Ген. Решетников: Не приемаме българската формулировка, †Кирил е прав!

Руският бивш разузнавач защити позицията на главата на руската църква
Обновена: 13 мар 2018 14:48 | 13 мар 2018 14:45, Елка Василева
419
Ген. Решетников: Не приемаме българската формулировка, †Кирил е прав!
Руският патриарх Кирил. Снимка: Булфото

Спорът е безсмислен, казва бившият генерал от руското разузнаване Леонид Решетников, бивш шеф на Руския институт за стратегически разследвания, по повод думите на руския патриарх Кирил, казани в края на посещението му в България и реакциите у нас.

Думите на Всеруския патриарх Кирил предизвикаха скандал, след като Руската православна църква публикува на сайта си  видео от срещата му с президента Румен Радев на 4-и март. То показва назидателната реч на Кирил към държавния ни глава. Малко по-късно същия ден на тръгване - на летището пред журналисти, патриарх Кирил заяви, че е огорчен... "от официалната реторика на представители на държавата, като наравно с Русия същата роля почти да са изиграли Полша, Литва, Финландия" в освобождението на България от османското иго.

В пост във Facebook Решетников защитава позицията на руския патриарх.

"България ми е много скъпа, целият ми живот е свързан с нея. Тук аз учих, бях кръстен и се венчах. Пътувал съм надлъж и нашир в България, дружил съм и дружа с най-различни хора – и със селяни, и с военни, и с политици, и с учени. Искрено обичам българския народ, българската история, език и литература. Българите имат с какво да се гордеят. Предците на съвременните българи имат огромна заслуга за предаването на нас, руснаците, на съкровищницата на православието. За това руснаците са знаели винаги - руснаците, а не съветските хора.

Още по темата

Никога не съм казвал и няма да кажа, че българският народ е предал руснаците. Такова нещо просто не е имало. Нямам списък с претенции от Русия към България, както вие имате от България към Русия. Русия и Съветският съюз са допускали грешки в отношенията с България, но и България не е била безгрешна. Понякога интересите ни не са съвпадали, а понякога сме се разбирали неправилно Днес ние разглеждаме конкретен случай. Това и казах на руските експерти, увлекли се по разобличенията.

Второ. Не бива тук да се привличат и вашите вътрешнопартийни отношения. Кое е добро или лошо, решавайте си вие, това не ни засяга. Но е факт лукавата и фалшива формулировка, която Русия не може да приеме. Става дума за паметта на нашите воини и бихме искали да знаете нашето мнение. А дали ще го приемете или не, вашата съвест ще ви подскаже. Патриархът каза, че е огорчен, а вие му приписвате, че е назидателен и тропа с юмрук.

Трето. Съмнявам се, че в българската църка е прието да се освирква и крещи. Мен мама и татко са ме учили, че да освиркваш е лошо във всяка една ситуация, а още повече на гробовете. Не трябва да приписваме на целия български народ липса на култура и хулиганско поведение. И последното.

Скъпи българи! Този конфликт не би придобил такъв размах, ако не бе ситуацията, в която се намира Русия, Европа и целия свят. Ако знаете посланието на нашия президент към Федералното събрание, вероятно разбирате, че можем да се окажем на прага на страшни събития. Западният свят, в който сега е включена и България, оказва мощен натиск върху Русия с цел, както каза Владимир Путин, да спре нейното развитие. Ние с вас се оказахме на различни страни. В тази хибридна война, която води Западът срещу Русия, имаме много приятели и в натовския лагер. И това не са политици, пропагандисти и историци, а обикновени хора. Те са много в България. Благодаря ви, братя, че оставате верни на тази историческа любов, която се е доказала в труд и бой. Не се обиждайте, думите на нашия патриарх бяха справедливи и казани с пастирска любов", пиша Решетников във Facebook.

В друг пост в социалната мрежа в качеството си на изпълнителен директор на дружеството "Двуглав орел" Решетников коментира "несправедливото отношение на българите към приноса на руските доброволци във войната".

"Това, което те правят, е исторически неоправдано. През последните 20 години те започнаха да делят Руската имперска армия по национален състав. Но неясно защо те избират само онези националности, които са под влиянието на Запада или граничещи със Запада – Украйна, Финландия, Литва, спомената беларусите. Но тогава трябва да бъдат изброени всички: татарите, чувашите, чеченците, ингушите, защото там е воювал цял чеченско-ингушки редовен полк.

По тяхната логика и турците трябва да бъдат разделяни на кюрди, египтяни, сирийци, ливанци и всички, които са били част от Османската империя. Може да се разделят българите на българи и македонци. Това е просто историческа шизофрения и издевателство над паметта на воините-освободители. Всичко това е политически мотивирано, така че да се покажат толерантни пред Запада, НАТО и ЕС. Затова и реакцията на патриарха /Кирил/ е правилна", пише Решетников.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


419
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
5
 
5
 
! Отговори
БОЯРАШНИК преди 6 години
КЛОАКА
273
13
 
8
 
! Отговори
до 297 преди 6 години
А НА ВЕЛА ПЕЕВА КОЙ ОТРЯЗА ГЛАВАТА И Я НАБИ НА КОЛ НАЛИ ВИЕ ФАШИСТИТЕ БЕ ЗАЩОТО СТЕ ДЕМОКРАТИ ЗАЩО УБИВАХТЕ ДЕЦА И ЖЕНИ ?
272
7
 
