В християнска Чехия имам зове: Мюсюлмани, въоръжавайте се!

Било въпрос на предпазни мерки след нападението в Крайстчърч
Обновена: 20 мар 2019 09:09 | 20 мар 2019 07:10, Камелия Цветанова
84
В християнска Чехия имам зове: Мюсюлмани, въоръжавайте се!
Снимка: Reuters, архив

Мюсюлманите в Прага излязоха на протест заради отправения в социалната мрежа Facebook призив на имам да се снабдят с оръжие след атентата срещу джамии в новозеландския град Крайстчърч, предаде БТА като се позова на Франс прес.

Още по темата
Имамът Леонид Кушаренко е публикувал видеопосланието си в неделя, два дни след като бял поддръжник на върховенството на бялата раса уби 50 души в две джамии в новозеландския град.

"В светлината на неотдавнашните трагични събития, съобщавам на всички членове, особено мъжете, всички които искат, да се въоръжат, за да защитят здравето и имота си. Свържете се с мен и ще ви помогна. Салам алейкум", гласи призивът на имама.

Адвокатът от украински произход, цитиран от всекидневника "Denik N", заяви, че е отправил призива си в контекста на ислямофобските настроения, каквито според него съществуват в Чехия.
Миналата година чешкият президент Милош Земан спечели втори мандат със силно антимюсюлмански изказвания, а крайнодясното антимигрантски настроено Движение "Свобода и пряка демокрация" има 22 депутати в 200-местната долна камара на парламента, припомня АФП.

"Това е въпрос на предпазни мерки. Казах го, за да попреча на луди да отидат в джамия и да причинят зло", заяви Кушаренко пред вестника.

"Няма да подкрепим подобни призиви, не съм съгласен", заяви пред същото издание Мюниб Хасан Алрауи, директор на чешкия центърът на мюсюлманската общност.

Според него това е погрешен път.

Мюсюлманската общност в Прага заяви вчера, че всички действия на Кушаренко са негови лични и не представляват позицията на мюсюлманите в столицата на Чехия или на други места в страната.

Пражките мюсюлмани, които осъдиха нападението в Крайстчърч в събота, заявиха също, че проверяват как точно Кушаренко е бил избран за техен водач преди месец.

Общо в Чехия живеят 3358 мюсюлмани при общо население от 10,6 милиона души по данни от 2011 година. Неофициални данни говорят за 10 до 20 хиляди мюсюлмани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
6
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 5 години
Като му прочетох името в началото на статията и бях сигурен, че е украинец. "Бандеровец" и радикал, ще воюват значи..
28
35
 
6
 
! Отговори
Браво на г-н Сорос преди 5 години
Време е Европа смело да отвори врати и да заселва хора от цял свят. Защото в момента броя на приети мигранти е незадоволителен. Имаме нужда от милиони млади хора. По този начин ще решим проблема с раждаемостта и ще осигурим човешки ресурс за нискокачествена работа, която европеец не би работил. Европейците трябва да се адаптират спрямо новите реалности и да си дадът сметка за възможностите, които ни предлага мултикултурализма. Хора като г-н Сoрос ще останат в историята - те промениха света.
27
4
 
11
 
! Отговори
Прага преди 5 години
Да го опаковат и изпратят на Порошенко!Със сигурност ще го въоръжи изпрати на бойното поле в Донбас,където може да падне с чест в името на двете каузи-на Исляма и на Майдана!
26
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По тази логика и християните трябва да се въоръжават - колко терористични акта имаше във Франция, Белгия, Германия... Колко бомби гърмяха, коко автомати стреляха, колко с камиони газиха...Време е християните също да се въоръжават!
25
7
 
35
 
! Отговори
Евроатланик преди 5 години
Колкото повече джамии има една страна толкова повече е демократична . Затова най големите демократични държави са Саудитска Арабия,Сомалия и Афганистан.
24
4
 
29
 
! Отговори
Порошенко преди 5 години
ИМАМЪТ Е УКРАИНЕЦ НАЛИ!
23
2
 
15
 
! Отговори
Радой Ралин преди 5 години
"О ви вази духовници, духовници и йощ полковници. Мислители , че иконите не ви съзират пагоните"
22
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма Щатска разработка. А е духовник полковник от Съветския строй. Дали е имам или свещеник в Совецкия режим първо е служител на личния състав. После се определя на къде да служи. Да ли към християни, мюсюлмани, .
21
13
 
