В търсене на "секс без грях" - втора жена сирийка в Турция

"Ако не се държиш добре, ще си взема жена от Сирия"
2 яну 2018 19:45, Елка Василева
44
В търсене на "секс без грях" - втора жена сирийка в Турция
Снимка: архив, Reuters

Многоженството официално е забранено в Турция, но негласно се толерира. Особено сега, когато в страната има много бежанки от Сирия, бизнесът с „втората“ или дори „третата половинка“ просто разцъфтя.

Днес вече никого не можеш да удивиш със сайтове за запознанства. Как обаче стоят нещата, когато си търсиш "трета половинка"? След протести на правозащитници преди няколко дни в Турция блокираха сайта Evlilikci.com, който предлагаше възможности за женени мъже и жени да си намерят по още един партньор - при това в пълно съответствие с религиозните норми. Други подобни сайтове обаче продължават да действат, пише Дойче веле.

"Да задоволиш потребностите си без грях“

Сайтът Evlilikci.com се хвалеше, че това е първата подобна услуга в Турция и третата в света - след аналогични проекти, регистрирани във Великобритания и Индонезия. От описанието става ясно, че платформата е предназначена за мъже и жени, които биха искали да удовлетворят своите сексуални потребности, "без да съгрешат".

Платформата предлага и услуги за дамите, които по някаква причина не желаят да са омъжват, но не искат и да "влизат в грях". В описанието на сайта се привеждат цитати от Корана, посветени на жените. Малко след като информацията за „услугите“ стана достояние на обществеността, правозащитниците се разбунтуваха. Федерацията на женските сдружение в Турция /TKFD/ внесе жалба срещу сайта в прокуратурата. "Този сайт злоупотребява с правата на жените, за да проповядва дискриминация по полов признак, прикрита като религиозен ритуал", четем в жалбата.

"Колко често се молите?"

По разпореждане на Агенцията за информация и комуникационни технологии /BTK/ сайтът беше блокиран. Но това не е единствената платформа от такъв род. Аналогични услуги предлагат например онлайн-платформите Seсond Wife и "Сирийски жени".

За да се регистрира в сайта Seсond Wife, човек трябва да отговори на редица въпроси. Освен за семейното си положение, потребителят трябва да даде информация за своето вероизповедание, да отговори на въпроса откога е мюсюлманин и колко често се моли. Сайтът "Сирийски жени" предлага различни подрубрики – например: "Сирийки, които искат да се омъжат" или "Какво се харесва на сирийските жени". Информациите там изобилстват от примитивни нравоучения и мачистки представи за жените.

"Сирийките са също толкова нежни създания, колкото и нашите жени. В нашата страна нарасна броят на младите мъже, които биха искали да се оженят за сирийска гражданка. Нарасна броят и на женените мъже, които искат да прекарват свободното си време със сирийка. И тъй като сирийските жени не настояват да се омъжват, мъжете могат да живеят с тях и без брак", четем в една от информациите на платформата.

Добра постъпка?

За да не създава впечатление, че става дума за банална сексуална експлоатация на жени, които са били принудени да напуснат родината си, сайтът пише, че когато ползва „услугата“, мъжът всъщност "върши добро дело".

По-нататък четем: "Войната е увредила психиката на тези жени. И семейният живот е полезен за тях. Вие можете да поддържате тези жени, за да се почувстват те по-добре".

В сайта има и коментари от потребители. Ето един пример: "Аз съм на 30 години и бих искал да се оженя за сирийка. Няма значение дали е била омъжена преди това".

Многоженството в Турция е формално забранено и такива бракове официално не се регистрират, но на практика нещата изглеждат другояче. "Многоженството в Турция е нещо обикновено, особено в провинциалните региони", казва Гюлзерен Каплан от Центъра за помощ на жените в град Шанлъурфа, в близост до турско-сирийската граница.

Тя допълва, че броят на турските мъже, които си взимат сирийка като втора жена, се е увеличил значително. "Тези жени бягат от войната. А някои турски мъже твърдят, че се женят за тях, за да ги защитят", казва Гюлзерен. Според нея често става дума за бездетни турски семейства, които явно разчитат, че втората жена ще им роди наследник.

"Ако не се държиш добре, ще си взема жена от Сирия"

Една активистка от Шанлъурфа, пожелала анонимност, разказва, че в случай на конфликт в семейството турските мъже все по-често заплашват съпругите си с думите: "Ако не се държиш добре, ще си взема жена от Сирия".

Според същата активистка междувременно се е променило и още нещо: "Навремето само богатите мъже бяха в състояние да си вземат втора жена, защото за това беше необходимо да разполагат със съответно състояние. Сега всичко е по-просто. Не е задължително да имаш много пари. Всеки може да си доведе втора жена", каза събеседничката на Дойче веле.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
7
 
! Отговори
онзи преди 6 години
Ето на това му казват легално узаконяване на ЛЮБОВНИЦА ! Измислили са го много хитро още преди 1400 г. и всички го приемат за нормално тоест само неграмотните, необразовани простаци ! Голяма комедия е за нормалните и умни хора, които знаят къде се намират !
33
6
 
2
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: "вай ,вай" (номер 36)Ми че да, защо не? То това даже в Иран си е редовна практика.Казва се нещо като "пробен брак". Всичко си е според шариата, само че сключват нещо като бизнес сделка, даже я изповядват пред имама. И е нещо като срочен договор - може и за една нощ да бъде. Пробват, не се харесват, сделката се разтуря и - кой откъде е! В търсене на следващата...
32
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какво ни интересува това нас нормалните хора?
31
4
 
