"Балканският синдром" уби между 10 и 18 хил. души в Сърбия

За 78 дни бомбардировки са били хвърлени 15 т обеднен уран
Обновена: 18 фев 2019 07:37 | 17 фев 2019 19:31, Елка Василева
228
"Балканският синдром" уби между 10 и 18 хил. души в Сърбия
Снимка: архив, Reuters

Присъди на италиански съдилища недвусмислено потвърждават, че обедненият уран е директна причина за нарастване на броя на злокачествените болести и тези присъди и експертните показания на италиански лекари ще послужат на адвокатите, които подготвят съдебни искове против членките на НАТО заради бомбардировките на Сърбия през 1999 г.

Това пише белградският вестник "Политика", отбелязвайки, че ще бъде поискана компенсация за гражданите на Сърбия, заболели от рак и за семействата на починалите. Ще бъде поискана и помощ за лечението на онези, които се борят с болестта, посочва изданието.

Родителите на младия италиански войник Валери Мелис от Каляри, който почина през 2004 г. от Синдрома на Ходжкин на 27-годишна възраст, осъдиха министерството на отбраната на Италия за причиненото им страдание и душевна болка. Присъдата бе обявена през 2011 година. Съдът в Каляри присъди на всеки от родителите по 233 776 евро, а на брата и сестрата на войника - по 58 444 евро като обезщетение.

Още по темата

Министерството на отбраната на Италия бе осъдено да изплати тези компенсации, както и съдебните разходи в размер на 23 352 евро. Съдът заяви, че войникът е бил напълно здрав, преди да пребивава в Косово от март до юни 1999 г., пише "Политика", цитирана от БТА.

Във военните действия, които предхождаха интервенцията на италианските войници в Косово, бяха използвани големи количества боеприпаси, които съдържат обеднен уран, заявиха експерти, които потвърдиха, че в тялото на починалия войник са били открити нано частици, които лесно се вдишват и чрез кръвта бързо стигат до тъканите и всички вътрешни органи, включително лимфните възли, половите жлези и нервната тъкан. Те влизат в клетките и могат да предизвикат токсичен ефект в метаболизма, в хромозомите и в ДНК, пише изданието.

В показанията си пред съда италианските лекари Луиджи Бернардини и Джовани Татарели заявиха, че болести са засегнали много италиански войници и тази патология се нарича "балкански синдром". Те подчертали, че лимфомът на Ходжкин е много често явление сред военни и цивилни, които са участвали в мисии на Балканите.

Адвокатът от Ниш Сърджан Алексич посочва, че от рак са заболели 7 600 италиански войници, от които 400 са починали. В сътрудничество с лекари, юристи и военни експерти той подготвя документация за съдебни искове от името на граждани на Сърбия. Един от известните сръбски онколози - академик Слободан Чикарич, твърди, че НАТО е отговорна за смъртта на 10 до 18 хиляди сръбски граждани и за още 15 до 30 хиляди новорегистрирани заболели от злокачествени тумори от 2001 до 2010 година в Сърбия.

В Сърбия за 78 дни бомбардировки бяха хвърлени 15 тона обеднен уран. Дълги години се премълчава, че това предизвика истинска хуманитарна и екологична катастрофа, особено в Буяновац и Враня, посочва адвокатът Сърджан Алексич, цитиран от вестник "Политика".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
12
 
29
 
! Отговори
До 127 преди 5 години
От Видин съм. Брат ми почина от рак на панкреаса. Убит от Съединените американски щати и Нато. Не от бомба а от отровата която носи вътре- обеднен уран. Не е възможно болниците, лекарите, сестрите да не са си дали сметка как се увеличава броят на болните от рак. Как се прикрива всичко това? С безразличието на хората ли?
116
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм бил тогава в България обаче родителите ми ми разказваха че се чува тътен от бомбардировките почти на границата с България. После ми разказваха как доматите, краставиците почернявали и изгнивали. Оттогава До ден днешен няма нито плодове нито зеленчуци както преди. Има едно ясно преди и след. След хвърлянето на обеднен уран на Балканите(въздуха няма граници) от Ужаса на планетата наречен САЩ. Не съм набожен но искрено се надявам че ще има страшен и много страшен съд за тези Убийци
115
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От Декември, вече 3 месеца всяка седмица има протести срещу Вучич. Тази измишльотина е само за разсейване на вниманието.Винаги досега сърбите са живеели по-добре от българите, а сега сръбския БВП е почти наполовина на българския. Сърбите газ пишкат от яд.
114
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 111Нищо не се пази! Затова го разказвам, да се знае. С гордост!А сега ми обясни с думи прости, защо съм предател на България! Аз, дришъл, съм се клел на НР България, целувал съм знамето й! Кръвта ми й принадлежи! Но тогава не тя, а сестра й беше нападната, бомбардирана, бомбардираха болница, пътнически влак, мостове, мирни хора! Моите бойни умения тогава бяха нужни там, на славянството, срещу враговете на славяните, на православието, на кирилицата! Срещу Сатаната!
113
1
 
