Неизбежната война Китай – САЩ: Ще е на терена на технологиите

Ако се вярва на последните новини, Европа ще е само наблюдател
12 апр 2019 11:04, Елка Василева
141
Неизбежната война Китай – САЩ: Ще е на терена на технологиите
Снимка: архив, Reuters

Китай избра терена на неизбежния сблъсък със Съединените щати: технологиите. Избор, продиктуван от анализа на историята, тъй като Поднебесната империя губи хилядолетното си превъзходство, като пропуска Индустриалната революция.

Двата гиганта на планетата са рамо до рамо. С четири пъти по-голямо население, Китай вече е икономическа сила, равняваща се с Америка. От пет години брутният вътрешен продукт (БВП) на Поднебесната империя е по-голям от БВП на Съединените щати (изчислен в паритет на покупателна способност).

Страховити конфликти

Този тип съперничество по природа е нестабилен, пише Жан-Марк Витори, в. "Ле-з-еко". През втората половина на 20-и век противопоставянето между Русия и Съединените щати се изразяваше в Студената война след два страховити конфликта. Предходните векове пък са би ли белязани от войни между империи. На какво ще прилича сблъсъкът между Съединените щати и Китай?

Да започнем с добрата новина: войната не би трябвало да бъде военна. След като се провали във Виетнам и Близкия изток, Вашингтон не иска вече да налага със сила своята концепция за демокрация на останалата част от планетата. Въпреки че неговият военен бюджет е три пъти по-голям от бюджета на Китай.

Пекин пък никога не е искал да завладява света с оръжие. Неговите офанзиви се ограничават до съседни територии (слагането на ръка върху Тибет преди 60 години, последния опит за инвазия - във Виетнам преди 40 години, връщането на Хонконг преди малко повече от 20 години). Проектът му "Нов път на коприната" е преди всичко търговски. Единствено обсебващият въпрос за Тайван изглежда може да предизвика опасно отклонение.

Индустриализацията на Запада

Къде тогава ще се състои битката между двете големи сили през първата половина на 21-и век? Там, където реши Китай: в технологиите. И това решение следва от анализа случилото се през вековете. Китайският вицепрезидент Ван Цишан го обясни на Световния икономически форум в началото на годината: "Китайската цивилизация е на повече от 5000 години. Когато обаче Западът се впусна в индустриализация и превзе океаните, Китай изостана, защото неговите императори решиха да затворят портите, и той след това стана жертва на външни агресии."

Китайският президент Си Цзинпин обобщи продължението при неотдавнашното си посещение в Европа: "Ние направихме за 40 години това, което вие направихте за три века."

В очите на китайските ръководители технологиите са в основата на апогея, упадъка и възраждането на страната им. През Средновековието Поднебесната е била на върха на своята мощ, с всички големи технологични постижения на онази епоха - компаса, барута, хартията. Марко Поло се връща оттам напълно зашеметен. Въглищата, парната машина, фабриките и електричеството обаче пренареждат картите. Именно технологичният обрат предизвиква упадъка на китайската икономическа мощ и след това - военното поражение в средата на 19-и век. 100 години по-късно империята е просто едно джудже.

В началото бе Шанхайската класация

По време на Студената война между Съветския съюз и Съединените щати технологиите също изиграват водеща роля. Москва прави голям удар, като изпраща първия човек в космоса, а Вашингтон реагира с мълниеносна скорост, изпращайки първите хора на Луната осем години по-късно. Тази битка обаче е символична, въпреки че направените разходи позволяват на Америка да установи индустриалното си превъзходство (информатика, аеронавтика).

Този път технологиите ще бъдат в сърцето на конфликта. Китай се подготвя за него от дълго време, на всички фронтове. На първо място в образованието, с обучаването на милиони инженери и подбора на най-добрите китайски и чуждестранни университети, първоначално с прочутата Шанхайска класация преди повече от 15 години. Следват компаниите със смес от държавна подкрепа и свобода, за да бъде благоприятствано раждането на бъдещите гиганти, по-специално в дигиталната област - сега всеки от прословутите американски GAFA (Google, Amazon, Facebook и Apple) има свой китайски еквивалент - BATX (Baidu, Alibaba, Tencent и Xiaomi). Също и финансиране, с процъфтяването на рисковия капитал в един при все това много регламентиран сектор.

Публично изкупуване на компании за соларни панели

Стратегическият план "Произведено в Китай 2025", който бе представен през 2015 година, координира и продължава тази амбиция. Той също направи така, че американците да осъзнаят залога. Откъдето и мащабът на аферата Huawei - китайският производител на телекомуникационно оборудване, подозиран в шпионаж, в момент, когато е един от водещите играчи в областта на 5G мрежите - следващото поколение в мобилните телефони.

