От Финландия: Да останем независими, с Русия не се знае!

Укрепва връзките със Запада, изправена срещу могъщия си съсед
Обновена: 4 дек 2017 22:26 | 4 дек 2017 22:22, Елка Василева
97
От Финландия: Да останем независими, с Русия не се знае!
Снимка: архив, Reuters

Век след като обяви независимост, Финландия набляга на принадлежността си към Запада повече от всякога, изправена пред своя могъщ руски съсед, в обстановка на растящо напрежение между Москва и западните столици, пише Франс прес.

Анексията на Крим от Москва през 2014 г. и възобновяването на военните дейности в балтийския район подлагат на изпитание финландско-руските отношения, поддържани криво-ляво с цената на търпелив ювелирен дипломатически труд.

Подобно на Швеция, Дания, балтийските страни и Полша в последните години Финландия започна да модернизира армията си и увеличи начинанията за сближаване (без да се присъединява) с НАТО.

Колкото до средствата на политическата риторика, те остават най-малкото предпазливи за мястото на Русия, петият по големина търговски партньор на северната страна.

"Готови сме да се защитаваме, но не спекулираме за естеството на конфликта, нито за страните", казва със заобикалки финландският външен министър Тимо Сойни в интервю за АФП.

"Ние сме две независими държави и не си искаме разрешение", за да вземем една или друга стратегическа ориентация, допълва той.

"Могъщ съсед, към който има недоверие"

След като шест века - до 1809 г. - беше владение на Швеция, а после, до 1917 г. - Велико финландско княжество, Финландия получава независимост едва в края на Първата световна война, след падането на руската империя.

Призната за независима от СССР през 1918 г., северната страна е принудена да се сражава с "този могъщ съсед" през зимата на 1939-1940 г., а после от юни 1941 г. до септември 1944 г., за да избегне окупация от комунистите.

Парижкият договор от 1947 г. признава поражението на Финландия в края на Втората световна война и страната е принудена да изплати значителни репарации на СССР и да отстъпи окончателно 10 процента от територията си, най-вече Източна Карелия.

Човешката и териториалната цена на тези конфликти още е жива в колективната памет на 5,5-те милиона финландци. Стара поговорка гласи: "Нищо добро не идва от изток освен слънцето".

"От финландска гледна точка [Русия] не е истинска заплаха, а, да кажем, могъщ съсед, към който винаги има известно недоверие, с който имаш общо минало и то не винаги е било лесно", обобщава Барбара Кунц, специалист по нордическите страни в Френския институт за международни отношения (ИФРИ, IFRI).

Загрижени да не събудят руската ламя, през Студената война финландските ръководители се въздържат от всякаква публична критика - резервираност, за която е създаден термина "финландизация".

Разпадането на Съветския съюз през 1991 г. променя ситуацията. Оставайки необвързана с военен блок, Финландия бързо се присъединява към европейския блок през 1995 г., а през 2002 г. се отказва от националната си валута - марката - в полза на еврото.

Оттогава финландско-руската граница е най-дългата (1340 км) обща граница между Европейския съюз и Русия. Благодарение на западната си ориентация Финландия възнамерява да си осигури дипломатически и гарантиращ сигурността й щит.
"[Финландия] е част от Запада и се нуждае от силата на Запада, за осигури стабилността си по отношение на Русия", казва директорът на Институт "Алексантери" в Хелзинки Марку Кивинен.

Прагматичен неутралитет

За разлика от балтийските страни, възстановили независимостта си едва в началото на 90-те години на миналия век, Финландия обаче не възнамерява да премине Рубикон и да стане член на атлантическия алианс, тъй като се бои от руската реакция.

Според ново допитване, оповестено в края на ноември от обществената телевизия ЮЛЕ, едва 22 процента от финландците имат добро мнение за НАТО (с 3 пункта по-малко, отколкото преди година). Доктрината за военна необвързаност се ползва с пълна подкрепа в страната.

"Трябва да останем независими. С Русия никога не знаеш какво може да се случи", казва Хейни Вахтера, 30-ина годишна жителка на Хелзинки.

Евентуално присъединяване "би предизвикало доста брутална реакция от руснаците", предупреждава Жан дьо Глиниасти, експерт по Русия в Института за международни и стратегически отношения (IRIS) и бивш френски посланик в Москва.

Близък до НАТО дипломатически източник уверява, че официално присъединяване на Финландия към организацията бил било чисто символично, тъй като тя така или иначе вече се включи в нейното Партньорство за мир през 1994 г. и участва в общите операции на Балканите и в Афганистан.