1
 
! Отговори
Много сте тъпи преди 5 години
Пак ще си пишем скоро.
112
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАТО няма да бомбардира България.Но на тебе може да ти бомбардитат ку хата кра туна ако много лаеш.
111
5
 
11
 
! Отговори
За България преди 5 години
НАТО някой ден ще бомбандира и България, ще ви видя тогава какво ще пишете.
110
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** си искай обезщетението за оранжевия налеп от правителството на Сърбия. НАТО не отиде да ги бомби за удоволствие, а с причина.
109
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бомбардираха Кральевац, малко градче без всякаква военна индустрия, на 12 км от нашата граница.-А като е нямало военна индустрия, според тебе не е имало военни поделения, техника, зенитки и танкове?
108
5
 
15
 
! Отговори
Слава на ИТАЛИЯ преди 5 години
Слава на ИТАЛИЯ Слава. Най сетне един да се осмели да кажа истината. Дядо ми, баща ми, майка ми и сестра ми която почина от рак. При нас над 90%от хората умират от рак. Ния имаме едни храндутняци за,, политици'' не ги интересува нищо друго освен да дебелеят Толкова хора си отидоха убити ОТ СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ И ЛАКЕЙ. Неразбирам как има хора който срещу пари са готови да продадат и майка си
107
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Червената армия ще дойде, чакай. През това време си пийни хаповете, да не лудуваш.
106
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 91Обеднен уран със сигурност попадна в Белоградчишко. Бях там, когато бомбардираха Кральевац, малко градче без всякаква военна индустрия, на 12 км от нашата граница.Взриваавте бяха ужасни! След това по тревата у нас се появи оранжев леплив налеп. Не дойдоха никакви химически разузнавачи да вземат проби. След това зачестиха случаите на рак с много летални случаи. Властите ни запазиха пълно мълчание!
105
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубави хора са, но като са без оръжие, са още по-хубави. Иначе редовно им хрумват умни мисли и все ние страдаме.
104
7
 
18
 
! Отговори
НАТО ФАШИСТИ преди 5 години
НАТО - фашисти, световни терористи !С нетърпение очакваме деня, когато Червената армия ще тръгне отново на запад ...Всички американски окупатори, намиращи се в американските бази на територията на Република България ще бъдат задържан като заложници, а българските военни, които се опитат да им помагат ще бъдат изправени пред нов Народен съд и осъдени за предателство на националните интереси на България.
103
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тогава над три хиляди българи са записаха доброволци за битка с агресорите от НАТО. С адреси, телефони, ЕГН, ВОС. Аз съм един от тях. -Всичко се пази да знаеш! Предател на България си, нямаш място под слънцето!
102
5
 
11
 
! Отговори
До анонимен 99 преди 5 години
На мен ми дреме, аз живея в Сърбия и виждам че те ни уважават и са хубави хора.
101
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спечели това, че Милошевич не изсели 500 000 албанци в Македония. Спечели това, че от Запад вече нямаме Югославия, а разбита Сърбия без Косово. Ако бяха на власт комунистите, България щеше да е фалирала, пълна с бежанци и руски войски, дошли да ни освобождават.
100
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Драгалевският крадец Костов даде българското небе на американците, за да бомбардират сърбите...Интересно какво спечели България от това действие, което този специалист по Политикономия наложи против волята на българския народ!
99
11
 
19
 
! Отговори
До Анонимен 99 преди 5 години
На мене! Тогава над три хиляди българи са записаха доброволци за битка с агресорите от НАТО. С адреси, телефони, ЕГН, ВОС. Аз съм един от тях. Бях готов да умра за сръбските братя и сестри и така да измия срама, който ни лепна клетвопрестъпникът Иван Костов!Да, той ни покри с позор, като наруши Договора за дружба и ненападение между нашите две страни и допусна натовските самолети да нападат от страна на България.Всъщност, повтори престъплението на Богдан Филов, но онзи поне си получи заслуженото
98
6
 
25
 
! Отговори
Балкани преди 5 години
Сръбския народ е братски народ.НАТО са ***.