4
 
! Отговори
Ми... преди 6 години
До ...Ми ето ти го решението - любовница и готово. То си е решено от самосебе си. Ся кво официално... официално.... колко по-официално. Вече ще си показвате тъпата връзка там измислена на пътя щото имате право и искате официално да си показвате тъпата връзка щото имате право нали? хахахах е *** тъпата логика, ама имаш право,,,,,
30
3
 
12
 
! Отговори
Свободен избор преди 6 години
Е на тия им са такива фантазиите кво ся.В другаде по Света някои от мъжете си водят жените на групов секс и записват с камери .Има улици с фенери ,гей паркове и т.н.т
29
4
 
17
 
! Отговори
алито бръснарина преди 6 години
*** ша ала, комшу. килими, баклава и чаавета. и след 2000г. пак ще е така у туркия
28
9
 
11
 
! Отговори
HawkTheOttoman преди 6 години
Важното в случая е, че сирийците, кюрдите, ромите, арабите, африканците ще обогатят още повече генофонда на турците и каквото е останало от османлиите ще бъде претопено в мултиетническото и мултикултурното море.
27
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До weМоже би имат предвид религиозни бракове.В Турция, по закон, хората могат да имат само един брачен партньор, но религията разрешава на мъжа да има 4 съпруги. Затова може да се ожени за още 3 жени, като изпълни заедно с всяка една от тях само религиозен ритуал, съответстващ на нашенската венчавка. Имамът казва някакъв религиозен текст и вече са женени.
26
7
 
5
 
! Отговори
oOo преди 6 години
"която забременява от него на 9 годинки." Долен мръсен лъжец!
25
11
 
17
 
! Отговори
999 преди 6 години
ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ПОЛУДЯ ЩОТО ЕРДОГАН ГИ ИЗИГРА ! ГЕРМАНИЯ КОЯТО ГОДИНИ НАРЕД ИЗПОЛЗВАШЕ ЕМИГРАНТИТЕ КАТО ЕВТИННА РАБОТНА РЪКА - ТОЗИ ПЪТ ЕРДОГАН ИМ НАЛОЖИ ЕМБАРГО И ЗАДЪРЖА 3те МИЛИОНА СИРИЙЦИ В ТУРЦИЯ !БАБА МЕРКЕЛ КОЯТО НЕ ЕДИН ПЪТ КАЗВАШЕ ЧЕ Е ГОТОВА ДА ПРИЕМЕ ОЩЕ ЕМИГРАНТИ -ТОЗИ ПЪТ БАЛТИЯТА И ИГРАХА ТУРСКИТЕ ГРАНИЧНИ СЛУЖБИ ! СЕГА СЕ ВАЙКАТ И СЕ ЧУДЯТ КАКВИ ЛИ ПРОСТОТИИ ДА ИЗМИСЛЯТ ... НАДЯВАТ СЕ БЕЖАНСКАТА ВЪЛНА ДА ПОЕМЕ ПО ПЪТЯ ЕВРОПЕЙСКИ... АМА БЕЖАНЦИ-НЯМА ИМА ТУРСКИ ГАСТЕРБАЙТЕРИ ПО ПЪТИЩИТА
24
7
 
24
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Не е трудно са се вземе решение за многоженство, особено когато родителите ти са братовчеди - масова практика в Исляма.
23
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дойче веле малко са объркали. Преди втората сирийска жена турците си вземат съботна жена от българия от пазарите.
22
28
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма кой знае каква разлика между арабин, сириец, турчин, кюрд и ром....Аааа, къде си набутал Рома между хората? Ромът е по-скоро бyлгаpoид.
21
14
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е. За исляма многоженството, за християните-многомъжството и еднополовите бракове.
20
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки може да си доведе втора жена", каза събеседничката на Дойче веле. .Ама защо това Дойче веле сте го сложили накрая? Изгубих си времето.
19
10
 
13
 
! Отговори
HawkTheOttoman преди 6 години
До weМедиите показаха достатъчно истории за деца войници на Ислямска държава, насилвани от своите наставници. Според Шериата хомосексуализмът се наказва със смърт, но тъй като децата още не са станали мъже, изнасилването им не е наказуемо. Да не забравяме, че пророкът Мохамед се жени за 6-годишната Айша, която забременява от него на 9 годинки.
18
3
 
17
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
евала бе, ама хитро са го измислили, пръчовете марш към германия, да изнасилват немкините, а сирийките айде в харема!
17
12
 
9
 
! Отговори
we преди 6 години
До:14 Това са лъжи!Я ми кажи за баба ти гуси ли беше ами за другия дето натискаше дете в плажа,ами за ...да не ги изреждам всички.В Исляма тези неща ги няма,за разлика от твоите духовни наставници!
16
16
 
34
 
! Отговори
... преди 6 години
аз съм мъж християнин, и питам защо да не се разреши многоженството официално и при нас , как в християнска европа а и у нас разрешиха на ппеедерасиите да сключват брак а отгоре на това и деца да осиновяват,значи за тях може а за многоженството не може,нима това не е дискриминация аз така го чувствам ,които има възможност да издържа две жени защо не и официално да е , така или иначе всеки втори женен мъж има и любоввница
15
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко годишни взимат?