Военна операция: САЩ, Франция и Великобритания удариха Сирия

Тя е в отговор на извършената според тях от сирийския режим химическа атака
Обновена: 15 апр 2018 07:25 | 14 апр 2018 07:22,
627
Военна операция: САЩ, Франция и Великобритания удариха Сирия
Снимка: БТА

Президентът Доналд Тръмп обяви, че САЩ, съвместно с Великобритания и Франция, са започнали военна операция срещу Сирия в отговор на извършената според тях от сирийския режим химическа атака в град Дума на 7 април, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Започнала е съвместна операция заедно с Великобритания и Франция, благодарим и на двете страни", каза Тръмп в изявление от Белия дом. Той обеща, че операцията ще продължи "колкото е необходимо" и докато Сирия не престане да използва химически оръжия.

Силни експлозии са чути в сирийската столица Дамаск, а от източната част на града се издигат гъсти стълбове дим.

Тръмп заяви, че се нанасят прецизни удари по "обекти от програмата за производство на химически оръжия на сирийския диктатор Башар Асад".

Доналд Тръмп заяви, че съдбата на режима в Дамаск е в ръцете на сирийците и предупреди Иран и Русия заради връзките им със Сирия.

"Каква е тази нация, която би искала да бъде свързвана с масовото убийство на невинни мъже, жени и деца?", запита той.

САЩ, Франция и Великобритания се бият "срещу варварството", заяви Тръмп, който окачестви като "чудовищни" химическите атаки на Асад. Той каза, че на 7 април в Дума сирийският президент Башар Асад е използвал химически оръжия и това е "значителна ескалация в употребата на химически оръжия от този много ужасен режим".

Тръмп заяви, че ударите по Сирия са пряк резултат от неуспеха на Русия да спре употребата на химически оръжия от Сирия и добави, че Русия трябва да реши "дали да продължи по този мрачен път или да се присъедини към цивилизованите нации".

Тръмп увери, че САЩ не се стремят към "безкрайно присъствие" в Сирия и ще обмислят изтегляне на войските си, щом групировката "Ислямска държава" бъде разгромена, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

САЩ разчитат на подобряване на отношенията си с Русия и Иран, но приемат, че това може да не стане, заяви Тръмп, цитиран от ТАСС.

Британският премиер Тереза Мей заяви, че тези удари нямат за цел намеса в гражданската война, нито смяна на режима.

"Действаме заедно с нашите американски и френски съюзници", каза Мей.

Тереза Мей заяви, че ударите са ограничени и високоточни. По думите й те не ескалират допълнително напреженията в региона и се прави всичко възможно да се избегнат цивилни жертви.

Целта на операцията е възпиране на сирийския режим. Тя ще изпрати ясен сигнал на всеки друг, който смята, че може безнаказано да използва химически оръжия, заяви британският премиер.

Френският президент Еманюел Макрон пък заяви, че Франция участва в операцията в Сирия заедно със САЩ и Великобритания, защото Париж и съюзниците му не могат "да толерират да се банализира употребата на химически оръжия", предаде Франс прес.

Сирийската държавна телевизия съобщи, че в Сирия е започнала "американска агресия в сътрудничество с Франция и Великобритания", предаде Франс прес.

Сирийската противовъздушна отбрана е влязла в действие срещу западните ракети. Според американски официален представител при ударите се използват крилати ракети "Томахок" и те са насочени към множество цели, отбелязва Ройтерс.

