Турция отваря нов фронт в Сирия – иска парче от тортата

Всяка нова военна акция поражда и нови бежанци
Обновена: 25 яну 2018 07:25 | 24 яну 2018 18:09, Елка Василева
160
Турция отваря нов фронт в Сирия – иска парче от тортата
Снимка: Reuters

Надявахме се, че сирийската война отива към края си. Но тези надежди бяха прибързани. Ето, че сега Турция отваря нов фронт - в Северна Сирия. Вероятно, за да получи и тя парче от сирийската торта, пише Райнер Херман, ФАЦ, цитиран от Дойче веле.

Офанзивата на Турция срещу кюрдския анклав Африн отваря нов фронт в голямата война в Сирия. Целта на турското нападение е да се предотврати консолидирането на автономния регион на сирийските кюрди.

Според официалната турска позиция в Северна Сирия трябва да се отвори "коридор за сигурност", контролиран пряко или непряко от Анкара. Ако обаче Турция наистина се тревожи само от опасността, която създават за нея сирийските кюрди (както твърди), тогава тя би могла да приеме американското предложение за подсигуряване на сирийско-турската граница. Само че Турция иска нещо повече: да получи парче от сирийската торта, каквото вече си осигуриха Русия и Иран.

Прибързани бяха надеждите, че сирийската война постепенно отива към края си. Вярно е, че с руска и иранска военна помощ режимът на Асад победи опозицията, а т.нар. "Ислямска държава" (ИД) изчезна от картата на Сирия.

Още по темата

Но причините за първия конфликт не са отстранени, а ИД, чиято терористична идеология е жива и до днес, може да се върне във всеки един момент. Тъкмо за да попречи на това, Америка продължава да си сътрудничи със сирийските кюрди. Сега обаче Турция обявява война тъкмо на онези кюрди, които прогониха и победиха ИД.

Така възниква опасението, че т.нар. "Ислямска държава" може да използва шанса и да се завърне, ако занапред в Северна Сирия думата имат Турция и нейните съюзници от тамошните ислямски милиции. Друг резултат от турската офанзива е новото сближаване на Анкара с Москва, която одобрява нападението. Защото Русия иска да попречи на САЩ да изградят военни бази на територията на сирийските кюрди.

Съотношението на силите във войната в Сирия може и да се променя, но самата война продължава. Турция срещу сирийските кюрди – в момента това е просто един от многото фронтове. Близо до Африн турските войски са се изправили срещу американски войници, а край Ефрат в източната част на Сирия едни срещу други са застанали ирански и американски подразделения. Непосредствено под Голанските възвишения пък са бойците на иранската Революционна гвардия, които заплашват Израел.

Миналото вече ни е показвало, че Сирия е твърде близо до Европа. Всяка нова военна акция поражда и нови бежанци. Същото важи и за Африн, където военните действия прокудиха много сирийци от Алепо. Тъкмо тези хора не желаят сега Турция да ги "освобождава".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
1
 
0
 
! Отговори
Патриот преди 6 години
Братя българи "на оружие" турците са на 10 км от Африн. Да помогнем на братския кюрдски народ. Някои от вас ще попитат-ама как, с какво. Много просто, турците като разберат, че идваме ще избягат. Преди бай Тошо хранеше и обучаваше кюрдите-базите им бяха на Витоша. Сега трябва и ние да ги подкрепим, за да има вечно терор в Турция. Няма значение кой е прав, кой крив.
119
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Поручика БалканецВ кой век живееш? Май още живееш във времена с рицари, с мечове, саби, лъкове...
118
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не го отваря Турция, този нов фронт!
117
2
 
4
 
! Отговори
TG преди 6 години
Киртаци, скоро ще дойде и вашия ред. Тогава ще платите сметката за извращенията срещу турците в българия.
116
2
 
1
 
! Отговори
Primas Prime преди 6 години
Турция подпали още по голяма война, а вие хората само си седите и си плащате сметките и си ходите на работа,ама във вас няма ли поне малко отговорност за някой друг и дори за поне нещо извън семейството ви!!!Хората живеете на Еди и същи Свят а само се биете, за да задоволите безмозъчните политици няма ли най после да се надигне те срещу властта и да се обедините всички по целия Свят без граници и правителства, а хората всички на планетата да станете едно семейство завинаги!!!!!
115
1
 
3
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
Драги мои сънародници с ислямско самосъзнание. Фактите са си факти и с минуси нема да ги промените. Само си тровите нервите. Аз не коментирам, а цитирам "газета.ру". Вие и 100 минуса да сложите, това нема да промени ситуацията. ИИспокойте се, ще стане каквото е решил Господ, "инш'алла", нали така?
114
5
 
3
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
Аскерът е заглъзнал до Африн и не могат да мръднат в посока Манбидж. Така поне пише "Газета.ру". Кюрдите предварително са построили окопи, противотанкови съоръжния и защитни валове. И сега са се окопали яко и трепят всеки от аскера, който надигне глава. Ялова ще излезе май тая акция на турците. Та те така.
113
1
 
