Неизбежната война Китай – САЩ: Ще е на терена на технологиите

Ако се вярва на последните новини, Европа ще е само наблюдател
12 апр 2019 11:04, Елка Василева
141
Неизбежната война Китай – САЩ: Ще е на терена на технологиите
Снимка: архив, Reuters

Китай избра терена на неизбежния сблъсък със Съединените щати: технологиите. Избор, продиктуван от анализа на историята, тъй като Поднебесната империя губи хилядолетното си превъзходство, като пропуска Индустриалната революция.

Двата гиганта на планетата са рамо до рамо. С четири пъти по-голямо население, Китай вече е икономическа сила, равняваща се с Америка. От пет години брутният вътрешен продукт (БВП) на Поднебесната империя е по-голям от БВП на Съединените щати (изчислен в паритет на покупателна способност).

Страховити конфликти

Този тип съперничество по природа е нестабилен, пише Жан-Марк Витори, в. "Ле-з-еко". През втората половина на 20-и век противопоставянето между Русия и Съединените щати се изразяваше в Студената война след два страховити конфликта. Предходните векове пък са би ли белязани от войни между империи. На какво ще прилича сблъсъкът между Съединените щати и Китай?

Да започнем с добрата новина: войната не би трябвало да бъде военна. След като се провали във Виетнам и Близкия изток, Вашингтон не иска вече да налага със сила своята концепция за демокрация на останалата част от планетата. Въпреки че неговият военен бюджет е три пъти по-голям от бюджета на Китай.

Пекин пък никога не е искал да завладява света с оръжие. Неговите офанзиви се ограничават до съседни територии (слагането на ръка върху Тибет преди 60 години, последния опит за инвазия - във Виетнам преди 40 години, връщането на Хонконг преди малко повече от 20 години). Проектът му "Нов път на коприната" е преди всичко търговски. Единствено обсебващият въпрос за Тайван изглежда може да предизвика опасно отклонение.

Индустриализацията на Запада

Къде тогава ще се състои битката между двете големи сили през първата половина на 21-и век? Там, където реши Китай: в технологиите. И това решение следва от анализа случилото се през вековете. Китайският вицепрезидент Ван Цишан го обясни на Световния икономически форум в началото на годината: "Китайската цивилизация е на повече от 5000 години. Когато обаче Западът се впусна в индустриализация и превзе океаните, Китай изостана, защото неговите императори решиха да затворят портите, и той след това стана жертва на външни агресии."

Китайският президент Си Цзинпин обобщи продължението при неотдавнашното си посещение в Европа: "Ние направихме за 40 години това, което вие направихте за три века."

В очите на китайските ръководители технологиите са в основата на апогея, упадъка и възраждането на страната им. През Средновековието Поднебесната е била на върха на своята мощ, с всички големи технологични постижения на онази епоха - компаса, барута, хартията. Марко Поло се връща оттам напълно зашеметен. Въглищата, парната машина, фабриките и електричеството обаче пренареждат картите. Именно технологичният обрат предизвиква упадъка на китайската икономическа мощ и след това - военното поражение в средата на 19-и век. 100 години по-късно империята е просто едно джудже.

В началото бе Шанхайската класация

По време на Студената война между Съветския съюз и Съединените щати технологиите също изиграват водеща роля. Москва прави голям удар, като изпраща първия човек в космоса, а Вашингтон реагира с мълниеносна скорост, изпращайки първите хора на Луната осем години по-късно. Тази битка обаче е символична, въпреки че направените разходи позволяват на Америка да установи индустриалното си превъзходство (информатика, аеронавтика).

Този път технологиите ще бъдат в сърцето на конфликта. Китай се подготвя за него от дълго време, на всички фронтове. На първо място в образованието, с обучаването на милиони инженери и подбора на най-добрите китайски и чуждестранни университети, първоначално с прочутата Шанхайска класация преди повече от 15 години. Следват компаниите със смес от държавна подкрепа и свобода, за да бъде благоприятствано раждането на бъдещите гиганти, по-специално в дигиталната област - сега всеки от прословутите американски GAFA (Google, Amazon, Facebook и Apple) има свой китайски еквивалент - BATX (Baidu, Alibaba, Tencent и Xiaomi). Също и финансиране, с процъфтяването на рисковия капитал в един при все това много регламентиран сектор.

Публично изкупуване на компании за соларни панели

Стратегическият план "Произведено в Китай 2025", който бе представен през 2015 година, координира и продължава тази амбиция. Той също направи така, че американците да осъзнаят залога. Откъдето и мащабът на аферата Huawei - китайският производител на телекомуникационно оборудване, подозиран в шпионаж, в момент, когато е един от водещите играчи в областта на 5G мрежите - следващото поколение в мобилните телефони.

Мобилизацията на Китай е все по-видима. Китайският рисков капитал скоро ще върти повече пари от американския. В Китай се регистрират два пъти повече патенти, отколкото в САЩ. Съобщено бе, че две генетично модифицирани бебета са се родили там в края на 2018 година. В областта на изкуствения интелект най-добрите китайски академични статии са на път да бъдат четени повече от американските. Китай се представи успешно на публични търгове в областта на производството на редки метали и соларни панели. Той придоби германския шампион в сферата на роботиката Kuka. Атакува автомобилостроенето посредством електрическите двигатели и батериите. И това е само началото.