Мобилизацията на Китай е все по-видима. Китайският рисков капитал скоро ще върти повече пари от американския. В Китай се регистрират два пъти повече патенти, отколкото в САЩ. Съобщено бе, че две генетично модифицирани бебета са се родили там в края на 2018 година. В областта на изкуствения интелект най-добрите китайски академични статии са на път да бъдат четени повече от американските. Китай се представи успешно на публични търгове в областта на производството на редки метали и соларни панели. Той придоби германския шампион в сферата на роботиката Kuka. Атакува автомобилостроенето посредством електрическите двигатели и батериите. И това е само началото.

Битката ще е дълга, вълнуваща, епична. Тя ще противопостави не само две индустрии, но и две култури, две политически системи и две философии за света. Ако се вярва на последните новини, Европа ще е само наблюдател.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още по темата: КитайСАЩтехнологии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
12
 
! Отговори
Smurf преди 5 години
А сетила се мара да се побара. Разбира се че войната ще е технологична. Ако не знаете от 20 години в най престижните университети по цял свят половината от студентите са от Китай , не се икономисват пари от наука образование и научни изследвания. Ха сега го умножете по1,3 милиарда и по 3000 години имперска история и после да не се чудите как така изневиделица се оказаха пред Запада.
23
9
 
18
 
! Отговори
bob преди 5 години
Преди 2,5 години си купих китайски телефон ZTE, два пъти по-евтин и два пъти по-бърз за времето си и все още работи безупречно.Мразя Американците заради алчното им поведение към всички други държави и залагам на Китай:)
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До агент провокаторНапуснали, защото са били бити, ама ти откъде да знаеш?
21
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай умее да създава реплики и в това са добри.
20
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТурчинаИ може би така е редно да стане.При жълтите хора няма извратени разбирания за етническа търпимост, религиозни войни, няма родител 1 и родител 2 и т.н.Само ред и дисциплина, уважение към държавата и обществото, труд, задружност и т.н.
19
17
 
8
 
! Отговори
преди 5 години
Като гледам и китайците ще са само наблюдател :)Китай има много добре развити технологии в сравнение с Европа, но на САЩ не могат да се озъбят по никакъв начин.
18
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Европа ще е само наблюдател" европа е наблюдател и то от доста години, икономически, демографски, морално деградирала и хипер задлъжняла
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТурчинаСигурно е чел Библията!Ха ха!Там пише, че след червения звяр(СССР) жълтата раса ще владее света.
16
5
 
19
 
! Отговори
Турчина преди 5 години
Аз, като бях малък дядоми казваше: Чоджум един ден жълтите хора ще превземат света! И до ден днешен все още се чудя от къде е стигнал до този извод след, като по тяхно време даже телевизор е нямало, а само работа по нивите.
15
6
 
16
 
! Отговори
В МОМЕНТА преди 5 години
в който във ВЕНЕЦУЕЛА кацнаха един след друг РУСКИ и КИТАЙСКИ ВОЕННИ за американските ястреби започна да се сбъдва най-големия им кошмар. Съюзяването на РУСИЯ и КИТАЙ срещу САЩ
14
3
 
13
 
! Отговори
интересноо преди 5 години
21 век е на Китай и Индия защото СА Щ и Европа нямат този човешки потенциал като брой население,а вече всички са образовани в северното пулокълбо така,че Китай и Индия имат по - голям шанс!
13
3
 
23
 
! Отговори
aa1830 преди 5 години
"....Вашингтон не иска вече да налага със сила своята концепция за демокрация на останалата част от планетата..." - Това е вица на годината. Разбира се че иска и продължава да го прави в Близкия изток, но не и стискат на Щатите да се озъбят на Китай и дори на Северна Корея, че ще нагризат дървото много здраво.
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"връщането на Хонконг преди малко повече от 20 години)"От кога изпълнението на международен договор влиза в определението "агресивна инвазия" ?
11
0
 
3
 
! Отговори
Чичо Тони преди 5 години
До АнонименТой и жълтия е расист. Та въпроса е кой кого, за което е и статията.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пък Русия ще стои отстрани и ще гледа докато Турция произвежда компоненти за С400, защото Русия е много напред технологично от краварите мдааа.
9
2
 
4
 
! Отговори
агент провокатор преди 5 години
И старите българи имат заслуга, за бурното развитие на днешен Китай.Навреме са напуснали земите на Поднебесната Империя.
8
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пекин пък никога не е искал да завладява света с оръжие. Неговите офанзиви се ограничават до съседни територииЗа повече нямаха сила.
7
4
 
10
 
! Отговори
смях преди 5 години
Има една приказка, не ми хвали стока, хвали ми пазар. Докато не направят/спечелят пазар, всичко това са само пожелания. Действително може и да надвият алчните американци, но може и да се провалят, защото ползват техният опит като основа.
6
0
 
10
 
! Отговори
Да преди 5 години
То затова се произвежда все още лада, защото средната заплата на руснаците е 1200 долара
5
9
 
16
 
! Отговори
Онзи преди 5 години
Отидете в САЩ, после отидете в Китай, после се върнете в САЩ. Същото е като от Мерцедес да се качиш в трабант. Тия американчета са векове зад китайците по всички параграфи. Нещо което всеки ходил в 2-те страни може да потвърди.