Ще засилят ли Съединените щати ролята на ядрените оръжия?

Готви се нова ядрена доктрина на страната
Обновена: 14 яну 2018 08:09 | 13 яну 2018 20:46, Елка Василева
203
Ще засилят ли Съединените щати ролята на ядрените оръжия?
Снимка: архив, Reuters

Администрацията на президента Доналд Тръмп може да се впусне в разработването на нови ядрени оръжия и изрично да остави открита възможността за ядрен отговор на големи неядрени атаки, ако проектът за нова ядрена доктрина на САЩ, изтекъл в медиите, стане реалност, предаде Ройтерс.

Пентагонът отказа да коментира документа Nuclear Posture Review, който беше публикуван от сайта "Хъфингтън пост" и предизвика остри критики от експерти по контрола над въоръженията, според които той може да повиши рисковете от ядрена война.

От министерството на отбраната заявиха, че не обсъждат предварителни, неодобрени проекти за стратегии и обзори. Документът не е завършен и предстои да бъде прегледан и одобрен от президента и министъра на отбраната, се казва в изявлението на Пентагона.

Анонимен осведомен източник потвърди пред Ройтерс, че документът е автентичен, но не каза дали е същият вариант, който ще бъде представен на Тръмп за одобрение. Президентът разпореди изготвянето на новата ядрена стратегия на 27 януари миналата година. Несекретната версия на документа заема 64 страници. Предполага се, че новата доктрина ще бъде официално обнародвана в края на януари или началото на февруари, предаде ТАСС.

Предшественикът на Тръмп, президентът Барак Обама, обяви намерението си да намали ролята на ядрените оръжия в стратегията за национална сигурност на САЩ в своя "Nuclear Posture Review" през 2010 г., когато за последен път беше изготвен този политически документ.

Проектът на администрацията на Тръмп обаче твърди, че презумпциите от времето на Обама за свят, в който ядрените оръжия стават излишни, са се оказали погрешни.

Светът е повече, а не по-малко опасен, гласи текстът.

Той още по-категорично потвърждава ролята на ядрените оръжия като възпираща сила срещу противниците на САЩ и се застъпва за скъпа модернизация на остаряващия американски ядрен арсенал.

Бюджетното бюро на Конгреса оцени разходите за модернизация и поддръжка на ядрени арсенал на САЩ за следващите 30 години на повече от 1,2 трилиона долара. Според новия документ поддръжката на съществуващия арсенал ще струва почти половината от прогнозираната сума. Ефективната ядрена възпираща сила обаче е по-евтина от войната, изтъква текстът.

Отбелязва се, че Русия и Китай модернизират своите ядрени арсенали, а провокациите на Северна Корея застрашават регионалния и глобалния мир.

Според проекта САЩ, въпреки че ще спазват всички договорни задължения, ще разработват нова крилата ракета, базирана на подводница, с ядрена бойна глава, и ще модифицират малък брой съществуващи бойни глави за балистични ракети, базирани на подводници, за да произведат ядрен вариант с по-малка мощност на заряда.

Документът предвижда и нещо, което експертите тълкуват като намек за заплахата от кибератаки, например с цел срив на енергийната мрежа на САЩ - той оставя открита възможността за ядрен ответен удар при "изключителни обстоятелства". "Изключителните обстоятелства може да включват значителни неядрени стратегически атаки", се казва в текста.

Според експерт, цитиран от Ройтерс, проектът е отклонение от дългогодишната американска политика. Той разширява сценариите, при които САЩ биха могли да използват ядрено оръжие и следователно увеличава риска от употребата на ядрено оръжие, изтъква експертът.

Макар че потвърждава обещанието от времето на Обама да не използва или да заплашва да използва ядрено оръжие срещу държави без ядрено оръжие, ако те са се присъединили към Договора за неразпространение на ядреното оръжие, проектът въвежда вратичка: САЩ си запазват правото да променят тази гаранция при поява на заплаха от неядрени технологии.

Микаела Додж, анализатор от Фондация Херитидж, смята, че текстът изглежда нарочно е неясен по въпроса кога и как САЩ биха отвърнали, с цел да възпира по-добре противниците.

Ако изрично кажем кога няма да отвърнем с най-силните оръжия, които имаме, ние косвено поощряваме нашите противници да кроят планове именно за тези сценарии, обясни тя.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредното доказателсво за агресивната политика на САЩ.Готови са да взривят планетата Земя за да останат световен хегемон.
137
0
 
