Западни джихадисти осъдени на смърт в Ирак – Европа мълчи

Те не са изпитвали душевни терзания, защо ние да имаме такива заради тях!
Обновена: 25 яну 2018 07:25 | 24 яну 2018 19:43, Елка Василева
71
Западни джихадисти осъдени на смърт в Ирак – Европа мълчи
Снимка: архив, Reuters

На международната сцена европейските страни са готови да заявяват, че са против смъртното наказание, но демонстрират безразличие към съдбата на западни джихадисти, които са в затвори в Ирак, заплашват ги смъртни присъди и нито една страна не иска да ги върне на своя територия.

Германка от марокански произход бе осъдена в неделя в Ирак на смърт чрез обесване, защото се присъединила към "Ислямска държава". Това е първата смъртна присъда, наложена на европейка, пише Дафне Беноа съвместно с европейски редакции на Франс прес.

Стотици други чужди джихадисти очакват процесите си в иракски затвори след военното поражение на организацията им. Сред тях са и три французойки, заловени след падането на Мосул през юли миналата година, съобщи вчера запознат източник.

През декември шведски гражданин от иракски произход бе екзекутиран в Багдад заедно с още 37 души, след като през 2010 г. бе осъден на смърт за тероризъм.

"Швеция и другите членове на ЕС осъждат прилагането на смъртното наказание във всичките му форми", каза тогава шведската министърка на външните работи Маргот Валстрьом.

Германското правителство повтаря редовно, че е против тази "нехуманна и жестока"практика и в понеделник каза, че осигурява "консулски услуги" на четирима германски граждани, намиращи се в затвори в Ирак, но не навлезе в подробности.

Травмирани през последните години от вълната от безпрецедентни атентати, европейските страни изглежда обаче не са особено склонни да защитават и да се притекат на помощ на тези бойци, които общественото мнение възприема до голяма степен като опасни престъпници.

"Джихадистите никога не са изпитвали някакви душевни терзания, не виждам защо ние трябва да имаме такива заради тях", заяви в понеделник френската министърка на отбраната Флоранс Парни.

"Тези хора знаят какво се случва в Ирак. Щом са попаднали в ръцете на местните власти, трябва, доколкото е възможно, да бъдат съдени от тези власти", заяви тя, изразявайки едно разпространено в европейските канцеларии отношение към техните граждани, заминали да се сражават под знамето на ИД.

Същата твърда позиция се изразява във Великобритания и в Белгия, където властите изключиха възможността да удовлетворят молбата на намиращия се в иракски затвор белгийски джихадист Тарик Жадаун, който предлагаше да сътрудничи на белгийски власти в замяна на екстрадицията му.

"Не са възможни преговори с такива хора. За такива хора няма място в нашето общество", заяви през декември белгийският премиер Шарл Мишел.

Ирак е една от страните, в които екзекуциите след издадена смъртна присъда са най-много в света, след Китай, Иран и Саудитска Арабия, според "Амнести интернешънъл".

"Колкото сериозни и ужасни да са действията му, ако един европейски гражданин го заплашва смъртна присъда, трябва да поискаме от страната, която го е задържала, да гарантира, че такава присъда няма да се изпълнява или той ще бъде прехвърлен в страната си, където да бъде съден", казва Патрик Бодуен, почетен председател на Международната федерация за правата на човека.

"Признавам, че не е лесно да се осъзнае това, но ако започнем да умножаваме отклоненията от този принцип, вече няма да сме правова държава", смята той и критикува "лицемерието на настоящата ситуация".

Зад кулисите тонът на правителствата е по-мек. Принципът е да бъде оставено иракското правосъдие да си свърши работата, подчертава европейски дипломатически източник, но "ако има риск от смъртна присъда, ние ще се намесим пред властите" чрез консулските служби, както е практиката за всяка една европейска страна в такива случаи.

Уилям Бурдон и Винсънт Бренгарт, адвокатите на 27-годишна французойка, задържана в Ирак с бебето си, поискаха вчера от властите да се борят, за да не бъде пратена тя на бесилото и да го направят със "същата енергичност, като демонстрираната в други случаи с осъдени на смърт французи, по-специално на Серж Алтауи". Те имаха предвид интензивните дипломатически усилия на Париж за спасяване на живота на Алтауи, осъден на смърт в Индонезия, където бе обвинен в трафик на дрога.
 

/БТА/
 


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Европа доста странно и срамно мълчи, когато не се отнася за някои от странните й ценности. Същото е и за НАТО и за САЩ. Погледнете какви ги върши Турция в Сирия. Всички мълчат като... да не казвам като какво. Но недай си Боже да става дума за "бежанци".
64
0
 
8
 
! Отговори
тнт преди 11 месеца
Ами какво значение има дали е "британец от пакистански произход" или някой риж британец на който прадядо му е пасъл овце из Йоркширските ливади?! Щом е вършил престъпления срещу хора да си бъде съден и осъден за всичките му зулуми. Който не е имал милост да не чака такава!
63
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Защо на нас да ни пука за мъчениците на Аллах?
Те, нали са мъченици? Да се мъчат!!!
Затова са отишли там - за да се мъчат (и евентуално те да измъчват)...
Значи са постигнали мечтата си!!!
62
0
 
