От Финландия: Да останем независими, с Русия не се знае!

Укрепва връзките със Запада, изправена срещу могъщия си съсед
Обновена: 4 дек 2017 22:26 | 4 дек 2017 22:22, Елка Василева
97
От Финландия: Да останем независими, с Русия не се знае!
Снимка: архив, Reuters

Век след като обяви независимост, Финландия набляга на принадлежността си към Запада повече от всякога, изправена пред своя могъщ руски съсед, в обстановка на растящо напрежение между Москва и западните столици, пише Франс прес.

Анексията на Крим от Москва през 2014 г. и възобновяването на военните дейности в балтийския район подлагат на изпитание финландско-руските отношения, поддържани криво-ляво с цената на търпелив ювелирен дипломатически труд.

Подобно на Швеция, Дания, балтийските страни и Полша в последните години Финландия започна да модернизира армията си и увеличи начинанията за сближаване (без да се присъединява) с НАТО.

Колкото до средствата на политическата риторика, те остават най-малкото предпазливи за мястото на Русия, петият по големина търговски партньор на северната страна.

"Готови сме да се защитаваме, но не спекулираме за естеството на конфликта, нито за страните", казва със заобикалки финландският външен министър Тимо Сойни в интервю за АФП.

"Ние сме две независими държави и не си искаме разрешение", за да вземем една или друга стратегическа ориентация, допълва той.

"Могъщ съсед, към който има недоверие"

След като шест века - до 1809 г. - беше владение на Швеция, а после, до 1917 г. - Велико финландско княжество, Финландия получава независимост едва в края на Първата световна война, след падането на руската империя.

Призната за независима от СССР през 1918 г., северната страна е принудена да се сражава с "този могъщ съсед" през зимата на 1939-1940 г., а после от юни 1941 г. до септември 1944 г., за да избегне окупация от комунистите.

Парижкият договор от 1947 г. признава поражението на Финландия в края на Втората световна война и страната е принудена да изплати значителни репарации на СССР и да отстъпи окончателно 10 процента от територията си, най-вече Източна Карелия.

Човешката и териториалната цена на тези конфликти още е жива в колективната памет на 5,5-те милиона финландци. Стара поговорка гласи: "Нищо добро не идва от изток освен слънцето".

"От финландска гледна точка [Русия] не е истинска заплаха, а, да кажем, могъщ съсед, към който винаги има известно недоверие, с който имаш общо минало и то не винаги е било лесно", обобщава Барбара Кунц, специалист по нордическите страни в Френския институт за международни отношения (ИФРИ, IFRI).

Загрижени да не събудят руската ламя, през Студената война финландските ръководители се въздържат от всякаква публична критика - резервираност, за която е създаден термина "финландизация".

Разпадането на Съветския съюз през 1991 г. променя ситуацията. Оставайки необвързана с военен блок, Финландия бързо се присъединява към европейския блок през 1995 г., а през 2002 г. се отказва от националната си валута - марката - в полза на еврото.

Оттогава финландско-руската граница е най-дългата (1340 км) обща граница между Европейския съюз и Русия. Благодарение на западната си ориентация Финландия възнамерява да си осигури дипломатически и гарантиращ сигурността й щит.
"[Финландия] е част от Запада и се нуждае от силата на Запада, за осигури стабилността си по отношение на Русия", казва директорът на Институт "Алексантери" в Хелзинки Марку Кивинен.

Прагматичен неутралитет

За разлика от балтийските страни, възстановили независимостта си едва в началото на 90-те години на миналия век, Финландия обаче не възнамерява да премине Рубикон и да стане член на атлантическия алианс, тъй като се бои от руската реакция.

Според ново допитване, оповестено в края на ноември от обществената телевизия ЮЛЕ, едва 22 процента от финландците имат добро мнение за НАТО (с 3 пункта по-малко, отколкото преди година). Доктрината за военна необвързаност се ползва с пълна подкрепа в страната.

