Ген. Решетников: Не приемаме българската формулировка, †Кирил е прав!

Руският бивш разузнавач защити позицията на главата на руската църква
Обновена: 13 мар 2018 14:48 | 13 мар 2018 14:45, Елка Василева
419
Ген. Решетников: Не приемаме българската формулировка, †Кирил е прав!
Руският патриарх Кирил. Снимка: Булфото

Спорът е безсмислен, казва бившият генерал от руското разузнаване Леонид Решетников, бивш шеф на Руския институт за стратегически разследвания, по повод думите на руския патриарх Кирил, казани в края на посещението му в България и реакциите у нас.

Думите на Всеруския патриарх Кирил предизвикаха скандал, след като Руската православна църква публикува на сайта си  видео от срещата му с президента Румен Радев на 4-и март. То показва назидателната реч на Кирил към държавния ни глава. Малко по-късно същия ден на тръгване - на летището пред журналисти, патриарх Кирил заяви, че е огорчен... "от официалната реторика на представители на държавата, като наравно с Русия същата роля почти да са изиграли Полша, Литва, Финландия" в освобождението на България от османското иго.

В пост във Facebook Решетников защитава позицията на руския патриарх.

"България ми е много скъпа, целият ми живот е свързан с нея. Тук аз учих, бях кръстен и се венчах. Пътувал съм надлъж и нашир в България, дружил съм и дружа с най-различни хора – и със селяни, и с военни, и с политици, и с учени. Искрено обичам българския народ, българската история, език и литература. Българите имат с какво да се гордеят. Предците на съвременните българи имат огромна заслуга за предаването на нас, руснаците, на съкровищницата на православието. За това руснаците са знаели винаги - руснаците, а не съветските хора.

Още по темата

Никога не съм казвал и няма да кажа, че българският народ е предал руснаците. Такова нещо просто не е имало. Нямам списък с претенции от Русия към България, както вие имате от България към Русия. Русия и Съветският съюз са допускали грешки в отношенията с България, но и България не е била безгрешна. Понякога интересите ни не са съвпадали, а понякога сме се разбирали неправилно Днес ние разглеждаме конкретен случай. Това и казах на руските експерти, увлекли се по разобличенията.

Второ. Не бива тук да се привличат и вашите вътрешнопартийни отношения. Кое е добро или лошо, решавайте си вие, това не ни засяга. Но е факт лукавата и фалшива формулировка, която Русия не може да приеме. Става дума за паметта на нашите воини и бихме искали да знаете нашето мнение. А дали ще го приемете или не, вашата съвест ще ви подскаже. Патриархът каза, че е огорчен, а вие му приписвате, че е назидателен и тропа с юмрук.

Трето. Съмнявам се, че в българската църка е прието да се освирква и крещи. Мен мама и татко са ме учили, че да освиркваш е лошо във всяка една ситуация, а още повече на гробовете. Не трябва да приписваме на целия български народ липса на култура и хулиганско поведение. И последното.

Скъпи българи! Този конфликт не би придобил такъв размах, ако не бе ситуацията, в която се намира Русия, Европа и целия свят. Ако знаете посланието на нашия президент към Федералното събрание, вероятно разбирате, че можем да се окажем на прага на страшни събития. Западният свят, в който сега е включена и България, оказва мощен натиск върху Русия с цел, както каза Владимир Путин, да спре нейното развитие. Ние с вас се оказахме на различни страни. В тази хибридна война, която води Западът срещу Русия, имаме много приятели и в натовския лагер. И това не са политици, пропагандисти и историци, а обикновени хора. Те са много в България. Благодаря ви, братя, че оставате верни на тази историческа любов, която се е доказала в труд и бой. Не се обиждайте, думите на нашия патриарх бяха справедливи и казани с пастирска любов", пиша Решетников във Facebook.

В друг пост в социалната мрежа в качеството си на изпълнителен директор на дружеството "Двуглав орел" Решетников коментира "несправедливото отношение на българите към приноса на руските доброволци във войната".

"Това, което те правят, е исторически неоправдано. През последните 20 години те започнаха да делят Руската имперска армия по национален състав. Но неясно защо те избират само онези националности, които са под влиянието на Запада или граничещи със Запада – Украйна, Финландия, Литва, спомената беларусите. Но тогава трябва да бъдат изброени всички: татарите, чувашите, чеченците, ингушите, защото там е воювал цял чеченско-ингушки редовен полк.

