"Балканският синдром" уби между 10 и 18 хил. души в Сърбия

За 78 дни бомбардировки са били хвърлени 15 т обеднен уран
Обновена: 18 фев 2019 07:37 | 17 фев 2019 19:31, Елка Василева
228
"Балканският синдром" уби между 10 и 18 хил. души в Сърбия
Снимка: архив, Reuters

Присъди на италиански съдилища недвусмислено потвърждават, че обедненият уран е директна причина за нарастване на броя на злокачествените болести и тези присъди и експертните показания на италиански лекари ще послужат на адвокатите, които подготвят съдебни искове против членките на НАТО заради бомбардировките на Сърбия през 1999 г.

Това пише белградският вестник "Политика", отбелязвайки, че ще бъде поискана компенсация за гражданите на Сърбия, заболели от рак и за семействата на починалите. Ще бъде поискана и помощ за лечението на онези, които се борят с болестта, посочва изданието.

Родителите на младия италиански войник Валери Мелис от Каляри, който почина през 2004 г. от Синдрома на Ходжкин на 27-годишна възраст, осъдиха министерството на отбраната на Италия за причиненото им страдание и душевна болка. Присъдата бе обявена през 2011 година. Съдът в Каляри присъди на всеки от родителите по 233 776 евро, а на брата и сестрата на войника - по 58 444 евро като обезщетение.

Още по темата

Министерството на отбраната на Италия бе осъдено да изплати тези компенсации, както и съдебните разходи в размер на 23 352 евро. Съдът заяви, че войникът е бил напълно здрав, преди да пребивава в Косово от март до юни 1999 г., пише "Политика", цитирана от БТА.

Във военните действия, които предхождаха интервенцията на италианските войници в Косово, бяха използвани големи количества боеприпаси, които съдържат обеднен уран, заявиха експерти, които потвърдиха, че в тялото на починалия войник са били открити нано частици, които лесно се вдишват и чрез кръвта бързо стигат до тъканите и всички вътрешни органи, включително лимфните възли, половите жлези и нервната тъкан. Те влизат в клетките и могат да предизвикат токсичен ефект в метаболизма, в хромозомите и в ДНК, пише изданието.

В показанията си пред съда италианските лекари Луиджи Бернардини и Джовани Татарели заявиха, че болести са засегнали много италиански войници и тази патология се нарича "балкански синдром". Те подчертали, че лимфомът на Ходжкин е много често явление сред военни и цивилни, които са участвали в мисии на Балканите.

Адвокатът от Ниш Сърджан Алексич посочва, че от рак са заболели 7 600 италиански войници, от които 400 са починали. В сътрудничество с лекари, юристи и военни експерти той подготвя документация за съдебни искове от името на граждани на Сърбия. Един от известните сръбски онколози - академик Слободан Чикарич, твърди, че НАТО е отговорна за смъртта на 10 до 18 хиляди сръбски граждани и за още 15 до 30 хиляди новорегистрирани заболели от злокачествени тумори от 2001 до 2010 година в Сърбия.

В Сърбия за 78 дни бомбардировки бяха хвърлени 15 тона обеднен уран. Дълги години се премълчава, че това предизвика истинска хуманитарна и екологична катастрофа, особено в Буяновац и Враня, посочва адвокатът Сърджан Алексич, цитиран от вестник "Политика".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
26
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите трябва да съдят Сърбия за предизвиканата война.
76
28
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пбедненият уран НЕ Е радиоактивен и не го слагат нито в бомби, нито в ракети. Използва се изключително срещу бронирана техника. Така че никакво масово заразяване не може да стане. Който е излязъл с танкове и малети на танкове, сам си е виновен.
75
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с пропагандата против Русия. Сиатията е за НАТО- най-мироюбивата войска на планетата.
74
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единствено *** си е позволила да се опозори като миротворец и то два пъти. Първият път дезертират от служба на ООН и от базата си в Босна отиват да грабят територии в Косово. Вторият път в Грузия вместо да бъдат неутрални, удрят в гръб грузинската армия и отварят път на руснаците да нахлуят през Рокския тунел, който е единствената директна връзка между *** и Грузия. Затова единственият добър руснак е този със забита права лопата във врата.
73
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 65Само дето трепе и нас ... колко от урана е в нашата нива знаеш ли ?
72
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Милошевич е най-голямото просто същество след Горбачов и амебите (не изкам да обиждам малките животинки).
71
4
 
