"Балканският синдром" уби между 10 и 18 хил. души в Сърбия

За 78 дни бомбардировки са били хвърлени 15 т обеднен уран
Обновена: 18 фев 2019 07:37 | 17 фев 2019 19:31, Елка Василева
228
"Балканският синдром" уби между 10 и 18 хил. души в Сърбия
Снимка: архив, Reuters

Присъди на италиански съдилища недвусмислено потвърждават, че обедненият уран е директна причина за нарастване на броя на злокачествените болести и тези присъди и експертните показания на италиански лекари ще послужат на адвокатите, които подготвят съдебни искове против членките на НАТО заради бомбардировките на Сърбия през 1999 г.

Това пише белградският вестник "Политика", отбелязвайки, че ще бъде поискана компенсация за гражданите на Сърбия, заболели от рак и за семействата на починалите. Ще бъде поискана и помощ за лечението на онези, които се борят с болестта, посочва изданието.

Родителите на младия италиански войник Валери Мелис от Каляри, който почина през 2004 г. от Синдрома на Ходжкин на 27-годишна възраст, осъдиха министерството на отбраната на Италия за причиненото им страдание и душевна болка. Присъдата бе обявена през 2011 година. Съдът в Каляри присъди на всеки от родителите по 233 776 евро, а на брата и сестрата на войника - по 58 444 евро като обезщетение.

Още по темата

Министерството на отбраната на Италия бе осъдено да изплати тези компенсации, както и съдебните разходи в размер на 23 352 евро. Съдът заяви, че войникът е бил напълно здрав, преди да пребивава в Косово от март до юни 1999 г., пише "Политика", цитирана от БТА.

Във военните действия, които предхождаха интервенцията на италианските войници в Косово, бяха използвани големи количества боеприпаси, които съдържат обеднен уран, заявиха експерти, които потвърдиха, че в тялото на починалия войник са били открити нано частици, които лесно се вдишват и чрез кръвта бързо стигат до тъканите и всички вътрешни органи, включително лимфните възли, половите жлези и нервната тъкан. Те влизат в клетките и могат да предизвикат токсичен ефект в метаболизма, в хромозомите и в ДНК, пише изданието.

В показанията си пред съда италианските лекари Луиджи Бернардини и Джовани Татарели заявиха, че болести са засегнали много италиански войници и тази патология се нарича "балкански синдром". Те подчертали, че лимфомът на Ходжкин е много често явление сред военни и цивилни, които са участвали в мисии на Балканите.

Адвокатът от Ниш Сърджан Алексич посочва, че от рак са заболели 7 600 италиански войници, от които 400 са починали. В сътрудничество с лекари, юристи и военни експерти той подготвя документация за съдебни искове от името на граждани на Сърбия. Един от известните сръбски онколози - академик Слободан Чикарич, твърди, че НАТО е отговорна за смъртта на 10 до 18 хиляди сръбски граждани и за още 15 до 30 хиляди новорегистрирани заболели от злокачествени тумори от 2001 до 2010 година в Сърбия.

В Сърбия за 78 дни бомбардировки бяха хвърлени 15 тона обеднен уран. Дълги години се премълчава, че това предизвика истинска хуманитарна и екологична катастрофа, особено в Буяновац и Враня, посочва адвокатът Сърджан Алексич, цитиран от вестник "Политика".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
20
 
3
 
! Отговори
смех преди 5 години
Точно така - Чернобил е дребна работа, нещо незначително...ама бомбите са нещо сериозно...
136
8
 
5
 
! Отговори
до САЩ ФАШИСТИ!!! преди 5 години
А защо ще е радиоактивна пепелта?Или просто така си фантазираш...
135
3
 
20
 
! Отговори
Питам преди 5 години
А в Западните покрайнини няма ли заболели от рак българи ? От кого да искаме компенсация ? От САЩ или от Сърбия?
134
10
 
10
 
! Отговори
Учуден преди 5 години
Британските и българските служби разследват покушението / за нашите служби съм скептичен в това / на руснаците на българска територия срещу български гражданин. А ние подготвяме посрещането на Медведев , като се кълнем във вечна вярност с жар и плам в очите. Не е ли по-нормално това посещение да бъде отложено?
133
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ти правиш ли разлика между бомбандировки и съзнателно премълчаване?Какво ще кажеш за тези които на чужд гроб плачат?
132
19
 
