Военна операция: САЩ, Франция и Великобритания удариха Сирия

Тя е в отговор на извършената според тях от сирийския режим химическа атака
Обновена: 15 апр 2018 07:25 | 14 апр 2018 07:22,
627
Военна операция: САЩ, Франция и Великобритания удариха Сирия
Снимка: БТА

Президентът Доналд Тръмп обяви, че САЩ, съвместно с Великобритания и Франция, са започнали военна операция срещу Сирия в отговор на извършената според тях от сирийския режим химическа атака в град Дума на 7 април, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Започнала е съвместна операция заедно с Великобритания и Франция, благодарим и на двете страни", каза Тръмп в изявление от Белия дом. Той обеща, че операцията ще продължи "колкото е необходимо" и докато Сирия не престане да използва химически оръжия.

Силни експлозии са чути в сирийската столица Дамаск, а от източната част на града се издигат гъсти стълбове дим.

Тръмп заяви, че се нанасят прецизни удари по "обекти от програмата за производство на химически оръжия на сирийския диктатор Башар Асад".

Доналд Тръмп заяви, че съдбата на режима в Дамаск е в ръцете на сирийците и предупреди Иран и Русия заради връзките им със Сирия.

"Каква е тази нация, която би искала да бъде свързвана с масовото убийство на невинни мъже, жени и деца?", запита той.

САЩ, Франция и Великобритания се бият "срещу варварството", заяви Тръмп, който окачестви като "чудовищни" химическите атаки на Асад. Той каза, че на 7 април в Дума сирийският президент Башар Асад е използвал химически оръжия и това е "значителна ескалация в употребата на химически оръжия от този много ужасен режим".

Тръмп заяви, че ударите по Сирия са пряк резултат от неуспеха на Русия да спре употребата на химически оръжия от Сирия и добави, че Русия трябва да реши "дали да продължи по този мрачен път или да се присъедини към цивилизованите нации".

Тръмп увери, че САЩ не се стремят към "безкрайно присъствие" в Сирия и ще обмислят изтегляне на войските си, щом групировката "Ислямска държава" бъде разгромена, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

САЩ разчитат на подобряване на отношенията си с Русия и Иран, но приемат, че това може да не стане, заяви Тръмп, цитиран от ТАСС.

Британският премиер Тереза Мей заяви, че тези удари нямат за цел намеса в гражданската война, нито смяна на режима.

"Действаме заедно с нашите американски и френски съюзници", каза Мей.

Тереза Мей заяви, че ударите са ограничени и високоточни. По думите й те не ескалират допълнително напреженията в региона и се прави всичко възможно да се избегнат цивилни жертви.

Целта на операцията е възпиране на сирийския режим. Тя ще изпрати ясен сигнал на всеки друг, който смята, че може безнаказано да използва химически оръжия, заяви британският премиер.

Френският президент Еманюел Макрон пък заяви, че Франция участва в операцията в Сирия заедно със САЩ и Великобритания, защото Париж и съюзниците му не могат "да толерират да се банализира употребата на химически оръжия", предаде Франс прес.

Сирийската държавна телевизия съобщи, че в Сирия е започнала "американска агресия в сътрудничество с Франция и Великобритания", предаде Франс прес.

Сирийската противовъздушна отбрана е влязла в действие срещу западните ракети. Според американски официален представител при ударите се използват крилати ракети "Томахок" и те са насочени към множество цели, отбелязва Ройтерс.

Според свидетели е ударен столичният квартал Барзах, където има научноизследователски обект.
Сирийският център за наблюдение правата на човека заяви, че освен този обект са ударени редица сирийски военни бази в Дамаск. Сред ударените са елитните сирийски военни части Четвърта дивизия и Сирийската републиканска гвардия.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


627
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
427
0
 
1
 
! Отговори
La France преди 5 години
Vive la France!
426
1
 
1
 
! Отговори
А преди 6 години
КЪДЕ СИ ВЕДЯЛ МЛАД И ЗДРАВ МЪЖ ДА СЕ НАМЕСВА В БОЙ ,КАТО ВИЖДА КАКВИ ВЪШЛЮВЦИ СЕ ЕЖАТ ДА СЕ БИЯТ,ИЛИ СА СЕ РАЗБРАЛИ ИЛИ ТОЛКОВА ИМ СИЛАТА,,КЪДЕ СА ХИМ.ОЛЪЖИЯ ИЗЛИЗАМ НА ТЕРАСАТАНЯМА НИКАКЪВ МИРИЗ ОТ КЪМ СИРИЯ,ГОЛЯЯМ СМЯХ.
425
4
 
5
 
! Отговори
пророка Олег преди 6 години
До Анонимен - ******ко стига гледа CNN , виж какво дават по Сирийската и руската телевизии и направи съпоставка кое е верно и кои - НЕ
424
0
 