16
 
! Отговори
Бозкурт преди 6 години
Америка ще нападне Турция ..Иран ще нападне Русия ..Русия ще нападне Турция ..Алооо това да не е бой пред дискотека ..Никоя от тия велики сили не може да рискува да предприеме подобна война ...няма значение коя държава ще е победител ..губещи ще бъдат и от двете страни ..с адсли много загуби ...извън темата ..Ердоган е президентът ни ..но ние сме войници на гази Мустафа Кемал паша АТАТЮРК !
112
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В явно все по-наближаващата 3-та световна война, която ще бъде на верска основа Турция ще се бие на страната на ислямските държави, а Русия на страната на християните, но интересното е това, когато гледах тая видео касета за пророчествата на Нострадамус беше 1988 г. тоест по комунистическо време и тогава никой не можеше и да си помисли, че СССР някога ще се разпадне, а в този филм се казваше точно това. Турция пък беше светска република и нямаше никакви ислямисти в правителството и в армията им
111
2
 
9
 
! Отговори
Без да знаят говорят преди 6 години
Американци щяли да удрят Турция. Абе чета и се смея на вашия акъл. Просто пишете без да знаете нищо. Как мислите че Американци постъпиха в Сирия също в Ирак? Те каквото и да правят в този регион го правят от базите в Турция. Представи си че Американци решават да удрят Турция. Първото което Турци ще им унищожат базите и после ще станат съюзници с Иран и други арабски държави ще бъдат също в тяхната страна. Това ще означава край за Американското присъствие в близкия изток.
110
7
 
24
 
! Отговори
Belgian Gay Fighter преди 6 години
Турция иска да предотврати Кюрдски анклав, защото краварите там ще обучават ИД за да всяват раздор и в Сирия и в Турция и да водят партизанска война без край. Краваристан няма да се даде така лесно за загубата на ИД в Сирия.......само че Ердоган не е вчерашен - ял е попарата на говедовъдите. Да не забравяме че искаха да го свалят и му спретнаха пуч, но Вовата го спаси.
109
26
 
11
 
! Отговори
К1 преди 6 години
До Анонимен 135турция да не остане само без зъби, че тогава да видим как ще хапе. Без зъби може бибитки да прави на САЩ
108
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция ще отхапе от пачето торта, което САЩ си бяха сервирали за себе си.
107
4
 
9
 
! Отговори
:d преди 6 години
До АнонименДо коментар 117Колкото гръмнаха Ким Чен Ун ли? НЕ СТАВАЙ СМЕШЕН :d
106
30
 
13
 
! Отговори
нн преди 6 години
Турците скоро ще видят американци пред тях. Да видим тогава какво ще стане. Ако пък стане нещо като с руснаците да свалят самолет, да унищожат танк или нещо такова, американците няма да им простят, сигурен съм че ще им строшат ръцете. Американците няма да оставят кюрдите, турците сбъркаха и се надциниха, дрънкат глупости че кюрдите били терористи, ефтини номера на Турция.
105
19
 
21
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Турция ще отхапе торта само ако Путин позволи.
104
37
 
13
 
! Отговори
К1 преди 6 години
""ТУРСКИТЕ ИНЖЕНЕРИ НАБЪРЗО ИЗОБРЕТИХА ПЕРФЕКТАНА ЗАЩИТА"" ОХО ХО ХО ХО ХО ХО. БРЯ ТУРЦИТЕ И ИНЖЕНЕРИ ИМАЛИ. ТИ ДА ВИДИШ. СИГУРНО СА ЗАВЪРШИЛИ 3-ТИ КЛАС И ВЕЧЕ СА ИНЖЕНЕРИ. И, КАКВА ИМ Е ЗАЩИТАТА? НАЙ ВЕРОЯТНО ПАМПЕРСИ, ЗА ДА НЕ СЕ УМИРИШЕ НА ТЕМЕНУЖКИ КОНСЕРВНАТА ИМ КУТИЯ КАТО ГИ НАЛАЗЯТ КЮРДИТЕ.
103
19
 
22
 
! Отговори
хахха преди 6 години
Немците се убиха да си хвалят Леопард-ите. Вече 10 години въври върлата пропаганда как това е най-добрия танк в света. При предишната си акция, Турция загуби 12 Леопарда, поразени от кюрди с противотанкови оръжия от 80-те. Турция бълха я ухапала за тези танкове, но немците *** газ как им разбиха митовете и легендите на пух и прах
102
8
 
13
 
! Отговори
PD преди 6 години
Африн е парче планинска местност от три страни на около 25 км от Турската граница. След което има около 100 км подконтролни от про турски сили, и следват около 300 км граница с кюрдите подържани от САЩ. Диарбекир, по скоро граничи с 300км граница на подържаните от САЩ кюрди. Как стана така, че само в територията на Африн има военни действия?Африн е на пътя, между Турция и Идлиб и Алепо, където Асад успешно се разправя с про турските въоръжени групировки. И не без помощта на Русия и Иран.
101
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бай ви Тошо им се дървеше.Но тогава зад гърба му бе СССР.