Дяволският климатичен кръг: Когато охлаждането е затопляне!

Климатиците причиняват тежки вреди на околната среда
Обновена: 30 юли 2018 20:41 | 30 юли 2018 20:35, Елка Василева
24
Дяволският климатичен кръг: Когато охлаждането е затопляне!
Снимка: архив, Reuters

Милиони хора по света използват климатични инсталации и охладителни системи. Тези уреди наистина могат да спасяват животи, но в същото време нанасят тежки вреди на околната среда. Един дяволски кръг, пише Дойче веле.

Достъпът до охладителни системи е жизнено важен за хората. Даже не говорим толкова за климатиците, с които охлаждаме домовете си в горещите летни дни, колкото за съхранението на лекарства и хранителни продукти. Но повече от един милиард души по света нямат възможност да ползват такава техника, става ясно от доклад на „Устойчива енергия за всички“ (Sustainable energy for all). Милиони от тях са земевладелци и животновъди от слабо развити региони в Азия и Африка. Изчисленията показват, че до 40 процента от тяхната продукция се разваля, преди да достигне пазара.

Още по-притеснителен е фактът, че около половин милион хора годишно умират от болести, причинени от недохранване. Според Световната здравна организация (СЗО) това се дължи най-вече на липсата на охладителни системи, в които хранителните продукти да се съхраняват.

Лекарствата също трябва да се държат на студено. Но заради недостига на охлаждащи системи в Индия хладилното съхранение на ваксините и други жизненоважни медикаменти в страната е прекъсвано в 20 процента от случаите.

14 милиарда уреди до 2050

Учени смятат, че глобалното затопляне ще наложи производството на повече хладилници, фризери и климатици, като до 2050 година броят на охладителните уреди ще достигне внушителните 14 милиарда. „Ако климатът не се изменяше, правото на охлаждане би било като правото на достъп до чиста вода и санитарен възел“, казва Марк Радва, ръководител на икономическия отдел към Рамковата конвенцията за климата на ООН. Но глобалното затопляне е факт, а така необходимите охладителни уреди допринасят за него.

Климатиците и хладилниците се нуждаят от флуоровъглеводороди (HFC), за да функционират. Тези вещества образуват парников ефект и допринасят за покачването на температурите. В същото време климатичните и охлаждащи системи харчат толкова много ток, че до 2040 година работата им ще изразходва 40 процента от електричеството в Южна Азия. Освен това климатичните инсталации отделят вредни емисии във въздуха. А именно мръсният въздух ще причини смъртта на 13 000 души до средата на века, твърдят американски учени.

„Но докато населението на планетата расте, а температурите се покачват, рисковете за здравето и икономиката от липсата на достъп охладителни тела също се увеличават“, казва Рейчъл Кайт от Отдела за зелена енергия към ООН.

Как да ползваме охлаждащи системи без да вредим на околната среда?

Една от стратегиите за справяне с негативните последици за околната среда и човека е производството на по-ефективни охладителните системи. „Ако уредите са два пъти по-ефективни, ще се отделят много по-малко вредни емисии – независимо какво енергия ползваме", смята Браян Холуж от Инициативата за ефективност на ООН. Според него технологията за производството на по-ефективни системи вече съществува. Оставало само световните лидери да стимулират производителите.

Други експерти вярват, че ключът към решаването на проблема с покачването на температурите е по-доброто градоустройство. "Повечето жертви на горещото време живеят в гъсто населени и застроени градове, където няма много свеж въздух", разказва Симоне Зандхолц от Института за околна среда и човешка сигурност към ООН. Затова в градовете трябва да има повече паркове и свободни пространства, обяснява тя. Ако температурите в населените места се понижат, хората ще пускат климатиците си по-рядко.

Междувременно всеки от нас би могъл да помогне, като редовно почиства охладителните си уреди и ги изключва, когато не са му необходими. Друга добра идея е да боядисаме покривите на домовете си в бяло, защото белият цвят отразява слънчевите лъчи и топлината.


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
6
 
1
 
! Отговори
УВреждат ядрото преди 7 месеца
Подадоха че НАГЛИ НАРкоМАНИ НА ВЛАСТ готвят ограбване от европейските народи вкл от този Great Britain and BUlgaria more 90 000 000 000$
за нагло вредна дигитално холограмна техника с която ВЕче УВРЕЖДАТ ТЕЖКО АТМОСФЕРНИЯ ОКЕАН И ЯДРОТО НА ЗЕМЯТА.
/We have problems with Damage the core of the earth with digital hologram technique../
20
4
 
2
 
! Отговори
END of anthropogen преди 7 месеца
Дойдоха данни за обявена тревога за готвена ликвидация на хората тн КРАЙ НА АНТРОПОГЕНА
The end of ANthropogen/ANtropogen ..
Могат да започнат процедури по проучване скоро до месец.
19
0
 
1
 
! Отговори
sport преди 7 месеца
Чета коментарите и вярвам в планът за разрушение на БГ. Няма един читав. Дори и саркастичните са на невероятно ниско ниво. И да, климатиците имат своите добри и лоши черти.
18
5
 
1
 
! Отговори
JJivanov Moonquakes преди 7 месеца
Има информация за искуствени луно тресения около лунното затъмнение.Правят тестове за проучване на проблеми свързани с опасни обитатели около Луната вкл на Земята и зад Марс.