21
 
! Отговори
Bill Charlie преди 5 години
Намирисва ми на щатска разработка.
20
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този имам е 100% КГБ агент!Целта е провокация в централна Европа!
19
3
 
45
 
! Отговори
Студената война преди 5 години
беше регулатора до сега! Всяка жаба си знаеше гьола. Запада си живееше кротко, изтока си живееше спокойно, макар и бедно, мюсюлманите си кротуваха и си живееха живота без да правят проблеми. Сега джендарията на запада зарази света и раздорите започнаха. Започна свободията която неминуемо ще роди диктатурата и само тогава света ще кротне. След студената война следва горещата, натам върви света!
18
31
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хората дасе защитят за всеки случаи .дане излезне някав луд .както в Нова .Зеландия.
17
10
 
20
 
! Отговори
ivan преди 5 години
*** vi deba rezana negramotna iztrebvane
16
10
 
59
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
За да се организира нещо, трябва намеса отвън. В Пазарджик не се самоорганизираха местните мюсулмани, отвън ги натискаха. "Свободната опозиция", бъдеща ИДИЛ, всички знаем кой я обучи , създаде и въоръжи. Така е и там.Тябва да има размирици, трябва да има "помощ" от НАТО, разполагане на войска и техника за мироопазване, а всъщност-разполагане на един хвърлей от Русия. У нас все още това не се прави, нашите са дали базите и говорят за разполагане на ядрено оръжие, още преди да се ни го поискали.
15
4
 
101
 
! Отговори
завзели са ЕС преди 5 години
Европа е прекалено толерантна към религия, чиито поддръжници не са хич толерантни към християните, ако някой не вярва да пробва да показва християнски ценности и принадлежност в ИРак, Саудистка арабия и куп ислямски държави. Да видим дали ще бъде толериран от миролюбивите мюсюлмани.Това, че някакъв луд в НЗ е застрелял мюсюлмани не променя гореспоменатите факти.
14
2
 
43
 
! Отговори
Мда преди 5 години
До до"Мда"Раждаемостта лесно може да се оправи,въпросът е Европа да се изчисти от фалшивите ценности и излишните навлеци!Даде ли се на белите перспектива-ще раждат.Впрочем,това може да стане и по друг начин,не е проблем,стига пари да има.
13
61
 
12
 
! Отговори
Пич преди 5 години
Наивни деца и платени *** пропагандират идеята, че "исляма" бил виновен за нещастието на Европа и света. Брейвик мюсюлманин ли беше? Или пък Тимъти Маквей? Време е всички неивници (без тези платените) да разберат, че проблемите идват не от мюсюлманите, а от една държава, която от десетилетия не може да се отърси от детските си комплекси. Тази държава генерира шкембе-патриотизъм, омраза към различните, опитва се да разруши Европа, за да може да я управлява. Фашизмът и комунизмът са едно.
12
47
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На този Кушаренко не му е чист косъма. Имам от Украйна ??? По скоро агент на КГБ ,защото само Русия има интерес от религиозен конфликт в Европейския съюз.
11
7
 
29
 
! Отговори
до"Мда" преди 5 години
Прав си.Това което казваш е едната задача.Втората е изкореняване на зловещия античовешки етоизъм,обхванал жените -християнки.Започване на раждане на деца от нашите жени.
10
22
 
24
 
! Отговори
Пич преди 5 години
До МдаГлупости дрънкаш. Не е време за никакъв кръстоносен поход. Време е да си освежим мислите, да си дефинираме целите и ценностите в Европа. Време е да покажем на "Империята на Злото", че Европа не е треторазрядна мутро-демокрация, и че няма да се поддадем на евтини провокации. НЯма да се разединим, ще намалим енергийната си зависимост, и в крайна сметка пак ще изритаме наглеците в ъгъла, където им е мястото. Време е за нова "желязна завеса", и този път се надявам да сме от правилната страна