Според свидетели е ударен столичният квартал Барзах, където има научноизследователски обект.
Сирийският център за наблюдение правата на човека заяви, че освен този обект са ударени редица сирийски военни бази в Дамаск. Сред ударените са елитните сирийски военни части Четвърта дивизия и Сирийската републиканска гвардия.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


627
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
367
3
 
9
 
! Отговори
WW 3 преди 6 години
Играта с огъня отдавна е известно до къде може да доведе ! В случая нещата са на ръба на ядрена световна война в която всички знаем че няма да има победители ! Просто човечеството приключва !!! Ситуацията е много по опасна от така наречената ,,Кубинска криза...! Единственото което ни дели от това да няма УТРЕ е здравия разум и преговорите иначе ... ----------------------------------------------------- ...
366
11
 
21
 
! Отговори
До 395 преди 6 години
Тази нощ за пореден път Русия спаси света.
365
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази нощ за пореден път запада направи смешна Русия.
364
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Владимир ПутинЕ ти само това знаеш ,през мирно време без видими причини изтребителите ти да прелитат над кораби на НАТО и да демонстрират колко сте " велики "!Ама когато нещата станат сериозни ,криете се като мишки !
363
16
 
21
 
! Отговори
БЪЛГАРКАТА преди 6 години
ХИМИЧЕСКА АТАКА ОРГАНИЗИРАНА ОТ ВЕЛИКИТЕ СИЛИ САЩ, МАКАРОНЧО, ТЕРЕЗКА ЗА ДА ЗАМАЖАТ ПОЛОЖЕНИЕТО СЪС "СКРИПАЛ" ЩОТО МНОГО СЕ ИЗЛОЖИХА ТАМ. ГОТОВИ СА ДА УНИЩОЖАТ СВЕТА НО ДА НЕ СЕ ПРИЗНАЯТ ЗА ВИНОВНИ. МНОГО УМНИ ХОРА БРЕЙ. ДА НЕ ИМ ПРИПОМНЯМЕ КОЛОНИАЛНОТО ИМ РОБСТВО ПО СВЕТА ЩО НАРОД Е ЗАГИНАЛ ОСОБЕНО НА АНГЛИЧАНИТЕ КОИТО 1000 ГОДИНИ СА МАРОДЕРСТВАЛИ В ИНДИЯ. И ВИЕ ПЛЕЩИТЕ ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ И ДЕМОКРАЦИЯ.
362
9
 
13
 
! Отговори
Владимир Путин преди 6 години
Няма да оставя това без наказание ! Когато настанат мирни времена ,моите изтребители пак ще прелита над корабите на НАТО и ще ги " хвърлят в паника " !
361
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ОТГОВОРНещо по смислено не можа ли да измислиш бе?Каква е разликата дали ще избият 100 или 200 души наведнъж на собствена територия или ще тръшнат двама в сърцето на Англия без никой да ги усети?( да приемем че това е дело на Русия) Е има разлика и то голяма,във втория случай унижението за Англия и САЩ е пълно защото не се знае какво друго е вкарано от руснаците в тия държави за да бъде използвано когато наистина му дойде времето.
360
13
 
21
 
! Отговори
Напъни жалки преди 6 години
Русофилите станаха за смях , но те са свикнали големите да ги мачкат и бият.Каде ви е вожда , онзи смелия фастък.
359
8
 
15
 
! Отговори
сигурна самоотбрана преди 6 години
Когато в района има лъвове най-сигурната самоотбрана за една мечка е да се скрие в бърлогата си и да не си показва носа на вън ! Така направи и руската " мечка " " БРАВО НА РУСКАТА МЕЧКА " !" МОЛОДЕЦ РУССКИЙ МЕДВЕДЬ " !
358
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Генералния щаб на Сирия е заявил, че по територията на Сирия са изстреляни 110 ракети от военните агресори САЩ, Англия, Франция, в нарушение на всички международни договори, без резолюция на ООН, само с резолюция от " белите какски на шорош, показващи как пръскат с маркучи"!12 незаконно изстреляни американски ракети към авиобазата Джумейр са били прихванати и свалени! Други насочени към цивилни учреждения или военни обекти също са прихванати и свалени, други са отклонени към безлюдни райони!
357
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много прцизен удар! Всички изтреляни ракети от американците и техните съюзниците са поразили зададените цели! Руското ПВО отново се доказа, като абсолютно неефективно!
356
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудесна новина! Браво на тръмп!
355
10
 