Битката ще е дълга, вълнуваща, епична. Тя ще противопостави не само две индустрии, но и две култури, две политически системи и две философии за света. Ако се вярва на последните новини, Европа ще е само наблюдател.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още по темата: КитайСАЩтехнологии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
10
 
! Отговори
Дракон преди 5 години
Хаха, колония на 200г. тръгнала да се сравнява с цивилизация на 4000г. Какво ви е великото, сбирщина от потомствени каторжници. Китайския Дракон размазва от всякъде сащ и в много сфери вече ги води технологично, а това побърква краварите. Китайския век иде
83
11
 
1
 
! Отговори
USA преди 5 години
САЩ са най-великата държава в историята на човечеството, два пъти по-голяма по територия от Римската Империя в своя пик и пет пъти повече като население. Никой никога не се е доближавал дори близо до политическото, военното, културното, научното и цивилизационното влияние върху света като тази велика сграна. God bless America! Амин!
82
0
 
0
 
! Отговори
ундарталец преди 5 години
и *** трумписти имало бре в "има такава държава"
81
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За момента нямам нищо китайско в къщи. Какъв технологичен гигант са китайците??? Телевизора ми е корейски, телефона американски, хладилника германски, мебелите шведски, климатика японски, инструментите германски, колата френска, колелото испанско и други. Къде са тези китайци, че не ги виждам нещо. Смешници!!!
80
4
 
5
 
! Отговори
ДядотиМраз преди 5 години
Будисте, има само един малък проблем. Голямата китайска пирамида е пълна с мумии на бели хора. Китайчугите са само копи и пейст. Даже Календара ни са копнали.
79
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай няма потенциал да води война на технологиите. Общоизвестен е факта че всички големи мозъци работят в САЩ дори и най-добрите китайски работят там. Съотношението е 1 към 30 в полза на САЩ.
78
2
 
2
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 5 години
НАЯСНО ЛИ СИ ЧЕ ГЕНЕТИЧНИЯ ПРАРОДИТЕЛ НА ЕВРОПЕЙЦИТЕ Е ОТ ЮГОИЗТОЧНА АЗИЯ И СЛЕД ТОВА СЕ Е ПРЕСЕЛИЛ В ЮЖНА АЗИЯ И ЦЕНТРАЛНА АЗИЯ ОТКЪДЕТО СА СЕ ПОЯВИЛИ НОВИТЕ СУБРАСИ БЯЛА И ЖЪЛТА!!! ЕДНИТЕ ТРЪГНАЛИ НА ЗАПАД А ДРУГИТЕ НА ИЗТОК(ТОЧНО В ЛЕДНИКОВИЯ ПЕРИОД) И ЗАТОВА ОЧИТЕ НА ВСИЧКИ СЛАВЯНИ,КИТАЙЦИ,КОРЕЙЦИ,ЯПОНЦИ,МОНГОЛЦИ СЕ ДРЪПНАХА ОТ СУРОВИЯ КЛИМАТ В ЛЕДНИКОВИЯ ПЕРИОД!! СЪРДИ СЕ НА СУРОВОТО ВРЕМЕ ЧЕ ОЧИТЕ ТИ СА МАЛКИ И НЕДОВИЖДАШ!!!!!!!!! НИЕ НЕ СМЕ ТИ ВИНОВНИ ЗА ТОВА
77
2
 
1
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 5 години
ДО 84:ТЯ ПРИРОДАТА ЩЕ ПРАТИ ЧИСТАЧИ НО ЗА ФАЛШИВИ ПОДРАСИ КАТО ВАШАТА СЛАВЯНСКА ЖЪЛТА РАСА,МНОГО СТЕ СТАНАЛИ И ПОЧНАХТЕ ПАК ДА ВИРИТЕ ГЛАВИ И ДА СЕ МЪЧИТЕ ДА ЗАСЕНЧИТЕ ОРИГИНАЛНАТА И ВЕЛИКА КАФЯВА РАСА!!! И БЯЛАТА И ЖЪЛТАТА РАСА СТЕ СЕ ПОЯВИЛИ В ЦЕНТРАЛНА АЗИЯ ОТ ОТКЛОНЕНИЕ НА КАФЯВАТА РАСА!!! И БЕЛИ И ЖЪЛТИ СТЕ ПРОДУКТ ЕДИНСТВЕНО НА КАФЯВАТА АРИЙСКА РАСА С ЦЕНТЪР ЦЕНТРАЛНА АЗИЯ,ЮЖНА АЗИЯ,БЛИЗЪК ИЗТОК!!! ЧЕТИ ПОВЕЧКО ГЕНЕТИКА ЖЪЛТУРКО И НЕ СИ ИЗМИСЛЯЙ НА ИЗУСТ!!!!! БЪЛГАРИТЕ СМЕ КАФЯВИ ТРАКИЙЦИ!
76
5
 