Предупреждават да не се пращат повече човешки обекти към Луната и СЛънцето Вероятно охраната ще обяви карантина срещу Хората населяващи тн ЗЕМЯ>Посочват се вражески оръжия с подпико скенери инсталирани вкл в холограми.САМо една високо плътна холограма засечена от тях събира и облъчва огромни региони до ЗАД ПЛутонов ПОЯС
17
3
 
0
 
! Отговори
JJivanov geolog преди 7 месеца
Обилни дъждове последната седмица правят отчаяни опити да закърпят тежко уврежданата биосферна охрана от нагло престъпни високо вредни скенери инсталирани на автомобили вкл маскирани като фарове и холограмни оръжия за масово поразяване.

НАблюдавания от мен район тази сутрин подава че след силен проливен дъжд предизвикал задръствания на под пътни отоци са закърпени частично само 2 % от засечените тежки обемни пробиви в слоя до 4900 метра на сушата./до 5600 метра надморска височина..
16
6
 
4
 
! Отговори
Фандък преди 7 месеца
'Други експерти вярват, че ключът към решаването на проблема с покачването на температурите е по-доброто градоустройство.'

Това изобщо не е вярно! Колкото по-застроена е София - толкова по-хладно ще бъде! Те небостъргачите хвърлят сянка и така тези по ниското нямат нужда от климатици!
15
1
 
8
 
! Отговори
зевзек преди 7 месеца
фалшива новина , Тръмп и Вовата казаха че няма такова нещо глобално затопляне ...
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Препоръчвам дълбоко и искрено всички феминистки в офисите на днеса да си изключват климатиците в най - горещите летни дни. На нефеминистките препоръчвам да се наслаждават на прохладата, идваща от цивилизацията и технологиите. Успех им желая даже.
13
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Умнико, използване на печка не е реципрочно на използване на хладилник. Опитай пак.Остават ти два опита.
12
0
 
14
 
! Отговори
Име преди 7 месеца
аз най-много вярвам в манипулирането на данни! ако имаше повече хора, като тези в дойче велe, n-tv, rtl и фолксваген, сега даже немаше да има затопляне, а даже застудяване...
11
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Българите на Балканите когато не с а имали хладилна техника са имали над 40 000 000 овце.
ЧОвешките майки са раждали по шест здрави умни и ценни деца
,Христо Ботев,Любен Каравелов,Иван Вазов ако бяха седяли до 12 клас в тежко вредни училища цакани с камери със СПИН Активатори нямаше да напишат нито ред..
Питайте престъпниците от МОН Колко години са учили в университети Ботев,Каравелов И Вазов..
10
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Друга добра идея е да боядисаме покривите на домовете си в бяло, защото белият цвят отразява слънчевите лъчи и топлината."

А през зимата да ги боядисваме ЧЕРНИ! Два пъти годишно да си боядисваме керемидите. Гинялну!
9
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Те нека глобалните бандити да ръсят по небесата кемтрейлси и нажежават йоносферата с ХААРП и световното стадо да се прави,че не вижда това и то не го засяга,пък нека си пълни куфалниците с т**Ъпотии от централи за формиране на формени тЪЪпЪци,като "Виещо Зеле",и нека стадото продължава да блее и вярва...докато се затрие от м@лоумието си!!!

Ами,пада му се на стадото!Никой не му е виновен!!!
8
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Някои научни прогнози са толкова инфантилни,че се чудя кой им плаща парите.Правят някакви допускания и приемания,които са толкова условни, че граничат с лъжата.После статистически изчисляват и хвърлят смело цифри(като 130 хлд ще умрат ... как ги изчислиха) и накрая се получава гуйно.Верни изчисления след неверни допускания водят до точно това.
7
2
 
28
 
! Отговори
1 преди 7 месеца
DW пак изтрещяха. Те винаги са си били така.
Ако има нещо което е полезно, то непременно е вредно и някой трябва да го контролира защото хората и пазара не могат.
До гуша ми дойде от марксисти !
6
4
 
29
 
! Отговори
к преди 7 месеца
Днес БГ,

ако ме интересува плиткоумната пропаганда на Дойче веле, ще ида на сайта на Дойче веле !!!

когато климата се затопля може и да се ползват повече хладилници, но се ползват и по-малко печки ..... Боже .... и тези хора наричат нас глупави !?
5
2
 
36
 
! Отговори
Гайтан Веждю преди 7 месеца
”Но докато населението на планетата расте”
Растежа на населението на планетата може да се спре...
Изпращаме им нашите 240 и за няколко години ще докарат населението до отрицателен приръст !
Това го могат най -добре ,истински професионалисти!
4
15
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 7 месеца
Между другото климатика ако не се чисти е такъв развъдник на микроби, че директно ви докарва дихателна алергия, астма и накрая рак на белия дроб.

Еле па ако и пушите , комбинацията е смъртоносна.
3
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Като прочетох “Дойче веле“и спрях да чета!
2
36
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Климатиците са вредни за здравето на вси4ки. Даже и за тези които не ги ползват. А за тези които ги ползват да им е 4естито ранното отпътуване към отвъдното. Някои от ползващите ги си мислят 4е климатика има филтър за про4истване на външният въздух които гълта и го охлажда Да. ама Не. Ще умрат млади и красиви. Какво по хубаво от това. А.