Оферта във Франция: Лек, дишащ, удобен... Хиджаб за тичане!

След публично недоволство търговецът реши да не пуска стоката на пазара
Обновена: 28 фев 2019 09:24 | 27 фев 2019 21:45,
56
Оферта във Франция: Лек, дишащ, удобен... Хиджаб за тичане!
Снимка: Facebook, Decathlon Maroc

Индустрията за спортни дрехи в последните няколко години се разрастна в пъти. Обикновеният анцунг отдавна е в историята, производителите вече разработват дрехи за всеки спорт и всички интереси.

Именно това постави френска верига за спортно облекло в центъра на нов скандал, а именно - продажбата на спортен хиджаб във Франция. Публичното недоволство принуди веригата да спре продажбата на спорния спортен продукт.

Хиджабът за тичане първоначално е бил пуснат на пазара в Мароко.

Ръководството на магазина обаче обяви, че спортния хиджаб няма да бъде продаван във Франция след "вълната от обиди" и "безпрецедентни заплахи", пише BBC.

Френски политици заявиха, че "хиджабът за тичане" е в разрез със светските ценности на страната и някои законодатели призоваха за бойкот на марката.

"Взехме решението да не предлагаме този продукт във Франция засега", обяви говорителят на Декатлон Ксавие Ривоар пред радио "RTL".

По-рано той заяви пред "Франс прес", че идеята на компанията е била да "направи спорта достъпен за всички жени по света".

Предвидено е било обикновеният хиджаб, направен от дишащи материали, да бъде пуснат за продажба в 49 страни по света. Спортния хиджаб покрива само косата, не и лицето.

Компанията заяви, че е получила над 500 обаждания и имейли с оплаквания за "хиджаба за тичане", а някои от служителите в магазините били обиждани и заплашвани с физическа саморазправа.

Здравният министър на Франция Анес Бузин заяви пред RTL, че въпреки този продукт не е забранен във Франция, той представя "визия за жената, която аз не споделям. Бих предпочела френските марки да не промотират хиджаба".

Говорителят на партията на президента Еманюел Макрон "Република, напред" Аурора Берже също призова за бойкот на марката в Twitter.

"Моят избор като жена и гражданин ще е да не се доверявам на марка, която се разграничава от нашите ценности", заяви тя.

 

В отговор от компанията заявиха: "Нашата цел е проста: Да предложим на жените адаптиран спортен продукт, без осъждане".

По-късно те допълниха, че искат да се възстанови мирът, след като "бурната" реакция била "отврд нашето желание да посрещнем нуждите на нашите клиенти".

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А в саудитска арабия има ли реклами на минижупи ?!?Всяка жаба да си знае гьола !Милиони хора са умрели за да запазят европа хрисиянска, а сега - без бой ще я дадат.
33
2
 
9
 
! Отговори
Хиджаб от Пенджаб преди 5 години
Добре де, като носи хиджаб, от врата надолу с пингвинските дрехи ли е, или с клинче и фланелка? Ако е втория вариант?!?, няма ли да я накаже всевишния, а? Тия женки не спазват никакви религиозни норми, ами само провокират околните с маскарада си.Да не говорим за предлаганите бански костюми за тях - жива еротика си е, независимо че ги покриват от главата до петите.Провокация, това е!
32
1
 
5
 
! Отговори
АЗ преди 5 години
Изтрихте ми коментара, но пак не си оправихте неграмотния пасквил. Нищо, пак ще го напиша:Пише се АНЦУГ и така се изговаря!
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаш предвид този празник където мятат камъни по въздуха където предполагаемо се намира въображаемият дявол който се опитвал да разубеди неуспешно Ибрахим да убие първородният си син. Или по-меката форма в която не знаят какво точно празнуват но се почерпват с ядене и пиене.
30
3
 
19
 
! Отговори
Shark преди 5 години
До Френска арабска. В България рамазан официално може да се е празнувал само по време на 500 г. турски геноцид. След Освобождението такъв празник официално няма.
29
14
 
