След 9 дни в морето – 629 мигранти акостират във Валенсия

Италия и Малта отпратиха кораба "Акуариус" от пристанищата си
17 юни 2018 09:32,
37
След 9 дни в морето – 629 мигранти акостират във Валенсия
Снимки: Reuters, архив

Общо 629 спасени в морето мигранти пристигат днес в испанското пристанище Валенсия след девет дни в морето, но въпросът за европейския подход към имиграцията остава открит, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Испания се притече на помощ на мигрантите, предимно от Субсахарска Африка, след като Италия и Малта отказаха да му позволят да пусне котва в техни пристанища. Италианското правителство използва кораба, за да покаже антиимигрантската си позиция, а наскоро встъпилият в длъжност испански премиер Педро Санчес демонстрира по-либерално отношение, но проблемите около кораба "Акуариус" подчертаха липсата на единна позиция на ЕС за справянето с потоците от хора, бягащи от бедността и конфликтите.

Още по темата

"Хората идват в Европа, търсейки европейски ценности, солидарност и подкрепа", заяви вчера генералният секретар на Червения кръст Елхаджи ас Си на пресконференция във Валенсия. "Всичко друго е предателство към самата Европа", добави той.

Екип от 2320 души очакват във Валенсия "Акуариус" и двата италиански кораба, които поделиха пътуващите в него, за да направят пътуването по-безопасно.

Антимигрантските настроения в Италия се засилиха, след като над 600 000 души пристигнаха в страната за последните пет години. Това помогна на националистическата партия "Лига" да стане част от коалиционното правителство. В Испания за момента пристигат далеч по-малко, но броят им нараства бързо. Повечето испанци подкрепят приемането и оказването на помощ на бежанците, показват проучванията на общественото мнение.

Според италианското правителство трафикантите се възползват от неправителствените хуманитарни организации, поради което им забрани да водят в италиански пристанища мигранти, спасени от техни кораби. Италианският твърдолинеен вътрешен министър Матео Салвини заяви във Фейсбук, че "Тези хора трябва да разберат, че Италия повече не желае да насърчава бизнеса с незаконната имиграция, така че ще трябва да намерят други [неиталиански] пристанища, към които да се насочат".

В отговор една от неправителствените организации, "Мишън Лайфлайн", написа на немски език в Twitter "Когато фашистите ни популяризират..."

Салвини отвърна с гневен туит, заявявайки, че "обидите и заплахите няма да ни спрат". Италианците ще управляват собствената си страна, обеща той.

Няколко часа по-късно италианският министър на транспорта Данило Тонинели отправи в Twitter призив към Холандия, където са регистрирани корабите на организациите, "да ги накара да се върнат у дома".

Спасителните мисии на хуманитарните организации нарушават международните правила, защото не разполагат с адекватни за целта средства и може да поставят под заплаха живота на хора, заяви министърът.

"Мишън Лайфлайн" отхвърли това твърдение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
и аз непрекьснато пиша да ми се обясни какво означава евроценности но нито един *** не ми обяснява
8
2
 
34
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
защо вьв валенсия а не в мароко всички кораби с бежанци да поемат кьмафриканския бряг и да не се ослушват
7
2
 
45
 
! Отговори
Бху преди 5 години
Жалко Валенсия беше хубав град. Амин.
6
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да са им честити на валенсиансиците. Днес откриват новата пряка линия африка - европа.
5
1
 
52
 
! Отговори
киро преди 5 години
Холандия е базата на тези организации, там са регистрирани корабите с които обикалят африканските брегове и събират черните.Защо тогава не си ги карат в Холандия?Холандски организации, холандски кораби, а карат тарам*уките в Италия и Испания?Търсели европейски ценности!!!Леле... Този ЕС е голям провал. Някакви неизвестни чиновници от Брюксел, никога не живели в реален свят, определят бъдещето на децата ни като заселват континента с мю*слита
4
2
 
36
 
! Отговори
мак преди 5 години
Испания дава сигнал, че е готова да ги приема и за в бъдеще. Този кораб, след като слязат пасажерите, ще прави още курсове по транспортиране на гостите до Европа. Горките европейци да не се чудят, че потокът не спира.
3
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И тук срещам понятието "европейски ценности". Някой би ли обяснил какво точно означава?
2
1
 
41
 
! Отговори
ined преди 5 години
Единствено правилното действие е африканците да ги връщат в Африка.
1
6
 
26
 
! Отговори
fesa преди 5 години
Aми така ще е,време е за сметката.Нали подкрепяхте насилствена демокрация в арабския свят,нали сменихте,някои ги убихте лидерите на тези държави.Колко природни богатства откраднахте от тези страни,безплатен обяд няма бе хора,кога ще го разберете това.Винаги едното е за сметка на другото!