Бежанци си отиват за лятната почивка... В Сирия, Афганистан...!

Живеят в Белгия, но се връщат във военните зони за почивка
Обновена: 2 авг 2018 07:04 | 1 авг 2018 21:30, Екип на Dnes.bg
69
Бежанци си отиват за лятната почивка... В Сирия, Афганистан...!
Снимка: архив Reuters

115 мигранти с бежански статут са се връщали в родните си страни за почивка, срещи с роднини или бизнес от началото на годината. Това съобщи държавният секретар за миграцията на Белгия Тео Франкен.

Броят им е нарастнал спрямо предходната година, като те са станали и по-изобретателни, избирайки летища в съседните държави, за да не бъдат заловени от властите.

Става дума основно за сирийски и афганистански граждани, които са получили хуманитарна закрила в Белгия заради военните действия в родните им държави.

"Ние даваме международна закрила на хора, които не могат да се върнат в родните си държави. Това им дава право на някои придобивки, но също води до някои условия", коментира Франкен пред местното "Радио 1".

"Ако се връщат доброволно за ваканция, значи те повече не се опасяват, че ще бъдат преследвани", добавя министърът.

Всички те рискуват бежанският им статут в Белгия да бъде отнет.

Делата им ще бъдат отворени, за да се прецени отново дали те се нуждаят от закрила в ЕС, съобщи Франкен.

Увеличените гранични проверки и подобряването обмена на информация между европейските държави, са причина повече хора да бъдат залавяни на летищата, преди да вземат самолетите за вкъщи. Подобрената координация в ЕС позволява на властите по-бързо да бъдат информирани, ако някой с бежански документи бъде установен да напуска ЕС от друга европейска държава.

Междувременно, Испания поиска извънредна помощ от ЕС за справяне с увеличения брой мигранти, пристигащи от Африка, след като трафикантите се пренасочиха от маршрута от Либия към Италия от Мароко и Тунис към Испания.

От пролетта Западносредиземноморския път стана най-използваният за трафик на хора това лято. За разлика от коридора от Либия, където се използваха гумени лодки, трафикантите товарят хората в Мароко на корабчета, което увеличава шансовете им за успешен преход през морето и позволява повече хора да бъдат превозвани едновременно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
9
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
КОЙ ПОЗВОЛИ НА РОЯЛИСТКАТА СПАНИШ-ДА ИМА" ЕВРОТЕРИТОРИЯ" В МАРОКО??? ЗАЩО ПОПУЛАЦИЯТА НА ЧОВЕЦИ В АФРИКА ТРЯБВА ДА ОБРЕМЕНЯВА УСЪВЪРШЕНСТВАНЕТО НА ЖИВОТА НА ХОРАТА -РАБОТЕЩИ И БЛЪСКАЩИ И БИЕЩИ СЕ С ЖИВОТА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЕВРОПА !?!?! СЕКС В ТРОПИКА И СУБТРОПИКА И ПРОБЛЕМИ ЗА МОИТЕ ДЕЦА В УМЕРЕНИЯТ КЛИМАТ ??? ДАЛИ ЧЕРНИТЕ РОБИ В САЩ САМИ СА СЕ КАЧВАЛИ НА КОРАБИТЕ, ЗА ДА ОТИДАТ ЗА РОБСТВО ???ЛАБОРАТОРНА ЛИ Е ЕБОЛАТА ?
54
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди повече от две години написах един коментар, че това не са бежанци, а екскурзианти. Тогава си навлякох гнева на много хора. Е, оказах се прав.
53
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да си поискат и пари за из път, а и за родата- жените и децата нали са там във войната, ама младите мъже са най- уязвими и раними и първи се спасяват...
52
3
 
19
 
! Отговори
Турко преди 5 години
До 20 години от Европа нищо няма да остане.Нашите *** където стъпнат трева не никне.
51
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали испанският външен министър обяви миналия ден, че имигрантите са нужни на Европа. Сега какво реват?
50
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От това да ти влизат менте мигранти в държавата по- страшното е никой да не иска да влиза и да ти намалее населението и от там и икономиката. Ние не го усещаме щото не сме имали икономика последните 25 години.
49
1
 
