Реформи в Рияд ли? Саудитка се бори за права – чака я бесило!

Исрра Ал-Гхомгхам е арестувана заедно със съпруга си през 2015 г.
Обновена: 24 авг 2018 09:16 | 23 авг 2018 22:00,
121
Реформи в Рияд ли? Саудитка се бори за права – чака я бесило!
Снимка: Twitter

Темата за жените в арабския свят е нещо, което винаги разпалва дискусия сред западните общества.

"Варварският" начин на живот и липсата на каквито и да било права, превръщат жените в ислямските държави в жертви на собствената си култура и общество. Тук, обаче, вече не говорим само за права на жените. Говорим за права на хората. А Саудитска Арабия е на път да погази всяко от тях.

Страната иска да екзекутира петима души, борещи се за човешките права. Сред тях е и активистка, която може би ще се превърне в първата жена, осъдена на смърт заради участието си в подобни кампании, целящи да премахнат дискриминацията.

Исрра Ал-Гхомгхам е арестувана заедно със своя съпруг през 2015 г. и ще се изправи пред специализиран съд за тероризъм през октомври, въпреки че повдигнатите и обвинения са свързани с мирен активизъм, както твърдят от правозащитни организации.

Според тях смъртна присъда за жена, която дори не е обвинена в насилствено поведение е "чудовищна".  Исра, съпругът и и още трима задържани се изправят пред съда за извършване на престъпления, които дори не са разпознати от закона. Това са участие в протести, скандиране на лозунги, които са против режима и могат да разпалят общественото мнение, както и заснемането и публикуването на протестите в социалните мрежи.

Още по темата

С две думи – пълна цензура

Исра и съпругът й са шиити, които често са обект на дискриминация от страна на преобладаващото сунитско общество в Саудитска Арабия. Шиитската общност изпитва трудности при намирането на работа, получаване на достъп до образование, а освен това среща проблеми и при практикуването на религиозните си свободи. Затова Исра се включва в кампании за права на шиитите, които започват през 2011 г. по време на Арабската пролет.

Жената ще се изправи пред съда на 28 октомври, а изходът от процеса може да хвърли огромна сянка върху усилията на коронования принц Мохамед бин Салман да изглежда като модерен реформатор.

Салман е най-младият държавен глава, застанал на чело на Саудитска Арабия, който с качването си на престола направи сериозна заявка, а именно да реформира из основи обществото, в което властват силен консерватизъм и стриктно тълкуване на исляма. 

Самият Салман дори оттегли някои доста сериозни органичения спрямо жените, в това число и забраната за шофиране, което предизвика вълна от одобрение по цял свят. Принцът позволи на киносалоните да отворят отново врати за пръв път от десетилетия, а освен това вкара в затвора и някои от доста влиятелните си роднини, по време на антикорупционна акция. Освен това Салман прави и поредица от икономически промени.

Въпреки тези трансформации в страната, политическият контрол се затяга все повече и става ясно, че Мохамед Салман не просто иска страната да остане монархия, а да остане монархия, която се върти изцяло около неговата личност.

Парадоксът идва именно тук

Властите арестуват десетки активисти, които се борят за същите промени, които Салман внася. Някои от тях са прекарали вече почти 100 дни в затвора без адвокат и непрестанно са наричани от местните медии "предатели".

Опитът да се сложи намордник на кучето, което лае, не спира само на местно ниво. Саудитска Арабия скъса внезапно всякаква връзка с Канада, след като министърът на външните работи призова за освобождаване на двама от задържаните активисти. Разрази се дипломатически скандал. Посланикът на Канада в Саудитска Арабия беше експулсиран, а нова търговска сделка – спряна.

Други страни, сред които Германия и Швеция също са под натиск от страна на Саудитска Арабия заради опита си да порицаят задържането на активистите.

Жени в страната са били екзекутирани и преди. Саудитска Арабия е една от страните, които имат най-много изпълнени смъртни присъди в света – заподозрени, обвинени в тероризъм, убийства, изнасилвания, въоръжени грабежи, наркотрафик.

Въпреки дебатирания въпрос за смъртната присъда в световен мащаб, този тип наказание би бил оправдан, ако наистина е извършено престъпление.

Такова, обаче, тук няма

Исра може би ще се превърне в първата жена, екзекутирана заради активната си обществена роля. Останалите участници в кампанията се опасяват, че това действие може да се превърне в опасен прецедент. Исра ще се изправи пред специализиран съд, създаден през 2008 г., който разглежда дела, свързани с тероризъм.

Кралството и преди е екзекутирало шиитски активисти в същия този съд, който Амнести интернешънъл нарече "противен и нечестен".

