Да оставиш живота си, да оставиш тялото си... Завинаги изгубено!

Без вяра, без бъдеще - историята на Фатима от племето рохинги
24 окт 2018 22:20, Анисия Иванова
43
Да оставиш живота си, да оставиш тялото си... Завинаги изгубено!
Снимка: Дойче веле

Освен ритмичното потропване на капките дъжд върху белия пластмасов брезент, нищо друго не се чува. Нито телевизор, нито музика, нито детски смях. Тази тишина е оглушителна, особено след идването дотук през хаотичния трафик по улиците на Кокс Базар. Мълчанието се нарушава единствено от тихата проповед на мюезина. Сребърни сиви високоговорители висят по дърветата и понасят поканата за молитва над хълмовете през калните долини.

Лагер 7 се намира на североизток от най-големия бежански лагер Катупалонг в света, където живеят близо 40 000 души на около един квадратен километър. Никой не знае обаче колко точно рохинги са заклещени тук, в крайбрежния град на границата между Бангладеш и Мианмар. Някои твърдят, че са 1 милион души, други - 2 милиона, може и да са повече. Зависи кого точно ще попитате.

Преследваното мюсюлманско малцинство

През 70-те години на 20 век рохингите започват да напускат Мианмар, за да се спасят от бруталното насилие в собствената си страна. Броят им никога не е бил толкова голям, колкото през изминалата година. През 2017 г. в рамките на няколко месеца над 700 000 мъже и жени напускат Мианмар и се преселват в Бангладеш. Броят на убитите не е известен. Знае се само, че това е един от най-жестоките геноциди в съвременната история на субконтинента, разказва "Дойче веле".

Фатима е една от оцелелите. Протрива пръсти по венците си, възпалени от дъвченето на тютюн и листа от индийски пипер, за които се смята, че потискат тъмните спомени. На някои от пръстите ѝ ноктите са изгризани до месо. Тя е на 20 години. Майка на две малки момчета. Преди да избяга от Мианмар, Фатима е била изнасилена. 30 или 40 пъти. За една нощ. Не може да каже колко точно. Не знае и от колко мъже. "Оставих тялото си там", казва тихо тя, с празен поглед, забоден в глинестата почва.

Съпругът на Фатима, Али е само две години по-възрастен от нея. Подобно на много други, през 2017 г. и той е принуден да напусне родното си село, за да не бъде убит от милицията. Фатима остава сама с невръстните им синове и родителите на мъжа си. Няколко нощи по-късно милицията отвлича нея и няколко други жени в гората. Всички са изнасилени! Отново и отново! Никой не чува виковете и плача им. Съпрузите и братята им са мъртви или избягали. Като Али.

Някак си Фатима се завръща в селото. С родителите на мъжа си преминава през граничната река, за да избяга в съседния Бангладеш. Там международни организации ѝ помагат да намери Али. Съпругът й казва: "Нямам проблем да остана с нея, тя не е направила това доброволно".

Под "това" се има предвид масовото изнасилване. И наистина много рохинги изоставят изнасилените си жени. Оставят ги сами с децата - и със страданието им.

В търсене на безопасност

За една жена със западно мислене много неща са непоносимо чужди тук. Например това, че жените почти не напускат колибите си, дори по време на бенгалските горещини, когато температурите в малките бараки достигат над 40 градуса. "Не законите диктуват правилата, а традициите", обясняват служителите на Червения кръст. Културата им е такава, че жените рохинги излизат от къщите, само когато това е абсолютно необходимо. За да се подсигури тяхната безопасност, в момента около лагерите са разпръснати 19 големи хижи само за жени, управлявани от различни международни организации. Те представляват безопасни места, където жените да могат да прекарат няколко часа и да получат медицински съвет при нужда. Ако захранването работи, има дори вентилатори, които осигуряват временно облекчение от жегите. Има работещи тоалетни. И място, където да се къпят децата.

