Обичаният деспот: Как Реджеп Ердоган успява да омае турците?

Пример за подражание за ниската класа... Но не и за образованите
12 авг 2018 19:46,
431
Обичаният деспот: Как Реджеп Ердоган успява да омае турците?
Снимка: БТА

Къде се крие причината за влиятелността на Реджеп Ердоган над турците и защо те позволяват на един деспот да ги управлява. Отговор търсят две немскоезични издания.

В интервю за вестник "Ди Цайт" известният турски журналист Джан Дюндар посочва, че на президентските избори през юни все пак не всички, а 50 на сто от турците са подкрепили Ердоган. Според Дюндар, за ниската социална класа Ердоган представлява образец за подражание, защото сам е извървял пътя от долните слоеве до върха. Той е възпитан в строг религиозен дух, мечтае да стане футболист, интересува се от политика, рецитира поезия… "Това е историята на един лидер от низините, който на гърба си е изпитал не едно поражение. И тази история е отлично построена и поднесена, така че да намери отзвук сред необразованите и бедни слоеве на обществото. За масите, търсещи утеха и закрила, авторитарната личност на Ердоган е добре дошла", посочва за изданието Джан Дюндар.

Резултите от последния референдум сочат обаче също, че подкрепата за Партията на справедливостта и развитието е намаляла главно сред образованото градско население, докато при хората с ниско образование гласовете за Ердоган са достигали в определени региони и до 70 процента, пише "Deutsche Welle". Едва 39 на сто от турците с висше образование са подкрепили Ердоган, посочва още Джан Дюндар пред "Ди Цайт". И допълва, че министърът на икономиката Берат Албайрак, който е и зет на Ердоган, е представил ситуацията от гледната точка на един избирател по следния начин: “Ако президентът каже, че ще построи магистрала с четири ленти на луната, ние му вярваме".

Ердоган съзнателно използва езика на потиснатите и онеправданите, за да наложи стил на управление, който да затвърди имиджа му на човек издигнал се от низините  до върха, четем още в "Ди Цайт". "Сега земята е наша", гласи неговото посланието. Ердоган неизменно поръчва и следи проучванията на общественото мнение. Така той успява да долови нагласите на народа и да нагоди реториката си към онова, което сочат резултатите от проучванията. Благодарение на ислямското си образование, Ердоган използва много религиозни техники, за да спечели допълнителни симпатии: моли се от трибуната, рецитира стихове, позволява си да показва емоционални реакции. След тежка злополука в турска мина преди четири години Ердоган удари шамар на един от протестиращите, а камерите документираха неговото яростно обръщение: "Само се измъквате, израелска пасмина!" Другаде този изблик би предизвикал бурно негодувание, но сред привържениците му, които също като него следват патриархалните традиции, подобно поведение само засилва възхищението към него, коментира Джан Дюндар пред изданието.

"Силният човек", пред когото всички се огъват

По-нататък в публикацията се посочва още, че откакто Ердоган контролира медиите, той успява да потисне критиките към своя управленски стил. Който се противопоставя, бива изпращан зад решетките. Така Ердоган заплашва  своите противници и не позволява на привържениците си да приемат други идеи, различни от неговите собствени. Тази власт и способностите му да убеждава карат съюзниците му да се съобразяват с него.

Много западни лидери си казват, че трябва да подържат добри отношения с него, посочва в същата връзка и швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг". Сред държавните лидери, които подкрепят Ердоган, е венецуелският президент Николас Мадуро. Самият Ердоган изрази приятелското си отношение към него с думите: “Остани силен, приятелю мой”. Съобщението бе публикувано в туитър след опита за покушение над венецуелския президент. Ердоган не само потвърди публично здравата връзка между Турция и Венецуела, но засили и личната си охрана, считайки че е изложен на подобни рисковете за сигурността като Мадуро, отбелязва изданието. Политическото партньорство между Турция и Венецуела датира още от управлението на диктатора Уго Чавес. Това може да е изненадващо поради големите географски и верски различия между двете страни, но ако не вземаме под внимание етикети като “ислямизъм” или “социализъм”, основата на двете авторитарни системи остава същата: популистка реторика, концентрация на властта, контрол над медиите, четем още в публикацията.

В Турция Ердоган представя себе си като "човекът, пред когото светът застава на колене", посочва също "Ди Велт". Това самочувствие прикрива усещането за малоценност сред маргиналните слоеве и най-вече сред турците в чужбина, като по-този начин заличава тяхното чувство, че са дискриминирани. Само по себе си, това обаче не обяснява изцяло влиянието на Ердоган сред тези слоеве. В едно общество, в което съществуват крайни мнения и позиции, Ердоган представлява мнозинството: на турци срещу кюрди, на сунити срещу алевити, консерватори срещу модернисти. Неговата политическа основа е изключването на "другия", коментира изданието.