"Трябва да останем независими. С Русия никога не знаеш какво може да се случи", казва Хейни Вахтера, 30-ина годишна жителка на Хелзинки.

Евентуално присъединяване "би предизвикало доста брутална реакция от руснаците", предупреждава Жан дьо Глиниасти, експерт по Русия в Института за международни и стратегически отношения (IRIS) и бивш френски посланик в Москва.

Близък до НАТО дипломатически източник уверява, че официално присъединяване на Финландия към организацията бил било чисто символично, тъй като тя така или иначе вече се включи в нейното Партньорство за мир през 1994 г. и участва в общите операции на Балканите и в Афганистан.

В Москва се коментира, че Русия е силно приобщена към предстоящото честване на стогодишнината на финландската независимост на 6 декември. При посещението си през юли заедно с "Болшой театър" президентът Владимир Путин изрази задоволство пред финландския си колега Саули Нинистьо от качеството на "политическия диалог".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
39
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
русия туморът на свободния свят.Финландия пак ще унижи мизерната русия както преди го направи.
32
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 27По същата логика, България е независима държава благодарение на Османската империя.
31
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Финландците направо скъсват **** на руснаците когато ги нападат през ВСВ.
30
23
 
13
 
! Отговори
до 28 преди 6 години
Тези не знаят с кого си имат работа!". "Тези" - ясно - дето си мислят за американската мечта и искат да "демократизират" целия свят.А другите са хората, чиято душа е по-голяма от света, които гладни ще умрат, но ще размажат всеки враг!----------------------Ясно, последните, дето имали душа по - голяма от света, са руснаците... Които щяли гладни да умрат, но да размажат "врага". Ама това не се нарича душа, а сатанизъм! На руснаците непрекъснато им се привижда някой враг. Те от това живеят. А иначе и през демокрацията доста хора си умират от глад там, така че каква е разликата?
29
20
 
10
 
! Отговори
Има инвазия преди 6 години
АКо финландия беше отстъпила оная зона до Ленинград без бой..И бяха растреляли навреме няколко чужди шпиони в кремъл нямаше да има над 70 000 000 жертви във втората световна война..Сега нямаше да трепериме от десетки хиляди ядрени бойни глави вкл с големина по малки от бутилка кока кола..
28
18
 
4
 
! Отговори
Тровят с ХЛор EU преди 6 години
НАй тежко пострадал от евро наркомани след БЪлгария е Швеция.Милиони там са тежко отровени с хлор токсични разтвори подавани вместо питейна вода.Шведи по морето са по отровени с хлор зомбиращи препарати отколкото Елцин и Медведев.
27
23
 
25
 
! Отговори
M26 преди 6 години
Еми нормално, Финландия е стотици години по-напред от Русия....
26
31
 
23
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Брех, тъз Русия много добра и била и хрисима, а Пyтя направо херувимче!! Тя никой не напада, само анексира. Нямаше бомбардировки в Сирия, в Чечня, не поддържа терористите в източна Украйна. Да се чудиш колко мирна била!
25
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази глупост е написана от Дойче Свинеле, нали.
24
17
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам един приятел, световно признат учен, професор. Той е такъв русофил, признавам,че е по-голям от мен дори! Всяка вечер гледа в Тубата по един руски филм и знае такива песни, че аз вече мълча! Негови са думите:"Тези не знаят с кого си имат работа!". "Тези" - ясно - дето си мислят за американската мечта и искат да "демократизират" целия свят. А другите са хората, чиято душа е по-голяма от света, които гладни е умрат, но ще размажат всеки враг! Финландия не им е враг, те се възхищават от фините!
23
20
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Финландия получава независимост единствено благодарение на Ленин. Иначе ако е зависело от останалите и европейски съседи е щяла да бъде вечно просто регион в нечия държава. Също като България. И те го знаят това и го помнят. Такива заблуждаващи заглавия и статии изобщо не отговарят на действителността. Е, и те си имат такива като нашия Плевенлиев, но не са много. За да са угодни на САЩ, обаче, по медиите се пускат само техните мнения по въпроса.
22
5
 
