Северна и Южна Корея: Възможна ли е една държава?

Младите южнокорейци се чувстват по-близки до САЩ, отколкото до Северна Корея
Обновена: 29 яну 2018 06:32 | 28 яну 2018 21:15,
62
Северна и Южна Корея: Възможна ли е една държава?
Снимка: Reuters, архив

Твърде малко са хората, които все още си спомнят времето, когато това е било факт. От над 70 години на Корейския полуостров има две държави. Онези, които са преживели Втората световна война, американската и руска окупация, както и Корейската война, днес на преклонна възраст. И броят им намалява с всяка изминала година.

Това си личи и по броя на семействата, които чакат така жадуваните срещи със свои роднини от съответно другата част на Корея. По данни на южнокорейското Министерство на обединението, в началото на 2018 година едва около 60 000 южнокорейци са чакали подобна среща с техни роднини, живеещи в Северна Корея.

Предложението на Севера

След първата среща на високопоставени представители на двете страни през януари нажежената обстановка се поуталожи малко в навечерието на Зимните олимпийски игри в Пьонгчан. Това си пролича и по това, че 12 севернокорейски състезателки по хокей на лед вече пристигнаха в Южна Корея. Те ще образуват общ хокеен отбор с южнокорейските си колежки и ще дефилират заедно по време на откриването на Олимпиадата.

Освен това севернокорейските държавни медии отправиха апел към сънародниците си в страната и чужбина. Те призоваха да бъде сторено всичко в името на повторното обединение. Северна Корея щяла да "разбие" всяка съпротива срещу подобна стъпка.

Мечтата на президента

Южнокорейският президент Мун Дже-ин, който е син на севернокорейски бегълци, е привърженик на повторното обединение на страната. Той обяви за своя основна цел постигането на мирно обединение и освобождаването на Корейския полуостров от ядрено оръжие. При това той залага на сближаване и диалог със Северна Корея. В речта си миналото лято пред фондация "Кьорбер" той заяви, че не става дума за това едната система да погълне другата. 

"Ние нямаме интерес от колапс на Северна Корея", заяви Мун Дже-ин. Освен това той залага на възможностите за личен обмен между хората от двете държави, независимо от политическата ситуация. 

"Моето правителство иска да създаде предпоставките за едно ново икономическо сътрудничество на Корейския полуостров, от което да имат полза и двете страни", каза той.

Колапсът на ГДР като призрак

Тези думи звучат много по-различно от изявленията на консервативната предшественичка на Мун - Парк Гън-хе. Тя също говореше за повторно обединение, но смяташе, че Южна Корея трябва да наложи своята система на съседната държава. 

"А от севернокорейска гледна точка, това трябва да е звучало ужасяващо", казва проф. Ингрид Мите от университета в Гисен. От дълги години тя изследва проблемите, свързани с Обединението на Германия.

"Мисля, че нагласите в Южна Корея са твърде различни. Младото поколение в страната не се интересува особено от темата за обединението, то е предимно скептично настроено. Мисля, че младите хора се чувстват по-близки до САЩ, отколкото до Северна Корея", казва Ингрид Мите. 

В Северна Корея обаче темата за повторното обединение е много важна, особено за младите хора, дори за децата, твърди политоложката: "Във всяка детска градина има географска карта на цяла Корея. И на децата навсякъде разказват, че те са една страна. Темата за повторното обединение е силно емоционализирана сред подрастващото поколение", казва експертката.

Корея не е Германия

Когато става дума за повторното обединение на Корея, много често се правят сравнения с германската история. Само че те са неуместни. Най-малкото поради факта, че икономическите разлики между двете корейски държави са значително по-големи от разликите, съществували между бившата ГДР и Федералната република. Има и други съществени разлики.

Хората в разделената навремето Германия имаха възможност поне до известна степен да общуват пряко, чрез писма, телефонни разговори и частни посещения. Подобни контакти между гражданите на Северна и Южна Корея са забранени, с изключение на официалните срещи на разделените семейства. Към това се прибавя и ожесточената война между двете страни. 