8
 
! Отговори
ОТГОВОР преди 6 години
До АнонименАбе,само да питам,защо след като тия руснаци за нищо не стават краварите и Англия не бомбардират лабораторията в Русия в която уж бил произведен ,,Новичок'' нали я знаят къде е?КОГАТО С "НОВИЧОК" РУСНАЦИТЕ ИЗБИЯТ МАСА ОТ ХОРА НАПРИМЕР 100 ИЛИ 200 ДУШИ НА ВЕДНЪЖ , ТОГАВА " КРАВАРИТЕ " ЩЕ ПОКАЖАТ НА РУСКИТЕ ДИВАЦИ ПРАВИЛАТА НА ИГРАТА ! РУСКАТА " МЕЧКА" И ТОГАВА НЯМА ДА ПОСМЕЕ ДА СИ ПОКАЖЕ НОСА ИЗВЪН БЪРЛОГАТА ! ГОЛЯМО УНИЖЕНИЕ - РУСНАЦИТЕ СЕ КРИЯТ КАТО МИШКИ !
354
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 379Да де няма свалени ракети от руснаците свалени са от сирийците със руски ракети разработени през 60-те и 70-те години.100% успеваемост,100 ракети и резултат,съборени 2 празни хамбара,3 жертви и десетина бабички с уплах.А,да и един старец който се задавил от смях.
353
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако джуджето не разбере това предупреждение на запада,последиците за Русия няма да закъснеят.Русия е знаела за тази военна операция на запада,но е вярвала,че до нея няма да се стигне.Все пак,изтеглянето на руски части от определени терени в Сирия,говори,че в последния момент,е задействал механизмът за самозащита на руснаците.
352
3
 
6
 
! Отговори
ОТГОВАРЯМ преди 6 години
До АнонименАбе,само да питам,защо след като тия руснаци за нищо не стават краварите и Англия не бомбардират лабораторията в Русия в която уж бил произведен ,,Новичок'' нали я знаят къде е?КОГАТО С "НОВИЧОК" РУСНАЦИТЕ ИЗИЯТ МАСА ОТ ХОРА НАПРИМЕР 100 ИЛИ 200 ДУШИ НА ВЕДНЪЖ , ТОГАВА " КРАВАРИТЕ " ЩЕ ПОКАЖАТ НА РУСКИТЕ ДИВАЦИ ПРАВИЛАТА НА ИГРАТА ! РУСКАТА " МЕЧКА" И ТОГАВА НЯМА ДА ПОСМЕЕ ДА СИ ПОКАЖЕ НОСА ИЗВЪН БЪРЛОГАТА ! ГОЛЯМО УНИЖЕНИЕ - РУСНАЦИТЕ СЕ КРИЯТ КАТО МИШКИ !
351
15
 
13
 
! Отговори
агресори преди 6 години
Единствената държава в света която използва атомна бомба срещу мирни жители е Америка,после и фосфор и уби хиляди деца по света.Путин няма нужда да ги изпепелява тази *** просто Русия,Китай,Бразилия,Иран,Северна Корея и т.н трябва да чукнат долара и Америка фалира.
350
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 380Мунчо ,от Ислямска държава няма нужда руснаците да ме спасяват !.Няма никаква "ислямска държава" и това го знаят и децета. Има едни платени наемници, които изпълнавят поръчката - "всяване на страх сред европейските офце". А "страхът" рано или късно ще накара "жертвите на страха", да поискат "спасение" ... и то с радост ще дойде под формата на "здравата ръка" на т.н. Нов (стар) ред, но с нови средства - електронно-банковият концлагер!Със света, какъвто го знаем отдавна е свършено !
349
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сирийското ПВО, разработка от 60-те на 20 век са свалили всичките 12 американски ракети " Томасоц" насочени към авиобазата Думейр, разположена на изток от Дамаск!инфо: независими медии
348
12
 
3
 
! Отговори
Мунчо преди 6 години
Лани Тръмп прати 60 томахавки и Башар превзе Дейр-ес-Зор, Хомс и Източна Гута. Сега тримата - Тръмп, Макарон и бабето пратиха 110 томахавки - да се готвят Идлиб и Рака