41
 
! Отговори
Анти преди 5 години
Испанското правителство няма право да се моли за помощ, след като доброволно започна да приема мигранти на своя територия! А трябваше да се солидаризира с Италия и да затвори пристанищата си за бежанци.
48
1
 
35
 
! Отговори
Европейка преди 5 години
От какво са се изморили-от лежане?Ще им отварят досиетата и ще ги разглеждат отново,защо?Директна депортация и черен печат за 10 години.Докато не дойдат на власт най-най-най-десни няма да се оправят с тези лъжливи, мързеливи навлеци.ПОЧИВКА ИЛИ БИЗНЕС???
47
0
 
44
 
! Отговори
професия преди 5 години
Като работиш мигрант ти се полага годишен отпуск.
46
3
 
50
 
! Отговори
пецата преди 5 години
оказа се че и евроданъкоплатеца е също не по малко *** от бг-тата, само лют комунизъм ще оправи европа, трудови лагери за еврочиновниците и тяхните семейства
45
1
 
60
 
! Отговори
Jas преди 5 години
Заловили 155 "летуващи по родните земи" а колко не са заловили, знаят за тях, но си мълчат пред медиите. А мълчат, защото както винаги не става въпрос за нищо друго освен пари, огромни средства от държавните хазни, които пълни белия европейски балама, на когото всеки ден от екрана му повтарят как трябва да помага на горките refugees...после на 4 им жени и родата до 9 коляно.
44
0
 
17
 
! Отговори
до 48/49 преди 5 години
Решението на проблема се вижда навсякъде:1. Увличаване на данъците ( хората на се доволни но лошата икономическа ситуация винаги е добър аргумен да се лъже народа)2. Намаляване на помощите за хората, които наистина имат нужда (и без това за безсилни да се борят срещу това)3. намаляване на разходите в администрацията - съкращения, намаляване на заплати (това което обединява всички е омразата към администрацията, което е плюс за политиците).Тоест за всяка една мярка има валиден аргумент!
43
19
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Западните държави ще си платят за престъпната и завоевателска политика в Близкия Изток..............като техните фирми крадат нефта там, що не реват???
42
1
 
17
 
! Отговори
До Бобчо преди 5 години
Е то каква ваканция тогава! Значи пак работа. Аааа трябват вече синдикати - няма само да се работи, а правото на почивка, допълнително дни за синдикални дейци, вредни, малка закуска, освежителни напитки за нощен труд! :-)
41
12
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Западните държави са виновни за войната не само в Сирия, но и за разрушаването на редица други държави, сега западняците реват, че им източват социалните системи.............всяко действие има противодействие,не само във физиката!!!
40
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Западните държави са виновни за войната не само в Сирия, но и за разрушаването на редица други държави, сега западняците реват, че им източват социалните системи.............всяко действие има противодействие,не само във физиката!!!
39
0
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбрах защо ги спират на излизане. Да ги спрат, когато се опитат да влезнат пак
38
0
 
64
 
! Отговори
до 45 преди 5 години
Подобни истории съм чувал и за тука в Швейцария. Бежанци настанени в хотел, защото институциите не могат да поемат огромния им брой. Съответно тези тормозят персонала и настояват за 5 звездно обслужване. Закуски по стаите, room service.... Собствениците на хотелите не искат да ядосват никого защото далаверата е голяма и им лижат ....ците на тези бежанци.Извратена система, обаче по новините от българи и румънци най-много ги е страх...
37
0
 
45
 
! Отговори
Циник до 43 преди 5 години
Турски бизнесмен купи във Франкфурт - ОГРОМНАТА сграда на фалиралия Некерман - бизнесидеята му е - да я превърне в хайм за бежанци - и да касира от държавата !Ще си избие парите за 0 време, и ще натрупа печалба , за която ние не смеем и да сънуваме!Правилното име е - ИНДУСТРИЯ за бежанци! В Берлин - политичка от "зелените" стартира акция за набиране на доброволци, които да качват храната на бежанците от 1ия до 5ия етаж на хайма в който са настанени...не съм сигурен - закуската дали е по легла
36
0
 
43
 
! Отговори
Бобчо преди 5 години
Абе ваканция викате, да, прибират се, правят една тренировка по колене, бесене, стрелба, бомбене, изнасилване и се връщат. Тъй се, да не губят практически опит. И всичко за сметка на ЕС.