2
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 5 години
до 84:ГРЕШКА,ИЗДЪНКИТЕ НА ЖЪЛТАТА РАСА СТЕ СЛАВЯНИТЕ А НЕ БРАТЯТА КАМБОДЖАНЦИ,ПЪРВОТО КОЕТО Е КАМБОДЖАНЦИТЕ СА АРИЙСКИ БУДИСТИ КАТО МЕНЕ А НЕ ЖЪЛТИ ХРИСТИЯНИ,МЮСЮЛМАНИ,ДАОИСТИ КАТО ТЕБЕ И БАБА ТИ!!! В ИЗТОЧНА АЗИЯ БУДИСТИТЕ СА РЯДКОСТ А ХРИСТИЯНИТЕ СА ПОВЕЧЕ,ТАКА ЧЕ СЛАВЯНИ,КИТАЙЦИ,КОРЕЙЦИ И ДРУГИТЕ ЖЪЛТИ ПРЕДПОЧИТАТ ХРИСТИЯНСТВОТО ПРЕД АРИЙСКИЯ БУДИЗЪМ!!! САМО ИСТИНСКИТЕ БЕЛИ АРИЙЦИ ОТ ЮГОИЗТОЧНА АЗИЯ ПРЕДПОЧИТАТ БЕЛИТЕ АРИЙСКИ РЕЛИГИИ БУДИЗЪМ И ХИНДУИЗЪМ!!! РАЗБРА ЛИ КЪСОГЛЕДКО?
75
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя път грешката е вярна -- Китай наистина се равнява и превъзхожда по население и икономика цяла Америка. Не само САЩ. Но все пак не е честно да срявняваме една държава с останалите континенти.
74
3
 
12
 
! Отговори
Ммм ДААА преди 5 години
Китай от десетилетия овладяват икономичски цяла Африка, без много парадиране, без войни, хитро добиват права над много ценни суровини. Не размахват оръжия и не сеят революции, кланета, подкупват, търгуват, дават заеми, овладяват с хитра стратегия. Няма държава в света без китайска общност търговци и или други.
73
4
 
4
 
! Отговори
... преди 5 години
Направи ми впечатление, че в Бургас имат гимназия с преподаване на китайски език.
72
0
 
1
 
! Отговори
... преди 5 години
До ТурчинаМоят дядо ми казваше...===Чувала съм, че това предсказание за жълтата раса че ще завладее е света, го пишело в библията. Не е въпрос на религиозност, просто не ми се удава да чета религиозни неща. Да, знам, че това е голяма книга, но решаването на диференциални уравнения ми се удава по-лесно.
71
1
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Добре е, че китайците още не са започнали да купуват наши политици. Ако освен русофили и русофоби се появят и други, съвсем ще объркат електората.
70
2
 
8
 
! Отговори
не е така преди 5 години
До ЦЕНЕТЕ БУШКитайците отдавна имат ЕВРОПЕЙСКОТО "НОУ-ХАУ" във всички области. Вярно е, че крадат, но европейските и американси фирми произвеждат от сто години в Китай, използвайки евтина работна ръка и ниски данъци. Сега китайските фирми правят сами всичко, по-евтино и са завзели световните пазари. Конкурент може да им бъде в бъдеще само Индия.
69
6
 
14
 
! Отговори
Дановски преди 5 години
Да започнем с добрата новина: войната не би трябвало да бъде нито военна, нито технологическа. По инерция надценявате Пиндостан. От сега мога да кажа, че относно изкуствения интелект и 5G, Китай е с едни гърди напред. Пиндостан е неспособен да го конкурира почтено и се опитва да забрани на васалите си да купуват и внедряват китайското.Напразно.
68
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо САЩ и Китай ще си разделят русия Защото империйте така правят с кoчинитe...
67
4
 
2
 
! Отговори
V преди 5 години
Това е до голяма степен въпрос на управление .В Азия населението се е развило най много ,значи са били управлявани най добре . Дори индийците да вземем и при тях натиска към народа не е толкова голям като при нас .Много голям натиск има от герб и ЕС .Според мен не трябва да е така .Държавата не трябва да пречи .Вижте само забраните за оръжие .
66
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 17 години когато писах за това всички писаха минуси.Сега какво става с големите царе на минусите в кой *** гъ.з са или се префсонираха на *** сега само за това ги бива.Бъдещата война гореща или студена няма да я спечели тоя с голямата армия нито тоя с многото оръжия а тоя с многото технологии и здрави духовни идеи.А това не е САЩ нито разградения двор Европа.Европа има само един шанс да се обедини и да инвестира в технологии наука и култура.Но не го прави.Занапред ще губи от това.
65
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Четете и знайте китайската история!През началото на XV в. великият китайски флотоводец Чжън Хъ начело на огромна флота от 300 кораба, някои от които са били 9-мачтови са били дълги 126 м, широки 50 м. и 30000 моряци прави няколко експедиции, картира ЮЗ Азия и много острови, достига Индия, Африка. Колумб с неговите три корабчета е по-късно!Важното е, че Китай е демонстрирал мощта си, но след докладите на адмирала, императорският съвет решил да капсулира страната, за разлика от алчните европейци!