14
 
! Отговори
до gio преди 5 години
Афганистан преди 1979 е била просперираща светска държава, после идва руските пияници и всичко пропада. Където е стъпил руски ботуш всичко отива по дяволите, вижте България колко време не може да се оправи.
28
2
 
20
 
! Отговори
gio преди 5 години
значи тези хиджаби, бурки и прочие са част от изкривената радикална философия на исляма, която се опитват да налагат в момента.В Афганистан например, който до 1979 е кралство няма и помен от подобен тип облекло, освен в селските райони където по обективни причини вятър, климат и т.н. жените са го носили
27
17
 
4
 
! Отговори
Френска арабска преди 5 години
джамахирияВ България Рамазан официално се празнува от 700 години. И какво от това?
26
3
 
16
 
! Отговори
Европейка преди 5 години
Сега ако не се противопоставят твърдо и категорично на претенциите на пришълците ,след 20 години и те ще тичат с хиджаби.
25
1
 
12
 
! Отговори
Значи преди 5 години
По една маска и шпага им липсват.
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 33 АнонименКакво се прайш на мъдър като си се родил през 2004 година?
23
1
 
14
 
! Отговори
. преди 5 години
Както се казва на френски: Бaхмааму! Извънземните идват!
22
11
 
17
 
! Отговори
Френската Арабска преди 5 години
Джамахирия от тази година офицялно ще празнуват Рамазан Толерастия, Президент перверзник, помохамеданчване - не са ли прекрасни тези европейски цености ...КОГА НАЙ-СЕТНЕ БЪЛГАРИЯ ЩЕ НАПУСНЕ ГНУСНИЯ ЕС !!!!!!!!!?????????
21
5
 
0
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 5 години
След- Наполеон,...Франция- е, прймирйе, със,....Внуците, прй- Крйм.....Има, едва- 5- 10%....Франки.....
20
8
 
5
 
! Отговори
Моше преди 5 години
Добре бе пуснали в Мароко Хиджаб голема работа.Кво само пишете простотии.
19
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
:) е кво ? декатлон кат не продава хиджаби , арабските магазини в париж ще продават .Праз голям .Колкото и да подскачат французите - и те имат по макс 1 дете заради мързела си , така че пътуват си къ небитието като нация .
18
3
 
36
 
! Отговори
не на радикалите преди 5 години
Абе вие виждали ли сте арабка да тича за здраве някой път. Ама от тия с чершафите. Точно спортния хиджаб им е проблема, хаха. Тях не ги пускат да излизат от вкъщи...ще мислят за тичане.Радикалният ислям на ибн-Сауд и неговите последователи е проказа и трябва да се забрани, точно както сектите на другите религии, включително псевдохристиянските, които проповядват убийства и самоубийства. Нищо против мирните хора, които изповядват традиционни религии,като огромна част отгражданите на българия.
17
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До България в НАТО и ЕСНикога не са ни биели или стрижели косите през Тошово време,ти откъде ги съчиняваш такива глупости?Не само,че носехме дънки,но и продаваха в магазините през Тошово време,даже имаше и една българска марка,освен оригиналните американски.Имаше наказания с намаляне на поведение,но не и побой.Хората имаха много по-голяма свобода през Тошово време,отколкото имат сега в Европа и по света!
16
3
 
4
 
! Отговори
Бау преди 5 години
И като го спряхте какво стана? Спряха да носят хиджаби ли ? Търси се постоянно драма и сензация.
15
13
 
15
 
! Отговори
България в НАТО и ЕС преди 5 години
Всеки може да си купува каквото иска в ЕС и да носи каквото иска. Да си припомним как по времето на бай Тошо биеха с пръчки пред училищата за къси поли и стрижеха момичетата, които носеха дънки на мегдана на селото. Европейския съюз е нещо хубаво. Комунизмът е проказа.