4
 
! Отговори
До Берлин преди 6 години
Scheisse, и мен се опита да ми прави номера на влизане един на JFK. Надменен, с поглед на кротал, полупрозрачен латинос. Е, напсувах го на български, разбра от интонацията и изражението ми! Разбирам я бабушката - нали преди това е била в консулство, там са я одобрили, а някакъв kопилдак решил да се гаври! Теб нали те пуснаха, прочели са раболепното ти изражение, решили са, че няма да търсиш работа там, защото за нищо не ставаш. Изясних ли ти нещата?
136
2
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 137 преди 6 години
Питай, питай! Все едно няма да разбереш - толкова са ти възможностите. Ако Русия е регионална сила, то региончето й е бая голямо. Дължина няколко хиляди км, от Балтика до Беринговия пролив, 12-13 съседни страни, площ - 17.1 млн кв км, да не забравя новоприсъединената акватория на Арктика. И е въоръжена до зъби, с най-модерно оръжие и армия, която ще размаже разните третополови, в която са разрешени омосехуалните бракове. На парада на 9 май не видях нито едно нiгерче. Имаше потомци на Чингизхан!
135
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На първо време да се научат да не подават фалшиви тревоги за атака с балистични ракети като това което вчера стана в Хавай и пълната паника. Новената е забранена за България но в чуждите медии излезе
134
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"А Русия се зае с истинските реалните неща - физика и математика." WTF ...
133
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак да попитам:- Защо Путин непрекъснато иска от разпадащата се Америка да го признае за свтовна сила, а не за регионална ?
132
3
 
5
 
! Отговори
Смехурко преди 6 години
До БерлинДа не говорим, че цял свят захвърля джинсите и нахлува брюки, вместо маратонки обува лапти и вместо джаз и рок слуша частушки и Муслим Магомаев. И вместо да *** на компютри, трака със сметалата.
131
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Военното производство не е като гражданското , голяма част от проектирането на Боинг , и софтуера се прави извън САЩ.. А за военно производство трябват - инженери и физици които са граждани на САЩ от поне от 2 поколения.. Не можеш да вземеш руски професор по физика.
130
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
abe kakvo mu obesniavash na toia pumak da se razhodil toi e pumak sasho gurbetchiata barzum e Rom ili pumak imashe oshe niakolko kato tiax
129
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ са много зле в техническата кибернетика , системно инженерство.. 1976г. в Аржентина идва комунист на власт и кани специалист от Кембридж да прави Кибер Комунизъм в Аржентина.. Следва преврат на ЦРУ.. И поради тази причина на запад това е омразна наука.. не се учи много , много да не би някой да поиска пак да направи Кибер Комунизъм.. Дори в Роботиката днес - Франция , Германия , Япония са по-напред. и от САЩ нищо не става.
128
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
toi pumak pak zafna tuka nimate li rabota da rabotite mi zialden dremite v sorosneta tia khazarskata Politika nima da izdarji mnogo dalgo she vi udariat sozialite
127
4
 
11
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Смехурко 127Разходи се в ДетройтИли не чак толкова фрапантното в гетата които са се образували в покрайнините на всеки Американски мегаполис.
126
9
 
9
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
САЩ са толкова зле, че над 3 000 000 руснаци живеят постоянно там. Аз съм виждал на летището в Маями някакъв ад. Преселение на народите - половината влизащи бяха ***. Куфари, денкове, потници, авто мокасинки... Една бабушка, на която й отказаха достъп, започна да вие като вълк в чакалнята. Падна на пода и само оставаше да започне да целува кубинките на полицайката. Грозна картинка.
125
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия остави САЩ да води в информатиката и комютрите и САЩ отидоха във Виртуалното пространство.. и това отне целия ресурс на САЩ. за ненужни неща. А Русия се зае с истинските реалните неща - физика и математика.
124
5
 
13
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
ФАЩ =империята на злото!
123
13
 
8
 
! Отговори
Смехурко преди 6 години
"От САЩ нищо не става."Въх, не думай! Като ги гледа човек в какви градове живеят, какви къщи обитават и какви коли карат, наистина да ги оплаче човек.Къде могат да се сравняват с руската деревня, с москвичите и комуналките?
122
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От САЩ не става нищо...... затова русофилите непрестанно мечтаят САЩ да гледа на Русия като на равна !Апропо това са и стремежите на Ким.
121
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От САЩ нищо не става.1, В Цялата държава САЩ завършват бакалавър 2000 физици на година, и не могат да си подпълнят бройките за 1000 магистри та взимат от целия свят. За сравнение само в 10милионна Москва всяка година завършват повече от 2000 физици. 2, Доколко са добри в Ядрените технологии виждате във Фалита на Уестингхаус. 3,САЩ нямат и системни инженери - те не могат направят големи и сложни системи и това си личи във Ф-35 и последните нови бойни кораби които станаха за смях
120
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Косово поиска от Кипър да екстрадира израелец, заподозрян за организатор на международна престъпна група за трафик на човешки органи. Заподозряният, посочен от местната преса като Моше Харел, е обвинен в организиране на повече от 30 незаконни донорства и бъбречни трансплантации в клиника, близо до столицата на Косово - Прищина, посочват от прокуратуратаПрочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/svyat/moshe-trguva-s-organi-v-kosovo-no-sega-losho-mu-se-pishe_news571305.html
119
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
впк на сащ затова назначи брокера за президент защото може да се управляваедна година вече продава само орьжие и намали корп даньк на богатитетака че ядрената програма е на ред 750 милиарда е военния бюджет за 2018 г