Ще засилят ли Съединените щати ролята на ядрените оръжия?

Готви се нова ядрена доктрина на страната
Обновена: 14 яну 2018 08:09 | 13 яну 2018 20:46, Елка Василева
203
Ще засилят ли Съединените щати ролята на ядрените оръжия?
Снимка: архив, Reuters

Администрацията на президента Доналд Тръмп може да се впусне в разработването на нови ядрени оръжия и изрично да остави открита възможността за ядрен отговор на големи неядрени атаки, ако проектът за нова ядрена доктрина на САЩ, изтекъл в медиите, стане реалност, предаде Ройтерс.

Пентагонът отказа да коментира документа Nuclear Posture Review, който беше публикуван от сайта "Хъфингтън пост" и предизвика остри критики от експерти по контрола над въоръженията, според които той може да повиши рисковете от ядрена война.

От министерството на отбраната заявиха, че не обсъждат предварителни, неодобрени проекти за стратегии и обзори. Документът не е завършен и предстои да бъде прегледан и одобрен от президента и министъра на отбраната, се казва в изявлението на Пентагона.

Анонимен осведомен източник потвърди пред Ройтерс, че документът е автентичен, но не каза дали е същият вариант, който ще бъде представен на Тръмп за одобрение. Президентът разпореди изготвянето на новата ядрена стратегия на 27 януари миналата година. Несекретната версия на документа заема 64 страници. Предполага се, че новата доктрина ще бъде официално обнародвана в края на януари или началото на февруари, предаде ТАСС.

Предшественикът на Тръмп, президентът Барак Обама, обяви намерението си да намали ролята на ядрените оръжия в стратегията за национална сигурност на САЩ в своя "Nuclear Posture Review" през 2010 г., когато за последен път беше изготвен този политически документ.

Проектът на администрацията на Тръмп обаче твърди, че презумпциите от времето на Обама за свят, в който ядрените оръжия стават излишни, са се оказали погрешни.

Светът е повече, а не по-малко опасен, гласи текстът.

Той още по-категорично потвърждава ролята на ядрените оръжия като възпираща сила срещу противниците на САЩ и се застъпва за скъпа модернизация на остаряващия американски ядрен арсенал.

Бюджетното бюро на Конгреса оцени разходите за модернизация и поддръжка на ядрени арсенал на САЩ за следващите 30 години на повече от 1,2 трилиона долара. Според новия документ поддръжката на съществуващия арсенал ще струва почти половината от прогнозираната сума. Ефективната ядрена възпираща сила обаче е по-евтина от войната, изтъква текстът.

Отбелязва се, че Русия и Китай модернизират своите ядрени арсенали, а провокациите на Северна Корея застрашават регионалния и глобалния мир.

Според проекта САЩ, въпреки че ще спазват всички договорни задължения, ще разработват нова крилата ракета, базирана на подводница, с ядрена бойна глава, и ще модифицират малък брой съществуващи бойни глави за балистични ракети, базирани на подводници, за да произведат ядрен вариант с по-малка мощност на заряда.

Документът предвижда и нещо, което експертите тълкуват като намек за заплахата от кибератаки, например с цел срив на енергийната мрежа на САЩ - той оставя открита възможността за ядрен ответен удар при "изключителни обстоятелства". "Изключителните обстоятелства може да включват значителни неядрени стратегически атаки", се казва в текста.

Според експерт, цитиран от Ройтерс, проектът е отклонение от дългогодишната американска политика. Той разширява сценариите, при които САЩ биха могли да използват ядрено оръжие и следователно увеличава риска от употребата на ядрено оръжие, изтъква експертът.

Макар че потвърждава обещанието от времето на Обама да не използва или да заплашва да използва ядрено оръжие срещу държави без ядрено оръжие, ако те са се присъединили към Договора за неразпространение на ядреното оръжие, проектът въвежда вратичка: САЩ си запазват правото да променят тази гаранция при поява на заплаха от неядрени технологии.

Микаела Додж, анализатор от Фондация Херитидж, смята, че текстът изглежда нарочно е неясен по въпроса кога и как САЩ биха отвърнали, с цел да възпира по-добре противниците.

