Сами отишли при ИД, а сега: Не сме животни! Имаме сърца, имаме души!

Двете французойки били подтиквани по-скоро от глад, а не угризения
Обновена: 20 фев 2019 09:17 | 19 фев 2019 21:56, Елка Василева
78
Сами отишли при ИД, а сега: Не сме животни! Имаме сърца, имаме души!
Снимка: архив, Reuters

Те са избягали от групата "Ислямска държава", която агонизира в източната част на Сирия, подтиквани по-скоро от глада, отколкото от угризенията: Клое и Шаима, две французойки, с които се срещна АФП, са готови да се върнат в страната си, но без да се отказват от консервативната си версия на исляма и за да бъдат съдени справедливо, а не "като животни".

Зад телената ограда на огромния лагер за разселени Ал Хол в североизточната провинция Хасака младите затворнички, чиито имена са променени, са покрити с дълъг никаб, който позволява да се видят само очите им, и са заобиколени от три мърляви дечица.

Подобно на останалите 500 други чужденки, пристигнали в лагера през последните месеци, те са зорко следени от членовете на кюрдските сили, на сухата равнина с жълтокафяв цвят. Пленени в последните контролирани от Ислямска държава селища по течението на р. Ефрат, те са заподозрени, че не са се отказали от радикалната и яростна антизападна идеология на групировката.

Още по темата

Те предупреждават още от начало екипа на АФП, че няма да споделят никакви подробности, позволяващи идентифицирането им, за да избегнат разкриването на имената им и заклеймяването на семействата им във Франция.

По-словоохотливата, 29-годишната Клое от района на Лион, държи да изпрати послание, вперила ярките си сини очи в интервюиращите: "Ние не сме животни. Ние сме човешки същества. Имаме сърца, имаме души!"

Репортер на АФП вече я беше срещнал преди седмица, когато тя напускаше село Багуз, където "Ислямска държава" все още държи последния си бастион.

Всички знаят, че френското правителство се колебае да репатрира съпругите и децата на джихадисти - чувствителна тема в страна, която все още е белязана дълбоко от атентатите, извършени от 2015 година насам. С още по-голямо подозрение се гледа на тези, които са следвали "Ислямска държава" до последния й бастион.

"Не бяхме съгласни" с бойците на ИД, твърди трийсетинагодишната Шаима, избягала преди петнайсетина дни със съпруга и децата си, за да се предаде на кюрдските сили.

"Но не можехме да кажем нищо, трябваше да мълчим", добавя тя с лек акцент от Южна Франция.

Клое добавя в унисон: "Бойците на ИД ни заплашваха, те ни казваха "Ще ви прережем гърлата, ще ви изнасилим". Тя казва, че е избягала с помощта на каналджия, срещу 50 долара (44 евро).

След последните седмици на притеснения дали ще избегне бомбардировките, намираща се в обръча на кюрдските сили и без да има храна за трите си деца, Шаима казва, че иска да се върне във Франция, предимно заради семейството си.

Клое желае същото, но при едно условие: да може "да живее свободно според предписанията на (своя) ислям и близо до децата си".

Гласът й внезапно става по-уморен, когато разказва как преди година и половина е загубила при бомбардировки две дъщери - на две години и половина и на шест.

Но тя уверява, че не изпитва никакво желание за отмъщение и смята, че преживените страдания не й го позволяват. "Убиха ми децата, но аз няма да отида да убия някого".

Доколко може да се вярва на разказаното от двете французойки? Те съобщават непроверими подробности за пътуванията си, браковете, живота си, който описват като мирен, със съпрузи, работещи в частния сектор - класика за затворничките на "Ислямска държава".

Разказът им е противоречив. Те изразяват разочарованието си от ИД, която първоначално са смятали за идеална, за да "живеят свободно своя ислям", но накрая започнала да "екзекутира много хора за нищо, без доказателства, дори и мюсюлмани", казва Клое.

Но и двете се въздържат да осъдят атентатите в Париж през 2015 година. "Хората, направили това, са искали да си отмъстят" за извършваните от Франция бомбардировки в Сирия, обяснява Клое.

