Не, кешът не умира! Даже напротив...

Обемът на производството на банкноти продължава да расте с бавни темпове
3 фев 2018 22:10, Бойчо Попов
17
Не, кешът не умира! Даже напротив...
Снимка: Reuters

Опасенията за изчезването на паричните средства в брой очевидно са неоснователни. Въпреки всички опции за електронни плащания производството на пари в брой нараства както в Европа, така и в други части на света.

"Банкнотите не намаляват, обемът на производството на кеш продължава да расте с бавни темпове", казва Ралф Винтергерст, главен изпълнителен директор на базираната в Мюнхен компанията Giesecke & Devrient, световен лидер в печатането на банкноти.

"В Европа все още има ръст, особено в Източна Европа. В Африка кешът също се разраства бързо", казва той в интервю пред Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Дори и в Китай, където плащането с мобилните приложения WeChat и Alipay е все по-разпространено, производството на пари в брой е най-малкото стабилно, казва Винтергерст.

За еврозоната оценката му се потвърждава и от статистиката на Европейската централна банка. Според нея в края на миналата година в обращение са били 21,4 милиарда банкноти евро - с над 1 млрд. повече спрямо предходната година и почти три пъти повече в сравнение с 2002 г., когато бе въведено еврото. 

Близо 79% от трансакциите на дребно в еврозоната са били осъществени чрез плащане в брой. В Германия, най-голямата европейска икономика, този дял е бил 80%. Това до голяма степен обяснява недоволството във федералната република срещу решението за спирането от печат на банкнотата от 500 евро. Решението беше изтълкувано като първа стъпка в отдръпването от плащанията в брой, припомня Ройтерс.

Базираната в Мюнхен и богата на традиции компания снабдява 150 страни по света с банкноти и / или технологии за сигурността на парите. Другите бизнес области на компанията включват производството на платежни карти, както и технологии за сигурност и криптиране за машини и електронни платежни системи.

Най-новата поръчка за Giesecke & Devrient идва от централната банка на Египет. "В Египет ние изграждаме една напълно нова инфраструктура за производство на пари в брой, съхранение, циркулация, преглед и унищожаване, включително и система за сигурността в киберпространството", казва специалистът.

Базираната в Мюнхен компания обаче не иска да разчита само на производството на банкноти и карти. Продуктите за киберсигурност, включително биометричните данни, защитата на автентичността и технологията за шифроване - се очаква да станат важен стълб за компанията.

"През 2015 г. имахме 15 млрд. мрежови устройства в света, а Ericsson прогнозира, че до 2021 г. броят им ще достигне до 28 млрд.", заяви главният изпълнителен директор на G&D. "Колкото по-свързани сме, толкова по-голям е рискът от неправомерно нахлуване. Във всеки случай сегментът на киберсигурността ще се увеличи значително", казва той. Подразделението Secunet, която работи в тази бизнес област, отбелязва увеличение на приходите от малко над 37% през 2017 г. - от 115 до почти 160 млн. евро.

Не само обемът на паричните средства нараства, но и броят на кредитните и дебитните карти. "Разпространението на разплащателни карти все още бележи значителни темпове на растеж. Преди 20 години може би всеки в Германия имаше една или две карти, днес всеки има три или четири", казва Винтергерст. "В световен мащаб много региони наваксват. Банките също не искат да се откажат лесно от това физическо парче пластмаса с логото си върху него".

Всичко това предполага, че все по-свързаното човечество също е станало финансово по-активно от предишните поколения. "Трябва някъде да има връзка, но е много трудно да се направи подобен извод", казва Винтергерст.

"Ако нищо не се забавя, това означава, че броят на трансакциите в световен мащаб се увеличава. Това от своя страна е показател, че хората не се чувстват по-зле икономически", допълва той.

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
При толкова много шведи и пенсионери,които повечето си изтеглят цялата пенсия от картатат в деня в който им я преведат и после слагат парите под дюшека няма как да бъде друга действителноста за България поне.
14
1
 
3
 
! Отговори
Не разбирам преди 11 месеца
До 13: на мен ми плащат на ръка, баце. Карта немам, нема и да имам.
13
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Банкоте атакуват криптото :))) Къде се развива кеша ? Вече 50%-60% минава само електронно ?
Преди 15 години 90% беше на ръка . Как може да се развива ? Някой да обясни :))
Заплатите ги пускат по банка , ток вода тв нет всичко се плаща през карта , в магазините се плаща с карти ... Как така се увеличава кеша хахаха
12
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ясно се разбира,че в ниско развитите страни парите на ръка се използват много повече отколкото в развития свят. Това говори много лошо за нас и манталитета ни,че сме на едно ниво с африканските държави
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До anonimen
Абе, "anonimen"negramotnik, ти да не се мислиш за втори Кирил и Методи, бе!
Научи се да ползваш правилно транслитерацията от кирилица на латиница, щом се срамуваш от българската азбука!
Нещастен комплексар! –:)
10
4
 
24
 
! Отговори
Умиране преди 11 месеца
Кешът не знам дали умира, ама България май ще умре преди него.
9
4
 
13
 
! Отговори
инфлация преди 11 месеца
Ако има повече хартиики отколкото трябва демек ифлация а скот да не паднат нулите ...
8
5
 
27
 
! Отговори
щщд преди 11 месеца
Смърт за гроб.
7
7
 
14
 
! Отговори
До 6 преди 11 месеца
На какъв език си драскал бе rном
6
7
 
25
 
! Отговори
anonimen преди 11 месеца
nqma takava darjava kato na6ta s 0,1% lixva na depozitite no ti vzemat nqkolko % za obslujvane na smetka
5
12
 
28
 
! Отговори
ddt преди 11 месеца
Златото златото това е истината.
Кеша е картон хартия книга.
Всеки може да го нарисува наричат и произведе фалшифицира.
Само трябва хартия от памук и лен и боя.
Руснака печат и и долари и евро .
американеца печати всичко включително левчета.
Швабата и той си печати .
Шабесите и те печатат.

Златоооо.Това е.
4
9
 
7
 
! Отговори
Доместос преди 11 месеца
Милиардш долори ще умрат.
3
48
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Няма смисъл от кеш.
Има Виза и Мастъркард.
2
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Новата драма за златотърсачките: Как се харчат биткойни?
1
7
 
1
 
! Отговори
....... преди 11 месеца
koi li go osuzna ?