1
 
! Отговори
Писна ми преди 6 години
Кое е истинска новина и кое фалшива - никой не знае. ***.
423
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руската пропаганда казва, че били свалени 70 ракети. От друга страна министерството на отбраната на САЩ обяви на първата пресконференция след ударите, че сирийската армия не е успяла да свали нито една ракета и ПВО системата ѝ е неефективна и не е оказала съществено влиание върху хода на операцията.Незнам за вас, но аз на руснаците отдавна спрях да вярвам! Нали Путин каза, че ще потопи американските кораби и да свали американските самолети дръзнали да нападнат Сирия? Какво стана? Пак излъга!
422
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
После пак се чудете защо арабите правят атентати.Мслко ви е ,всеки ден трябва да живеете в страх западни животни.
421
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те удрят Сирия, после ние трябва да приемаме бежанците.Айде моля удрящите да приютят хората дето им разрушават домовете и родината.Не сме длъжни да покриваме чуждият масраф.
420
2
 
4
 
! Отговори
Астроном преди 6 години
До Анонимен:"Абе като гледам на клипа, нито една не свалиха. Всички стигнаха до земята"Ми то горе нищо е е останало. Всичко слеза на земята. Опасно е само за подводнице. Те не могат да изплуват понякога. Но самолет, балон, ракета - няма останали "горе"
419
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Nice and smartАбе като гледам на клипа, нито една не свалиха.Всички стигнаха до земята.А с опитите си да разстройват навигацията на ракетите, руснаците най-много да я пратят вместо във военен обект, в някоя болница или детский сад. По-добре не се мешайте, она си знае къде требе да удари.
418
10
 
15
 
! Отговори
Nice and smart преди 6 години
хахаххаха 30 годишни ПВО свалиха умните и красиви ракети - хахахха
417
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ООН за красота ли са?
416
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе не знам ама с Ц125 и Ц200 от преди 30 години , 80% от умните и красиви Тръмпоретизаминаха - хаххахаха
415
5
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
гледайте в you tube клиповете които ясно показват кой и как инсценира химическата атака!
414
9
 
18
 
! Отговори
анал либераст преди 6 години
не е зле да се погледа и друга телевизия освен CNN. да видите как Сирийците в големите градове са на улицата и празнуват с танци и песни и развяват Сирийски и Руски глагове и викат в подкрепа на Асад. тия хора няма да ги сломят лесно - 7 години се бориха против краварския агресор. СМЪРТ НА ФАШИЗМА - СВОБОДА НА НАРОДА
413
7
 
4
 
! Отговори
панко тръмпов преди 6 години
нашите ракети са най-умните и красивите.конструирани са да не убиват невинни"дечица" а да търсят само войници надиктатори,и невинните дечица им сеэахласват от красотата.сега подготвяменови още по-хуманни ракетки с които щеиэпратим на невинните дечицахуманитарна помощ.нека бог накаже лошите чичковци илелички които унищожават детсвото ви..с гроэни и немислещи ракети.Каэах-хау.
412
2
 
4
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
Коментарите ви показват нивото на интелегентност!!!!!От 200 коментара ,само един съдържа думата Китай!!А думата Китай е критерии за интелегентност ,защо показва колко напред може да видите !Мака р ,че за троловете не им се плаща да мислят! Но все пак има и други,смятани за обработвани или обекта на троловете!Ако едените са на ниско ниво ,то и другите би следвало да са същите.Нещо да е грешно в тази логока!!!ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА
411
8
 
11
 
! Отговори
пророка Олег преди 6 години
хахаха божееее боже , Тромпета каза че мисията била изпълнена - чудя са тъпоглавите данъкоплатци кравари - да похарчи милиарди долари за 100 ракети , които пак заминаха на м***йната си и 70 бяха свалени , че може и да са повече свалените. ГМО и Фаст Фуда не прощават - краварската Макдонълдс нация е може би най-тъпоумната на света - синоним на невежество, мързел и т.н
410
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей, алявци, постоянно пътувам, или с автобус или с влак, и според мен вчерашната трагедия, може на всеки да се случи, защо това не ви интересува, а за Сирия. Защо само по една телевизия казаха, че на шофьорката-убийца, са отнели преди години книжката за алкохол и наркотици, и преди няколко месеца са я й върнали.
409
6
 
18
 
! Отговори
Не е Добре! преди 6 години
Явно хората във Вашингтон не смятат да спират. Имат си план да да нападат, разоряват и завладяват държави една след друга по-измислени поводи и да убият много хора в процеса и да прогонят и оставят без дом много повече.
408
1
 
3
 
! Отговори
Hhhbh преди 6 години
Турция: До сега къде бяхте от 2011 насам?