По тяхната логика и турците трябва да бъдат разделяни на кюрди, египтяни, сирийци, ливанци и всички, които са били част от Османската империя. Може да се разделят българите на българи и македонци. Това е просто историческа шизофрения и издевателство над паметта на воините-освободители. Всичко това е политически мотивирано, така че да се покажат толерантни пред Запада, НАТО и ЕС. Затова и реакцията на патриарха /Кирил/ е правилна", пише Решетников.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


419
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
354
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ген.Решетников може и да е прав,но поручик Кирил от руското разузнаване води фалшива патриаршия,създадена с измама,рекет и фалшификация на подписи.
353
2
 
1
 
! Отговори
... преди 6 години
Пълно е в коментарите на всички статии с руски ***...на които целта е да подкопават морала,самочувствието на Българина и да насочват вниманието му в посока,която им е изгодна.Това са хора,които работят това..и за това им се плаща със сигурност....нищо че пишат на Български.
352
8
 
9
 
! Отговори
Че кой го пита преди 6 години
Таз малянза на снимката какво приема и какво не...Аре чибаБългария е на Българите!
351
11
 
8
 
! Отговори
xy преди 6 години
Диваци.С огромната си територия биха могли да бъдат най-благоденстващия народ на света.А те само се чудят кой народ да поробят и с кого да воюват.И като завземат някоя чужда територия я обръщат на ке *** като своята.Империя на злото.
350
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стихотворението на Иван Вазов "Здраствуйте, братушки!" е преработено. Оригиналът всъщност е "Мархаба аскер!" и възхвалява нашите партньори от НАТО анадолските джа.гали.
349
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вазов е съжалявал за много от написаното. Дори е написал "Под славното присъствие на НВ Султана,500 години турска власт, 500 години възход!"Но коварните комунисти не му позволили да го отпечата, архивите на Коминтерна доказват това - питайте Тонката Тодоров Мумията.
348
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Решетников е шизофреник пониже е наследник на поне няколко века руска шизофрения изучавана като история в родната му ***
347
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я някой *** да каже какво е руснак дефиниция ..... така да видим какво са щос0 са и да преценим къв им е плиноса за каквото и да е ....
346
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най сигурния начин да станеш от обикновен човек ... русофоб е да отидеш в русия ссср и да почустваш *** на свой гръб академик Сахаров
345
7
 
5
 
! Отговори
стига Вазов преди 6 години
Вазов е съжалявал за много от написаното. Даже е искал да изкупи обратно Под Игото.На младини е бил възторжен, но на старини е помъдрял.Просто комунистите преекспонираха възторга му за сметка на разочарованието, а където го споменаваха, променяха контекста.
344
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вазов не ми го цитирай Той и вас ви е пържил яко е презкомунизма няма как да се побликува .. На един заклан руски враг .. на пример
343
3
 
3
 
! Отговори
Диди преди 6 години
Чета коментарите и се опитвам да разбера кои от троловета са Турски и кои Руски.Голямо сходство и всичките враждебни. Играят стерео. Трябва да сме внимателни.Между другото човек не трябва да изключва Сърбия и Гърция. Аз съм склонна да ги приобщавам към руските. От исторически опит.
342
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Друг казус 1конна руска сс която колеше из югославия през всв и която в крайна сметка имено Бг армията разби каквиса немци руснаци
341
0
 
5
 
! Отговори
казал си го е човека преди 6 години
Статията изглежда разумна, но се опитва да прокара някои неверни послания.Все пак нека не забравяме че Българите живеещи на територията на Русия бяха преименувани на Татари. Също е добре да се помни кой реши да създава Македонска нация.
340
3
 
6
 
! Отговори
Комунистически стих преди 6 години
Иван Вазов:Посвещава се на руския народРуский цар е на земятанай-велик, над всички пръв,русците са наши братя,наша плът и наша кръв.Кат Русия няма вторатъй могъща на света;тя е нашата подпора,тя е нашта висота!Руска сила, руска воля,руска кръв и руский потще избавят от неволянаший падналий народ.Бог поддържа крепка мишцаи ръка спасителна;той е вложил ней в десницасабя отмъстителна.Нам Русия е надежда,руский цар е наший спас никой друг не ни поглежда,не помисля зарад нас.Немци, френци, англичанинаши са враждебници,дружни с нашите тира
339
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НА ВСЕКИ МУ УВАЖЕНИЕ, ПРЕД НИКОГО НА КОЛЕНЕ !Бог да пази България от Рускотурската империя !АЛЛАХ АКБАР и слава на султана Ердоган!Прочети още на: https://dnes.bg/redakcia/2018/03/13/gen-reshetnikov-ne-priemame-bylgarskata-formulirovka-kiril-e-prav.370533
338
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поданиците на Александър 2 са нещо доста по различно етнически от днешните руснаци. Все едно да кажеш че основно арабите в днешен Египет са поданиците на Рамзес 2
337
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 363 а 535 загинали на Шипка Български опълченци и те ли са руски .... ако гледаме поданството по твоята логика са Отоманци бе вата
336
5
 
5
 
! Отговори
до 365 преди 6 години
Поданици на Александър 2,поданици на Руската Империя-това променя ли нещо?Тази държава ги мобилизира,не някоя друга!Под нейните знамена се бият,за нея се кълнат.Ако бяха направили нещо лошо тя щеше да е виновна!Не Литва,Полша,Финландия.И негативите и позитивите са си нейни.Това каза Кирил,и то е така
335
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 363:То и чеченските терористи в Сирия са руски граждани, както и вагнеровци, но Путин призна официално само един летец !