Те твърдят, че днес са движени от две неща: запазващата се привързаност към строга версия на исляма и защитата на децата си.

И те вече изпитват опасения какво очаква децата на джихадисти след връщането им във Франция. Те ще бъдат разделени от родителите си, които ще бъдат арестувани заради принадлежността си към "Ислямска държава".

"Те ще ни отнемат децата, ще ги настанят в домове или в приемни семейства. Те ще бъдат разделени едни от други и ще израснат (по начин), противоречащ на възпитанието, което искаме да им дадем", опасява се Хлое. "И във Франция има много неща, които противоречат на нашата религия, например хомосексуализма, който е забранен от религията".

Те се надяват също, че ако се върнат във Франция, може да получат леки присъди. "Очаквам да бъдем съдени справедливо, поотделно за всеки случай, а не за всичко, което групата е направила", казва Клое.

Шаима би искала "затворническа присъда, която не е прекалено дълга и може да бъде заменена с алтернативен начин за изтърпяване на наказанието", която би й позволила "да се радва на децата си", защото "само те ми останаха". Съпругът й също е бил арестуван.

Без съмнение това е самозалъгване: миналата година французойка, която беше съдена в Париж за това, че през пролетта на 2015 г. е живяла в Сирия с трите си деца и се е омъжила за член на Ислямска държава, получи седем години затвор.
 

/БТА/


78
Още от Русия
Зад стените на изправителен дом в Русия – идеал тук е руският войник!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тези френски гражданки са напуснали Франация,за да живеят в ислямска държава,по законите на шериата,явно е,че не им харесва във Франция,и гейството също не им харесва. Защо ще се връщат? За да направят атентати,или да родят синове,които един ден да напарвят атентати? Франция ебомбила и убила децата им,съпрузи,приятели...Това едостъчно ,за да исат отмъщение. Ислямките държави да ги прибират при тях.
45
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Извинявам се, ама щом доброволно сте отишли при тия о...ки, сега защо мислите, че някой е длъжен да се погрижи за вас? Направили сте си избора, сега си плащайте!
44
0
 
19
 
! Отговори
Ник преди 2 седмици
До Анонимен
Жените и децата се считат за притежание на мъжа и нямали права.... Това е било известно на тези "булки" преди на отидат в ИДИЛ. Това са пожелали - това са получили. Такива твари, утроби за радикален ислям, нямат място в Европа. Според мен, след като приемат терора и убийството на невинни деца и жени, нямат право на живот, ама това е друга тема.
43
0
 
16
 
! Отговори
Пепа преди 2 седмици
Те, видите ли, имали души и не били животни.... А, тези които бяха убити от терористи, техните роднини и близки - те нямаха ли душа, не страдаха ли??? При това, жертвите на терористични атаки са обикновени хора, туристи, жени, деца..... Считам, че всички терористи, техните роднини, приятели, "булки" и привърженици трябва да бъдат съдени, осъдени и да получат наказание: затвор или смърт, а не позволение да живеят в Европа. И, да не обиждат животните, те са по-хуманни от терористите...
42
0
 
43
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 седмици
Никаква милост към тези опустошени креатури. Да си сърбат попарите, които са си дробили.
41
0
 
8
 
! Отговори
трият коментари преди 3 седмици
САМО БЪЛГАРСКИТЕ ТРИЯТ.
ТОЗИ СТЕНВЕСТНИК Е ПЪКАН С ИСЛЯМИСТИ
40
0
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
Я И СЕМЕЙСТВАТА ИМ ТАМ В ЛАГЕРА.
НЯМА ЛЕК ЗА ИСЛЯМСКИЯ ФАНАТИЗЪМ....ТАЗИ РЕЛИГИЯ ДИРЕКТНО КАЗВА "УБИВАЙ"
ЗАЩО ДА ГИ МИСЛИМ ЗА ХОРА?
ПРИЛИЧАТ АМА НЕ СА.
39
0
 