В Москва се коментира, че Русия е силно приобщена към предстоящото честване на стогодишнината на финландската независимост на 6 декември. При посещението си през юли заедно с "Болшой театър" президентът Владимир Путин изрази задоволство пред финландския си колега Саули Нинистьо от качеството на "политическия диалог".

/БТА/


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
4
 
! Отговори
Фалш преди 1 година
Статията е некоректна и неточна. За незнаещите - Ленин подписва молбата на Финландия да получи независимост. Двайсетина години след това по време на войната между двете страни финландците са победени, а Русия проявява снисходително великодушие към тях.
73
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До рускиня
както спомня за пернишки младежи с антифриза

а бояришника спомняш ли го? Умряха над 100 ватника!
72
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До де сопа де
Тази рускиня кво прави тука?

ми шлюха някаква, изкарва по некой лев
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Блъди Мери
ще им спретна набързо един референдум .... със зелени човечета ... !!!

пий си лосиона и не се напрягай толкова много, да не се наaкаш.
70
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Нищо добро не идва от изток освен слънцето"

Каскети, запишете си го с едри букви и го проумейте!
69
4
 
6
 
! Отговори
Тато преди 1 година
Голямия ви началник САЩ е изпил акъла на българите , продажното правителство на Боко тиквата, което е назначено от американците и ни командват през американското посолство в СФ, ние просто не знаем какво НЕЗАВИСИМОСТ, както финландците и никога няма да го разберем с това гъзолизство.
68
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До така е А САЩ са империята на Сатаната !
67
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Обективен До много половата цивилизация ли ?
66
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в Южном Леметти, в конце декабря-начале января попали в окружение 18-я стрелковая дивизия генерала Кондрашова вместе с 34-й танковой бригадой комбрига Кондратьева. Уже в конце войны, 28 февраля, они попытались прорваться из окружения, но при выходе были разгромлены в так называемой «долине смерти» у г. Питкяранта, где полностью погибла одна из двух выходивших колонн. В итоге из 15 000 человек из окружения вышли 1237 человек, половина из них раненые и обмороженные. Комбриг Кондратьев застрелился[103], Кондрашов сумел выйти, но вскоре был расстрелян, а дивизия расформирована из-за утери знамени.
65
12
 
11
 
! Отговори
Блъди Мери преди 1 година
Тези финландци да внимават какво говорят, че ще им спретна набързо един референдум .... със зелени човечета ... !!!
64
16
 
16
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
По надалеч от раССия ... По-близо до цивилизацията .. !!!
63
12
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До така е 60
Империята на злото се нарича САЩ.
62
13
 
11
 
! Отговори
де сопа де преди 1 година
Тази рускиня кво прави тука? Защо не се върне в русия като е толкова хубаво там?
61
11
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Финландия е държава, която има нулева тежест в световната геополитика.
Русия е велика сила и всеки се съобразява с Русия!
60
9
 
8
 
! Отговори
така е преди 1 година
Империята на Злото трябва да бъде държана под контрол!
59
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разни субекти тук се радватна многото жертви, които е дала Червената армия, забравяйки, че тя е била победената страна и е загубила Карелия, Кандалакша,, Виборг.
--------------

Има си хас!
Финландия е била два милиона човека население, СССР е 180 млн. и е хвърлил срещу тях 2 млн. армия с толкова танкове и самолети, колкото е имала и Западния фронт срещу Германия.
58
7
 
10
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 1 година
До Блокиран в Дневник

Първа и втора национална катастрофа в БГ се дължат на тъпоъгълници които са ни вкарали в конфликт с Русия.
--------------

Aве, тъпоъгълник, в какъв конфликт с Проссията сме били, когато се е случила "първата национална катастрофа" (условно казано, тъй като никакви катастрофи не е имало)?
А знаеш ли, че "втората национална катастрофа" приключва с победа на Царство България над Руската империя?
57
12
 
5
 
! Отговори
рускиня До was преди 1 година
"за руските алкохолизирани империалисти!..."

Цитирам те статия от днеска "..изключително зависими българи като нация от алкохола....." И както спомня за пернишки младежи с антифриза и Якоруда, мисля че статията е вярна.
56
4
 
8
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
До Armagedon
Нашето участие в НАТО е преди всичко защита срещу един друг, не по малко агресивен съсед на Югоизток. Нали си спомняш какво стана в Кипър. Кипър не беше лен на НАТО и даже Гърция която беше успя само да им помогне да не изчезнат бекрайно. Страните които не са членове на НАТО от Скандинавия, нямат съсед като нашия. На учението в Румъния нашите участници са отказали да "стрелят" срещу "руснаците". Голям скандал но се потули и нищо не се каза по въпроса.
55
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички бягат и нечат Русия.