24
 
! Отговори
Чернобил преди 5 години
Малко статстика за обеднения уран: Въпросният обеднен уран е високо радиоактивен и опасен отпадъчен продукт с период на разпад 4,5 милиона години.Дали е правена статистика колко българи имат проблеми с щитовидната жлеза преди и след 1986г.Много наивни лаици пишат тук .За това и сайтовете са пълни с фалшиви новини.
70
27
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе..българинът явно иска в бг режим като в Русия, Венецуела или С.Корея.Все тяхните позиции защитава и плюе против ЕС и САЩ.Но..кара западни коли...емигрира в САЩ и Европа.Оо...и плюе, че не го приемали за равен.Те...такава ооллигофр...едва ли има.Аа...и Милошевич защитава...който си докара гражданска война на балканите.
69
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мисля че това количество е силно занижено.Няма как да са само 15 тона много повече са.Една крилата ракета има към 300-400 кила .Разбира се казват че имало и такива ракети "само" с 10 килограма обеднен уран.Когато стрелят по сгради предпочитат да ползват бомби ракети и снаряди с повечко уран.Един 30мм снаряд за автоматичното оръдие на самолет А10 съдържа 300 грама уран.Самолетът е с 1100 снаряда.Според официални данни над Югославия са ползвани около 40000 броя снаряди,ракети и бомби...15 тона?
68
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че тя и Русия помагаше на НАТО за войната в Афганистан. Защо никой нищо не пише за това?Или не е удобно, както пакта Молот.ов-Рибентроп?
67
6
 
24
 
! Отговори
Невасилев преди 5 години
Говедарите са черното зло на планетата. Но винаги идва видов ден, както дойде и за техните болшевики.Лео Троцки прави революцията с техните пари и за благодарност слага червената петолъчка с петте лъча символ на сем. Ротшилдови.Четете !
66
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И сърбите и българите бягат на Запад. Какъв неоколинзъм?А, да бягат от съвецкият монопол на Лукойл, Мутрата, Газпром.
65
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напротив, *** активно се месеше, подстрекавайки сръбските власти да упорстват да се съпротивляват. *** се месеше още преди Дейтънското споразумение, пращаше доброволци в Босна. После изостриха напрежението, но гласуваха ЗА военна намеса на Щатите, а после ходеха в Белград да наливат масло в огъня. Последно руските сини каски се опозориха, напускайки службата си в ООН, за да заграбят летището на Прищина.
64
8
 
20
 
! Отговори
пецата преди 5 години
Днеска е някакво нашествие на козякски ***, да не са им платили аванс
63
7
 
8
 
! Отговори
Тео преди 5 години
До бай ганюСърбето никога не съм ги уважавал-шовинисти до мозъка на костите си.Достатъчно е да вземем под внимание какво са направили на хората от Македония,докато са били под ботуша на Тито.Този им нрав им изигра лоша шега,но и си платиха,и то с лихвите.5 000 директни жертви,2 000 военни и 3000 цивилни,както се вижда масово заболели от онкологични заболявания.Малко ли е?И като капак загубиха Косово!На теб,***,ако ти вземат Родопите хубаво ли ще ти е? Всеки си плаща - и САЩ рано или късно!
62
30
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато СССР трепе наред с радиация от Чернобил е нищо, тази радиация даже е полезна.Когато обаче някой иска да спре един диктатор да не убива невинни жени и деца и го бомбардира, това е лошо.
61
4
 
4
 
! Отговори
Шафиор преди 5 години
Не бих останал с децата си на тази територия на изток от войната. Така си казах и дим да ме няма.
60
13
 
10
 
! Отговори
Бг чорба преди 5 години
На тази планета само руснаци и американци убиват милиони невинни хора за слава и петрол!
59
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо, Русия тогава не се месеше защото беше сама в пълен разпад под командата на пиянднто Елцин.Второ, бомбардировките бяха пълно излишни както в Югославия така и в Хирошима и Нагазаки, а служеха само за човешки експерименти.Хубавото е, че балканците никога не можете да вденете за какво става въпрос.
58
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да даде господ и американците да подишат обеднен уран Амин !