10
 
! Отговори
Присмехулник преди 3 седмици
французойки, викаш, начи били, а... един вид нещо като серж в българия, а?
38
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
тия чували на снимката щом не се разкайват за избора си,нямат право да се връщат в цивилизацията,трябва да го заслужат и докажат.Тук не им е мястото в този им вид и с тези разбирания.Този който пусне тези елементи обратно, трябва да се разпише,че поема пълна отговорност,ако някоя от тях или чаветата направи атентат и ще лежи в затвора солидарно с тях
37
0
 
30
 
! Отговори
ФФ преди 3 седмици
Тези трябва да ги пратят да излежават присъди в мъжките затвори.След като със сърца и души бяха при брадатите козели общи..моля.присдата да се изпълнява в мъжки затвори на неверниците.Все е същото..пак ще ги даряват с любов.Така докато не им изпадат карантиите..ма то това не се троши тъй ,че...Нагли и подмолни твари..
36
0
 
27
 
! Отговори
роб на влаЗта преди 3 седмици
Че да си живеят в Сирия...За това е държавата за да не допуска всякаква зган която иска да прави това което тя си реши в нея.И аз исках в Австралия ...ама не покривам 100те точки .
35
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако наистина имаха сърца и души, нямаше да идат в ИДИЛ. Иначе "готови да се върнат в страната си, но без да се отказват от консервативната си версия на исляма" - ами как да ви съдят като хора, като вие самите искате да сте живoтни? Като искате да се върнете, отказвате се от всичко, което ви свързва с предишният ви живот. Иначе си стойте там с консервативната версия на исляма.
34
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Религията им вреди на самите тях,особено жените и децата са в много тежко положение,жените и децата се считат за лично притежание на мъжете и нямат права.
33
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"французойки" .... кой знае к'ви черни и космати шебеци са.
32
1
 
67
 
! Отговори
охубоху преди 3 седмици
Кой ще ги издържа и храни? Тях и чаветата им?
Той, този техен ислям не им позволява да работят, защото ще влязат в контакт с други хора, а между тях има мъже...
Та, кой значи ще ги храни? И защо да ги храни?
31
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
..........би искала "затворническа присъда, която не е прекалено дълга и може да бъде заменена с алтернативен начин за изтърпяване на наказанието........

Алоу, ами това не ще да е по ислямските закони, това е по законите на "презрените неверници". Га...ини доллни, да си стоят там в мизерията и да дъвчат пясък.
30
0
 
76
 
! Отговори
Тодор преди 3 седмици
Тези пингвини трябва да си останат там където сами са си избрали. Колко народ изклаха и колко щяха още да изколят ако бяха победили. Колко културни ценности унищожиха - оцелели през вековете, а тези *** унищожиха за десетина години.
29
2
 
43
 
! Отговори
Учудване преди 3 седмици
Даааа, объркани са горките. Не е лесно, ха натам, ха насам. Сега не има остава друго освен да говорят против ИД, макар да обичат исляма. Ама и друго ми направи впечатление,дето тук минава незабелязано. Много скромни тия ИД каналджии там, само 44 евро! Нищо общо с нашите, дето тръгват от 5000 евро нагоре. Значи те и петрола си така евтинко продаваха. Ей това обяснява тайната любов на "демократизаторите" и запада към тях.
28
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Толкова измислена статия скоро не бях чела...то бива бива "копи-пейст", ама и Гугъл преводача щеше да "напише" нещо с повече смисъл...

Гледах интервю с Шамима Бегум - иска хората да й съчувстват, за да се прибере с новороденото в Англия, макар че грам не съжалява, че на 16 е заминала, за да бъде част от такава групировка. Единствено съжалява, че двете й деца са починали/убити и иска да се върне да си отгледаме третото и вече обещава да се прави на гражданка.
27
0
 
65
 
! Отговори
де,де преди 3 седмици
Сами са си избрали как да живеят, сами са се отказали от цивилизования начин на живот, правата и свободите на западния свят.Сега да берат плодовете на избора си. Да си седят при ИД, там да ги съдят по законите на шериата, които са си избрали. Лошото е ,че ще ги помилват в либерастка Франция и пак ще сме сълзливи статуси париж или нещо друго като изтрепят невинни хора.