне от Сирия, без да бъде въвлечен отново в това тресавище. Ако намерението му е било, както твърдят някои от неговите привърженици там, да покаже на западните си съперници, че интервенциите трябва да възстановяват реда, вместо да носят хаос, той трябва да гарантира, че наистина е донесъл ред.

Означава ли това, че Путин е донесъл мир за Сирия? Не непременно, отбелязва авторката. Въпреки разгрома на ИД и подновяването на мирните преговори под егидата на ООН до политическо споразумение има още много дълъг път. Бунтовническите групировки вече не са така настоятелни относно отстраняването на Асад (а и как могат да искат това, след като загубиха?).

Но едно помирение, наложено от режима, превърнал страната в руини и потопил обществото в кръв и глад, не може да бъде истински мир. По-вероятен изход е една добре прикрита руска стратегия - замразяването на сирийския конфликт, пише "Файненшъл таймс".

Въпреки че трите сили, представящи се за гаранти на мирния процес (Русия, Турция и Иран), декларират, че желаят запазването на териториалната й цялост, на терен се очертава "меко" разделение чрез т.нар. "зони за деескалация" с поделен контрол между шиитските милиции и силите на режима, турската армия, кюрдските милиции и бунтовническите групировки, отбелязва "Файненшъл таймс".

Твърде дълго дипломатите избягваха да споменават за това, защото дори самите сирийци не искаха да си го помислят. Но ако Сирия не може да бъде отново "скърпена" от тези парчета, целостта на Ирак и Ливан - страни с подобни сложни етнически и религиозни съставки, може също да се окажат застрашени, добавя тя.

Така реалността на "мекото" разделение фактически разчупва табуто, колкото и Стафан де Мистура да снове между столиците с една многоцветна карта на Сирия в джоба си, която илюстрира очертаващото се разделение. Де Мистура я размахва като предупреждение, че без политическо уреждане "мекото" разделение може да се превърне в постоянно разчленяване на сирийската държава. А това крие потенциала за нови конфликти: между сирийския режим с неговите съюзници и кюрдските милиции, между турските войски и кюрдите.

Нито един изход в тази ситуация не дава право на Путин да твърди, че сирийската държава е надделяла (във войната). В краткосрочен план това може да му позволи да се деангажира (от конфликта) и да се изтегли, оставяйки несигурното бъдеще на Сирия в ръцете на ООН. Но когато по-късно той отново се опита да поучава Запада, може да констатира, че държавата, за чието спасение той предприе тази война, вече не съществува, заключава "Файненшъл таймс".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 52За какво да се извинявам - Казваш Ракетата паднала - реално не е вярно даже сега обикаля на орбита - Пуска обаче се счита за неуспешенКъде е проблема в Универсалния ускорителен блок или някои го казват 3 степен на ракетата. От 41 пуска на този блок в няколко модификации само последната за сега е неуспешна
49
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиГовориш общи приказки и глупости вместо да се извиниш. В предишния пост пееше детиримаби за руската ракета извела спътниците , сега се увърташ като куче във воденица. Бъди мъж, а не русофил и се извини.
48
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 48Така ракетата се състои от грубо 2 части Ракета и космически кораб1 и 2 степен е самата ракета те са си свършили работата 3 степен която е за маневриране в космоса и която трябва да изведе спътника на Геостационарна орбита което става за няколко дни до седмици не отговаря на командите. Пуска е неуспешен но ракетата не е паднала както ти казваш. След няколко цикъла нагряване охлаждане сигурно ще опитат пак да установят връзка - все още неуправляемото парче метал е на орбита.
47
1
 
5
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Защо винаги /в уважаемия от мен сайт / се цитират : щпигел, блумбърг, гардиан ,фалшив таймс и др. подобни ??? Как мислите ,има ли в Дамаск журналисти, теленизии , радия, преса - Риторичен въпрос ! Защо сирийските деца казват : "Руснаците са тук...ще ни защитават и тези хора, няма повече да идват при нас !!!" През 1977 г. в София сирийските студенти си направиха тържество ,на което се биха и клаха- БААС и противници!!! Но тогава я нямаше създадената от САЩ ДАЕШ !!!
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиНяма ли да се извиниш, пишман експерте? Постоянно лъжеш и мамиш, без да се срамуваш от това.
45
0
 
0
 
! Отговори
Мен преди 6 години
До 49 е предходният коментар
44
0
 
1
 
! Отговори
Мен преди 6 години
До 48 като ти гледам инициалите може би разбираш немски прочетете немска преса но не само доиче веле а идруги
43
8
 
