В разбита Венецуела слагат край... на безплатния бензин

За $1 там на теория се купуваха над 4 млн. литра гориво
20 авг 2018 21:16, Анисия Иванова
20
В разбита Венецуела слагат край... на безплатния бензин
Снимка: БТА

Във Венецуела на теория е възможно срещу един долар да се купят на черно 4,5 млн. литра бензин. Президентът Мадуро иска да увеличи цените на бензина. Но това е горещ картоф в тази съсипана от хиперинфлацията страна.

"Много меко е да се каже, че ние подаряваме бензин. Ние плащаме, за да го изхвърляме!", заяви Николас Мадуро на конгреса на своята Обединена социалистическа партия на Венецуела. Днес във Венецуела на теория е възможно за един долар ди си купиш на черно 4,5 милиона литра обикновен бензин. Сега Мадуро обяви, че ще увеличи значително цените на бензина.

"Бензинът трябва да се продава по международни цени, за да спрем контрабандата на бензин към Колумбия и Карибика", заяви той в телевизионно обръщение. Според изчисленията Венецуела губи от контрабандата на бензин около 18 милиарда долара годишно, пише "Дойче веле".

Венецуелските правителства субсидират горивата от десетилетия насам. Икономическата криза и хиперинфлацията също не промениха нищо в това отношение. МВФ очаква за тази година рекордна инфлация от един милион (!) процента и прогнозира, че икономиката ще се свие с 18 на сто.

Покачването на цените на бензина обаче е много щекотлива тема. При това почти безплатният бензин не е изобретение на чавизма, а има дълга традиция в богатата на петрол страна. В колективното съзнание се е загнездила представата, че евтиният бензин е основно право на венецуелските граждани. През 1989 година правителството на тогавашния президент Карлос Андрес Перес одобри покачване на цените на бензина в рамките на плана за напасване на МВФ. В страната избухна кърваво въстание, което влезе в историята като "Караказо". Оттогава насам всяко венецуелско правителство премисля по три пъти дали да увеличи цените на горивата.

Обявеното от Мадуро покачване на цените на бензина трябва да бъде осъществено стъпаловидно в рамките на две години и няма да засяга всички в еднаква степен. За тези, които регистрират своя автомобил чрез т. нар. "отечествен паспорт" (Carnet de la Patria ), ще останат в сила субсидираните от държавата цени на бензина. "Отечественият паспорт" е валиден допълнителен документ за самоличност, въведен от правителството на Мадуро през 2017 година, който дава право за получаване на държавни социални помощи. По данни на правителството, близо 17 милиона от общо 30-те милиона венецуелски граждани притежават такъв документ. Опозицията го критикува като политически инструмент за социален контрол.

Икономистът Луис Висенте Леон смята, че покачването на цените е "преднамерена" мярка. "В действителност общото (и необходимо) покачване на цените на бензина в дебата за субсидиите е фокусирано върху онези, които притежават "отечествен паспорт" и автомобил. А това е дискриминиращ популизъм", казва той. Според него, президентът Мадуро иска по този начин да увеличи държавните приходи. А запазването на субсидиите за притежателите на "отечествен паспорт" е "начин за намаляване на политическите загуби поради мярката".

В контекста на хиперинфлацията и продължилата четири години рецесия президентът Мадуро призна в края на юли провала на досегашния икономически модел. Покачването на цените на бензина, което влиза в сила на 20 август, е само част от плана на правителството за съживяване на венецуелската икономика. Освен това във Венецуела ще бъде въведена и нова валута. Сегашният Bolivar Fuerte (силен боливар) ще бъде заменен с Bolivar Soberano (суверенен боливар). От стария боливар ще бъдат премахнати пет нули. И двете валути ще бъдат в обръщение през преходния период толкова дълго, "колкото е необходимо".

Президентът Мадуро уверява, че Централната банка на Венецуела има достатъчно ресурси за конвертирането на валутата. Правителството ще премахне и строгия валутен контрол. В бъдеще новата валута  ще бъде обвързана към държавната криптовалута Петро. От понеделник държавният петролен концерн ще извършва всичките си операции в криптовалута.