Фатима и Али живеят в незаконен лагер, построен миналата година съвсем набързо, за да приюти над 700-те хиляди бежанци рохинги. Колибите са предназначени за краткосрочен престой, но не и за дългосрочно ползване. Представляват бамбукови конструкции, покрити с пластмасов брезент, който служи и за стени, и за покрив. Фатима и Али не очакват да напуснат скоро това място. Мианмар не взима мерки за издаването на документи на рохингите, нито пък им позволява да се върнат в собствената им страна. Без валидни документи и без официално гражданство, рохингите са оставени на милостта на правителството на Бангладеш.

Съвременната история на Бангладеш също е свързана с изгнание и експулсиране. По тази причина в началото бежанците са посрещани с разбиране и емпатия. Но това полека-лека започва да се променя. Мнозина бенгалци смятат, че тяхната страна е направила повече от достатъчно, за да се погрижи за чужденците.

Ресурсите са ограничени, а страната непрекъснато е застигана от природни бедствия. Полицията не е в състояние да спре нарастващото насилие и контрабандата на наркотици и оръжия. Съществува и страх, че младите мюсюлмани могат да бъдат радикализирани. Изпадналите в отчаяние се смятат за особено уязвими - младите хора, живеещи в лагерите, са предпочитана цел на религиозните екстремисти, търсещи нови бойци. Официално рохингите не могат да напускат лагерите или дори да работят, а децата получават само елементарно училищно образование.

Завинаги изгубено

Фатима има само едно желание. Тя иска да се върне в у дома, в родината си. Може би се надява да намери онова, което е изгубила онази нощ в гората. Може би нейната воля не е достатъчно силна, за да си създаде нов живот в чужбина.

Дъждът продължава да барабани върху белия пластмасов брезент. Това е сякаш ритъмът на очакването насред безмерно изгубеното.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Пламен преди 5 години
Статоята не я четох до каря - на вторият абзац се появи "ЗВЕЗДАТА" DW. Бях погледнал автора, ОК, aма то - "feyk". Отдолу два три коментара ми отвориха очите - истината била на "другия полюс". Нормално. DW беше докато беше Телефункена-телефункен, Грундига - грундиг, Трабанта-трабант. Трабанта вече е история, двете марки ги контролира Сорос, Свобода на словото е мираж. А, няма ли да търсим причината в Путин? Може, ще развиете "темата" следващите дни.
25
5
 
5
 
! Отговори
До долния преди 5 години
Абе кво ме интересува за някакви *** на другия край на света? Де да можеше и тука така да се реагира на тези като тях, ама мечти...
24
0
 
11
 
! Отговори
Стеф преди 5 години
Типично за Днес, статията е наистина ужасно едностранно и доста подлъгваща. Но не се притеснявайте и без това на българската журналистика никой не вярва.
23
2
 
23
 
! Отговори
Фалшива новина преди 5 години
То истината е точно обратната. Рохингите са от Бангладеш, но преди не много години решили, че ще живеят по-добре в по-богатата Бирма и се преселили там, без никой да ги е канил. Сега бирманците се опитват да ги върнат обратно провокирани от нападенията на рогингите над полицейски участъци. Вероятно става дума за доста хора, но не чак толкова колкото пишат тук.
22
2
 
29
 
! Отговори
Европейка преди 5 години
Защо не казват причината за тези гонения? Преди две години Сорос създал в Мианмар Отворено общество.След година рохингите мюсюлмани започват бунтове-нападат села,убиват фермери ,полицаи,войници.Правителството изпрати армията и нещастните рохинги започнаха да бягат в Бангладеш.А нещастните убити мианмарци не са ли хора,нямат ли близки,държавата няма ли право да защити народа си?
21
8
 
4
 
! Отговори
младен преди 5 години
Наистина полезна статия - раздвижи ми черватс и по-бързо свърших работа.
20
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нейният али - голям мъж ! и той избягал, и останалите мъже от селото и оставили жените си да ги изнасилват. той поне и "простил" , а другите ги изоставили. да им имам мъжествеността на тези. всички са хукнали към европа. по границите ни - само мъже. зарязали си жените и децата и реват тук от несправедливост. я - обратно ! кой от къде е ! такива, дето правят чавета друг да им ги гледа си имаме и ние,не ни трябват вносни, и техните да гледаме.
19
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То нали се сещаш,че мурскул хамъм рано или късно ще ае махне.Самата тя прави хората да я мразят и след нея да дойде някой абсолютно противоположен.И никакви феминистки неолоберални боклукчиви подкупни нпота,с подкрепата на също толкова подкупните медии няма да успеят да промият мозъците на хората,че да станат безчуствени към убийствата
18
0
 