Ако изрично кажем кога няма да отвърнем с най-силните оръжия, които имаме, ние косвено поощряваме нашите противници да кроят планове именно за тези сценарии, обясни тя.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ вече никой не ги бръсне за слива.
117
3
 
1
 
! Отговори
до 117 преди 6 години
Независим, г-н. Високоинтеналъмни, означава, че нямам никакви икономически интереси в РБ. Така, че лично не ме засяга ама абдолютно нищо каквото сте правили, правите или ще правите в РБ. Моят отговор е, че все на видокоморални се правите, а всъщност сте едни дребни, лоени моладжийчета.
116
8
 
5
 
! Отговори
Бегемот преди 6 години
Имат пари американците, имат технологии, могат да модернизират каквото си искат.
115
2
 
11
 
! Отговори
Tron преди 6 години
До 134 "р"И какви успехи ще постигне България сега, след като ни приеха в ЕС и НАТО големия процент от мислещи и можещи млади хора напуснаха страната безвъзвратно ... с кого ще постигнем успехи с пенсионерите, ромите, бежанците и "вялото" българско общество ?!!Да не говорим, че сме на 3 място в света по демографски срив ... за жалост ние сме умираща нация.
114
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 133Г-е, той 131 е много образован. Образован е защото НЕ пропуска брой от жълтата преса. А както е знайно, жълтурковците са многознайковци??????
113
0
 
0
 
! Отговори
въпрос преди 6 години
Независим от РБ (това реформаторския блок ли беше или Република България ) ???
112
3
 
5
 
! Отговори
до р преди 6 години
Кой ти пречи европейцо, бъди където си искаш. Аз лично съм независим от РБ от много години. Щом е нормално и приемливо за вас евронезнамсикаквота да има гладни, брздомни, умиращи от бяла смърт българи, означава само едно, вие сте едни никакъвци, глашатаи на чужди интереси.
111
0
 
2
 
! Отговори
до 131 преди 6 години
Не каторжници ами пуритани. Ненормални псевдохристиански религиозни фанатици. Не бъркайте Америка с Австралия.
110
8
 
5
 
! Отговори
р преди 6 години
Не се хваля със САЩ ,но предателското ви поведение вече взе да дразни трезвомислещите.България е в НАТО и ЕС.Приемете го и ще видите как България ще постигне успехи .Но вие пречите и ни връщате я към комунизма,я към Варшавския и тн . И съм си много добре отпред и хич не ща някой отзад .Проблема е че вие постоянно опявате за глупости,а статията касае ядрената програма на Америка ,партньор в НАТО .
109
0
 
8
 
! Отговори
до слава на нато преди 6 години
1. Иракски войници изхвърляли бебета от кувьози??? 2. Саддам има ОМП, още ги търсите??? 3. Усама бин Ладен е в Афганистан. Да продължавам ли, че само изброяването на опазването на мира е към 1300 страници в американския вариант.
108
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Категориченто е, защото много от първите заселници са били каторжници!
107
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледай ти два евродовляка от бивша турска провинция сложили минуси на фактически материал. За това не се учудвам, че евроатлънтикът не може да си го намери с две ръце.
106
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 127а ти какъв си, бе ?! похвали се с твоята родина, а не с чужди постижения!! ти какво направи за българия, та се хвалиш със сащ???!!! или си от тези, дето искат да имат огромен, но чужд и отзад, отколкото малък, но твой си и отпред!
105
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
като ви чета коментарите, оставам с впечатление, че всички сте огромни капацитети във всяка област, умни, начетени и много разбиращи!!! сега от вас се очаква да направите нещо и за родната ни българия! ха да ви видя, умници! или сте като третополовите - уж са върха на природата, а пък импотентни!
104
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Слава на НАТОглупости на търкалета!!! сащ непрекъснато се хвалят с всяко оръжие което създават, или мислят да създадат! по този начин поддържат някаква илюзия, че все още са "господари" на света!
103
10
 
7
 
! Отговори
Слава на НАТО преди 6 години
САЩ постоянно имат постижения в разработките на нови военни технологии за да са първи в света за да пазят световния мир. НО! Всичко е строго секретно за да не могат руснаците (които са десетилетия назад) да клонират извратено оръжията на САЩ. Руснаците затова се хвалят защото техните" лъкове и копия" са морално-технически остарели.
102
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ- 242 години съществуване, 241 години във война. Истински гълъб на мир!?# за нискочелите з.д.н.и.ц,и на европа. Тия платените евроатлантически трулчета, ги разбирам, трябва да се руча, ама тия другите облъхнати от евроатлантизъма, които не използуват капка кротическо мислене не ги разбирам. И след 30 пак ще сме си в прехода. Препоръчвам следните материали. Как се правят войни, филма "Wag the Dog", Noam Chomsky и Tariq Ali, Oliver Stone "The Untold History of the United States.
101
0
 
2
 
! Отговори
Категоричен преди 6 години
До Анонимен 122ПЪРВО: Ти кой си, че се срамиш да назовеш името си?ВТОРО : Кое от изброеното не е вярно?ТРЕТО: НАУЧИ се, да спазваш граматическите правила като пишеш и тогава говори за невежество.П.П.А за да знаеш историята трябва малко от малко да си почел, оооооо "образованя"!
100
2
 
6
 
! Отговори
резолтат преди 6 години
Вчера на остров Гуам последи бял ден е била обявена тревога за ракетна атака и хората са тичали в паника,хаоса е бил страшен после се разбрало че някой по грешка е натиснал грешното копче.
99
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
121 Голям фантазьор си само, че невеж