От средата на месец май най-малко 13 души са задържани в страната заради протести в името на правата на жените. Активистите са обвинени в застрашаване на националната сигурност. Не е ясна съдбата им!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
21
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Бялата жена винаги ще предпочете добре образован и интелигентен бял мъж.Пропагандата бяла жена с ара.и не.ри и дръпнати навирана ни от про немски сайтове е пред пълен колапс.
46
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 2 дена лекаркА ми отказа преглед на специализиран апарат само защото съм мъж. Това е КАНАДА! Преди 6 години ЛЕКАРКА ми отказа да ме учи да ходя отново след операция за рак на костите САМО ЗАЩОТО СЪМ МЪЖ! ТОВА ПАК Е КАНАДА! Драги Българи, ако не желаете да ви третират като вредни ***, избийте феминистките в България. Или поне приемете закон за тяхното избиване. Истамбулската конвенция и *** теорията са феминистки измислици! Блокирайте ги ТОТАНО! ФЕМИНИСТКИТЕ ВИНАГИ МИСЛЯТ СРЕЩУ ВАС!
45
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде всички феминистки там! Да се обучават на спазване на човешките права! Ние, Българските мъже, дори вещици не сме горили, както тези, които сега ни преподават хуманност и човечност! Всички български феминистки да се изпратят за окончателно третиране в Саудитска Арабия! Заслужават го повече от Всеки друг! Дори повече от мутрите и комунистите!
44
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе *** и човек ще убиват. вижте се какво коментирате. Заслужавате си м и зерното състояние. По д чо веци
43
5
 
3
 
! Отговори
Starija hush преди 5 години
Dano ostane ziwa.Tozi sait nema li kirilica?
42
0
 
25
 
! Отговори
ядосан преди 5 години
и това са най-големите приятели на Cащ, а ЕС са им врагове - хахаха срам....
41
2
 
18
 
! Отговори
Християнин преди 5 години
Обичам си религията и не бих я заменил с нищо на света.
40
19
 
7
 
! Отговори
лелка преди 5 години
Тия новини трябва да се приемат малко с подозрение. Всяко общество си има права и си ги защитава. Европейците са благодарни на тия диви дъжави, че да им спасят умиращото население. Какво точно е направила тая жена не е ясно. Живототъ там не е еднообразен. Не го познаваме. И колко и какви наказания се дават не знам. Освен това наскоро май пускаха модни ревюта в Саудитска арабия, явно жените им могат да се покажат.
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чист българин съм. Можем ли да изчистим *** от задния двор?
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде да изчистим от ***!Чист българин!
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде да изчистм малко от ***.Много се замърси напоследък.Не съм ариец. Чист Българин.Майка от Бургаско, Баща от София.Наречете ме каквото искате.
36
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Натрапват ни пустинните парцалени глави за нормални хора, което не може да е - запада ви даде шанел 5 и бмв 5 и бял хляб, камилари недоносени
35
0
 
15
 
! Отговори
Тео преди 5 години
По-простичко казано - мажат въжето на шиитите и сунитите, които са си нормални хорица, но ако са попаднали в грешната страна - жална им майка. Геноцид не по-различен от този, който Израел прилага над Палестина. Та ... явно на тази територия на ръководителите на държави им харесва така. Преди няколко месеца стана ясно, че Рияд е сключил сделка за 11 ядрени реактора с Русия. Иран 100% до няколко месеца могат да ги догонят. И да се почват - израелци, араби всички там да си решават проблемите!
34
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България като имат права какво?Не говоря за старото поколение жени който са възпитавани от хора да бъдат човеци.Говоря за тия сегашните.Като имат права кво правят?Друсат гюбеци по дискотеките и кокорят очета за мускулеста мутра да му станат държанки -секс срещу кинти.Останалите стават лесбийки или превъртяли кариеристки без семейства или плейбойки.В Дания ги канят с бонуси и служебни повишения за да се прежалят да родят 1 дете.Е има и свестни-1,2 на 1000.А там такива проблеми нямат.
33
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Говорим за показване на човешките права в Северна Корея, а СА нито дума от САЩ.
32
0
 
23
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Професор: "Саудитска Арабия ще бъде градивния елемент на западната цивилизация"? Имаш ли връзка с главният си мозък като ги пишеш тези г'лупости?
31
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МдаааОказа се, че ракетата, с която е бил ударен автобуса и загинаха 40 дечица, е била американска, прясно доставена преди няколко месеца.
30
19
 
4
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Саудитска Арабия ще бъде градивния елемент на западната цивилизация и в частност НАТО. Бавно но стабилно СА измества Турция от полезрението на НАТО. Затова велики лидери на Запада като Тръмп и Генерал Борисов играха танци със саби. Турция вече е бита карта. Това е една авторитарна тоталитарна държава управлявана от един грузински пoмaк на който приятели са Путин и Мъдуро.
29
0
 
15
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Ще им наложат ли санкции САЩ и нейните съюзници? Не ми се вярва. Каквото и да правят в Саудитска Арабия- все си остават стратегически съюзник. И най-важното - продават нефта срещу долари.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
V momenta Adolf e politik na okolo 35. Natrupal opit i vlast. Skoro i mejdunarodno vlianie. Poznajte koj e? :)