34
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Тази сутрин - зададоха въпрос на шефа на новинарската емисия на ARD - защо в новините не е намерил място случая на лекар заклан от сомалийски "бежанец"Попитаха го - как във времената на дигитални медии - в кадрите на мирна демонстрация - се "вмъкват" кадри на "десни" футболни хулигани , които изобщо НЕ СА БИЛИ ТАМ. И DW - не прави изключение от държавните медии - усърдно манипулиращи общественото мнение - по заповед на султанката Мурксул!
17
0
 
42
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Ако правилно си спомням - тази *** сама предизвика " отношението " към нея! Тълпа рохинги ( друго име за първобитници ) се вдигна и изкла 10 - 11 полицая. Има обаче държави , в които подобни изстъпления водят до адекватна реакция. Жалост с тия - нямам никаква. Както вървят нещата - заради такива тълпи скоро ще станем "гости" на собствения си континент.
16
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Причерно в Англия е точно така и там емигранти наричат основно нас и румънците.Местните не назначават други местни не защото да големи любители на чужденци а защото средностатистическия англичани е със средно образование а българина с висше и англичанина половината неща не може да ги работи.И вместо да се напъва да поумнява амгличанина измисли друго.Дай да махнем чужденците и тогава със средно или не ще на назначават нас е да ама не пак не ги назначиха защото са неквалифицирани и ги мързи.
15
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И опряхме до истинската причина за враждебност към емигранти без значение ако ще да са християнския интелектуален елит на Германия а именно икономическия национален егоизъм на местните тоест чужденците ще ни вземат парите.Ако на това трябваше справедлив отговор то той би бил ако местните не бяха зле образовани некадърни и алчни никой нямаше да назначава чужденци в изключение на Со.рос.Само че местните хич и не щат да се пънат искат да са си прости но да взимат заплати за завършили висше.
14
10
 
2
 
! Отговори
РЕПТИЛ преди 5 години
Сега ще ви кажа истината за бежанския поток... тя е много страшна. Прочетете надолу.... :О
13
15
 
6
 
! Отговори
Рептил преди 5 години
Сорос и Бойко поддържат потока от нелегални бежанци, защото отвличат бежански бебета и малки деца от лагерите, качват ги на държавни самолети и ги пращат на рептилите сатанисти да правят секс и жертвоприношения с тях.Целта е да се постигне безсмъртие, като се пие детска кръв.Това го обясниха в едно документално клипче.
12
0
 
2
 
! Отговори
fake news преди 5 години
so sad. LOL not.
11
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стигнах само до "...рзказва Дойче Веле и спрях.
10
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 8 Те разни медии платени от разни НПО-та винаги защитават точно тия с коловете и брадвите за съжаление. Не знам какво бъдеще ни чака с тая пропаганда и промиване на мозъци.По същия начин започна в Сирия.Всички помагаха на бандитите от опозицията,които в последствие се оказаха обикновени главорези.Та така и с тия.Сега остава да им раздадат оръжия като на ония *** в Сирия и да ги обучат.Някой клати оня район!
9
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
дедо шорши пак се е разбеснял
8
3
 
77
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Щом статията е писана от Дойче велев, значи е точно обратното. Да не забравяме, че рохингите излязоха от махалите с колове и брави и започнаха този конфликт като атакуваха полицейски участъци и мирни будисти. Мианмар не изповядва европейски ценности и реагира твърдо. Това е накратко.
7
2
 
54
 
! Отговори
Монк преди 5 години
Клакьорите на Баба Меркел и дядо Шорош намери други за които да ронят сълзи. След сирийци, афганистанци, пакистанци и прочее, сега наред са мюкюлманите от Мианмар Ако не бяха мюсюлмани сигурно нямаше да се вдига шум и избиването им щеше да бъде "демократично". А тия сега очаквам Меркел да ги покани и тях в Германия