14
 
! Отговори
свинаря преди 6 години
Благодарни сме на руските герои, дали живота си за свободата на България. Също така проклинаме руските престъпници окупирали България през 1945 година. Сегашния руски политически елит е наследник на тези,които окупираха нашата страна и няма за какво да им благодарим точно на тях. Стига с това навеждане.
271
5
 
13
 
! Отговори
до 290 преди 6 години
Въобще не се учудвам на комунистическо-сатанинската гавра с паметта на милионите жертви на Сталин ! Вие комунистите сте антихора !!!
270
5
 
6
 
! Отговори
Лошо иде демокради преди 6 години
Тръмп уволни държавния секретар Рекс Тилърсън. По заповед на коварния Путин разбира се. Тилърсън не могъл да прокара Стамбулската конвекция на Балканите. Прецакал го някой тъмен балкански субект Борисооглу или как му е там името. Взел парите, казал "Няма мърдане, пускам троловете по всички линии и сме в конвекцията" После почнал да го усуква, лошо било международното положение, дигал кръвно/защото навремето лапал много филии с мас/, имало много гадове, комунисти, агенти на Дс и обикновени и пр
269
0
 
7
 
! Отговори
до 289 преди 6 години
ДА ВСИЧКИ ТУРЦИ И ДЪРЖАВНИ ИЗМЕНИЦИ МИСЛЯТ ТАКА И НЕ ОБИЧАТ РУСКИТЕ БЪЛГАРИ!ОТДЕЛИЛИ СЕ ОТ БЪЛГАРИТЕ ПРЕЗ 9-10 ВЕК ....ЗАЩОТО РУСА КОСА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ДЪРЖАВА КАКТО ПОКРАЙНИНИ (УКРАИНА)НА ДРУГА ОБЛАСТ КЪДЕТО СА ПОГРЕБАНИ КОСТИТЕ НА АСПАРУХ!САМО БЪЛГАРОФОБИ И БЪЛГАРОУБИЙЦИ МОГАТ ДА НАСТРОЙВАТ ЕДИН НАРОД КАТО ГО РАЗДЕЛЯТ НА НЯКОЛКО НАРОДА !САМО ФАКТИ ГОСПОДА ДЪРЖАВНИ ИЗМЕНИЦИ!
268
9
 
7
 
! Отговори
Русофил преди 6 години
Момче,стига си ги ръсил анти-руските си простотии,то и в пропагандата се иска малко акъл,не гол ентусиазъм.
267
5
 
5
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Русия не е независима държава, това е държава която се управлява от Синедриона и световния финансов капитал, а всички олигарси са евреи!!!Русия -просто такава държава вече няма!!!Абсолютно същото се отнася и за България!!!Дерзайте селяни, живота е жесток!!!Агент Джеси Джоунс!ЦРУ!!!
266
4
 
6
 
! Отговори
Говорител с лиценз преди 6 години
Смея да говоря от името на жертвите на Сталин. Например дядо ми бе близък съратник на Бащата на народите, но веднъж кихнал и не казал наздраве. Сталин извикал Берия и Жуков и пребили дядо ми. Дори изяли черния му дроб. После, естествено го разстреляли. Това той лично ми го разправяше и помня, когато времето се сменяше, него го свиваше пашния нерв.
265
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От Русия никой не е видял нищо добро.
264
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И този кремълски паж и слуга радев дори покани диктатора Путин у нас-НИКОГА!!!
263
5
 
4
 
! Отговори
До до 277 преди 6 години
Не смей да говориш от името на стотиците хиляди български жертви на сталинска Русия !Първо, жертвите на Сталин са стотици милиарди, дори милиони. Второ, нали уж се борихме по барикадите за гласност и демонокрация, за повече банани и гъспапир?Успокой се, санитарите са наблизо...
262
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вън на руснаците от България !!!!!
261
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е сама. Върши гадости и целия цивилизован свят я мрази. Отровиха Скрипал и дъщеря му с невропаралитична отрова в Англия, плюят по всичко нормално... диваци.
260
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вън на руските потгъзници от България. Тук е Европа.
259
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябват ни спешни законодателни промени. При продажба на недвижима собственост на граждани извън ЕС, да се дължи данък-продажба в размер на 25 % от сумата по сделката. Това ще спре разпродаването на майка България на подставени руски милиционери.
258
7
 
1
 
! Отговори
Инфо за демокради преди 6 години
Гражданският шрифт (на руски: Гражда́нский шрифт), или както е по-популярен като Руска азбука или Руска кирилица, е модификация на кирилицата, въведена от руския цар Петър I в периода 1708 1710 г. Е, с тези букви пишете днес и плюете по Велика Русия за някой кирлив долар или евро. Излагаме се пред чужденците, сега, когато Бочко ръководи целиот Евросоюз!!
257
6
 
4
 
! Отговори
до 277 преди 6 години
Не смей да говориш от името на стотиците хиляди български жертви на сталинска Русия ! Не смей да говориш от името на българския народ, който ви ненавижда толкова, колкото и вашите съветско-руски " братушки " !!!
256
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Решетников ли си къв си. Това какво приемате много слабо ни интересува.
255
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е смъртен враг на България и винаги е била. Те винаги са ни ненавиждали и са били срещу нас защото ИМАТ ЦИВИЛИЗАЦИОНЕН КОМПЛЕКС ОТ БЪЛГАРИЯ!