Сред причините за успеха на Ердоган, четем още в статията, са и подобренията в образователната и здравната система, които той постигна в първите години на управлението си. И до този момент турският президент продължава да се възползва от тогавашната благодарност на хората, както и от удовлетвореността на местните и чуждестранни бизнескръгове от стабилната икономика в страната. Причината за голямата власт на Ердоган е до голяма степен и в слабостта на турската опозиция. Когато преди президентските избори кандидатурата на неговия партиен съперник Абдула Гюл бе предложена за обсъждане, Ердоган изпрати с хеликоптер в къщата на Гюл началника на своя генерелен щаб. Гюл обяви, че се отказва от кандидатурата си, а началник щаба вече е част от кабинета на Ердоган. Социалдемократите, от друга страна, постигнаха най-големия си изборен успех от 40 години насам, но са разкъсвани от вътрешнопартийни спорове, обобщава в интервю за "Ди Цайт" известният турски журналист Джан Дюнадар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


431
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
343
4
 
5
 
! Отговори
370 преди 5 години
Още ли не са те прибрали в психо диспансера,или те пуснаха като нелечим
342
7
 
11
 
! Отговори
2025г.Истамбул преди 5 години
Нощта бавно се спускаше над опустошения град.Пушеци и смрад се носеха и отравяха въздуха на пищния някога град,сега приличаш на ***.Военна колона от кюрдски бойци караше Реджеб Ердуан облещен и овързан като салам.Отиваха в затвора,където бившия сатрап щеше да преспи и на сутринта да бъде съден по законите на Републиката.
341
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Легнувайте.
340
8
 
17
 
! Отговори
До 128% турчин преди 5 години
ехх, бе ми ти нали и ти български пишеш бе простако :D знаеш ли защо турската лира спада? защото света ясно вижда диващината в турция и как един диктатор бе издигнат от народа си...не можеш да разбереш.. колкото до българите, има млади българи като мен които се състезават в Оксфорд.
339
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"" Как Реджеп Ердоган успява ... "".................Успява, защото страни като Турция, България и Румъния и всички на Изток ... не са дорасли за демокрация.В тази част от света демокрацията не вирее.В тази част от света си трябва овчар със сопа !
338
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пуйката го закъса много, но още нищо не са видели квадратните глави!
337
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност Щатите напоследък живеят зле, само и единствено защото не уважават пуйката! Който не уважава пуйката живее зле, който я уважава, като Венецуела, живее добре!
336
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами нормаоно Тръмпака да разсипе САЩ. Все пак най-голямата финансова инжекция в неговия бизнес е с мътни пари от руснаци. И сега го държат за орехчетата и каквото му кажат, той това прави, иначе ще лъснат много неща и той е единствен, който ще пострада. Цялата му еврейска фамилия дори сега е с него само заради парите на негово име, иначе да са му били шута.
335
5
 
7
 
! Отговори
До 348 и 349 преди 5 години
Каквото и да се пънете с войнствения си национализъм, Турция не е била под комунистически ботуш, както България!Останалото са просто популистки лакардии...
334
0
 
12
 
! Отговори
До353 преди 5 години
"Надай се *** на пияни жени"Докато щатите банкрутират ние ще сме вече дълбоко под водата.
333
17
 
11
 
! Отговори
128% турчин преди 5 години
Хммм ... и гай ***, с население колкот два квартала на Истанбул и икономика, колкото е дневният стокооборот на 2 турски хипермаркета е тръгнал да умува относо делата турски .... Оти не уйдеш да си пасеш уфтсете, ... та и ти да се напасеш покрай тях ...
332
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В пуйкия нали беше много напреднала медицината?Защо не ползваш психиатър?Защото съветите на ходжата очевидно не ти помагат.
331
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Леле...Тръмп обиди пуйкия и ще банкрутира САЩ!Ама моля ви се, уважаеми турчаги, не ни се сърдете, закъде сме американците без вас!Ти вярно си куку, брат!
330
16
 
9
 
! Отговори
128% турчин преди 5 години
Трамп ще банкруптира САЩ, и това го казвам съвсем сериозно. Единственото нещо, което все още държи пробитото корито на краваристанците да плува е факта, че доларът е международна валута. Но след последните глупости на Трамп: - Китай каза, че в търговията с някои страни вече ще позват техните си валути,- Русия каза, че стопяват резервите от американски ценни книжа и долари, и ще преминат на евро и юан,- Ердоан вчера заяви, че Турция вече обмисля да ползва алтернативи на долара.
329
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По цял свят хората внимават да не допускат хиперинфлация, но турците са много по-умни от всички, били са империя 5-6 милиона години и затова им е през peзания, даже добре им идва! Какво знаем ние?Да живей Султанът!
328
5
 
10
 
! Отговори
Любо сондата преди 5 години
Турците са дълбоки хралупи. И мъхести.
327
2
 
5
 
! Отговори
До348 преди 5 години
Я пак че нещо не схванах? Ти ще дойдеш по тъпо парче и от Султаня!
326
19
 
11
 
! Отговори
128% турчин преди 5 години
Мисля че някои пубететчета в балканската котчина булГЕЙристан не са и чували, че Турция е преживяла времена с курс на долара от 1.5 - 2 милиона турски лири и годишна инфлация от 140-150% и въпреки това се е развила. Булгаааар булгааааар ... ако разбираше нещо от икономика, защо жената ти броди из Спания да бере ягодинте на матадора Хорхе или из Гречко да бере краставиците на Йорго, а 12 годишната ти щерка я клати италински пенсионер за кутия кока-кола и пакет цигари?!???
325
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глобално погледнато Тръмп нарита Ердоган само е един туитАми ако пусне още един?.И какво като пусне?Ти разбираш ли, че курсът на лирата няма чак такова значение при работеща икономика? Разбираш ли какво значи Турция да престане да е съюзник на САЩ? Проумяваш ли до какво разместване на геостратегическите пластове ще доведе това?
324
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турци, гърци... Хора като хора... Добри и лоши има навсякъде по тая земя. Само не одобрявам като почнат да се появяват разни възпитани във фашизъм. Насаждането целенасочено на омраза, носи тежки мозъчни увреждания.