"Тя е част от колективната памет и допринася за взаимната омраза", казва Ингрид Мите, цитирана от "Дойче веле".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
4
 
! Отговори
БАБА БУНА преди 6 години
ВСИЧКО МОЖЕ ДА СТАНЕ АКО НЕ СА БАТКОВЦИТЕ КОЛОНИЗАТОРИТЕ И ЛАМТЕЖА НА МОНОПОЛИТЕ ЗА ПОДЧИНЯВАТ ЦЕЛИ НАРОДИ.ПРИМЕРИ МНОГО.
46
1
 
9
 
! Отговори
бай х преди 6 години
Възможна ли е една държава?България - МакедонияРумъния- МолдоваГърция - КипърАлбания - Косово ..
45
1
 
4
 
! Отговори
Абсолютна фикция преди 6 години
Политическите елити на двете държави никога няма да позволят обединението и по този начин доброволно да си развалят кефа от това да са във властта, освен ако за това няма сериозен международен геополитчески натиск като например задаването на 3-та световна.
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Южна Корея ще бъде залята от имигранти от Севрена Корея, ако падне границата. Южна Корея ще пренесе производство и технологии в Северна Корея, за изравняване на стандарта.
43
2
 
9
 
! Отговори
ДА АКО... преди 6 години
"Северна и Южна Корея: Възможна ли е една държава?"ДА ако не се меси САЩ. (Даже нямаше да има две кореи, ако не беше тая меродия..!)
42
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Пенсионерите в Северна Корея не ровят в кофите за огризки от храна както правят в българия."Не ровят, щото там и в кофите няма нищо за ядене.
41
7
 
7
 
! Отговори
В момента преди 6 години
Русия и Китай ( с нежеланието си да има несоц. държава до себе си), използуват Сев.Корея като "питбул" да плаши, а Русия направо й дава разработки и чрез СК води война със САЩ.Те ИМАТ ПОЛЗА да съществува СК.И били миротворци?Може руският народ да не иска войни, но Путин само с това се занимава- да запланува кой ще е следващият, когото ще изнудва..
40
1
 
6
 
! Отговори
Българ преди 6 години
Ами айде България и Македония да се обединят тогава
39
2
 
3
 
! Отговори
до "опаааа...&q преди 6 години
Аз пък виждам, един нов, по-малък Китай.
38
5
 
9
 
! Отговори
опаааа.. преди 6 години
виждам задава се корейска перестройка... и след това - демокрация хахахаа Но това е нормално, товарищи, навсякъде по цели свят комунизма рухна, включително и в родния ви ссср. Просто няма икономическа и политическа основа, на която да съществува антиутопията.
37
4
 
11
 
! Отговори
Жълтото Прасе преди 6 години
като му спряха 90% петрола , омекна... Още 10 % и... направо вдига белия байрак!
36
5
 
6
 
! Отговори
sdf преди 6 години
На този етап изглежда невъзможно. Преплитат се интересите на различни глобални играчи. Самата Ю. Корея не би желала да плати цената на икономическата и социална интеграция на севера. Китай не би искал на границата си да има проамериканска страна с американски военни бази. Освен това не биха загубили този крайно удобен коз с питбула в задния двор (С. Корея). Япония в по-дългосрочен план ще бъде заплашена икономически.Русия също е по-удовлетворена от настоящата ситуация. Само САЩ имат реална полза
35
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пенсионерите в Северна Корея не ровят в кофите за огризки от храна както правят в българия.
34
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обединиение на Северна и Южна Корея - кошмар за САЩ. Губят едната си марионетка региона, а другата- Япония става директно уязвима.
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никога русия няма да го позволи! Няма да има кой да им пази гърба. Ако тръгне да става ще има зелени човечета, от ония, добре пиознатите ни.
32
5
 
1
 
! Отговори
Мен преди 6 години
Мисля че Китай няма да се съгласи американски армия да са на границата му.а не мисля че САЩ ще се изтеглят от там
31
3
 
12
 
! Отговори
ДС преди 6 години
В 21 век сме. Нека се обединяват хората. Да живеят мирно и задружно. Това е.
30
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ФРГ даде и продължава да дава стотици милиарди евро за да се изравни стандарта в "двете Германии", и все още не се е изравнил.А РК просто не ги виждам как ще могат да изравнят стандарта на "двете Кореи". Просто не ми се мисли колко време и пари трябва да дадат за да докарат КНДР на своят стандарт.
29
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Възможно е, но първо Свин ечовечището трябва да ритне камбаната.
28
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руската окупация кога е приключила.