10
 
! Отговори
БГ-Гражданин преди 11 месеца
Че защо да се обажда, нейните закони са по-либерални. Хубаво е да натовари всички бивши джихадисти, върнали се в Европа и да ги изпрати в Ирак .... Там ще се погрижат за тях ... !!!
61
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Германка от марокански произход, шведски гражданин от иракски произход - това НЕ СА европейци!!!! НЕ СА!!! ТОВА СА БИЛИ ПОТЕНЦИАЛНИ ТЕРОРИСТИ И МНОГО ДОБРЕ ЧЕ СА СЕ ПРЪЖДОСАЛИ!
60
0
 
25
 
! Отговори
Петкова преди 11 месеца
Защо на Европа трябва да й пука за главорези и убийци, които са отишли да убиват, да изнасилват и да унищожават живота на местните хора в Ирак? Освен това те са изгорили паспортите си, декларирали са лоялност към ИД, защо сега да разчитат на защитата на законите на Европа, след като те отхвърлиха нейното право?
59
0
 
11
 
! Отговори
аз-ът преди 11 месеца
Ако приемем , че Аз съм една малка, нищожна прашинка - ЧАСТ ОТ ЕВРОПА , смело мога да кажа - НЕ ! ЕВРОПА НЕ МЪЛЧИ !!!

ЕВРОПА ИСКРЕНО СЕ РАДВА И СЕ НАДЯВА ДА БЪДАТ ВСИЧКИ ОСЪДЕНИ НА СМЪРТ И ДА БЪДАТ ПРИСЪДИТЕ БАВНО ИЗПЪЛНЕНИ, ТАКА ЩОТО ТЕЗИ ДА СЕ МЪЧАТ, ТАКА КАКТО ТЕХНИТЕ ЖЕРТВИ СЕ МЪЧЕХА.

АКО НЯМА ПАЛАЧИ -АЗ С НАЙ ГОЛЯМО УДОВОЛСТВИЕ БИХ ИЗПЪЛНИЛ ПРИСЪДИТЕ.

И ви уверявам, че ще спа по спокойно от Дева Мария по Коледа...
58
0
 
10
 
! Отговори
Андрейчо преди 11 месеца
Абе тая журналистка да не би да е също джихадистка ?! То бива,бива журналистическо късогледство,ама чак толкова ?!Ако същата тая гореща застъпница на тия масови убийци я бяха с коршум поздравили,а пък със сабя помилвали пак ли такива врели-некипели щеше да бърбори ?! Тя е срам и позор за българската журналистика !!!
57
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А дали тези същите са искали да разказват вицове като са се присъединили към Ислямска държава. Те са отишли там да воюват и да убиват хора и всякаква друга присъда освен смъртна би била подигравка с жертвите на тероризма.
56
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Под ножа, какво има да му се мисли.

Независимо какъв е произхода им, щом са тръгнали по този път завършекът трябва да е един и същ за всички.
55
0
 
25
 
! Отговори
али преди 11 месеца
ЕС и по цивилизованите държави така си чистят така да се каже БОКЛУКА, затова си мълчат. Защото тези хора наистина са генетичен отпадък. Най-голямата заблуда е че те се бият за някакви идеали. Те убиват тези които им посочат, днес някой им плаща да убиват мюсюллмани в близкия изток, утре ще им плащат и ще убиват християни. Човечеството трябва да се разчисти от такива същества......
54
0
 
31
 
! Отговори
Моряк и половина преди 11 месеца
Абсолютно справедливо, като си убивал хора, беззащитни жени и деца - нямаш място в обществото! Сами са си избрали пътя - да си берат последствията! Аз лично съм за връщането на смъртно наказание в Б-я. За умишлено убийство, защо данъкоплатеца трябва да те храно доживот в затвора!
53
0
 
26
 
! Отговори
?!? преди 11 месеца
Отново заглавието ви е под всякаква критика. И какво да каже Европа? Отиваш в мюсюлманска страна със ясното съзнание да станеш член на ИД. Ако те спипат - смърт. Защо Европа трябва да казва каквото и да било? Аз като европеец приветствам тази практика.
52
0
 
18
 
! Отговори
али преди 11 месеца
Групово трябва да ги застрелят, човечеството не бива да храни такива "хора" ако въобще може да ги наречем такива. Те убиват за пари независимо дали срещу тях има деца, жени, цивилни, воени. Нямат принципи, морал, нищо човешко. Убиват за пари и наркотици.....Това че са граждани на европа ??? Прави ли ги по специални. ...
51
0
 
32
 
! Отговори
Дедо Гого преди 11 месеца
Накрая ще излезе, че в Ирак има по-справедливо правосъдие от прочутата Европа. Щом умишлено си убивал - на дръвника !
50
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Там няма европейци има трето или каквото и да е там по брой поколение араби живеещи в Европа. Като не се чувстват европейци и са отишли там да си защитават първобитните ценности. Да си остават.
49
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Същите тия да си остават там. Като са решили да отидат няма какво да се връщат повече. Това са хора убийци и нямат място обратно в Европа. Веднъж убили паихиката е унищожена или смятат да им осигуряват психолози?
48
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Там европейци няма. Така че, ятагана и - айде
47
1
 
34
 
! Отговори
Додо преди 11 месеца
“ Това е първата смъртна присъда, наложена на европейка...”
===========

“Европейка”??! Глупава ли си, или нас за глупави мислиш? Откога мароканските араби -мюсюлмани са европейци???
46
0
 
30
 
! Отговори
Трак преди 11 месеца
То бива наглост ама това вече е проклетия , когато те рязаха глави ги проклинахте , но сега имали права.Айде стига