18
 
! Отговори
обективен преди 5 години
Всички държава със соц. ориентация са бедни и тъжни. Защо трябва да следваме стъпките им и да подкрепяме Русия, която явно се е запътила към бившият СССР? СССР или днешна Русия ни водят към нещо вече изживяно. Бих се радвал някой с аргументи да ми докаже че е по - добре да бъда в Магадан / както пееше Висоцки / отколкото в Маями...
131
22
 
24
 
! Отговори
от Москва с любов преди 5 години
Как да разпознаете руския тpoл: високомерен. той знае всичко, вие не знаете нищо. премълчава неудобната истина визира удобните за него моменти израща много съобщения които подкрепят една и съща теза под различен ъгъл и ви кара да се чуствате малцинство платен е за тази работа и може да си позволи да стои цял ден в мрежата
130
7
 
25
 
! Отговори
до Варна преди 5 години
Ти правиш ли разлика между бомбардировка и авария. Или не ти е удобно. В случая.
129
6
 
5
 
! Отговори
до Варна преди 5 години
Кои деца от Украйна? Всичките или от рускоговорящото малцинство?
128
5
 
13
 
! Отговори
толерантен преди 5 години
Ми, той, Бжежински, още през деветдесетте години обяви, че православието е новият враг номер 1 на "запада", след разпадането на СССР.
127
16
 
23
 
! Отговори
Варна преди 5 години
Много плачат руските толове за Сърбия.Хитро премълчават за радиоактивния дъжд който се изля над България 1989 г.Вместо да съобщят по радиото хората да стоят на закрито и да затворят прозорците, мълчаха коварно. Йод 8 се полуразпада за 8 дни. По курортите дойдоха деца от Украйна. Даваха им само минерална вода. Хората започнаха да говорят. Добре че някои хора слушаха Свободна Европа, Дойче Веле, Войс оф Америка че да научим и ние. Трябваха две седмици докато научат хората. А комунистите мълчаха
126
4
 
12
 
! Отговори
Антибоко преди 5 години
Наскоро писаха, че България е не само хъб но и цел на руските разведки. Според мен, даже и централата на руското разузнаване да бъде тука--ние пак ще сме доволни.
125
4
 
31
 
! Отговори
Мейстър Емон преди 5 години
И аз имам родител починал от рак. Дано да гният по затворите всички хвърлили такива бомби. Не ме интересува американци или руснаци. Лично бих им ритнал столчето!
124
20
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така идва демокрацията - под формата на едни хубави американски, натовски бомби с обеднен уран. Демокрацията иска жертви, братя българи. Дишайте сега демократичния обеднен уран и скачайте и викайте "Кой не скача е червен!". Ураааа, да живее САЩ, Да живее Демокрацията!
123
49
 
15
 
! Отговори
Интересно преди 5 години
А колко ли трябва да поискат косоварите и албанците от сърбите за зверствата които им причиниха. Наглеци са тези сърби, малко им беше...
122
12
 
35
 
! Отговори
САЩ ФАШИСТИ!!! преди 5 години
Бил Клинтън трябва да бъде осъден в Трибунала в Хага. Няма ли кой да им пусне няколко атомни бомби на Белия дом, да се гърчат и да подишат малко обеднен уран ? Но помнете ми думата. Бог забавя, но не забравя. Ще избухне Мегавулкана Йелоустоун и ще посипе цяла Северна Америка с радиоактивен пепел. Целият свят ще си отдъхнем от злото САЩ!
121
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗНаете ли как почва войната в Югославия? Викат сърбите запас и сръбските им командири им разрешават да си тръгнат към къщи с оръжията. Тези ци гани са си мислели, че сега е 1919 година и могат да си правят каквото си искат.
120
21
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Познавам албанец, който като дете е гледал как сръбкси войници изнасилват и убиват майка му и сестра му. Май слагате каруцата пред коня - никой нямаше да бомбардира сърбите , ако не се бяха втурнали да грабят земя , като видяха , че ще се разпаднат.Някой да е бамбандирал Чехия например?
119
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
майка ми не пиеше и не пушеше -Не знам за пиене, но пушеше чат-пат.След сатисфекшън...
118
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От никакъв Видин не си, ти си един лъжлив ***. Оплакванията си отнеси до Слобо Милошевич - той е виновникът за войната.