4
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Скоро време мир в Сирия НЯМА да има! Путин като изби стотици хиляди мирни жители на Алепо, обезглави опозицията на Асаад, която евентуално щеше да го свали от власт. Целта на тази касапница - Асаад начело на Сирия до живот. Престъпление срещу човечеството е това на Путин и геноцид срещу собственият си народ това на Асаад!
42
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Боби==========ти ми достави линк с новината за падналата=Некадърника си ти, Бубенце защото не знаеш руски и не можеш да четеш. Намери някой грамотен да ти преведе:"Второй в истории запуск ракеты с космодрома Восточный обернулся потерей спутника. "Союз-2.1б" с 19 аппаратами стартовал 28 ноября в 08:41, вице-премьер Дмитрий Рогозин успел заявить об успехе и поделиться амбициозными планами, однако через 3 часа после запуска Роскосмос признал, что российский "Метеор-М" не удалось вывести на рас
41
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Кой е некадърника? 44Сега ето ти ФАКТИ а ти ми достави линк с новината за падналата ракета2016 година Восточни Космодрум Ракета Съюз 2.1А стартира успешно от втори опит(при първия опит автоматиката спира циклограмата няколко минути преди старта)27,11,2017 Ракета Съюз 2.1Б с един основен и 18 микро спътника излита нормално от Восточни - да ти дам видео от Тубето ако искаш?
40
1
 
2
 
! Отговори
Убиват с лични карти преди 6 години
АЛО НЕМА ДИКТАТура в Сирия не е имало и няма да има подава С АЛЛАХ ЕДИН проучващ региона след смърта на над 1 000 000 зверски убити с нова американска техника /психотропно психотронна
39
3
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 36Ано Умни според теб Русия подкрепя Талибаните в Афганистан така ли? Ти *** ЛИ СИ ? ТОЧНО ЗАРАДИ РАДИКАЛИЗЪМА НА ТАЛИБАНИТЕ И РАЗНИ ЗНАЙНИ И НЕЗНАЙНИ ФРАКЦИИ КАТО ТЯХ В МОМЕНТА В ТАДЖИКИСТАН ИМА КОНТИНГЕНТ ОТ НЯКОЛКО ХИЛЯДИ РУСКИ ГРАНИЧАРИ КОИТО ЗАЕДНО С МЕСНИТЕ ОХРАНЯВАТ ГРАНИЦАТА И ПОВЯРВАЙ МИ ВСЕКИ ДЕН ИМА ПРЕСТРЕЛКИА И ДРУГИТЕ СЕВЕРНИ СЪСЕДИ НА АФГАНИСТАН ИСКАТ ПОДОБНА ПОМОЩ И СИГУРНО ЩЕ Я ПОЛУЧАТ
38
3
 
6
 
! Отговори
Кой е некадърника? преди 6 години
До Анонимен====никаква ракета не е паднала===Паднала е с 19 сателита. русофилите все лъжете. Според вас грузинци по заповед на САщ са стреляли на Майдана, падналата ракета не е паднала.... ит.н. Патологични лъжци сте= Ракета с разгонным блоком "Фрегат" должна была вывести на орбиту космический аппарат "Метеор-М" для гидрометеорологических наблюдений и еще 18 малых спутников.
37
5
 
7
 
! Отговори
Русофилски лъжи преди 6 години
До Истината.....разпореждане на бившия грузински президент Михаил Саакашвили и получавали заповеди от американски инструктори..Русофилите лъжете повече и от Путин и лавров взети заедно. засрамете се поне малко. такимва лъжи могат да минават на сборището край Копринка, ама тук не!
36
6
 
4
 
! Отговори
Истината 2 преди 6 години
Ревазишвили разказал още, че им е представен още един човек в униформа като инструктор: Този американец се казваше Брайен Кристофер Бойенджер, бивш офицер и снайперист от 101-а въздушнодесантна дивизия на САЩ. След Майдана той замина за Донбас, където воюваше в състава на грузинския легион. Ние се намирахме в постоянен контакт с този Брайен, който беше човек на Мамулашвили. Той ни даваше заповеди. Аз трябваше да изпълнявам всички негови указания потвърдил Нергадзе
35
6
 
5
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Снайперистите, застреляли по време на безредиците в центъра на Киев около 80 души, се оказали грузинци, пристигнали в украинската столица по разпореждане на бившия грузински президент Михаил Саакашвили и получавали заповеди от американски инструктори. Това са Кварацхелия Залоги, Александър Ревазишвили и Коба Нергадзе, които принадлежали към тайната служба за сигурност на бившия грузински лидер.
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
38, през 80-те когато рашките нападнаха афганистан, краварите подкрепяха и финансираха талибаните, начело с обучения от цру Осама Бин Ладен. Сега просто ролите се смениха. Иначе дори Пабло Ескобар ще завиди на цру които печелят космически суми от продажбата на чист 100% афганистански хероин. Много политици в България също са замесени в трафик на наркотици. Неведоми са пътищата Божии както се казва
33
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиБубенце да кажеш нещо за падналата руска ракета с 19 сателита изстреляна от прехваления от теб космодрум Восточный?
32
7
 
5
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
Ако Путин не беше ангажирал великото ООН да свърши най-накрая за 5 пари работа щеше да е зле. Сега като го е ангажирал - пак зле. В Ирак американците защо не ангажираха ООН???
31
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Умнобоби, всички знаем кой сега подкрепа талибаните там. Всички знаем как от враг с който воюваше Русия и който се роди именно заради руската агресия там сега се превърнаха в руски храненици.