23
 
! Отговори
Виж ти преди 6 години
Това местоположение на Финландия, позициониращо я до Русия и особено до Петербург, в мирно време си е плюс, но при назряващ конфликт Русия - НАТО, за Финландия това е истински ужас както през ВСВ. Ще не ще, територията й се превръща в бойно поле, запазването на строг неутралитет поне й гарантира, че първата нахлула армия ще щади населението и инфраструктурата доколкото е възможно.От там на сетне, гаранции няма. България има същата съдба.
21
12
 
29
 
! Отговори
Виж ти преди 6 години
Я каква тънка интерпретация на историята:) Обявила независимост с разпада на Руската империя. Руската империя не се е разпадала обаче, тя се трансформира в Съветска империя. Ленин подари независимостта на Финландия, за което и във Финландия все още съществува единственият в света музей на Ленин.Впрочем, Ленин много сбърка и Сталин трябваше да оправя грешката му през 1940г. с частична окупация на Финландия, иначе германците на втория ден от войната срещу СССР, щяха да излязат на 20км от Ленингра
20
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отново поръчкова статия с антируска насоченост. Широката публика не знае, че пиреди ВСВ UK и Франция са готвел нападение на СССР и са построили десетки летища във Финландия, от които после се възползват хитлеристите. Разни субекти тук се радватна многото жертви, които е дала Червената армия, забравяйки, че тя е била победената страна и е загубила Карелия, Кандалакша,, Виборг.След войната в политиката им е победила линията Паасикиви-Кеконен, а не "криво-ляво с цената на огромен ювелирендиптруд"
19
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Авторът написал тази,,статия ,, няма и капчица понятие за отношенията мужду двете държави . Преди 3 месеца бяхя подписани договори за увеличение на връзките и търговията ,за решаване на правни проблеми ,за добро сътрудничество . А че фините ненавиждат шведите ,съмнение няма .
18
11
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Търси се конфликт там където го няма,важно е само едно-Русия да е лошата!Аман от поръчкови статии,кой каквото прави,накрая все Русия е лошата.
17
9
 
33
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Западните страни се управляват от една англосаксонска мафия и масони, не разбрахте ли?Няма "демокрация", и там тече масово промиване на мозъци, само дето нас ни лъжеха с комунизъм и светло бъдеще, а тях ги лъжат с приказки за демокрация и правата на човека!
16
11
 
23
 
! Отговори
пущиняк преди 6 години
Най-важната страна във външната политика и икономиката на Финландия- това е Русия! Факт 1- Финландия има обща граница с Норвегия! Въпреки това, Финландия внася близо 100% от необходините й въглеводороди от Русия!Факт 2- финладското корабостроене на практика беше фалирало докато не премина в ръцете на руснаците- обединаната руска корабостроителна корпорация!Факт 3- Икиномиката на Финландия е правопропорционална на икономиката на Русия! При условие, рсуя е в криза, Финландия също изпитва тр
15
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очаквам Финландия да нападне Русия. 95% от статиите за Русия в техния печат са силно антируски, Финландия масово изземва децата на руснаци от смесени бракове под предлог насилие върху тях, спрямо руснаците, имащи къщи в близост до военни обекти или границата се упражнява натиск да ги продадат, пред къщите на руснаци се организират шумни прояви с искания да се изселят и директно ги наричат ***. Да продължавам ли? И това става в силно "толерантния" и "демократичен" запад, но за него не се пише
14
11
 
30
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Русия никога не е била заплаха за Финландия, аман вече от поръчковите антируски статии.Руснаци и финладнци се разбират много добре, и едните и другите правят много хубава водка.