Цените и заплатите на работниците също трябва да се ориентират по криптовалутата. Николас Мадуро уверява, че това ще доведе до "съществено подобряване на доходите на трудещите се". Само през тази година правителството на три пъти повишаваше минималната работна заплата. Но хиперинфлацията ги изяждаше. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
4
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ВЕНЕЦУЕЛА - ИМА ЛИ ЕВРЕИ ВЪВ ВАШИТЕ ФИНАНСОВИ ИНСТИТУЦИИ ??? ЕМИ... НЕ ТРЯБВА ДА ИМА !!! 100 ДЪРЖАВИ ИМАТ НУЖДА ДА ТЪРГУВАТ С ВАС ЗА ВАШИТЕ ПРОДУКТИ -БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ КАКВИ !!! АМИ ТЪРГУВАЙТЕ БЕЗ ДОЛАРИ ...-ИЗГОНЕТЕ ЩАТСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ОТ СТРАНАТА СИ !!! ВСЕКИ УСТАНОВЕН АГЕНТ НА ЦРУ ТРЯБВА ДА БЪДЕ " ЗАМРАЗЕН " ... И ЩЕ СЕ СПРАВИТЕ С ГАДОСТТА НА САЩ !!!
14
4
 
7
 
! Отговори
Totenkopf преди 5 години
До Господин НикойАлчните червени престъпници ни докараха до това дередже предимно, всичко крадат, но червената номенклатура с дпс най много ни загробиха.
13
3
 
6
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
БАНКЕРИ ЕВРЕИ ОТ САЩ -НЯМА КАК ДА ПОБЕДИТЕ В РОБОВЛАДЕЛЧЕСКИЯ СИ "ПОХОД" -ДОЛАРЪТ ВИ ЩЕ УМРЕ -ИМАТЕ БИЛИОНИ ДЪЛГ -ЧАСТЕН РЕЗЕРВ - И ВСИЧКИ СА ПРОТИВ ВАС - САНКЦИИ НА ПРИАТЕЛИ - САНКЦИИ НА ПРОТИВНИЦИ - И КАНАДА ЩЕ ВИ ИЗОСТАВИ ОТ ЧОВЕШКА ГЛЕДНА ТОЧКА !!!
12
4
 
4
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
да ама от онзи ден във Венесуела са премахнали ДДС на всички стоки .така че не гледайте в канчето на Мадуро а гледайте нашето канче дето и мишки не лазят защото е празно празно .
11
2
 
6
 
! Отговори
Господин Никой преди 5 години
До Totenkopf а гербаджжиската шайка от крадливи разбойници какво извършва срещу Българският народ ? Че не мога да се сетя нещо .
10
0
 
1
 
! Отговори
има цяр. преди 5 години
да се правят по често тестове за *** вкл на МАдуро предлагат експерти от изгубения рай в Днешна Венецуела..Да се забрани гледането и слушането на телевизии и радио вкл от МАдуро и политиците.
9
2
 
3
 
! Отговори
експерименти правят преди 5 години
Нашественици чреа *** са обсебили икономиката на Венецуела .Ползват се мощтни пси препрограмиращи клипове по телевизиии радио.Подобни клипове в Европа ползват за да внушават на стотици милиони Европейци да увреждат тежко НЕЛЕЧИМО Земята с включени фарове денем в ясно и слънчево време.
8
0
 
10
 
! Отговори
;-) преди 5 години
Хляб нямат, ама инак бензинът по-евтин от водата.
7
2
 
9
 
! Отговори
Чудя се... преди 5 години
Днес.бг новинарски сайт ли е или преводач на Дойче веле!?
6
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ух на батиии...Работата на американците се опрости значително. Сега с едно леко рамо на опозицията такова кърваво меле под формата на народен бунт за демокрация ще им спретнат, че на Мадурко мъдете ще му се дръпнат в гърлото.Този наистина чупи *** на икономическата гениалност. Не стига, че хората му са умрели от глад, ами и единствената им благина ще вдига, за да ги издои до последно.
5
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за всичко са виновни престъпниците от кравария
4
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Начи викат от Дойчето и Велето, че при нас акциз на бензина е убаво нящу щото пълни хазната, а във Венецуела е лошаву нящу щото ще пълни хазната ?
3
4
 
11
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 5 години
Някой хора ще научат,че няма безплатен обяд , но по втория начин...В днешния пазар- обединен и свързан в световен мащаб НИКОЙ не може да играе сам срещу системата. , както сричаше един тип "много преди тебе , вече плакаха"...
2
8
 
19
 
! Отговори
Totenkopf преди 5 години
Тоя ако не го обесят с главата на долу аз се неща! С тия нови валути и криптовалути ще ги ликвидира до няколко години, ако не и по скоро. 4 г. рецесия и хиперинфлация това е направо геноцид срещу собственият си народ.
1
12
 
13
 
! Отговори
Иван Начев преди 5 години
За какво е плачът в действителност - за горкият венецуелец или за изхвърленият долар?